Познай на кого е това... /игра/
Публикувано: 03 September 2008 - 09:18 PM
Дури, веднъж вече позна този тревопасен добитък.
Спомни си о-в Сулавеси ;)
Това е Аноа (Bubalus quarlesi).

- Докторе, кучето ми постоянно гони колите...
- Нормално е, всяко куче го прави.
- Да, но моето ги хваща и ги заравя в градината...
Пише се ПОМИЯР - идва от помия. Не пумияр, нито пумяр...
Публикувано: 03 September 2008 - 09:22 PM
Цитат
Дури, веднъж вече позна този тревопасен добитък.
да,позна ;)
Аноа Bubalus depressicornis
Аноа, или още тамару, е див горски бивол, родствен на азиатските си събратя. От тях се отличава с необичайно дребните си размери: дължина - до 1,70 м и височина при предните крака - 1 метър. Теглото му достига 150-300 кг. Има къси и прави сплеснати рога, дълги до 40 см. Стволовете им се продават скъпо, поради ценните им за народната медицина свойства. Тялото му е покрито с много редки косми. Често възрастните животни имат почти гола тъмнокафява кожа. Тя е много дебела и заедно с вкусното месо е причина за продължаващото му изтребване.
Аноа обитават блатистите гори и джунгли. Те са много предпазливи. Живеят поединично или на двойки. Хранят се с тревна растителност, плодове, пъпки и листа, с които изобилства гъстият горски подлее. Не отбягват и растенията в крайбрежните блатисти участъци. Излизат на паша рано сутрин, а горещата част от деня прекарват във водата, като се къпят или правят кални бани - любимо занимание за всички биволи. Когато са спокойни, се придвижват с бавни крачки, но при опасност преминават в неумел галоп.
Любопитно е, че се размножават през цялата година. Бременността на женските трае около 10 месеца. Раждат по 1-2 малки. Теленцата се появяват на бял свят с гъст нежен златисто-кафяв мъх.
Биологията и поведението на това тайнствено животно в естествената му среда са слабо проучени. Поради голямата му предпазливост и ниската му численост, точни данни за броя на оцелелите животни също няма. Изсичането на островните гори и ловът обезсмислят защитата на тамару, въпреки че е включен в Световната червена книга.
Вече знаете, че местните племена го преследват заради месото, кожата (тя заедно с опашката се използва за изработването на ритуални танцови костюми) и рогата. Всичко това го изправя пред опасността от пълно изчезване. Надежда вдъхва само лесното му отглеждане в зоопаркови условия.
От аноа са известни три подвида. До средата на XIX в. равнинният подвид (B.d. depressicornis) бил широко разпространен сред необитаемите северни райони на острова. С усвояването им от човека, животните били принудени да отстъпят в планините. През 1937 г. в района на Горонтало, в северната част па Сулавеси, все още тамару били многобройни. Те били защитени със закон още преди Втората световна война и холандските власти създали за тях няколко природни резервата. Планинският подвид (B.d. fergusoni ) винаги е обитавал по-високите части, докато Карлесовото аноа (B.d. quarlesi) - третият подвид, пострадало най-много от прекомерното преследване. За него излизали на лов с копия и специално обучени кучета. (Независимо от дребния си ръст, при опасност аноа са твърде свирепи и са опасни за невъоръжен човек.)
В средата на 50-те години условията за тамару рязко се влошили. Масовата употреба на огнестрелното оръжие значително улеснило лова. Никой не спазвал закона, а с напускането на острова от холандците, напълно западнали и резерватите. Едно е сигурно - ако ловът не бъде прекратен, и трите подвида на това уникално животно скоро ще изчезнат.
Публикувано: 03 September 2008 - 09:25 PM
Маринче, АНОА и ТАМАРУ са СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ.
Единстевното общо е, че са дребни азиатски биволчета...
Дури, ей сега ще пусна нещо
:blink:
Единстевното общо е, че са дребни азиатски биволчета...
Дури, ей сега ще пусна нещо
:blink:

Публикувано: 03 September 2008 - 10:12 PM
Ей, мошеничко :P
Ъ-хъ-то беше на въпроса дали е от семейство котки.
Естествено, че НЕ Е сервал...
Имаш подлия навик да си редактираш постовете по три пъти... И аз всеки път се цъкля и си мисля, че откачам...
Ъ-хъ-то беше на въпроса дали е от семейство котки.
Естествено, че НЕ Е сервал...
Имаш подлия навик да си редактираш постовете по три пъти... И аз всеки път се цъкля и си мисля, че откачам...

Публикувано: 03 September 2008 - 10:24 PM
Цитат
Опушен леопард? :blink:
БРАВО!!!
Опушен или Облаковиден леопард (Neofelis nebulosus).
Този вид има удължен череп, различен от другите котки, което го поставя в отделен род. Кучешките му зъби са най-големи сред котките в пропорцията на размерите на тялото му. Дължината на тялото му е 1,6 - 1,9 м като почти половината от размера му е опашката, тежи 20 - 30 кг. Храни се с елени, едър див добитък, кози, диви свине, влечуги, птици и маймуни. Лови през деня и ноща, напада от засада. Ражданията са през август, периода на бременност е около 3 месеца. Малките са 1-5, слепи. Проглеждат след 10 - 12 дни. Покрити са с жълтосива козина, петната и окраската се оформят до 6 месеца. Стават самостоятелни след 9 месеца, съзряват полово след 2 години. Опушеният леопард е единак освен в процеса на размножаване. Живее предимно по дърветата - отличен катерач.
Населява дълбоки тропически гори, джунгли и блатисти местности далеч от хората, във височините под 2500 м. Среща се в юго-източната част на Азия, от Непал на изток до Тайван, включително южен Китай, южната част на остров Ява, Бирма (Myanmar), Малайзия, островите Суматра и Борнео. Изложен на опастност.
Neofelis nebulosa има четири подвида: N.n.brachyurus - Тайван (смятан за изчезнал), N.n.diardi - Борнео и Малайзия, N.n.macrosceloides - Бирма и Непал и N.n.nebulosa - Китай и Индокитай.