Публикувано: 28 November 2007 - 04:05 PM
Подобно средство според мен би имало положителен ефект, само ако с него работи добре запознат човек. Вероятността да се отклоните със секунди от мига за корекция е голяма, а тогава смисълът пропада. Вероятността кучето да изтълкува случващото се не като корекция, а като нещо друго, заплашване от друг, близък обект е голяма, а тогава последствията са пагубни. Трябва да се прецени и характерът на кучето, психиката му.
Може кучето да се хвърли да лае по непознат, използвате уреда - кучето приема случващото се като акт от непознатия и става още по-агресивно, или пресича без вас, викате, използвате веднага уреда - кучето се паникьосва и хуква през глава през колите, за да избяга от това странно нещо...
Сега си говоря на изуст, защото и аз не съм запозната, но лично мен са ме глождели подобни съмнения относно приложението. Не споменавам и личният ми шок от използването на подобен уред. В един момент се бях замислила сериозно и чаках приятелка да ми донесе от щатите. Търсех инфо, двоумях се, направо се плашех. Чувствах се чудовище. В крайна сметка с много корекции в моето отношение и поведение спрямо кучето успях да променя и поведението и отношението на кучето към мен и командите ми. Не рядко двете преминаваме през различни етапи, в които си доизясняваме отношенията. И както и Мишето с Ашли казва - причината винаги е във стопанина. Да - има по-чепати кученца, може подобно нещо да помага, но ТРЯБВА специалист да помогне в случая. Не мога в никакъв случай да кажа ЗА или ПРОТИВ този уред. Не съм го ползвала, не съм виждала ефект от приложението, не съм имала сблъсък с "трудни" животинки. Мнението ми е, че е възможно да помага, но че ТРЯБВА само опитен човек да предприема работа с него, след като са се преценили и ситуалията и проблемът и самото куче и... всички други възможности.
Аз успях с помощта на съвети от моя приятелка, която можеше да ме гледа отстрани и обективно да вижда къде евентуално се появява пукнатинка. Моят проблем беше лапането на гнусини, когато Кученцето ми не е на повод. Сега в следсвие на мои корекции (корекции към собственото ми отношение), Тя изцяло по друг начин ме гледа и слуша, не само за гнусините, а за всичко. Има още да се уча и винаги ще го правя що се отнася до отношението човек - куче. Знам, че ще имам и други проблеми, знам, че периодично ще пробва да си сяда на ушите, знам че мога да се справям и по друг начин - без такива крути мерки.