Dog.bg Форуми : FCI - За купирането на опашките

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (11 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

FCI - За купирането на опашките Оцени темата: -----

#181 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 April 2005 - 08:13 AM

Цитат

Да де, на това му викат "тричане" на кучета. Като се "развърти", кучето пада в ледената вода. За здраве и берекет.

Разбираемо е,ако кучето е болно ,то да не издържи.Болен помощник - никаква работа.От там идва и връзката за здраве и берекет.
Символиката тук е много силна.
Също като мартеничките.
User's Signature

Marten BG

#182 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 08:26 AM

Цитат

Ей,досетливко b)
Нямаше смисъл дълго да пиша- все пак успя да схванеш че в хилядолетната традиция с купирането,Ислямът няма нищо общо.
Както и  че кучето на първобългарите е средноазиатската овчарка,с което се опитах да ти отговоря на въпроса.
Всъщност - извинявам се,трябваше да се досетя че в дълбочина произхода и традициите по тази порода не ги познаваш.
Грешката е моя.

Мнооого неубедително. Пак се опитваш да ме елиминираш от спора, ама не по този начин. Както призова dog.bg нека диалога бъде конструктивен - коментарите на личните качества и знания можеш да ги оставиш на Ачо. b)

За исляма, далекоизточните религии и отношението им към кучето явно не си ме разбрал, ама нейсе ...

KучеТО на прабългарите не е било само овчарка, още по-малко пък средноазиатска. Прабългарите, като всички номадски племена, са имали два вида кучета - овчарски, за охрана на стадата, и ловни, от типа на примитивните хрътки, за конен лов много често и с използване на соколи. И двата типа кучета произхождат по-скоро от планинските райони на Памир, Тибет и Северните Хималaи. За втория тип, ловните кучета, дадох илюстративен материал с Мадарския конник, за първия тип очакваме от теб.

Ама какво ли пък разбирам - "в дълбочина произхода и традициите по тази порода не ги познаваш." s)

А като си говорим за кучетата на българите ето "мнението" на Златю Бояджиев по въпроса:
Качена снимка

#183 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 08:52 AM

Цитат

[А като си говорим за кучетата на българите ето "мнението" на Златю Бояджиев по въпроса:

Виждам куче което не е черно -бяло и не е БОК b)
По скоро дългокосместо трицветно "сръбско" гонче b) b) b)
User's Signature

Marten BG

#184 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 08:57 AM

Wishfull thinking ! Всеки вижда това, което иска. b)

#185 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 09:07 AM

Цитат

Всеки вижда това, което иска. b)

....и разбира това което му се иска и му се ще всичко да е така както му е изгодно.....
Няма проблем в комуникацията между хората,а в конфликта на интереси b)
Някой много му се иска да ръководи порода и заради това променя цвят,име,пише Стандарт и убедително,тупайки се в гърдите "Булгар" събира дружина ...
Друг пък решава че българите са слаби кинолози и издига на пиедестал всички помисли на западната кинология b)
Добре де,шегувам се,все пак днес е Първи Април b)
User's Signature

Marten BG

#186 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 09:14 AM

Без шега - в нашите традиции не е влизало да купираме уши и опашки на гончетата b)
User's Signature

Marten BG

#187 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 09:38 AM

Цитат

Цитат

Да де, на това му викат "тричане" на кучета. Като се "развърти", кучето пада в ледената вода. За здраве и берекет.

Разбираемо е,ако кучето е болно ,то да не издържи.Болен помощник - никаква работа.От там идва и връзката за здраве и берекет.
Символиката тук е много силна.
Също като мартеничките.

Тогава да изтрепаме и инвалидите. Никаква работа не вършат.
За мен кучето е равнопоставено на човека. Поне нашите кучета са ни като деца.
Независимо дали вършат или не вършат работа.

#188 Guest_Guest_*

• Група: Гости

Публикувано: 01 April 2005 - 11:19 AM

Цитат

Цитат

Всеки вижда това, което иска.  b)

....и разбира това което му се иска и му се ще всичко да е така както му е изгодно.....
Няма проблем в комуникацията между хората,а в конфликта на интереси b)
Някой много му се иска да ръководи порода и ... събира дружина ...

... Академия b)

Майтап бе, Мартене, нали е Първи април !

#189 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 12:55 PM

b) Наистина тази дружина ще е страшно неудобна за вас за управление.
Защото ще знаят.По лесно се управляват незнаещи.Казвате им : тъй казаха отгоре... и те си свиват опашленцата. b)
Собствениците на овчарки са по трудно управляеми b) Хем искат да си работят,но и да знаят b)
Нали хитрушо? l)

Майтап.
User's Signature

Marten BG

#190 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 April 2005 - 03:09 PM

Лекичко се засягам, майтап. И собствениците на неовчарки искат да знаят.
И за тричането да вметна - и да е здраво кучето с този обичай ще го разболеем. САО може да не се разболее. Много други ще се разболеят.
За Даротека: В 21 век не можеш да делиш породите на компаньони и некомпаньони. Дай боже породата САО да се развива добре и да печели популярност - тогава в днешния урбанизиран свят ще виждаш все повече компаньони и все по-малко (в процентно изражение) охранители. Важи за всички породи.

