Dog.bg Форуми : Отново за родословията

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Отново за родословията Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Atina-Martin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 October 2006 - 11:44 PM

Superfly ти намери ли си куче ? Досега се рових из форумите на другите породи и видях едно много интересно исказване (вече не помня на кого беше) "Породисто куче без родословие няма" е според мен във всички неща има изключения! Родословието е гаранция че кучето е породисто , но пък не можеш да кажеш за всички кучета които нямат родословие че не са породисти! То се вижда дали кучето е в стандарта на дадена порода... както и да е !

#2 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 07:44 AM

Цитат

Родословието е гаранция че кучето е породисто , но пък не можеш да кажеш за всички кучета които нямат родословие че не са породисти! То се вижда дали кучето е в стандарта на дадена порода... както и да е !

Atina-Martin,
не е ровено достатъчно, за да кажеш такова нещо.
Родословието е гаранция за ПРОИЗХОД и потвърждава породата. МНОГО е говорено по този въпрос, и в дог.бг също. Куче БЕЗ родословие не се знае от какви родители и предци идва и съответно не може да се твърди, че е породисто, дори ако гледано отвсякъде съответства на стандарта на породата. Може да се твърди само, че ПРИЛИЧА на дадената порода... Защото съвсем спокойно някъде сред бабите-дядовците може да се крие "някой друг", който да не се "показва" на преден план, но като се родят от това куче бебета - ах, изненада...
Един малък пример: преди години имаше един доктор, който се зае да запложда бяла лайка с единствения (тогава) самоед в Бг. Децата им заплоди възвратно на бащата, техните деца също - с идеята да "изчисти" лайката в основата. Виждала съм преди години 4-то поколение на тези самоедо-лайки; на някои лайката им личеше, на други не. На някои им личеше САМОЕДЪТ, но си бяха лайки. Сигурно има и "съвсем" лайкоидни, които не съм виждала. Те не са породисти... нищо, че някои са "ама пълни самоеди просто отвсякъде".
Тъй че - ПОРОДИСТО е куче, което има документ, потвърждаващ принадлежността му към дадена порода, т.е. произходът му. Друг е въпросът дали това куче е "изпъкващо" според стандарта или не толкова, т.е. дали е годно за изложби или е просто пет-класа. Родословието НЕ Е гаранция, че кучето отвсякъде ще съответства на стандарта, а само, че произходът му - т.е. породата - е ясна и утвърдена. Поне 4 поколения назад "на самата хартийка" и още доста поколения назад като се проследи произходът. Няма ли такава хартийка, няма и порода.
Тук следва да се добави, че няма ли такава хартийка, един куп хора се опитват да докарат от 9 кладенеца вода в утвърждение на факта, че въпросната хартийка е елитарно нещо, напълно излишна, не им трябва... Не е така. Ще направя омразното ми сравнение с домакинските електроуреди b) Като си купиш телевизор "Панасоник", си купуваш дадената марка, защото искаш МАРКОВ уред, очакваш той да работи качествено доста години... и получаваш в комплект с него ГАРАНЦИОННА КАРТА и потвърждение (един вид), че даденият телевизор е именно "Панасоник", не китайски боклук-менте. Има по-хубави телевизори с 2001 екстри и по-скромни, с по-малко функции. Но всичките те са "Панасоник".
Същото е и с кучетата. Родословието е гаранционната карта на кучето b) - фактът, че купуваш конкретната порода, не измислено подобие. Какво ще правиш после с това куче не е важно - дали ще ходи на изложби, дали ще има бебета, дали ще си го държиш вкъщи само за "лична употреба". Така или иначе знаеш, че притежаваш... в случая - СИБИРСКО ХЪСКИ. Че предците му до ххх коляно са били сибирски хъскита и очакваш от кучето конкретен външен вид и конкретно поведение.
Е, да, вярно е - и телевизорът, и кучето могат да дадат фабричен дефект l) , но в сравнение с китайското менте-телевизор и кучето с неизвестен произход, при утвърдената марка уред и при родословното животно такива проблеми са в пъти по-рядко срещани.
Туй то по въпроса.
И най-красивото куче без съпътстващ документ, дори ако отговаря от А до Я на стандарта на някаква порода и е въпиющо-идеално на външен вид пак според този стандарт, НЕ Е породисто, ако си няма документ. Точка.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#3 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 08:20 AM

Vabank всеки път го обясняваш по възможно най-елементарния начин само и само да го разберат другите и не мога да си обясня защо не се получава. Дали защото все още им е сложно или просто не са съгласни с това?

Без да искам да обидя някой разберете нещата са много прости - няма ли родословие-няма и порода. Има само подобия на порода. Това е. Кой както иска така да го разбира (не че може да се разбере по 100 различни начина).
User's Signature

In Life only Death is certain.

#4 Потребителят е офлайн   Atina-Martin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 11:10 AM

Добре явно никой пък не може да разбере мен ! b) Естествено че куче без родословие най-вероятно не е чистокръвно , но ако поради една или друга причина дори предците му да са имали родословие небрежност на стопаните от някое поколение не са се решили да си вземат документа или нещо подобно просто го допуснете като вариянт ... следователно не можеш да твърдиш че кучето е чистокръвно НО НЕ МОЖЕШ да твърдиш и че не е ПРОСТО ЗАЩОТО незнаеш ... не мога да допусна че щом липсва документа кучето се отписва като чистокръвно ! Разберете ме какво искам да ви обясня !

Поздрави: Мартин

#5 Потребителят е офлайн   superfly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 11:30 AM

Цитат

Superfly ти намери ли си куче ? Досега се рових из форумите на другите породи и видях едно много интересно исказване (вече не помня на кого беше) "Породисто куче без родословие няма" е според мен във всички неща има изключения! Родословието е гаранция че кучето е породисто , но пък не можеш да кажеш за всички кучета които нямат родословие че не са породисти! То се вижда дали кучето е в стандарта на дадена порода... както и да е !

Ами куче все още не но развъдник си намерих.
Golden Nicol. b) А куче чак юни живот и здраве :)
За сега само четем и се образоваме.
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.

#6 Потребителят е офлайн   Atina-Martin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 01:24 PM

Vabank: Куче БЕЗ родословие не се знае от какви родители и предци идва и съответно не може да се твърди, че е породисто (тук допълвам) че не може да се твърди и обратното !!!! ИМЕННО ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕШ ! Това искам да признаете ... нямам за цел да доказвам че всички кучета без родословие за породисти , но се дразня когато вие сте твърдо убедени че щом няма такъв документ задължително е не породисто и не чистокръвно ! Това е всичко което искам да докажа, нима не разбирате ? Вие просто отхвърляте всичко ! Щом липсва документ значи 100% кучето е мелес в това искате да ме убедите , но това няма да стане никога ! Благодаря !

#7 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 02:04 PM

Е, ДВЕТЕ СТРАНИ НЕ СА НАПЪЛНО ПРАВИ. Никой не казва, че непременно всички са мелези, а че противното не може да се докаже. Но и затова си има лек, не напразно клубовете имат втори том на племенна книга.След като на такова куче се направи експертна оценка от специалист, че по външен вид и белези отговаря на дадена порода може да се пусне за разплод, като неговите потомци получават така наречената справка за произход или бяло родословие. Когато неговите внуци запълнят четвърто коляно произход тогава е доказано, че родителя от който е започнала тази линия е чистопороден и от това последно поколение линията минава в истинско родословие, а не бяло и т.н.... cheers

#8 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 02:11 PM

Atina-Martin никой не се опитва да те убеждава останал си с грешно впечатление това което казваме е че ако отидеш на изложба и там ти поискат родословието на кучето което ти без да искаш си пропуснал да извадиш колкото и да ги убеждаваш че е чистокръвно няма да те пуснат на изложбата. Пък и не само на изложба няма ли родословие - няма доказателство за произход. По никакъв начин не можеш да докажеш че кучето ти е хъски например. Добре ти си знаеш родителите му са тези, всеки от тях има по един метър дълго родословие но няма начин да убедиш някой друг в това без този документ.
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 17 October 2006 - 02:36 PM

Аз едно не мога да разбера къде е употребена думата мелез? Но пък и досега за толкова години не съм видяла куче,без документ и да кажа ей много е добро (с оглед към стандарта ) просто защото при такива кучета,никой не се е грижил за селецията, това обаче не означава че те са по малко мили другарчета но ето имам пресен пример у дома на дълго гости се е настанил Гордън - куче продадено за хъски,черно -бяло със сини очи b) обаче високо 70см,рошав мечо,и свадлив-нещо нетипично за хъскитата по принци.
Има и други кучета,както казва Мартин на немърливи стопани....на които може кучетата да са имали род но те да са го затрили или да не им се е занимавало с клуба и съответно бебетата да нямат родословие и пак се прекъсва нишката,после тези бебета се заплождат със кучето от градинката (което може и да е братче но кой да знае) може и пък да има някакви наследствени заболявания но пак няма кой да знае...и т.н.
Но искам да сме на ясно,че аз никога не съм си позволила тук в нета да обидя,че на някой кучето му е мелез - радвам се на всички пищещи тук,кучетат им а за останалото всеки сам си преценява
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#10 Потребителят е офлайн   Atina-Martin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 03:24 PM

judge Благодаря че поне ти ме разбра какво се опитах да кажа... Wyvern абе погледни малко назаде как така никой не искал да ме убеди в това .... самото изречение: Породисто куче без родословие няма. това е казано от Vabank Именно това е опита да бъда убеден че куче без родословие няма шанс да е чистокръвно ... За това се издразних и написах хиляда пъти моето становище но ето че judge ме разбра какво искам да обясня ... За съжеление предубедени хора като North Face и Vabank никога няма да го приемат. НЯМАМ ЗА ЦЕЛ ДА ВИ ВЗЕМАМ ХЛЯБА БЕ ХОРА !!!! Спокойно ! Нито имам за цел да препоръчвам неродословни кучета ! НАПРОТИВ Просто ми става тъжно като чуя такива изказвания от рода на : Породисто куче без родословие няма ! Не им издържам на толкова самоуверени хора мислещи се за експерти ! Дори и с това да се занимават ! North Face от това твое изказване че ни те се е случвало да видиж не родословно куче и да кажеш че е хубаво ... аз пък ще ти кажа че съм виждал кучета със родословие които приличат на лисичета ! Всеки дава примери със своя лична изгода ! И дори факта че моето хъски не е с родословие НЕ Е ПРИЧИНАТА да повдигам този въпрос ! Достатъчно много хора с родословни хъскита ме гледаха като изумени виждайки Атина да разберат че е без родословие защото освен тяхните любимци за виждали и много други по изложби и дори няма да спомена какво ми споделиха за НЯКОЙ от тези кучета по изложби , просто защото НЕ ЖЕЛАЯ да обиждам хората които си искарват хляба с това ! Ще го запазя за себе си ! Надявам се съм бил достатъчно коректен в тази ситуация и обясних това което исках . Някой ме разбраха други не , както и да е важното е че опитах Благодаря !

Поздрави: Марто

#11 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 17 October 2006 - 03:31 PM

Какъв хляб бе bash a) a) ако това,че сме се посветили на чистопородното развъждане, и спазваме някакви правилници и всичките си средства хвърляме по кучетата е хляб oleeee друг е въпроса че ми е приятно да го правя! А за лисичетата ами то такава муцунка е характерна а ти под лисиче какво точно визираш? Ръста на лисицата или нещо друго и да щом ще е право куме в очи ето какво Да нито един път не съм видяла неродословно хъски,със правилно поставени уши или пък ако са добре то липсва всякакъв стоп а пък най-често съм срещала комбинацията от липса на стоп,голями уши,липса на всякакви ъгли и къса опашка. И не че не съм виждала и такива родословни но са в пъти по малко от другите Значи не влагайте лични чуства,говорим за порода!
Ето едно куче,което е легенда (така да се каже ) за породата ни
Inisfree's Ice T
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 03:48 PM

Успокоите топката,нали уж се разбра кое ,какво е и двамата по малко сте прави,Злати за правилата на развъждане,а Марто за това ,че и между кучетата с родословие има "миндили",но пък са с доказан произход.И спрете да използвате тази дума ;породисто,това не крава за да е породиста,по нормално е,породно,чистопородно или чистокръвно. victoryVVV super best

#13 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2006 - 03:50 PM

Ето още малко снимки на "лисици"
CH.Inisfree Keebler
Karnovanda's Alexandar Wolf
CH.Bain's Northern Hopesare High
Ch. Rashaun's Radio Flyer

и т.н. 1super
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2006 - 03:53 PM

Цитат

Успокоите топката,нали уж се разбра кое ,какво е и двамата по малко сте прави,Злати за правилата на развъждане,а Марто за това ,че и между кучетата с родословие има "миндили",но пък са с доказан произход.И спрете да използвате тази дума ;породисто,това не крава за да е породиста,по нормално е,породно,чистопородно или чистокръвно. victoryVVV super best

напълно съм съгласна и с теб,винаги съм била коректна но и честна тук все пак говорим за породата но пък и не съм съгласна някой да ме обижда с хлябове и подобни заядливи глупости.....и мен пък ме е яд винаги да съм тактична и любезна и хоп все да има някой да ти се из...ре на главата cl)
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   Atina-Martin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 03:54 PM

Omg - Oh My God! Точно аз никога не съм влагал лични чувства в това ... незнам кое ви е накарало да си мислите така . Естествено че говорим за породата която нито е почнала от вас нито ще свърши с вас ! Може да не се занимавам с това но и аз гледам филми , ровя се из интернет и съм добре със зрението ! И доколкото видях всички кучета от Golden Nicol мога да кажа че са чудесни и без никакви забележки ! А това че вие не сте видели куче без документ за родосл. да е хубаво и напълно да съвпада в стандарта на породата , явно не сте попаднали на такова. Но просто си личи че сте напълно предобедена и дори и да видите такова няма да го признаете ! Не е необходимо да имаме визуален контакт за да си направя този извод. И понеже казахте че нападките ми са лични аз ви отговарям че ако беше така нямаше да направя това изказване за кучетата ви които пак казвам са наистина раскошни! Просто не съм пристрастен а съм реалист и казвам това което виждам а не това което ще ми е от полза. Благодаря още веднъж ! И се сърдете колкото искате .

#16 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2006 - 04:01 PM

Аз не се сърдя r) и не съм предубедена но...пак ще се обидиш ако ти кажа защо не съм видяла такова така ,че смятам да приключим темата и да се надяваме на все по малко кучета без документи.По този повод само искам да спомена за първия ми и единствен сблъсък със реална зоополиция.....бях във Франция в развъдник Vallee de Morava и там една сутрин рано,рано се дотътриха въпросните зоо по сигнал.....та накратко проверката беше основно в товаима ли всяко куче тату,родословие и чак след това дали има слаби,недохранени и т.н кучета в лошо състояние.....а коментара на проверяващите накрая беше леле тука има много дебели кучета ще се пръснат l) и другото че има много кучета на почтенна възраст около 12,13г. това беше как е по белите д-ви 1super
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 04:31 PM

Цитат

Wyvern абе погледни малко назаде как така никой не искал да ме убеди в това .... самото изречение: Породисто куче без родословие няма. това е казано от Vabank

Atina-Martin не мисля че смисъла на казаното от Vabank е точно както го тълкуваш. По скоро смисъла е щом няма родословие никой няма да го признае за чистопородно а не че ако няма родословие непременно е кръстоска между различни породи (т.н мелези). Никой не е казал че такива кучета не съществуват.

Хайде да спрем вече с този въпрос. Дайте нещо друго за което да спорим b)
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2006 - 04:33 PM

Atina-Martin,ще си позволя и тук да ви кажа някои неща.С уговорката,че нито ви уча на нещо,нито искам да ви променям мнението.Присъщо на тийнейджърите е да обичат да спорят в"името на самия спор"лошо няма-понякога..Защото често именно в спор се доизясняват нещата.Изясняват се ,обогатяват се и позициите на спорещите .Но има моменти,когато разумния ,мислещ човек се спира и приема фактите.А срещу факти не се спори."Когато фактите говорят и Боговете замлъкват",а ние с вас сме най-обикновени хора влюбени в кучетата,нали?Сега..Хората,които ви писаха преди мен..Са хора,които за разлика от нас двамата,се занимават почти през целия си съзнателен живот с кучета.Вярвате или не -те разбират прекалено много от тези "неща" -в сравнение с нас.И от тях- разумния,желаещ да се развива човек-може само да "купува"информация за кучета,чистопородност,отглеждане,развъждане,изложби.. Всичко,което се сети човек около и за кучетата.Моят приятелски съвет е да не се дразните от тези,които ЗНАЯТ,МОГАТ ,ДОКАЗАНИ са и се доказват в ринговете с кучетата си-а да "купувате"информация предоставена ви тук приятелски,напълно откровено и безплатно.И не забравяйте,че чистокръвните кучета не са само екстериор,но и темперамент,поведение,характер..Поздрави и с най-добри чувства:Вики

#19 Потребителят е офлайн   Atina-Martin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 07:39 PM

Виждам че сте се настроили негативно към мен. North Face нека да поясня нещо за това което ти казах с "хляба" . Имах предвид че щом това ти се е превърнало в професия следователно наистина си се отдала на това и обичаш да го правиш значи разбираш от кучета , Но не ми допадна това ,че слагаш всички кучета без родословие под общ знаменател . Реших да споделя мнението си във общия форум и вие го приемате като обида . Duvy съжелявам,но не мога да приема нещо което според мен не е правилно. Освен това teenager е когато числото от годините ти завършва на teen еx. - Seventeen , Eighteen и т.н. Аз съм на 20 (twenty) и за мое съжеление вече не съм тинейджър b)

п.п. За в бъдеще няма да пиша във общия форум за да не ви преча и не ви дразня .

С Уважение : Марто 1super

#20 Потребителят е офлайн   Kai Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 17 October 2006 - 07:46 PM

Marti mai ti razkah neshto vav varna za razvadnitzite.Ne si habi nervvite prosto.Ati e prekrasna i unikalna b) Radvai i se i ne se varzvai na nikogo.Pozdravi i ia tzunkai ot nas s Kaic4o b)

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни