Старонемска овчарка
Публикувано: 02 October 2008 - 01:14 PM
А и като гледам има доста старонемци с родословие които са едни прекрасни и здрави домашни любимци.
Аз не веднъж съм казвала,че на мен лично независимо от дефектите дългокосместите овчарки ми харесват много повече от стандартните.
Хъм то може да се създаде клуб,но LudmilDo отговорете ми защо не могат да се развъждат тези кучета? Тоест аз знам,защо не се допускат до разплод такива кучета и защото пак казвам дългата козина се счита за дефект.
Хората казват не няма такава порода "старонемска овчарка",но то всъщност си има и още как просто не е призната,ами ако се признае и хората започнат да развъждат целенасочено? :rolleyes:
Какъв пост праснах чак аз не се разбрах ;D та мисълта ми беше просто казано не може ли старонемската овчарка да стане отделна порода,а не само "дългокосмест дефектен вариант на нок"

Публикувано: 02 October 2008 - 01:22 PM
п.п сега се сетих не знам защо при немците е така.При чау-чау например е обратното повечето хора познават дългокосместия вариант стандартното чау,а по-малко късокосместата разновидност така наречения "смуф".
Смуфа е признат.В едно кучило може да се родят и късокосмести и дългокосмести кучета,това не се счита за дефект.
Жълтите очи при нок да речем се смятат за кофти дефект,но въпроса ми е защо хората се опитват въобще да изчистят дългокосместия ген от породата? :rolleyes:
Извадка от стандарта
в/ Дългокосместо немско овчарско куче - косъмът е значително по-дълъг отколкото при дългоравнокосместите кучета. Най-често той е мек и на гърба образува разделителна линия. При дългокосместите немски овчарски кучета е понижена устойчивостта спрямо неблагоприятните климатични въздействия. Дългата космена покривка се приема за дефект. Такива кучета не се допускат до разплод.

Публикувано: 02 October 2008 - 03:06 PM
Цитат
Отговора го има в извадката от стандарта!
Публикувано: 02 October 2008 - 03:35 PM
Публикувано: 07 October 2008 - 02:16 PM
Публикувано: 09 October 2008 - 09:56 AM
Цитат
Намирането на хубаво дългокосместо бебе е трудно и става с дълго чакане :blink:. Има развъдници, които от време на време предлагат, но трябва постоянно да следите за обяви. Като сте писали тук, възможно е и да ви потърсят, защото четящите форума сме много :blink:
Цената зависи от много фактори (самото бебе, родители, развъдник,....) и се определя от евентуалният продавач, така че може да е малко, а може и да е много. Успех!
Цитат

Ех какъв красавец!!! :->) Доколкото виждам снимките дори са от някаква изложба.
Искам и в Б-я да има такива кучета, да има и изложби (ако ще да са и неофициални) :( , че да можем да им се порадваме.
Публикувано: 09 October 2008 - 10:02 AM
Цитат
Доколкото виждам от снимките, нямаш основание да се притесняваш. Дългокосмест ще е. Изчакай да си смени бебешката козина и ще блесне с цялото си великолепие :blink:
Публикувано: 09 October 2008 - 10:30 AM
Цитат
Само малък коментар във връзка с появата на дългия косъм.
Това, че гена за дългия косъм е рецесивен означава, че макар и в поколението на 2 кучета с нормален косъм да е възможно появата на дългокосмести (ако и двамата родители имат ген за дълъг косъм, който заради рецисивността си е непроявен), то в поколението на 2 кучета с дълъг косъм (нямат ген за нормален косъм, защото иначе той би се проявил), всички бебета би трябвало да са дългокосмести.
Това го пиша не за да провокирам развъждане на дългокосмести. Не мисля, че дългокосместите биха могли да се отделят в отделна порода (Поне в Б-я не може да стане). Генетично те са си НОК. Това е положението :blink:
Е, на мен не ми харесва формулировката:
Цитат
в/ Дългокосместо немско овчарско куче - .....
При дългокосместите немски овчарски кучета е понижена устойчивостта спрямо неблагоприятните климатични въздействия. Дългата космена покривка се приема за дефект. Такива кучета не се допускат до разплод.
Дори мойте наблюдения са, че са по-устойчиви и на студено, и на топло... Ама какво да се прави!
Публикувано: 19 October 2008 - 06:43 AM
Публикувано: 20 October 2008 - 08:53 PM
Това ,доколкото знам е един от признатите руски/кучкарски/ сайтове. И ето какво намерих там на буква "С"