#191 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2005 - 03:14 PM

l) l) l) l) l) Каква стана, сега няма управление и на вас. l) l) l) l)

Майтап

#192 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 04:13 PM

Цитат

Лекичко се засягам, майтап. И собствениците на неовчарки искат да знаят.

Супер.
Майтап. w)
User's Signature

Marten BG

#193 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 01 April 2005 - 04:37 PM

О Мил
d) САО е порода която трябва да тича под звездите но не под тавана в коридора d)
d)
Грешна е представата ти Това за което исках да ми "помогнете " е да си разграничим песчетата и да се определим кой е за опашка кой не Коя порода за какво е за компаньон или за работа Аз не съм участвал в съставянето на конвенцията нито пък Вие така че не мога да знам подбудите на съставителите но не и се явявам и техен защитник
Но се въздържам да не спомена отново чл. 1 на конвенцията така че ако обичаш не измествай темата
Форума има за заглавие FCI -За купиране на опашките коментираме Конвенцията а Вие с Хлебаров се явявате като нейни поддръжници
Така че моля защитавайте си я но не се търкаляйте и на така и вако или нещо подобно
Не чакайте от някой подръжник на купирането да ви даде "кокалче" за да скачате срещу него b)
Защото си живеем В супер БГ прекрасна държава но ние българите сме със странни нрави w) Дай им информация и им гледай сейра
Който ще гледа примерно САО или Бок или РЧТ или сходна ?охранна? порода трябва да прецени правилно своите възможности /свободно време ангажимент към индивида храна натоварване непукизъм и т н/ толкоз за урбанизирането Не можеш да твърдиш че ще виждаме /охранници/ за компаньони поради това че всеки си прави сметката с това което може да оотдели за отглеждането на любимеца Да % на компаньоните сигурно ще е много по голям но няма да бъде от тези породи защото си мисля че е невъзможно
d)

С много поздрави и без лоши чувства w)

#194 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 April 2005 - 04:55 PM

По-лоши чувства не съм срещала.
Последно по същество:

Цитат

Не можеш да твърдиш че ще виждаме /охранници/ за компаньони поради това че всеки си прави сметката с това което може да оотдели за отглеждането на любимеца

Не защото си прави сметката, а защото харесва породата и, за нещастие, живее в град. Породата, която гледам в момента, е родена за полетата, търчи по три часа дневно там, 10 км дневен пробег са малко, 20 - желателно, на 40 само ще изпръхти от удоволствие, през останалото време - под таваните на ателието и нещастното ми жилище, щото ранчо нямам. Ако търчи по 10 часа на ден, ще му е по-добре, ама няма да има какво да яде. И е типичен компаньон, щото лъвове и избягали роби къде София не се срещат. А и да се срещаха, вече не се ловят.
Ако твърдиш, че всеки отговорен любител на САО трябва да го гледа на село и да пази стада с него, май ги обричаш на изчезване.

Не подкрепям никаква конвенция! Подкрепям желанието за развитие и мислене по въпроси, по които досега не е мислено.
Това вече уби желанието ми за разговор по темата.

#195 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 05:06 PM

СЛед като изчетах до тук каквото е писано си мисля че идеята на Мил и на Хлебаров е "хора помислете може и това да ви дойде до главата" , и по добре да има конструктивен диалог.
Имам в предвид ако престанат да се режат опашките при различните породи какво ще се случи, ще пречи ли на работните и качества, ще има ли изменения в психологията.
Но си мисля че ако никой никога не е отглеждал кучета от съответните породи и са си с опашки малко трудно ще има такива наблюдения.
В момента единственният човек който може да каже реално нещо е Гери защото това и е минало през главата, но пък аз се чудя дали това което се отнася до ротовете ще важи за CAO например?
Аз не че имам голями наблюдения , но двете породи са с доста различен темперамент и движения.
Даротека аз имам приятел който отглежда САО като компаньон, чела съм че САО може съвсем спокойно да се отглежда в апартамент, също си мисля че Елен с Льова едва ли се гледа за охрана.
Наистина кучетата компаньони ще се увеличават , и точно за това е важно все пак да не загубят работните си качества.

#196 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 05:37 PM

Значи караме ,бутаме все до "кой да води дружина" ще я докараме ... а иначе темата е уши и опашки ...

