Dog.bg Форуми : ФУ, НЕ, Спри!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

ФУ, НЕ, Спри! Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 01 September 2005 - 10:15 PM

ЗДР!
някой от специалисти, моля, да напишат методи с кои хора могат да научат своите кучета на тази команда!
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#2 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 02 September 2005 - 11:27 AM

Апсо, при първа възможност ще напиша каквото знам, но за съжаление заминавам за празниците и ще се върна след пловдивския сас, дотогава няма да успея.
Нека ако някой може по-рано, да се включи.

#3 Потребителят е офлайн   АНДИ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2005 - 03:47 PM

Забранителната команда"Фу" е една от най-важните.Тази команда може да предпази след време вашият любимец примерно от транспортна злополука,от опарване на горещия котлон и въобще след време ще се убедите колко е полезна.Аз лично използувам като мека забранителна команда "Не" и вече като твърда забрана командата "Фу".Съответно има и голяма разлика при изговарянето на командите-"Не"се подава с повишен тон,докато "Фу" се подава максимално силно и рязко.Усвояването на командите започва от най-ранна възраст.Показва се на кучето кое поведение е нежелано и се подава командата.Обикновенно се подава първо меката команда,но тъй като животното е малко,палаво и игриво след повторение на меката команда се подава твърдата"Фу".След това може да последва и механична намеса,важното е нежеланото поведение да се прекрати,за да не се превърне в лош навик.Обикновенно тогава се определя мястото в глутницата,така че не бива да се допуска неизпълнение на командата.Искам да уточня,че под механична намеса разбирам закачане на повод и отстраняване от мястото което буди интереса и подтиква към нежеланото действие,може да бъде подръпване на ухото,шляпване с вестник,отвличане на вниманието с играчка/много подходящо/,важното е да се прекрати нежеланото действие.Добре е преди използуването на командите да се изговаря със строг тон и името на кучето.На по-късен етап дори самото повикване със строг глас на името ще изпълни ролята на забранителна команда.Това при условие,че куче и стопанин има достатъчен контакт.
Интересен е момента когато работите с няколко кучета-2,3 или повече.Тогава ако едно куче има нежелано поведение ,а вие изкрещите рязко "Фу"тогава другите които стотици пъти са изпълнявали и в момента изпълняват правилно това което сте им подали ще останат най-малкото учудени.При неколкократно подаване на забранителна команда при правилно поведение може да се стигне до отказ от работа на перфектно обучени животни.За това при работа с повече кучета е достатъчно да извикате рязко името на кучето с нежелано поведение.Това обаче не може да се получи в начален етап на обучението,така че трябва да се преценява кога да се работи индивидуално и кога групово.
И нещо много полезно-ловните кучета се обучават да лягат на така наречената "твърда" свирка.Твърдата свирка представлява обикновенна съдийска свирка с топче вътре.Това е нещо много полезно защото по този начин се избягва използуването на по-силни методи/като теле- такт например/.Пример -кучето прави стойка на заек,но при побягване на животноно кучето тръгва да го гони.Следва изсвирване с твърдата свирка и кучето ляга.В противен случай ловеца не може да произведе изстрел по заека,или по-лошото -стреля и убива кучето си.И още един пример -изкарвате вашето куче на околовръстното в София,отдалечавате се и го пускате да играе.Постепенно кучето се отдалечава и тръгва да бяга към движещите се автомобили.Подавате команда с твърдата свирка,кучето ляга отивате и го закачате на повод.А ако не е научено?
Друг нюанс при използуване на забранителните команди -не бива да се прекалява с тях.Не може едно животно да бъде постоянно притискано.Ако не позволяваме нищо тогава то ще започне да търси начин да ни надхитри,като в същото време ще загубим и неговата обич и доверие.Така че използувайте забраните балансирано!И винаги се разделяйте с кучето след като сте го накарали да изпълни нещо обичано от него и сте го похвалили за това многократно!!!

#4 Guest_ели_*

• Група: Гости

Публикувано: 03 September 2005 - 08:14 PM

Ееее, това беше супер !

#5 Потребителят е офлайн   vania Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 September 2005 - 07:17 AM

Разбрах за някакъв нашийник с електричество и дистанционно.Използвало се от тренери при затвърждаване на забранителни команди.По нашийника има ток с различна степен и при неизпълнение се удря кучето от разстояние с дистанционното. Как ви звучи? Твърдят, че след това няма проблеми с например, нападение на други кучета или хора при разходка. Но ми се струва много крайно. Чакам мнения. s)

#6 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 September 2005 - 11:44 AM

Поне според мен е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО такъв нашийник да се използва от ГРАМОТЕН СПЕЦИАЛИСТ.
Струва ми се сложно и рисковано да си командваш кучето по този начин без да си го отработила до съвършенство.

#7 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 September 2005 - 11:54 AM

Цитат

Разбрах за някакъв нашийник с електричество и дистанционно.Използвало се от тренери при затвърждаване на забранителни команди

Не случайно се използва от тренери..

#8 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 September 2005 - 04:36 PM

Само да добавя няколко интересни факта...

"Не" е абстрактна команда, команда за спиранер която е много по-сложна от командите за действие.
За щастие по начина по който се издава, тя напомня глух лай. Ето защо този лай служи за прекратяващ стимул, т.е., който дава възможност да се спре дадена поведенческа реакция за няколко части от секундата, а това на свой ред позволява на стопанина да даде нова команда, на която кучето може би ще се подчинии за която ще бъде наградено.
Ако човек извика "не" и ако е ядосан, това "не" се асоциира със заплахата. А заплахата не е възпитателна! Изправено пред заплаха, подчиненото куче предлага поза на подчинение или укротяванер господстващото куче ви гледа високомерно, преди да ви постави на мястото на подчинения след леко захапване, а кучето предизвикател ви напада с отворена уста, като ви оставя смаян или изплашен....
Същото се отнася за командите "а сега!", "Лошо куче" или евентуално някой друг синоним.

Команда "На място"

Много е лесно кучето да се научи да остава на място. Достатъчно е да се изчака по-дълго време, преди да се даде награда. По такъв начин не се награждава позата, а времето на изчакване между позата и "свободно".
Тази команда има синоними, от които "чакай", казана преди ядене, която се асоциира с команда като "иди" или "ела тук". Много е полезно да се използва команда за ограничаване на времето като "остани" или "чакай" преди ядене. Твърде приятно се живее с кучер което може да се контролира, не скача във всички посоки, когато човек приготвя яденето си, и не си завира главата в купичката, преди да е поставена на пода, с риск да бутне някого, който се е изпречил на пътя му.

#9 Guest_Тони_*

• Група: Гости

Публикувано: 06 September 2005 - 07:48 AM

Здравейте!
Имам хъски на година и половина. Проблеми с него почти нямам, освен един: Поне веднъж месечно (миналата седмица два пъти) не иска да се прибере от разходка a) Имам възможност да го разхождам сутрин и вечер по един час без повод. По принцип слуша, знае повечето команди (всички на които съм го учил) , но понякога решава че няма да слуша и се разхожда сам. Не се отдалечава, но не "чува" никаква команда, даже и ушите му не трепват като викам. В повечето случаи се прибирам и след 2-3 часа той се прибира сам (два пъти е нощувал на вън). Не се притеснявам, че ще го нахапат уличните кучета, защото са му приятели. Той също избягва боя, ако няма сериозен повод......... Страх ме е да не отиде на улицата и да го блъсне кола, или някой да го открадне ( може две годишно дете да го хване за каишката и той ще го слуша).
Когато се прибере и ме види, ляга на земята, свива уши, и се прави на много виновен.
Как да го отуча да прави тези магарии bl)

#10 Потребителят е офлайн   Тони Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2005 - 09:36 AM

Писаното по-горе е от мен ;)
Вече и регистриран b)
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 September 2005 - 12:13 PM

Тони, имаш сериозен проблем. Някъде грешиш в обучението, преразгледай темите. Или не си спазвал подходящата последователност в отработката на командите, или не си изисквал подчинение на всяка цена.
Започни наново, всичко на повод. От седни, през легни, седеж със задържане, команда тук на дълъг повод. Може да ти се наложи да смениш някоя команда. Засега не подавай команди, когато кучето е без повод, ще затвърдиш неизпълнението.

Цитат

Команда "На място"

Мad Мax, тук ще изразя едно несъгласие в светлината на това, което знам. Команда "на място" в смисъл "чакай" не съществува.
Командите "седни", "легни" и "стой" трябва да се отработват така, че кучето да запазва изискваното положение докато не се подаде друга команда или "свободно". Това се нарича команда със задържане и е много важен етап от обучението на кучето. "Стой така", "чакай" и подобни са псевдокоманди, които не са необходими при правилна работа. Например, ако искаме кучето да чака преди да започне да яде, подаваме команда седни и ... толкоз. То не трябва да помръдне, преди да му кажем "яж". Ако рече да стане, се коригира, като се повтаря командата "седни", а не нещо друго.
Аз лично използвам команда "място", която означава кучето да отиде и да легне на постелката си, а не там, където се намира в момента, както би било при команда "легни".

#12 Потребителят е офлайн   Тони Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2005 - 09:13 PM

Цитат

Тони, имаш сериозен проблем. Някъде грешиш в обучението, преразгледай темите. Или не си спазвал подходящата последователност в отработката на командите, или не си изисквал подчинение на всяка цена.
Започни наново, всичко на повод. От седни, през легни, седеж със задържане, команда тук на дълъг повод. Може да ти се наложи да смениш някоя команда. Засега не подавай команди, когато кучето е без повод, ще затвърдиш неизпълнението..........

Аз, много зор в обучението му не си давам вече... cl) , а пък и той по принцип слуша. Знае всички команди и ги изпълнява ...... в повечето случаи r) .Пък не съм и много сигурен как да го обучавам.Стандартното обучение май не върши работа. Съмненията дойдоха когато се запознахме с други от тази порода. Оказа се, че от 20тина хъскита, които ги разхождат без повод, само едно слушаше стопанинина си. Той го "обучава" с бой . Много бой) , а аз не мога....... пък и не мисля, че е редно a)
Други две са ходили на учител . Резултата е, че едното е постоянно на повод (как го пуснат и изчезва...), дугото слуша... с ел. нашийник bl)
Пак казвам, кучето си слуша, не е агресивно (агресивно хъски не съм виждал, освен онова по телевизията......). Само по някой път се прави на глух и за тогава май ще трябва ел. нашииник. s)
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Тони Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2005 - 09:18 PM

То май моя пост не е баш по темата, ама не съм много ориентиран....... bl) r)
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 September 2005 - 07:52 AM

Цитат

Пак казвам, кучето си слуша, не е агресивно (агресивно хъски не съм виждал, освен онова по телевизията......). Само по някой път се прави на глух и за тогава май ще трябва ел. нашииник. 

Няма такова нещо "по принцип слуша, ама не винаги". Значи не слуша.
Зарежи идеята за ел. нашийник според мен. Въоръжен с него можеш вместо да изпишеш вежди да извадиш очи.
Хъскито се обучава както всяко друго куче, трябва да си по-търпелив.

Цитат

Аз, много зор в обучението му не си давам вече...

Тук е ключът от бараката ...

#15 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2005 - 11:51 AM

В парка имаме няколко хъскита, и само едно слуша стопанката си.Далеч съм от мисълта че видиш ли то е по-умно от другите или нещо от този род.
Връзката м/у кучето и стопанката е много силна и жената се е научила да разпознава какво ще направи кучето преди то да е почнало да го прави, и команда се подава преди да почнало действието и кучето слуша.
Ще дам пример от моя опит.
Когато взехме Дара тя се опитваше да хване всички ниско летящи птички, което си е нормално инстинктите и са такива.Преди да тръгне заставаше в специфична поза, щом я видя вадя топка и я викам .Това при мен действа безотказно, просто топката е по-голям дразнител от птичката, но изпусна ли момента тя се е юрнала из храсталака и ми се налагаше да я викам по 3-4 пъти докато дойде.След по малко от месец щом тръгне на някъде се обръща и ме поглежда ако дам освобождаваща команда излита , ако я викна идва.

#16 Потребителят е офлайн   BANDITA19 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 September 2005 - 11:37 AM

d) zdr. az imam malko xaski na 40dena s koi komandi e nai dobre da pochna da go obychavam kato my vikna idva vednaga no sedni stani legni i t.n ne sam pochnal da go obychavam s koq komanda 6e e nai dobre da pochna d) b)

#17 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 September 2005 - 11:52 AM

Bandita19,
добре дошъл във форума и приятно четене l).
Твоят въпрос го има сигурно хиляда пъти зададен и три хиляди пъти отговорен r).
Ето накратко: Сега кучето ти е още бебе и всякакво обучение се провежда под формата на игра с много хвалене, смях и наградки (те да са микроскопични, просто идея за вкуснотия - смисълът им е че кучо получава нещо вкусно и необичайно, а не да се НАЯДЕ).
Ето линк към най-често задаваните въпроси:
За новаците във форума

#18 Потребителят е офлайн   dkoleva Икона

Публикувано: 30 September 2005 - 03:54 PM

Zdravejte,
Ot okolo mesec imam koker 6paniol- mujki, koito ve4e e na 3 meseca. Dnes za pruv put 6te izliza na razhodka i trqbva da zapo4vam da go u4a na komandi, no vse o6te ne sum 4ela neobhodimata literatura. Molq wi za pomo6t- nqkoj sajt ili prosto da mi dadete suvet.
4ao:)

#19 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 September 2005 - 04:28 PM

Мисля че темите тук ще са ви повече от полезни като за начало!!! Разгледайте всичко във Възпитание, обучение, етология. Човеци като мил и други са се постарали да опишат всичка с подробности и многократно са коментирани грешки!!! Желая успех!

#20 Потребителят е офлайн   ivailo777 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 October 2005 - 12:36 AM

ЗА ВСИЧКИ ХОРА ОТ БУРГАС И ВАРНА ИМА НАЙ-МАЛКО ТРИМА ЧОВЕКА КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ "ОФИЦИАЛНО" С ДРЕСИРОВКА В БУРГАС: ДОБРИ - РАЗВЪДНИК ДО УСМ , ГОШО ОТ ЧЕРНИ ВРЪХ И МОЯ МИЛОСТ- ИВАЙЛО!
Значи занимавам се от 4 години с дресировка.

Много глупости прочетох за дресировката във форумите.

Предлагам вариант който работи 100%.

Развъдника се намира в Черноморец.Преди да започна дресировката правя демонстрация с друго научено вече куче за да се знае как ще изглеждат командите и какво ще представлява цялата дресировка.
Кучето трябва да остане при мен не 20, 30, или 60 дена ,а толкова колкото е необходимо, цената е една и съща- 300 лв. ,в която влиза и храната. Когато кучето се научи да изпълнява командите безприкословно /седни, легни, на ред, на място,ела тук/ правя демонстрация на наученото и започваме общи тренировки заедно не, 10 дена а колкото е необходимо.

/Длъжен съм да напиша и следното- след като кучето започне да изпълнява командити правилно при мен на полигона, го извеждам извън него, и започвам социализация на кучето сред обществото и изпълняването на командите при всякакви нови условия. Пак правя демонстрация пред собственика вече сред обществото /примерно оставям го "на място" пред някой магазин излизам от него обикалям наоколо, кучето трябва да остане на място до 5 мин. без да ме вижда /.След това започваме тренировки със собственика на полигона и като се убедим че то изпълнява и при него безприкословно , започваме общи тренировки сред общиството ! И приключваме с тренировки там кадето живее кучето или където най-често го извежда стопанина!/

Пълни глупости са приказките че кучетата се бият или че после не изпълняват при стопаните си!!!! Смисълът е, черната работа да се свърши от дресьора ,а не от стопанина. В противен случай за какво си плаща човек?, сам да си учи кучето, като се напътства от "специалист" ...има си книги за тая работа!!!!
Как може да има толкова тъпи хора ? Сами да си дресират кучето ,а да дават парите на дресьора? За какво му се дават тези пари? за съвети!?

Все пак дори и аз правя изключение, в момента дресирам заедно със стопанина старфоршир в морската градина в Бургас, до тенискортовете почти всики дин от 17 и 30 часа. Все пак момчето си е взело кучето от Англия и то струва 3000лв.Така че заповядяйте!!!

ДРЕСИРОВКАТА ВКЛЮЧВА ОБЩИТЕ КОМАНДИ: СЕДНИ, ЛЕГНИ, НА РЕД, НА МЯСТО, ЕЛА ТУК,ЛЯГАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ С ИЗВИКВАНЕ, СТОЙ ОТ ДВИЖЕНИЕ С ИЗВИКВАНЕ- СЯДАНЕ ПРЕД ВОДАЧА С ПОСЛЕДВАЩО ЗАОБИКАЛЯНЕ И СЯДАНЕ ОТ ЛЯВО НА ВОДАЧА, СТОЙ, ДРЪЖ, AUS, ОТКАЗ ОТ ХРАНА ПРОТИВ ОТРАВЯНЕ, ПРЕМИНАВАНЕ НА 30 ПРЕПЯТСТВИЯ НА СПЕЦИАЛЕН ПОЛИГОН.

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни