Източноевропейска овчарка
Публикувано: 27 April 2009 - 02:45 PM
Публикувано: 28 April 2009 - 01:36 PM
Случайно попаднах на тази тема, много рядко влизам в този подфорум.
Сигурно е, защото поста ти ме разчуства.

Публикувано: 08 May 2009 - 04:07 PM

Публикувано: 09 May 2009 - 07:58 PM
Публикувано: 10 May 2009 - 08:42 AM
Публикувано: 11 May 2009 - 10:34 AM

Специално за нашия дзвер - не е внос, няма си и педигри. Тази линия са служебно селектирани (в бившия СССР, а след това и нашите тук си ги развъждат в даден период за служебно ползване като полицейски и граничарски). Нортън е потомък на полицейска селекция.
Много бях впечатлена, когато още като бебе застана да пази наш багаж, без никой да го е учил на това - просто остана при багажа, докато ние се отдалечавахме и не стана от там, докато не го повиках да дойде. Показвал е и доста други (аз ги наричам вродени, но те явно са плод на дългогодишните усилия целенасочена селекция) умения.
А за снимките - не само в този подфорум, а навсякъде - изчезнаха, защото се сменяха сървър, софтуер и т.н. - нямаше ги архивирани и почти всичко от стария форум се загуби.
Но ние сме упорити и ще си качим нови

Например тези - от вчера:

Публикувано: 11 May 2009 - 12:51 PM
Публикувано: 11 May 2009 - 12:55 PM

gabipap,аз същото съм го забелязала при Тара.На някои неща не съм я учила,но тя някак си ги знае.Особено как се пази детенце!
stuvan,ние гоним гълъбите и птичките,не отказваме и на котки.Гоним ги за да играем.Иначе основно гоним топки.
Хайде да се отчета и малко и аз със снимки.
Публикувано: 11 May 2009 - 01:12 PM
Публикувано: 11 May 2009 - 05:21 PM
Това с пазенето на детенце при нас се оказа голям проблем - Нортън не разрешава щерката да играе с други деца. Вече няколко месеца се мъча да го отучвам от това да ръмжи, лае и да се хвърля срещу тях с помощта на дъщеричката на един приятел. Но резултатът е незадоволителен.
Може би Тара като дама е по-толерантна. Ще кажеш, като порастнете още мъничко.
корина, , ще стискаме палци за кученцето. А за булонка - ако искаш можеш да погледнеш в Без дом, ако смяташ, че приятелката ти би гледала някое от тези кученца.

Публикувано: 12 May 2009 - 11:57 AM

Публикувано: 12 May 2009 - 01:39 PM

А за нашия какво да ти кажа - не съм го изолирала от деца. И навън проблем с деца няма, вобще не им обръща внимание - ако не са до малката му стопанка.
Когато беше малък (разбирай - под 1 год.) имаше един период, когато се опитваше да доминира над щерката - буквално я смъкваше на няколко пъти на земята и я строяваше, каточели тя е куче. Не й разрешаваше да тича - скачаше да я хапе по краката. Това чудо го преодоляхме с много упоритост, корекции , поощрения и тренировки с двамата за около 3-4 месеца.
По същия начин работим и сега. За щастие детето на този приятел, който е собственик на майката на нашия, не се страхува от кучета и с радост съдейства. Опитвам, когато двете деца играят да накарам Нортън да лежи до мен кротко(естествено все още с намордник и на повод). Кротък е до момента, в който двете дечки се хванат за ръка или се разтичат, или станат по-шумнички. Когато започне да се хвърля и да лае другото дете - следва корекция. Когато лежи кротко - похвала.
Има малък напредък, откакто се занимаваме така, но все още не е задоволителен. Според наша позната кучешка инструкторка, която познава кучето от бебе (и на първата им среща ми каза "Лелеее, ти не знаеш какво чудо си си избрала и какви ядове ще береш"), е почти безнадеждно да излезе нещо от това. Ама аз съм си упорита.