Конкретен въпрос към Гериат - какви проблеми на кучетата се решиха след като спряхте да режете опашките? Почнаха да се раждат по-малко с куци опашки? с слаба конституция ? с наследствени проблеми? Явно куците опашки не са проблем дошъл от купирането след като са се проявили при нюфаундлендите.Другото което споменаваш е че така се улесняват съдиите при преценка на кучето /само тези които не могат да преценят по чуканчето/ ,това означава ли ,че всички дългокосмести породи трябва да ги минаваме 0 номер преди изложба , за да улесним оценяването им?

За българските традиции в купирането съм чувал ,че не се реже, ушите/едното или двете/ се късат с ръце ;)
А относно компаньон/работник ще кажа само че когато кучето има потенциал да бъде работно лесно може да се превърне в компаньон чрез подходящо възпитание,но ако в него не е предаден "работния" ген - трудна работа да го възпитаме в тая насока.

#197 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 08:14 PM

Topsi
Ако някой си беше направил труда да почне да върти из сайтовете от щатите до ню зеланд щеше и да види че там е написано много ясно че САО са идеални за компаньони b) но те /опонентите/ си предпочитат прекия диалог аз съм прав и ти си ама не толкова b)

МIL
пак си извърташ нещата накъдето ти е удобно b) то така де кой както си може
Не ме интересува какви чувства питаеш Важното е да се придържаш към темата b)
Не вадете от контекста това което Вие угодно l)

Цитат

Който ще гледа примерно САО или Бок или РЧТ или сходна ?охранна? порода трябва да прецени правилно своите възможности /свободно време ангажимент към индивида храна натоварване непукизъм и т н/ толкоз за урбанизирането Не можеш да твърдиш че ще виждаме /охранници/ за компаньони поради това че всеки си прави сметката с това което може да оотдели за отглеждането на любимеца

Аз също живея в София но съм си дал ясна представа за какво иде реч и колко свободно време трябва да отделям
Значи имам време и желания взимам САО нямам като майка ми взимам дакел w)
Гледаме и възпитаваме всички заедно значи се оправяме w)

Цитат

Не подкрепям никаква конвенция
Ти беше радетел в началото за конвенцията прегледай си постингите
Единственото което искам е коментар на тоя прословут чл. 1 дайте си становището толкова е просто като се притеснявате логнете се като Гости и няма проблем
но поне ще има някакво становище по ? d)
И пак с поздрави и без лоши чувства d)

#198 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 01 April 2005 - 08:36 PM

съгласна съм с daroteka относно това:
"Аз също живея в София но съм си дал ясна представа за какво иде реч и колко свободно време трябва да отделям "

Наистина, все пак опираме до мобилността на стопаните, тоест, ако в града един човек не го мързи да разхожда кучето си 3-4 часа дневно, а пък в двора куче от същата порода е вързано за тел, дълга 5 метра, предпочитам градското куче с грижовен стопанин.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#199 Потребителят е офлайн   daroteka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 09:07 PM

Цитат

предпочитам градското куче с грижовен стопанин.
d)
Furia_s - супер w)
Да и ако може да те доразвия /леле как ми звучи b) / Всичко си зависи от нашта правилна преценка до колко правилно си стъпваме на земята Правилен подход при избор на любимец Или го гледаш или не го взимаш d) взел ли си го /съобразяваш се с индивидуалността на породата/ и живота ти тече около този ритъм или някъде там.
Не опонираш а му доказваш че го обичаш
Така важен е грижовния стопанин w)

Кross

Цитат

относно компаньон/работник ще кажа само че когато кучето има потенциал да бъде работно лесно може да се превърне в компаньон чрез подходящо възпитание,но ако в него не е предаден "работния" ген - трудна работа да го възпитаме в тая насока.
От работното куче има какво да се очаква и че примерно му поверяваш нещо за охрана значи му имаш 100 % доверие е как тогава да не тие приятел та дори и компаньон
Ами кучетата в ПСС всички разчитат на тях и нне се интересуват от опашките или ушетата защото знаят че ще си свършат работата ..... b)

#200 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 09:09 PM

Извъртането и усукването (да не ползвам и други по-лоши думи) го правят няколко човека в този клуб, Същите които под формата на майтап разделят кучетата на такива за охрана и "компаньони", на "глезльовци" и истински, а стопаните им на "вие" (естествено лошите), дето въртите опашлета на всичко, което ви се спуска от горе (респ. Европа), дето предавате българската традиция и сте чуждопоклонници, и "ние" - естествено добрите, дружината, знаещите, непокорните, истинските българи и патриоти.

Създаването на конфронтация винаги се обръща в един момент срещу подстрекателите.

И този път го кавзам сериозно - не е майтап.

• (11 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни