Източноевропейска овчарка
Публикувано: 13 March 2015 - 07:58 PM
Шашнах се от реакцията и като го намери. То не бе близане, обгрижване. Държи се все едно, че е нейно бебе.Чак се чудя това нормално ли е? Много имаме да учим от тях......

Публикувано: 16 March 2015 - 11:02 AM
Публикувано: 16 March 2015 - 08:16 PM

Публикувано: 16 March 2015 - 11:14 PM
Публикувано: 18 March 2015 - 02:51 AM
Малко е сложно положението , относно признаването на породата

Понеже самите германци се увлякоха по " изложбеният тип " кучета и окалпазаниха породата . Лично предпочитам Източноевропейските овчарки . Преди падането на Берлинската стена всички работни кучета от страната на СИВ и Варшавският договор , развъждани на основата на Немската овчарка , бяха наречени " Източноевропейска овчарка " - Унгария , Чехословакия ... След края на студената война , отново им беше върнато името - " Немска овчарка " , но много често с допълнението " Работна Немска Овчарка " - за щастие , така се запазиха работните качества .
В момента за всекиго има по нещо

Ето какво имам предвид , с " окалпазаниха породата " :
http://vbox7.com/play:a9d72869
Публикувано: 18 March 2015 - 10:05 AM
Стана ми интересно просто. Чел съм книги по кинология и наистина си е цяла наука да определиш произхода на едно куче. Майк е много красив, хората се спират от улицата да го снимат.
Колкото до изложбите, аз не ги възприемам. За мен това е просто средсто за изтъкване на някой комплексиран стопанин и тормоз за кучето. Вече за задните крака на НОК дори аз знам, ами като ги кефи, правят го, въпрос на вкус. Някои хора харесват създания като мопс и разните там провиснали догове. Както каза - за всекиго по нещо :)
Публикувано: 18 March 2015 - 12:13 PM

Публикувано: 19 March 2015 - 12:12 AM
Цитат
Без да се заяждам просто информативно колко изложби си посетил? Знаеш ли за какво всъщност служи самата изложба?

Относно произхода на кучето правиш ДНК тест и разбираш каква кръв тече във вените на кучето

Публикувано: 19 March 2015 - 09:43 AM
Чак до ДНК тест няма да стигна. Кучето си е много хубаво. Поздрави и благодаря за отговорите :-)
Публикувано: 19 March 2015 - 03:27 PM
Публикувано: 19 March 2015 - 04:09 PM

Отново потърсих , прочетеното отдавна за произхода на ИЕО . Намерих статия близка до това , което бях чел и ще цитирам дословно :) . Но мисля , че пропуснахме нещо важно още в началото , което ще допълня след това

" Правда жизни оказалась в том, что некрупный немец со своим "бараньим", с точки зрения необходимости, весом оказался мало пригоден для советских реалий: он вязнул в глубоких российских сугробах, мерз на Северах, и страдал от жары в Средней Азии… Да и управляемость, присущая породе, оказалась излишней. "
" На Севере и в средней полосе к немцам приливали кавказов и крупных лаек, а на Юге — среднеазиатов. Те, кто видел "лохмачей» -ВЕО советских времен, подтвердит, что их тип оброслости был присущ скорее кавказам и лайкам, чем немецким овчаркам. "
Това което има връзка с нашите разсъждения е : - " крупных лаек ", " ... их тип оброслости был присущ скорее ... и лайкам, чем немецким овчаркам " .
Явно руснакът , който ви е казал , че кучето е Източноевропейска овчарка , е виждал този тип кучета .
Това което имах предвид , че пропуснахме е - Какъв е характера и поведението на кучето ? / За кръвта която носи , можем да съдим и от това освен по външният вид и снимките

Накратко - ако кучето е " по-послушно " и контролируемо , не бяга от къщи - ще има по-голям процент кръв на източноевропейска овчарка . Обратно , ако си устройва самостоятелни разходки , вие и има силни ловни инстинкти - значи то има повече кръв от северните кучета

Хъскитата всички знаем как изглеждат . Ето две снимки на ловджийски лайки -
Западносибирска -

и
Източносибирска -

Качвайте снимки на кучето - сега като се оправи времето и има хубави слънчеви дни , ще бъдат сполучливи . Онзи ден мислех и ние , да се снимаме , но се оказа , че са " паднали " батериите на апаратчето . Сега чакаме хубавото време

Публикувано: 19 March 2015 - 05:16 PM
За характера - много послушно куче. Категорично не напуска двора без специална покана - може всички врати да зеят, но той седи и чака нас. Въобще не го мислим, а още е малък. Както виждаш по-горе, може спокойно да прескочи оградата, но не го прави. Други кучета, които сме имали колко съм ги гонил из махалата :). Този не е луд фен на разходките - като види каишката не изпада в див възторг, просто махва с опашка и излизаме.
Навън е дружелюбен с други кучета. С непознати е малко резервиран. Харесва ми, че не се лигави и умилква, просто сяда някъде настрана и гледа с любопитство какво правиш или просто си гледа неговата работа. Иначе ако го затвориш накъде вие като заклан. Игрив е, носи пръчки. Въобще много спокоен и уравновесен. Докато го сърбяха зъбите гризеше и хапеше, но вече пораснаха. Имаме котка и е много дружелюбен с нея, но тя не го харесва :)

Ето тука обича да стои и да гледа минувачите.