Фалшиви родословия
Публикувано: 01 December 2004 - 04:45 PM
----------------
Преди малко разглеждах в сайт родословието на едно куче,Шампион на *********.Забелязах нещо,което ми се стори интересно.
Ще наричам кучетата с букви,няма да споменавам имна.:
Куче У в четвърти пояс е женско,заплодено с куче Н,родено е куче И.Пак в четвърти пояс куче У е мъжко,заплодило куче М,родено е куче И.Отново в четвърти пояс куче Е е женско,заплодено с куче В,родило се е куче О.Пак в четвърти пояс куче Е е мъжко,заплодило куче А,родило се куче Я.
Не знам дали обясних правилно,но не искам да пускам тук родословието,който се интересуве ще му пусна линк на бележка.
Публикувано: 02 December 2004 - 11:22 AM
Публикувано: 02 December 2004 - 03:19 PM
Публикувано: 03 December 2004 - 10:04 AM
Публикувано: 03 December 2004 - 03:20 PM
Цитат
Цитат
За родословието на Бък ли говориш...или тоест на Кора...или това което постнах... :)
Ето за това родословие куче DON
Публикувано: 28 December 2004 - 06:54 PM
---
Иначе, няколко признака за не-фалшивост (аз май съм ги изброявала някъде):
1. Бланката трябва да има подписи и печати, и номера (оригинално нанесени) на съответните места
2. Произходът на кучето трябва да е нанесен напълно, т.е. да има номера и титли за всички пояси (това не е съвсем валидно за мнооооого старите български родословия, впрочем).
3. Документът е оригинален, без никакви странни "маймунки" по него
Ако нещо от трите изброени точки не е как трябва, човек може да се усъмни.
Наличието на всичките неща не е гаранция, защото:
1. Най-често се фалшифицират (поне у нас) вече съществуващи родословия на кучета, т.е. преписват се данните от тях и се козметизира някой и друг номер: това може да забележи запознат с породата специалист от клуба
2. понякога се фалшифицира "на едро", т.е. всичко се измисля: и това може да забележи специалист от клуба.
Естествено, ако документът не е оригинал или ако липсват номера (а съм виждала да липсват и ИМЕНА!!!!), това човек и сам може да си го види.
-----
И аз да си кажа тежкото мнение :)) за дискутирания сръбски самоед.
Така като го гледам този Дон, на пръв поглед (и на втори - като му проверих сайта), родословието си ИЗГЛЕЖДА редовно. Дивотиите в четвърти пояс, от скромен опит бих казала, по-скоро са резултат на кретенизми на унгарците, защото:
- в унгарски родословия, които са си редовни, често - особено в най-старите, а тук говорим за стааааааари кучета... има "обърнати" бащи и майки: явно в някаква още по-стара форма (както и в българските регистри от време оно) майката е била отгоре, а бащата отдолу...
- в унгарски родословия, особено по-старите (и после грешката се налепва и в следващите) има грешно изписани имена. Примерно: Cani di Guardia et Difeca (ако го цитирам правилно) е всъщност Kimbo, а туй "име" е - както пък може да се види в структурата на италианско родословие, защото той е от Италия - всъщност породната група. Още от времето преди "новите" 10 породни групи - в превод "Куче за охрана и защита". Там са били северняците...
- има и други подобни хахавотии по унгарските родословия и съответно - по сръбските, когато идват от унгарски родители.
Тъй че, освен ако някъде има друга информация, която да съм пропуснала по повод въпросното куче (със 7 титли САС и шампион на Югославия), то родословието вероятно си е истинско. Освен това... аз поне на пръв поглед не забелязах видими разминавания в произхода на кучетата (т.е. тези кучета са родени от тези кучета) поне в първите три колена, а за четвъртото ми трябва щателно ровене в наличната при мен информация - а и май нямам назад данните на Arrak v.d. Arctis Selecta примерно - за да се произнеса... Във всеки случай обаче, ако документът е фалшив, то... питам аз, защо човекът, който тъй старателно се е справил с първите 2-3 колена се е издънил на четвъртото?!

Публикувано: 25 January 2005 - 03:12 PM
Като pdf file Родословие за преглед
Между другото историята е с добър край защото въпросния ливанец, който ми изпрати родословието на новозакупеното си куче от петшоп в Бейрут, ще го задържи и вече знае как изглеждат BG родословията.
Публикувано: 26 January 2005 - 11:46 AM
Цитат
Като pdf file Родословие за преглед
това абсолютно не е родословие - печата долу е на фирмата продавач -еоод "фири"- софия
може да се подведе под отговорност за фалшификация според мен ...
