- (6 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
За и против купиране на ушите!!!!
Публикувано: 26 September 2007 - 10:36 AM
Такааа.........Понеже се сблъсках с различни мнения по повод купирането на ушите на моето дого,искам мнението си да кажат собствениците на вече големи кучета от породата,които са направили своя избор.Какви са плюсовете и минусите на купираните уши,или обратното-какви са плюсовете и минусите на некупираните.Вие сте!!!
Публикувано: 26 September 2007 - 07:11 PM

JulyVell Siberians
Публикувано: 26 September 2007 - 07:41 PM
Това имах предвид под необходимост!
Публикувано: 26 September 2007 - 09:20 PM
Цитат
Доста е трудно да се отговори еднозначно. Според мен зависи в каква среда живее, за къкво се ползва самото куче ... При различни обстоятелства плюсовете могат да станат минуси и обратно.
Публикувано: 26 September 2007 - 09:27 PM

www.infidance.com
Публикувано: 27 September 2007 - 10:11 AM
Цитат
Поне за мен "необходимост " не е дума на място в случая. Останалото са причини и поводи за оправдания на това действие. И други породи се използват за лов на глигани, но не им купират ушите. По време на лов всяко куче, от която и да е порода може да пострада и това често се случва. Едни загубват око, крак ... живот. Може и никога да не отидат на лов и пак да се случи нещо с ухо, крак, око ... живот...

JulyVell Siberians
Публикувано: 27 September 2007 - 11:50 AM
Цитат
Цитат
Поне за мен "необходимост " не е дума на място в случая. Останалото са причини и поводи за оправдания на това действие. И други породи се използват за лов на глигани, но не им купират ушите.
А правиш ли разлика между начина на работа на дого и тези "други" кучета. Дого е задържащо куче, което предполага пряк контакт с прасето.
Публикувано: 27 September 2007 - 11:58 AM
от книгата на Радостина Тонева-"Дого аржентино от създаването на породата до днес"
-"Външната част на ушите са едно от уязвимите места.Те са богати на нервни окончания,поради това и най-незначителните наранявания предизвикват големи болки,който намаляват ефективноста на животното по време на борбата с жертвата и излагат на риск неговата цялостност.
Това обстоятелство принуждава д-р Норес Мартинес да изисква тяхното купиране,което е отразено ясно в стандарта.Там в императивна форма се предупреждават съдиите да не оценяват икземпляри с некупирани уши.
Може да се каже ,че купирането на ушите на дого аржентино не е акт на човешки садизъм или каприз.
Човек не върши това под влиянието на чисто естетически съображения,както е с повечето породи,при които въпреки че загубата на функционалните качества е очевидна,тази практика продължава да съществува"
"Несъгласието ,което днес по света съществува по отношение купирането на ушите в някои определени държави,регламентирано с тяхното законодателство ,ни пречи да му се противопоставим.То е резултат от едно обобщено възприемане на нещата без да се вземат под внимание специфичните случаи.Нашето виждане обаче,което се базира на жизнен опит,е ,че тази традиция трябва да се поддържа,за да се запази добрата функционалност на дого аржентино,тъй като преди всичко останало нас ни интересува това да имаме едно служещо /работещо /куче .
Публикувано: 27 September 2007 - 02:26 PM
Цитат
Az obache ne razbiram prekia kontakt na zadargastoto kuche kakvo obstoima s uhoto? Da ne bi praseto da zahape kucheto za uchoto - ;D ?
Публикувано: 27 September 2007 - 04:38 PM
Публикувано: 27 September 2007 - 05:07 PM
За лова какво да кажа , преди време и аз подкрепях тази теория че е по добре да са купирани ако кучето се използва за лов . Но както спомена nykoy това важи най вече за лова на пуми . Тук такъв лов не съществува, така че все повече си мисля че лова не е основателна причина за купирането ( говоря за България)
Има и нещо друго интересно в някои държави по изложбите се толерират кучетата с купирани уши ( както е било и на европейското, -ако се лъжа нека някой от хората които присъстваха там да ме поправи) А в други държави ( Дания , Финландия, Швеция) е точно обратното.

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 27 September 2007 - 08:31 PM
Цитат
Цитат
Az obache ne razbiram prekia kontakt na zadargastoto kuche kakvo obstoima s uhoto? Da ne bi praseto da zahape kucheto za uchoto - ;D ?
Всъщност, точно това имах предвид, не знам само кое е толкова смешно...
Публикувано: 28 September 2007 - 12:21 PM
Да не коментираме, че е незаконно. Трябва да се работи за правилно поставени уши, а как да стане това, когато не си личи какви са били (оригиналните са кръцнати).
- (6 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »