ultima, в 22 November 2011 - 12:40 PM, написа:
Благодаря за линка. До сега в тази тема се е коментирало точно това, дори точно в същия дух на 90 процента и няма нищо по-различно или ново. Не знам защо сте си създали впечатления, че ние тук сме хора, дето си мислим, че хъскито е получено чрез хибридизация с вълка, или че имаме вълци у дома си, или пък най-смешното - дори да ни обяснявате как да познаем вълка на картинка.
Давайки този линк, не разбрах, кое точно в тази наша тема ви даде повод да смятате, че мислим иначе? Там са написани неща, които всеки интересуващ се от темата много отдавна е прочел и разбрал. И така са написани, че и децата ги разбират и знаят.
:Може да сте права като твърдите че "
Според мен няма прилика между нито една порода куче и вълка. Хъскитата имат окраски, които наподобяват частично тази на вълка, но приликите свършват там". /визирайки фенотипа/ Но според мен е друго и именно в този материал е добре обяснено, защо тези породи КУЧЕТА имат външно сходство с вълка. Елментарно - еднакви условия, приспособимост, оцеляване. това вече е писано многократно и не е ново. Казах го и няколко поста назад.
The phenotype for Northern Breeds describes what works in the Arctic:
Thick, waterproof, double coat;
Bushy tail he can curl around his nose to warm his breath while sleeping;
.................. и т.н и т.н
Не съм видяла някой да твърди, обратното на това, че кучето си е куче, а вълка, вълк. За това малко и не разбирам целта на поста ви. И още нещо искам да кажа със сигурност - хъскитата са едни от кучетата, които етологично стоят най-близо до вълка. Такива едни качества също са закрепени малко или повече в тях. Може имате впечатления от поведението на много от породите най-общо казано, за да разберете, че хъскитата, те са едни малко "други" кучета.
Цитат
Независимо колко се диви необуздани са вашите кучета - били те хъскита, маламути, овчарки и т.н. то със сигурност те не могат да се сравняват с дивия темперамент и агресия на едно диво животно - вълка.
Не става дума за дивост, нито за необузданост, най-малко пък за агресия. Констатираме само приликите и такива съществуват при тази порода. И защо пък да не могат да се сравняват? Ние ги сравняваме, обсъждаме, тълкуваме, ей тъй на говорим си.
и цитат от
kangal_bg
Цитат
Защото дори и да има известни прилики по отношение на фенотипа, никой не отчита антагонизма в поведенческата програма на вълка и на домашното куче.
От къде си вадиге заключение, че
никой не ги отчита? И кой точно антагонизъм визирате (че с хъскитата ми е малко различно от повечето други)? Нямам представа, до колко сте запознати с темперамента и характерните поведенчески особености на породата сибирско хъски. Какви са техните реакции в различни ситуации, как действат, как общуват по между си и с хората и т.н.. Различно е от другите породи кучета. Запознати ли сте с пробемите на тази порода и например в частност проблема със страхливите хъскита и как ще го обясните? Дори хипотеза, само ваша си ще ми бъде интересна.
==========
И последно, понеже изглежда има нещо вавилонско в тази тема и явно проченетоно не е добре разбрано искам да покажа едни прости картинки за онагледяване.
Така, кое от тези кучета ПРИЛИЧА /или наподобява/ поне малко на пръв поглед по външен вид на вълка? Дали има такова според някой от вас?
И защо хибридите с вълк непременно да не приличат на вълк, особено тези, които са правени с хъски като тези?
Много приказки, за нищо....