Dog.bg Форуми : Провеждат ли се изложби на коне?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Провеждат ли се изложби на коне?

#41 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 May 2005 - 09:21 AM

Холщайнерска подора

Тази порода е една от най-старите полукръвни породи в Германия. През 17 век породата се развива на базата на коне от Франция, Дания и Испания. В резултат на това, те имат кръв от немски полукръвни, неаполитански, испански и ориенталски коне. През 19 век са използвани йоркширски каретни жребци, които дават на породата високата акция на крачката. След 1950г влияние върху Холщайнерската порода оказва Чистокръвната Английска порода, а през последните 2 десетилетия, жребци от френската порода Сел Франсе. Днес селекцията е насочена предимно към създаване на коне за прескачане на препятствия.
Височината при холката варира от 164 до 178см. Главата е пропорционално развита, добре поставена и съразмерно развита с тялото шия, леко извита. Здрав гръб и поясница, дълбок и широк гръден кош. Здрави, високи краиници с по-къси свирки. Големи здрави копита.
Селекционните критерии са много високи и строго се спазват, в резултат на което през последните години на европейските, световните и олимпийските състезания като победители все по-често се срещат имената на коне от породата Holsteiner.

Качена снимка
Качена снимка

#42 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 May 2005 - 03:16 PM

краси,здравеи!много съм ти благодарен за вниманието и времето което ми отдели.след срещата ни на хиподрума,вече знам към какво да се насоча.естествено ще мине известно време докато краината цел изкристализира,но основите са положени.дано всеки един форум има поне по един отзивчив като теб.продължаваи да ни зареждаш с инфо-има кои да усвоява.и още нещо-приятелите с които бях също се навиха да си купят кон. b)

#43 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 12:20 PM

А т.нар. в руската и др. литература"топлокръвни"- холандска, баварска и пр. породи всъщност нещо от рода на хънтерите ли са /като селекционна цел/?

#44 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 12:44 PM

благодаря за интереса.
породите коне в света са страшно много и най-различни. реших да напиша по нещо от тези които за момента в Българиа са най-актуални... а що се отнася до топлокръвните породи, това са полукръвните породи, което значи че това са всички породи като изключим Чистокръвна Арабска и Чистокръвна Английска порода - единствените признати за чистокръвни, а всичко останало е полукръвно или топлокръвно както и да го наречеш е същото.
за конете, техните породи може да се пише вечно и пак ще останат ненаписани неща... ако те интересува нещо конкретно за дадена порода - просто попитай - ако мога ще отговоря... аз в никакъв случай не знам и не разбирам всичко за конете...

#45 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 10:01 PM

А названието "топрокръвни"? Дали е буквален превод или има някякъв конкретен смисъл? Значи така наричат полукръвните породи т.е. това са просто синоними?
Това наистина не го знам!
Тези дни попаднах на интересна статия за холандската топлокръвна /да разбираме полукръвна?/ порода и за нейните качества както в конкура и обездката, така и като лековпрегатен кон. Изключително красиви животни!
Като споменах лековпрегатния тип коне, много ми е интересно как стои въпроса с рисистите породи в България? Чувал съм, че рисаци има, но за какви точно става въпрос...

#46 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 10:39 PM

Цитат

А названието "топрокръвни"? Дали е буквален превод или има някякъв конкретен смисъл? Значи така наричат полукръвните породи т.е. това са просто синоними?

ние тук в БГ си ги наричаме полукръвни, защото са си такива а това топлокръвни е просто буквален превод. да вземем Източно Българския кон - това е призната в цял свят порода но тя е полукръвна порода .. като наскоро срещнах в една статия " чистокръвен източнобългарски кон" е такова нещо няма... както бях написала по-горе има само 2 чистокръвни породи - английска и арабска, всичко останало е полукръвно което не означава че като представител на породата, даден кон не е "чистокръвен " за тази порода../ оле дано съм ясна/

така а за рисаците/както ние си ги наричаме/ има и в България. В конезавода "Ст. Караджа" край Балчик, в "Хан Аспарух" край Разград и някъде в южна България също но не се сещам точно къде. Миналата година дори имаше деменстрации а двуколки в Балчик.
това е руска порода, характерно за нея е че конете вървят основно в тръс, от там идва и името на породата, ръис на руски означава тръс. тези коне имат много широка крачка и развиват по-висока скорост на тръс от някои породи коне на галоп. правят се състезания с двуколки а там галопа не е позволен. тук в България не са особено актуални, но се използват при селекция .. понякога се получават добри резултати. на 15.05. в София имаше голям турнир по прескачане не препятсвия "Св. Георги", приза взе една кобила на която майка и е рисачка :)))
Качена снимка

#47 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 May 2005 - 07:41 AM

Ясно.
А дали има чисти орловски рисаци у нас? При създаването на руския рисак селекционерите са срещнали неодобрението на поклонниците на "орловците", които са ги смятали за изменници, тъй като са вливали кръв от американски рисак.

#48 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 May 2005 - 08:20 AM

ама ти много знаеш, а питаш мен :)))) ... дали има орловски рисак в БГ - незнам, не съм чувала да има, а и тази порода остава малко далеч от това с което се занимавам аз и породите от които се интересувам/породите за класическия конен спорт/.

#49 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 May 2005 - 10:24 PM

Просто исках да знам дали има такива коне у нас. Малко е вероятно- имам впредвид орловския рисак, а и рисаците по принцип имат по-тесен кръг почитатели, поне моето впечатление е такова.
А конете от Андалузката порода и сходната Лузитано, намират ли приложение в класическия конен спорт? Едва ли у нас има техни представители.

#50 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 May 2005 - 11:41 PM

Цитат

Цитат

А конете от Андалузката порода и сходната Лузитано, намират ли приложение в класическия конен спорт? Едва ли у нас има техни представители
.

за породата Андалузия - в България няма представители на тази порода. това са невероятни коне, не толкова красиви като визия,а като характер... страхотно възприемчиви, интелигентни и благородни... използват се предимно за обездка, висша езда за която не е подходящ всеки кон..
за сходството на между Андалузката и Лузитанската породи ... има доста спорове относно това ... предците на двете породи са иберийските коне, развъждани в Испания и Португалия. открити са стенни изображения на тези коне от преди 3000г.пр.н.е. породата се е влияела от различни коне докарвани по тези места от римляните, арабите и разл. германски племена... та Андалузия е името на испанска провинция и от там идва и името на породата, същото се отнася и за Лузитания - това пък е старото име на Португалия. има малки разлики в породите едните коне са малко по-нежни, с фини черти, а другите са по-груби и по-здрави.
В България обездката не е особено добре развита и конете участващи в тази дисциплина не са кой-знае колко много, интересът на хората е насочен основно към прескачане на препятствия и породите подходящи за тази дисциплина...
една от многото причини за това е напр. времето за подготовка... ако кон се обязди на 3 год. той на 4 вече може да участва в състезания по прескачане на препятсвия... докато обездката отнема малко повече време и доста повече знания... а в България не са останали мн. специалисти в тази област... за съжаление.

#51 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 12:04 AM

... най-добрият кон по обездка в България се казва Тарзан на 13 год., собственост е на ДП"Кабиюк", язди го Светлозар Кастчиев... потърсих снимка, но за съжаление не можах да открия...

#52 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 12:30 AM

Каква порода е той?

#53 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 09:44 PM

Източнобългарски

#54 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 May 2005 - 05:33 PM

На два пъти съм виждал жребеца Самолет от плевенската порода, язден от Ива Гетова на състезания по конкур-ипик. Това беше преди около 10 години. Какво ли стана с този кон?

#55 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 May 2005 - 07:47 PM

нямам никаква представана квалификациите в Шумен я видях с дъщеря си, но бяха мисля само с 2 коня ако не се лъжа ... Мария караше Издател /лойто е на около 20г./ а Ива язди една кобилка - Регата /от Рацапуц/
... ти явно от доста време се интересуваш от коне ...

#56 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 May 2005 - 10:35 AM

Интересувам се от както се помня, но чисто любителски r) . И не само от коне.
В конната база в Стара Загора правеха т.нар. промишлено кръстосване на източнобългарски кобили с хановерски жребци, като приплодите бяха предназначени за конкур-ипик. Според тогавашното ръководство на катедра "Коневъдство" резултатите бяха много обнадеждаващи. Не знам обаче към днешна дата какво е състоянието на базата там.

#57 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 May 2005 - 05:56 PM

за Стара Загора ... те там правят кръстоски всякакви ... последно като ходих там преди около половин година видях мн и различни кръстоски, като напр. хановер и дунавез, хановер и англо-арабин, дунавец и източнобългарски и хановер и какво ли още не ... ама то това им е работата на университетите и конезаводите - да пробват, а това какво ще излезе никой не знае ... а и не съм видяла нещо да се покаже по състезанията от тези кръстоски от Стара Загора ... тук в нашия конезавод Кабиюк и в конезавода в Разград също са се правили и все още се правят такива кръстоски, и понякога излизат доста качествени коне както показват резултатите от състезанията минали до сега - квалификацията за държавното първенство която беше в Шумен и турнира "Св. Георги" в София / вече писах за кобила Астория на която майкта е рисачка а бащата е кръстоска от хановер и източнобългарска, произведена в конезавора в Разград/, а в средния клас /L/ в двата турнира първите места грабна кобила Арива - баща Олденбург и майка - типична източнобългарска порода. ...
последните години в България се сменя кръвта на конете ... нашата източнобългарска порода нещо неможе да догони големите немски породи и все по-рядко виждаме коне от тази порода по състезанията .. в България се внесоха много чужди коне от различни породи, основно немски, излизат много кадърни животни и се надявам наши състезатели и коне скоро да гледаме по eurosport ... :))

#58 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2005 - 06:55 PM

А чистокръвната арабска порода, използва ли се при подобни кръстоски?

#59 Потребителят е офлайн   aitia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 May 2005 - 08:55 PM

в България не практикува особено кръстосването на араби за спортни коне ... в страните където този спорт е по-развит - да .. но не директна кръстоска .. излизат невероятни животни в които има арабска кръв някъде назад в родословието, но не майка или баща... та и поради тази причина тук не е много удачно .. сам помисли - имаш една или 3 или 4 кобили и искаш да си изкараш кончета за спорт, естествено ще ги заплодиш на доказали се жребци или поне такива с хубава кръв и успеха ти е 80% гарантиран ... а ако трябва да ги заплождаш на араби и слид това да чакаш да пораснат и да ги заполождаш пак на нещо друго и после пак и пак ... само за да видиш какво ще излезе или да се надяваш че изобщо нещо ще излезе .... сам разбираш че този принцип просто не е удачен за нашата страна... макар че ние в конюшната имаме едно конче от източнобългарска майка и арабин, което е високо 170см и скача доста прилично, но такива коне са голяма рядкост...

#60 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2005 - 08:07 AM

Логично наистина. В конната база в С.Загора се родиха две кончета от хановерски майки и баща чистокръвен арабин. Бяха изключително красиви и темпераментни, но бяха по-дребни(естествено), не ги харесаха за скачане и отидоха в конната полиция.

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни