Самото куче, или породата
Публикувано: 04 April 2006 - 02:36 AM
Публикувано: 04 April 2006 - 09:36 AM
Цитат
Ами разбира се-зависи от чия гледна точка си-тази на обикновения стопанин или тази на един човек който се занимава професионално с развъждане на определени породи кучета и съответно показването им на изложби...Въпреки че съм сигурна че ако не всеки, то повечето от вас се замислят за породата куче преди да си вземат четириного в къщи, айде сега ;) Най-малкото заради различния им външен вид и характер b)
И все пак накрая-те всички са си кучета и се нуждаят от еднакво количество любов w) nok
Публикувано: 04 April 2006 - 12:37 PM
- породите си избирам заради вида и характера (но не само едното или другото...) и ценя кучетата си като индивиди, не заради купищата им титли (примерно). В крайна сметка и шампионът, и безпородното животно са с главна "задача" в живота да радват собствениците си като домашни любимци...
- харесва ми да ходя на изложби и емоцията, което пък е причината да се стремя да купувам възможно най-качествени кучета, с които да си докарам и емоцията: да печелят титли...
Нещата са и взаимосвързани, защото колкото по-качествено е дадено куче, толкова ПО-КРАСИВО е то на външен вид. А има някъде разлика в това какво разхождаш в края на каишката... ролс-ройс или полско фиатче. Поне се предполага, че и колкото по-качествено е, толкова по-типичен характер за породата ще има...
С току-що казаното в никой случай не искам да обидя хората с без-родословни кучета, просто уточнявам кое ЗА МЕН е важно и защо.
А иначе, разговорите между развъдчици могат да бъдат много забавни за страничен слушател... и най-малкото странни b) , което в никой случай пък не означава, че поне 60-70% от развъдчиците не обичат КУЧЕТАТА си, а не спечелените от тях титли и половите им подвизи... друг е въпросът, че самата гледна точка на човек с повече от 3-4 кучета се променя лека-полека и възприятията му за животните стават малко по-други, отколкото на човека с едно куче (това май е неизбежно).
Имах някъде една такава статийка, ще я потърся - за разликите между домашното и развъдниковото куче....

Публикувано: 04 April 2006 - 01:31 PM
даже съм и леко екстремистки настроен към породите:
1.породите в /по голямата си част/са измислени от човека - егоистично
2.мотива че породите са с различен характер за различни хора и с определени качества за определени цели също е не по малко егоистичен за мен
3.колкото "по-рядка" и "по-скъпа" е породата, толкова повече алчни търгаши и контрабандисти ще има...
но понеже въпроса е в стил : "кокошката или яйцето", най-подходящия отговор е "няма значение кое е по важно, но и двете няма да ги има без любовта на човека към животните! "

МНОГО Е БУЕН !!!
Публикувано: 04 April 2006 - 01:34 PM
Като извод - "моето" куче от "моята" порода, а сега "моите" любими кучета от любимата ми порода.
Публикувано: 04 April 2006 - 01:54 PM

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 04 April 2006 - 08:57 PM
Значи си имам 2 в 1 b) cheers
Публикувано: 05 April 2006 - 09:23 PM
Избрала съм йоркито,макар и когато се влюбих в самата порода да нямах крам хамал от кучета. За мен йоркитата са единствени и неповторими,уникални,
невероятни...ТЕ СА МОЯТА ПОРОДА!!! ! Те са причината да посещавам форума!
Те са моята неосъществена мечта...блян който със сигурност някога ще сбъдна. Н
И всеки би казал същото за СВОЕТО куче! Както гласи небезисвестната поговорка, "Моего гардже е най-хубаво" !
В заключение казвам,че и двете са важни...но "самото куче" повече! 1super
Публикувано: 06 April 2006 - 11:37 PM
Блах... Обаче си взимате куче от дадена порода - кокер, голдън, рот, каквото и да е. И после като се окаже, че не сте си направили труда да проучите достастъчно, да съберете пари, да чакате, да се занимавате с правилния избор, става ясно, че родословията са за снобарите, за гадовете дето не обичат наистина кучетата.
Кой ги е направил тия любими породи остава неясно - но е ясно, че хората, които се опитват да ги доразвият сега са хиени. ouu
Публикувано: 07 April 2006 - 12:01 AM
Публикувано: 07 April 2006 - 08:58 AM
Рандол беше кучето, с което исках да работя - взех го заради породата, без да съм го видяла, с бегла представа за нрава и вида му (разбира се, бях виждала малиноа но от едното до другото, особено родените тук има голяма разлика). Видях едно пале по-дребно от котарака ми, гледащо подозрително "с бялото на очите" и се влюбих в него w) Оказа се типичен представител на породата за България - подвижен, налагащ се, нервен... работещ d) За съжаление след травма (най-вероятно) се наложи да го пенсионирам, но не бих си взела друго куче освен малиноа - това е моята порода, тя отговаря абсолютно на всички мои изисквания за работяга, верен приятел и понякога клоун b) Обичам породата заради качествата, които носи (години работа и селекция са довели до този резултат и аз уважавам тези хора, които са създали това) и обичам Ран заради самия Ран - единствен и неповторим представител на породата w)
Публикувано: 07 April 2006 - 11:46 AM

Неуспехът не означава,че си пропилял времето си,а че имаш причина да започнеш отначало.
Публикувано: 07 April 2006 - 12:30 PM
Все едно някой да пита: "Кое е по-важно за теб: твоето животно или това, че е куче?"
Как може да имаш куче от дадена порода и тя да не е важна? Породата е причина за мнооого голяма част от индивидуалността на нашия любимец, невъзможно е да се разделят. И не само индивидуалността, а неговите нужди, необходимите грижи, потенциални здравни проблеми, начин на живот... Казвайки, че породата на твоето куче не е важна за теб признаваш, че твърде малко се интересуваш от него. Делиш го на две и изхвърляш половината. Което за мен означава, че то самото не е важно за теб.
Абсолютно прав е психо за яйцето и кокошката.
Естествено, който има безпородно животинче, няма да каже, че породата е важна. Но, вярвате или не, то също дължи голяма част от качествата си на омешаните в него породи. Защото всъщност няма безпородни кучета, има кучета от смесена порода.
Съвсем друго е ако беше зададен въпрос "Важно ли е за вас кучето ви да е чистопородно?" или "Важно ли е да е добър представител на породата?" или хайде, да се доближа максимално: "Кое е по-важно: да имате каквото и да е куче или куче от определена порода?"
А пък за това, че породата служела само да се получават медали: неам думи. Някой за пореден път не е разбрал за какво служат изложбите, защо е нужно развъдчиците да показват труда си на тях и да получават оценки от експерти. Извинявайте, ама тези, за които "породата не била важна" ли ще кажат на развъдчиците дали са на прав път в своята дейност, постигнали ли са успех и кои точно кучета да изберат за нея?!
Друг е въпросът, че цялата тази работа има "странични ефекти", емоционална и състезателна страна.
Не мога да разбера защо като си нямаш понятие от нещо трябва непременно да изтърсиш куп глупости по темата.
Публикувано: 07 April 2006 - 02:32 PM
"Кое е по-важно: да имате каквото и да е куче или куче от определена порода?"
При мен това беше въпрос на еволюция. Първият път беше важно да имам каквото и да е куче и така беше. Изживяхме заедно 11 години, най-хубавите. Научих много неща за кучетата, не и за породите. Породите ги гледах на картинки и се чудех за какво са, като животът с куче е така прекрасен и без породи. Гордеех се, че като идват породистите в парка, хората се питат: туй Джери ли е или Дики, докато не видят стопанина, а когато идваме ние, всички знаят кои сме. Честно, мислех, че породистите са лишени от индивидуалност. Човек намира своето кредо във всяка ситуация.
Когато неизбежното ни раздели, разбрах, че без куче няма да я бъде. Дадох си сметка, че искам да виждам същото изражение, същите форми и движения, да чувам същите звуци, да усещам същото ръгване в корема като се прибирам. Но нямаше как да стане.
Затова реших да е контраст, уж да не ги сравнявам. Разтворих енциклопедиите, гледах предавания... и ... избрах моята порода. Покрай това вече научих неща за породите, да не казвам колко пък за моята. Престанаха да бъдат картинки без индивидуалност. Не ме разбирайте погрешно, никой не може да заеме мястото на Макс в сърцето ми. Но сега имам много по-пълноценно общуване с Реджо, сякаш нещо е липсвало преди, сякаш всичко е било частично, сякаш не съм била готова. Просто съм в състояние да знам много повече за Реджо, отколкото за Макс, и да го разбирам много по-добре. И вече не е нереална мечтата, че когато и той ме напусне, ще мога да виждам същото изражение, същите форми и движения, да чувам същите звуци, да усещам същото ръгване в корема (този път зашеметяващ удар в гърдите и болезнено изплющяване с опашка) като се прибирам. Е, поне почти същите. Да, възможно е това да донесе още повече болка, не знам. Но знам, че го искам. И това отново не значи, че някой ще заеме мястото на Реджо в сърцето ми.
Мисля, че подобна еволюция е неизбежна за всеки, който е открил "своята порода" и неразбираема за онзи, който не е. Това е доказано в тази тема. Просто няма място за спор.
И винаги откриваш "своята порода" благодарение на "своето куче". Не пада от небето.
Сигурно има хора, които пък обичат неочакваното и непредсказуемото. Но изобщо не бива да смесваме това с любовта към нашето мило куче или с отношението си към световното нещастие.
А за изложбите е съвсем друга тема, за егоизма също. Можем да поговорим и за това.
Публикувано: 07 April 2006 - 04:47 PM