кажете вие.... a)
Публикувано: 26 January 2005 - 05:30 PM
Никъде няма емблеми, които да твърдят, че родословието е... БРФК. Пише, че е валидно за експорт. Печата е на фирма (то ясно си го пише). Такива хартийки всеки може да си произведе в неограничени количества и да си пише на тях каквото си иска (буквално)...
БРФК доколкото аз знам не е Bulgarian Republican Federation FOR Cynology, нито е assIciated член... с други думи две невинни правописни грешчици обявяват таз хартийка за това, което е - хартийка.
Но е много, много нагло ;)

Публикувано: 28 February 2005 - 03:32 PM
Грешката мисля, че е В самата /федерация или клуб/ по кинология защото, трябва да публикуват всяко от тях заверено педигре, а не само да лапат таксата, ама така им изнася понеже май врътката започва от тях, е ние и така ще си обичаме песчетата, защото са ни най добрите, какво са там няколко стотин лева отгоре за 12 мин. работа.....
Публикувано: 28 February 2005 - 04:02 PM
Цитат
Грешката мисля, че е В самата /федерация или клуб/ по кинология защото, трябва да публикуват всяко от тях заверено педигре, а не само да лапат таксата, ама така им изнася понеже май врътката започва от тях, е ние и така ще си обичаме песчетата, защото са ни най добрите, какво са там няколко стотин лева отгоре за 12 мин. работа.....
как успя да изпишеш толкова и нищо да не кажеш?
Ти чуваш ли какви ги говориш?
Май изобщо не си запознат с процедурата по издаване не родословия.
Публикувано: 28 February 2005 - 04:36 PM
Здравейте, етос това не съм съгласна:"Грешката мисля, че е В самата /федерация или клуб/ по кинология защото, трябва да публикуват всяко от тях заверено педигре". просто защото ако някой наистина иска да разбере за истинското родословие, той ще провери в съответния клуб, а който има доста мъглява представа какво е родословие и защо се издава изобщо - той сам се набутва при тарикати, продаващи фалшиви родословия. тук грешката е не само във клубовете, а и в ниска киноложка култура.
Обяснявах наскоро на един любител на овчарките защо са измислени родословията и как е най-разумно да си взима куче. Махна с ръка и ми отговори нещо във вашият стил :"е ние и така ще си обичаме песчетата, защото са ни най добрите". Иди че говори с такъв човек. само че после като сложи неговото песче до някое от хубав развъдник почва да се почудва и да се помайва защо има такава разлика във външния вид на изглед и в поведение.
А най-парадоксалното е за мен, че за без пари и документи хората искат най-доброто, и ако може кучето им да изглежда баш така, както те си го представят или са го виждали по рекламите.... Е, не става. Просто не става.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 28 February 2005 - 06:17 PM
Струвами се, че изместваме темата, доколкото си спомням тя е за фалшивите родословия и за това как някои "кинолози" ловят рибоци, а не за продажби от развъдници, та мисълта ми да я поясня бе , че /тез федерация или клубове не правят почти нищо за да подпомогнат начинаещия и по този начин да пресекат далаверите.
Пак повтарям с Прилична техника и РС умения за 10 мин. имаме педигре. Става въпрос за това как този който иска куче като от реклама да знае какво да направи и къде да си даде парите r)
Публикувано: 28 February 2005 - 09:28 PM
това ми е мисълта:-)
Става въпрос за това, че никой не ти гарантира "клубното питомниче/ за действително произлязло от клубни родители, @Всичко опира до това че в клуба са гарантирали че това потомче е от тези родители или от други / пазарна стратегия/ търсенето определя предлагането /А. Смит/
Така че въпроса без уловка е като някой си е взел НО или РОТ с родословие и е видял родителите в клетка и на снимка в документа че е това за което плаща
Задай си въпроса дали твойто куче не е от такъв развъдник
Съжалявам живота е такъв, Не се заяждам просто изразявам мнение ;)
ХУБАВО е че има хора все пак които развъждат от любов, а не за пари
Дасе множат пожелавам аз
Публикувано: 28 February 2005 - 09:53 PM
Цитат
Не е точно така,както казваш-всеки,който има достатъчно ум в главата си може да се обади в клуба и да получи информация дали наистина в момента има такова кучило-селекционерът е човекът,който отговаря за това.При осъществяването на всяка връзка се попълват документи,след раждането се прави оглед и след това татуиране на кучилото,така че селекционерът има най-достоверна информация за това дали дадено родословие издадено в България е истинско или не.
не отричам факта,че сигурно има и фалшиви документи,но не можеш да твърдиш,че масово се издават такива родословия,още повече със знанието на федерацията или клубовете.създадени са доста добри правила и само от хората зависи те да се спазват.
Публикувано: 28 February 2005 - 10:32 PM
здрави ли са бебетата, предполагам да
Нямам близки спомени да съм споменал че това е масова практика на клубовете, а че става И ВЪПРОСА Е как да се предпазят любителите от измами нали затова е форума. Досега има само нападки, дайте предложения или и ти се замисли откъде е твойта ротка, а ми бащата
Нищо лично
Запознах се добре с публикуваните материали в сайта най ежедневни за мен са на Мартен и Мил там има информация относно родословие , тестове и всичко което трябва да се знае елементарното,
Така че ако би желал сподели твойто виждане
цитирам те /да има много добри правила и само от хората зависи те да се спазват/
Въпроса е как ние ще помогнем на другите за да бъдем по добри
ЗАЩО "Darling"
e добра храна защото се продава в Метро евтино....., да ама песа дали мисли така а яде и ушите му пукат защото няма накъде
Защото Всеки от нас иска да вземе доброто и то ;) по така.... ;)
Публикувано: 01 March 2005 - 12:24 AM
Цитат
Бебетата са добре,благодаря-прогледнаха вече,сучат и растат r)
Прав си за това,че на хората е нужна информация.Затова ти казвам-всеки,който иска расово куче трябва да се информира добре ПРЕДИ да го вземе.Да види родителите-или поне майката и бебетата от кучилото,по възможност да си избере това,което най-му допада.Би могъл да разгледа родословията на родителите и както казах и преди ако има някакви съмнения да се обади в клуба-селекционерът със сигурност ще знае дали има такава връзка и кога бебетата ще имат родословия.
Най-лесно е да те излъжат в зоомагазин-там действително като нищо ти пробутват фалшиви документи.
За това повтаряме непрекъснато-най-малкото е неразумно да си даваш парите на търговци.Да не говорим,че кученцата,които са в клетките там в много случаи са стресирани,взети рано от майката и за жалост понякога болни. s)
"или и ти се замисли откъде е твойта ротка, а ми бащата"-мислиш ли,че това не ме е интересувало-в документите на моето куче има имената на предците му много назад-както и в документите на бащата-имам информация и снимки на някои от тези кучета.моята кучка не е българска,но бащата е роден тук-виждала съм майка му,братя и сестри от същото кучило,както и от други кучила.не мога да кажа какво ще стане от тези бебета като пораснат,но съм доволна,че за сега растат здрави,компактни и без видими дефекти.много активни и енергични.за мен най-големият успех ще е да бъдат физически здрави и с добър характер.и да намеря за всяко едно от тях подходящ стопанин-такъв,който ще ги обича така,както аз обичам своето куче.
Публикувано: 01 March 2005 - 07:59 AM
радвам се за хлапетата,
да са живи, здрави и да имат обичащи ги стопани, а за друго всичко си прав за съжаление.Знам ЗОО маг. където се изкупуват целите кучила, ако са подходящи цветове за продите и давай, а някои отиват директно за Македония
Май същото става и декоративните зайчета, купуваш малко и скъпо а след три месеца, се чудиш на кой да го пробуташ, за да сготви /действителен случай на познати/ l)
Публикувано: 01 March 2005 - 08:18 AM
Понеже не е посочено за кого е тази реплика, хлапето, питам се - това за мен ли беше? моето куче е от зоомагазин, второто ми куче ще е от развъдник.
Нещо не можах да схвана цялата ти идея - какво точно се опитваш да кажеш? Минахме през мисълта че родословията трябва да са публикувани, че клбовете само лапат таксата, митичните няколко стотин (???) лева отгоре за 12 минути работа, та стигнахме до "Става въпрос за това, че никой не ти гарантира "клубното питомниче/ за действително произлязло от клубни родители, @Всичко опира до това че в клуба са гарантирали че това потомче е от тези родители или от други ".
Това последното не го разбрах: родословия, издавани от клуба, гарантират произхода на животното - тоест родителите или са клубни, или има направление за заплождането, одобрено от клуба, иначе как ще се издава родословие?
преди да обвиняваш клубове в липса на информация, запитай се дали хората искат да бъдат образовани по въпроса. Щото на сила можеш да вземеш, но не и дададаш. Хеле пък акъл....
Повтарям - според мен проблемът е комплексен - ниска киноложка култура, нежелание на хората да слушат, от там и използването на този недостиг на информация от тарикати, наричащи себе си "бизнесмени".
А този цитат който пишеш тук :
[QUOTE]Реално "против" трябва да гласуват собствениците на кучета без родословие, мисля аз. това ми е голямата болка - с клубни кучета някак си нещата са други, но животните от зоомагазин, или намерени такива (с неизвестен произход) - те, по мое скромно мнение те бива да се развъждат. Не бива да се отглеждат малките, които да купи някой за 50 лева и да продължи да "развъжда".
чий е? чии са тези думи? не видях автора.

Чау - кучето, близнало небето...