- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Отново за родословията
Публикувано: 16 October 2006 - 11:44 PM
Публикувано: 17 October 2006 - 07:44 AM
Цитат
Atina-Martin,
не е ровено достатъчно, за да кажеш такова нещо.
Родословието е гаранция за ПРОИЗХОД и потвърждава породата. МНОГО е говорено по този въпрос, и в дог.бг също. Куче БЕЗ родословие не се знае от какви родители и предци идва и съответно не може да се твърди, че е породисто, дори ако гледано отвсякъде съответства на стандарта на породата. Може да се твърди само, че ПРИЛИЧА на дадената порода... Защото съвсем спокойно някъде сред бабите-дядовците може да се крие "някой друг", който да не се "показва" на преден план, но като се родят от това куче бебета - ах, изненада...
Един малък пример: преди години имаше един доктор, който се зае да запложда бяла лайка с единствения (тогава) самоед в Бг. Децата им заплоди възвратно на бащата, техните деца също - с идеята да "изчисти" лайката в основата. Виждала съм преди години 4-то поколение на тези самоедо-лайки; на някои лайката им личеше, на други не. На някои им личеше САМОЕДЪТ, но си бяха лайки. Сигурно има и "съвсем" лайкоидни, които не съм виждала. Те не са породисти... нищо, че някои са "ама пълни самоеди просто отвсякъде".
Тъй че - ПОРОДИСТО е куче, което има документ, потвърждаващ принадлежността му към дадена порода, т.е. произходът му. Друг е въпросът дали това куче е "изпъкващо" според стандарта или не толкова, т.е. дали е годно за изложби или е просто пет-класа. Родословието НЕ Е гаранция, че кучето отвсякъде ще съответства на стандарта, а само, че произходът му - т.е. породата - е ясна и утвърдена. Поне 4 поколения назад "на самата хартийка" и още доста поколения назад като се проследи произходът. Няма ли такава хартийка, няма и порода.
Тук следва да се добави, че няма ли такава хартийка, един куп хора се опитват да докарат от 9 кладенеца вода в утвърждение на факта, че въпросната хартийка е елитарно нещо, напълно излишна, не им трябва... Не е така. Ще направя омразното ми сравнение с домакинските електроуреди b) Като си купиш телевизор "Панасоник", си купуваш дадената марка, защото искаш МАРКОВ уред, очакваш той да работи качествено доста години... и получаваш в комплект с него ГАРАНЦИОННА КАРТА и потвърждение (един вид), че даденият телевизор е именно "Панасоник", не китайски боклук-менте. Има по-хубави телевизори с 2001 екстри и по-скромни, с по-малко функции. Но всичките те са "Панасоник".
Същото е и с кучетата. Родословието е гаранционната карта на кучето b) - фактът, че купуваш конкретната порода, не измислено подобие. Какво ще правиш после с това куче не е важно - дали ще ходи на изложби, дали ще има бебета, дали ще си го държиш вкъщи само за "лична употреба". Така или иначе знаеш, че притежаваш... в случая - СИБИРСКО ХЪСКИ. Че предците му до ххх коляно са били сибирски хъскита и очакваш от кучето конкретен външен вид и конкретно поведение.
Е, да, вярно е - и телевизорът, и кучето могат да дадат фабричен дефект l) , но в сравнение с китайското менте-телевизор и кучето с неизвестен произход, при утвърдената марка уред и при родословното животно такива проблеми са в пъти по-рядко срещани.
Туй то по въпроса.
И най-красивото куче без съпътстващ документ, дори ако отговаря от А до Я на стандарта на някаква порода и е въпиющо-идеално на външен вид пак според този стандарт, НЕ Е породисто, ако си няма документ. Точка.

Публикувано: 17 October 2006 - 08:20 AM
Без да искам да обидя някой разберете нещата са много прости - няма ли родословие-няма и порода. Има само подобия на порода. Това е. Кой както иска така да го разбира (не че може да се разбере по 100 различни начина).

In Life only Death is certain.
Публикувано: 17 October 2006 - 11:10 AM
Поздрави: Мартин
Публикувано: 17 October 2006 - 11:30 AM
Цитат
Ами куче все още не но развъдник си намерих.
Golden Nicol. b) А куче чак юни живот и здраве :)
За сега само четем и се образоваме.

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.
Публикувано: 17 October 2006 - 01:24 PM
Публикувано: 17 October 2006 - 02:04 PM
Публикувано: 17 October 2006 - 02:11 PM

Публикувано: 17 October 2006 - 02:36 PM
Има и други кучета,както казва Мартин на немърливи стопани....на които може кучетата да са имали род но те да са го затрили или да не им се е занимавало с клуба и съответно бебетата да нямат родословие и пак се прекъсва нишката,после тези бебета се заплождат със кучето от градинката (което може и да е братче но кой да знае) може и пък да има някакви наследствени заболявания но пак няма кой да знае...и т.н.
Но искам да сме на ясно,че аз никога не съм си позволила тук в нета да обидя,че на някой кучето му е мелез - радвам се на всички пищещи тук,кучетат им а за останалото всеки сам си преценява
Публикувано: 17 October 2006 - 03:24 PM
Поздрави: Марто
Публикувано: 17 October 2006 - 03:31 PM
Ето едно куче,което е легенда (така да се каже ) за породата ни
Inisfree's Ice T
Публикувано: 17 October 2006 - 03:48 PM
Публикувано: 17 October 2006 - 03:50 PM
CH.Inisfree Keebler
Karnovanda's Alexandar Wolf
CH.Bain's Northern Hopesare High
Ch. Rashaun's Radio Flyer
и т.н. 1super
Публикувано: 17 October 2006 - 03:53 PM
Цитат
напълно съм съгласна и с теб,винаги съм била коректна но и честна тук все пак говорим за породата но пък и не съм съгласна някой да ме обижда с хлябове и подобни заядливи глупости.....и мен пък ме е яд винаги да съм тактична и любезна и хоп все да има някой да ти се из...ре на главата cl)
Публикувано: 17 October 2006 - 03:54 PM
Публикувано: 17 October 2006 - 04:01 PM
Публикувано: 17 October 2006 - 04:31 PM
Цитат
Atina-Martin не мисля че смисъла на казаното от Vabank е точно както го тълкуваш. По скоро смисъла е щом няма родословие никой няма да го признае за чистопородно а не че ако няма родословие непременно е кръстоска между различни породи (т.н мелези). Никой не е казал че такива кучета не съществуват.
Хайде да спрем вече с този въпрос. Дайте нещо друго за което да спорим b)

Публикувано: 17 October 2006 - 04:33 PM
Публикувано: 17 October 2006 - 07:39 PM
п.п. За в бъдеще няма да пиша във общия форум за да не ви преча и не ви дразня .
С Уважение : Марто 1super
- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »