isi_ar4i, в 30 August 2011 - 10:32 AM, написа:
Аз ще споделя малко инфо за изкачването до вр. Мусала с куче. Качването е с лофта от Боровец до х.Ястребец. В лифта пускат кучета и то безплатно. Доататъчно широко за голямо куче. Нашият маламут издържа без проблеми. По пътя има езера, ние поне на 2 го топнахме, така че прохлада за кучето има. Пътят е лек до х.Мусала, равен. След това започва леко изкачване, после равно и така се редуват до заслон Ледено езеро. Така се преодоляват към 400м надморска височина. Останалите около 200 са стръмни и хлъзгави. От заслона към върха е към 30 мин и има две маркировки: зимна и лятна. Ние минахме само по лятната. Тя е малко по-дълга и доста пързаля. Пътят е серпентинен с дребни камъчета и ситен прах, които хлъзгат. За кучето нямаше проблеми нагоре. На слизане Боби се бе вързал за него, аз бях зад него и държах кучето за хамута, а кучето вървеше зад мен. Нямахме проблеми. Но ще е грешка, ако пуснете кучето да ви дърпа. Разбира се можете да го пуснете и без каишка, но нашият е див и ако срещне куче, ще го сдъвка. Зимната маркировка е с въжета и едри камъни, които куче трудно би изкачило. АКо е малко и можете да го вдигате, едвали би имало проблем. Престоят в планината ни бе към 7 часа, 4 от които ходене и то през повечето време са камъни, които доста измарят лапичките. Но нямахме проблеми. Гаранция, че два дни само ще спи :). Ето и малко снимки
БРАВО!!! - много полезна инфо, планираме и ние с Чародей катерене до Мусала, имахме нужда от такава информация, чудесни снимки, поздрави, къде нощувахте?