Борсите за кучета - защо не си струва
Публикувано: 12 May 2008 - 07:11 AM
От тук написаното за пореден път ми става ясно какво е важно за един развъдчик-да се прослави името на развъдника,когато хората го чуят да се сещат,да прави добра изложбена кариера и да стане атракция на улицата.
Ивета от написаното от вас лично аз оставам с такова впечатление,че вие обичате повече всичко това което сте описали по-горе,а не дотам самите ви кучета.Казвате,че родословието не струва скъпо,а в същото време говорите,че сте плащали в евро?!
Еми ето тук идва въпроса,а тези които нямат възможност да плащат в евро,но пък са готови да обичат кучето не по-малко и по-силно от вас без значение какво е то ... по-скоро ей на това аз му викам истинска любов към животното.
Всички знаем какви са преимуществата на един развъдник и,че няма база за сравнение с една борса например.Да оставим на страна външния вид на кучето,но най-вече здравето .. да наистина по борсите и зоомагазините кученцата са болнави,но нима едно изложбено куче от развъдник е застраховано напълно от тези неща?! Сравнително по-рядко се случва да има някакъв проблем или дефект,но все пак се случва ... и когато развъдчика разбере това,,естествено кучето повече не му трябва и той го продава на изключително по-ниска цена независимо,че има родословие ...също като търговците.
И като цяло мисълта ми е,че родословието не е определящо,хората не са виновни,че не могат да си позволят скъпо куче и,че търсят нещо на по сносна цена.Виновни са ония които въртят евтина търговия с кучетата и не се грижат за тяхното здраве докато ги продадат.
Както се казва всеки според чергата си.Тези които искат кучето им да посещава изложби и евентуално да го заплождат ще платят висока цена,а тези които нямат ще си купят куче приличащо на породата си и ще си го гледат с любов за домашен любимец и според мен ние нямаме право да ги съдим и упрекваме.
Казвам всичко това защото ставам свидетел на хапливите коментари,забележки и упреци спрямо хората купили си куче от такова място,защото пак казвам хората не са виновни ... виновни са ония дето търгуват по този безумен начин с животинките.

Публикувано: 12 May 2008 - 08:27 AM
Публикувано: 12 May 2008 - 08:34 AM
Цитат

Публикувано: 12 May 2008 - 09:21 AM
Характер (ами все си мисля че тои се изгражда )че то иначе като осъдят един убиец би трябвало да вкарат целия му род в затвора (ми как те имат лош ген)
А и тези неуки съдии как може да дават оценки отличен (къде гледат не виждат ли че това куче е без родословие ) ;D ;D ;D
ОО трябва да ставам (ще ходя да ударя един гребен на НЕродословното ми куче току виж някои го помислил за родословно ;D ;D ;D
Публикувано: 12 May 2008 - 09:47 AM
Казвано е много пъти в този форум -родословието е доказателство за принадлежност към дадена порода и ако искаш да имаш минишпиц или някакьв друг шпиц ще си намериш такьв с родословие .Всичко друго което си вземеш , ще прилича донякаде на тази порода и до тук.
Относно цените на родословните , ами замислете се когато едно заплождане в чужбина ви струва да кажем 1000 евро , не говорим за другите разходи , дали цената на кученцата ще е 500 лева ?
Все пак развьдчика се стреми да запази породата и за да може да се развива тя, се влагат средства , а не запложда на пьрвия срещнат шпиц !
Публикувано: 12 May 2008 - 09:50 AM
Цитат
Характер (ами все си мисля че тои се изгражда )че то иначе като осъдят един убиец би трябвало да вкарат целия му род в затвора (ми как те имат лош ген)
А и тези неуки съдии как може да дават оценки отличен (къде гледат не виждат ли че това куче е без родословие ) ;D ;D ;D
ОО трябва да ставам (ще ходя да ударя един гребен на НЕродословното ми куче току виж някои го помислил за родословно ;D ;D ;D
Когато им кажеш истината в очите,че кучето им да речем не е НОК,но прилича на такова скачат като ощипани моми ама така,ама онака,ама аз си го обичам.
Да,ама никой не оспорва това дали някой си обича кучето,тук става въпрос за съвсем различно нещо .. и Кивв поста ти няма нищо общо с темата.
Според мен трябва да се намери златната среда на нещата ...

Публикувано: 12 May 2008 - 09:53 AM
Цитат
Казвано е много пъти в този форум -родословието е доказателство за принадлежност към дадена порода и ако искаш да имаш минишпиц или някакьв друг шпиц ще си намериш такьв с родословие .Всичко друго което си вземеш , ще прилича донякаде на тази порода и до тук.
Относно цените на родословните , ами замислете се когато едно заплождане в чужбина ви струва да кажем 1000 евро , не говорим за другите разходи , дали цената на кученцата ще е 500 лева ?
Все пак развьдчика се стреми да запази породата и за да може да се развива тя, се влагат средства , а не запложда на пьрвия срещнат шпиц !

Публикувано: 12 May 2008 - 10:24 AM
Цитат
И какво се прави когато е така ?
Тези с родословие , които не стават , просто се изключват от разплод , за да не предават екстериорните си недостатъци в поколението, но са си прекрасни домашни любимци . Има някакьв контрол , дали от клуб по порода , дали от съвестен развьдчик или собственик.
Кажи ми ти, какво се прави с тези "отлични " екземпляри , които са без доказан произход ? Ще отидат ли да заплождат в чужбина , за да изкарат още по-добри бебета ?Как ще подпомогнат развитието на породата ? Или в крайна сметка кой ще ги спре да развьждат кучето , защото те са убедени , че второ като него няма , което си е истина .
Или просто ще заплодят на друг толкова "отличен екземпляр " , ще изкарат кученца , ще ги продадат , ще получат някакви пари на куп , ще им хареса , кученцата ще заминат в неизвестна посока и при неизвестни собственици,вероятно и през зоомагазин ще минат (имам сьвсем пресен пример от друг форум ) тьрговеца сьщо ще е доволен , защото ще ги продаде на добра печалба , а новите собственици ще водят подобни диалози след време тук или някаде другаде, че родословието вьобще не е важно ! И омагьосания кръг се затваря !
Гледайте в перспектива нещата ;)
Публикувано: 12 May 2008 - 10:43 AM
Цитат
Цитат
факт,че има много неродословни кучета които не само приличат,но и отговарят на всички изисквания на породата по стандарт,а има и такива които имат "златния" лист хартия,но са "гола-вода" как се казва ;)
И какво се прави когато е така ?
Тези с родословие , които не стават , просто се изключват от разплод , за да не предават екстериорните си недостатъци в поколението, но са си прекрасни домашни любимци . Има някакьв контрол , дали от клуб по порода , дали от съвестен развьдчик или собственик.
Кажи ми ти, какво се прави с тези "отлични " екземпляри , които са без доказан произход ? Ще отидат ли да заплождат в чужбина , за да изкарат още по-добри бебета ?Как ще подпомогнат развитието на породата ? Или в крайна сметка кой ще ги спре да развьждат кучето , защото те са убедени , че второ като него няма , което си е истина .
Или просто ще заплодят на друг толкова "отличен екземпляр " , ще изкарат кученца , ще ги продадат , ще получат някакви пари на куп , ще им хареса , кученцата ще заминат в неизвестна посока и при неизвестни собственици,вероятно и през зоомагазин ще минат (имам сьвсем пресен пример от друг форум ) тьрговеца сьщо ще е доволен , защото ще ги продаде на добра печалба , а новите собственици ще водят подобни диалози след време тук или някаде другаде, че родословието вьобще не е важно ! И омагьосания кръг се затваря !
Гледайте в перспектива нещата ;)
Кой е казал,че нещо въобще трябва да се прави?!Защо слагаш всички хора и техните разбирания под общ знаменател ...
Разберете,че НЕ всеки си купува куче за подобри развитието на породата и НЕ всеки държи да е атракция по улицата.Но и не на всеки му е приятно да му кажат кучето ти да речем не е нок,защото няма нужните докуметнти,то само прилича на такова ... емии честно казано това важи и за родословните кучета "твоето куче има родословие,ама на нищо не мяза дет се вика" Всяко правило си има изключение.Едва някой ще ме разбере какво точно имам предвид,защото хич не ме бива по разтягането на локуми.
Но познавам хора и от двете страни на монетата и се опитвам да видя как стоят нещата и от двете гледни точки.
Не подкрепям продажбата на кучета без родословие по зоомагазини и борси.
И малко отклонение по темата,но има случай в които някой развъдчик с изключително елитни кучета каже " твоето куче само прилича на породата за която го представяш" звучи смешно и грубо от устата точно на такъв човек.Има кучета които произлизат от родословни родители със всички нужни документи,които обаче по една или друга причина нямат родословие,да речем не обявена връзка в съответния клуб .. и тогава какво тези кученца приличат или наистина са породата за която ги представят??!!
Не мога да приема хора които са на двете крайности тези които на всяка цена апелират куче да се купи от развъдник (а,не всеки има тази финансова възможност) ... и тези които пак казвам търгуват с кучета и мислят единствено как да купят куче по тънко за да по-късно да го заплодят и също скачат като ощипани когато им кажеш истината в очите.
Пак повтарям трябва да се намери златната среда според мен и не трябва да се упрекват хората които са купили животно от борса,а тези които са му го продали.

Публикувано: 12 May 2008 - 10:55 AM
Цитат
Цитат
От къде тогава да се купува куче?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 12 May 2008 - 11:00 AM
Цитат
Цитат
Цитат
От къде тогава да се купува куче?
Пиша всичко това защото ако тук се включи някой закупил кучето си от борса или зоомагазин ще го изядат с хапливи коментари и забележки.
А по горе в няколко предни поста написах другото което исках да кажа.

Публикувано: 12 May 2008 - 11:06 AM
Цитат
Напротив - добре се справяш ;)
Мани ти коментарите и забележките, те са начин на общуване.
Имам конкретен въпрос: от къде да се купува куче, ако си против борсите, но развъдниците ти продават скъпо?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 12 May 2008 - 11:09 AM
Публикувано: 12 May 2008 - 11:16 AM
Ако трябва да упрекна някого, то това са хората произвели тези кученца и безсьрдечието им да не ги интересува съдбата им . Тук не сьм видяла упреци кьм тези, които са си закупили кученца от там , просто им се казва , че не е най-добрия вариант поради ред причини .
А това да вадиш неродословни кученца от родословни родители , кому е нужно това ?НАли след някое и друго поколение , в зависимост от т ова на какви стопани ще попаднат , внуци и правнуци на тези родословни кучета, които развьдчика не си е направил труда да обяви в клуба , отново ще захранят борсите , срещу които и ти Бижу си против!
Публикувано: 12 May 2008 - 11:16 AM
Цитат
Цитат
Напротив - добре се справяш ;)
Мани ти коментарите и забележките, те са начин на общуване.
Имам конкретен въпрос: от къде да се купува куче, ако си против борсите, но развъдниците ти продават скъпо?
Ще поразпитам,ще отида на място и ще преценя дали за това кученце са полагани грижи,как е хранено,ваксинирано ли е и т.н
Впрочем първото ми куче кокер спаньол което взех преди 14г беше точно от такова място.

Публикувано: 12 May 2008 - 11:19 AM

Публикувано: 12 May 2008 - 11:24 AM
Публикувано: 12 May 2008 - 11:29 AM
Цитат
Ще поразпитам,ще отида на място и ще преценя дали за това кученце са полагани грижи,как е хранено,ваксинирано ли е и т.н
Впрочем първото ми куче кокер спаньол което взех преди 14г беше точно от такова място.
Какви са ти гаранциите, че това куче ще прилича на породата? Дори да видиш и майката и бащата, не знаеш (а и произвелите кученцата не знаят) какви гени носят те. Може да има още 5 породи или безпородни в техните гени. И да прилича като бебе - после може да стане нещо съвсем различно (както става в повечето случаи). Тогав имаш какво? 7 килограмово йорки без козина? Жълт самоед, пак без козина. Дългокрак мопс. За ротовете да не говорим - там вариациите са умопомрачителни. И т.н.
Същото важи и за характера. Кучетата, развъдени по този начин не са подбрани да отговарят на стандарта на характера, защото и това го има - изискването какъв да е характера на едно куче, според породата. Агресивен голдън, страхлив дратхаар или друг ловджия, който хуква да бяга при първия изстрел и т.н.
И последно, но и най-важно - здраве. Такива хора нямат и понятие от болестите, характерни за една порода, не правят никакви изследвания и по този начин влошават здравето на поколенията и препредават и затвърждават пороците.
Знаич имаме: куче, което не прилича на породата, няма характера на породата, с неизвестно здраве.
Такова куче ли искаш? Уж приличащо на някоя порода, ама не съвсем?
Всичко това БИ ТРЯБАЛО да не е така при развъдени кучета в развъдник, грамотно и отгговорно. Ако има изключения -те остават на съвестта на развъдчика. Но говоря как би трябвало да е и какво се очаква от куче от развъдник. Не говорим за изключенията.
Кучето е лукс и трябва да бъде. А да развъждаш кучета правилно е професия, която се учи. И не може и не бива да се практикува от всеки.

Публикувано: 12 May 2008 - 11:29 AM
В нашата порода миналата година европейски шампион стана куче, продадено за пет клас. Разбира се, това е по-скоро изключение, но толкова за кучетата "2-ра ръка", от което сигурно пак някой ще се засегне.

Публикувано: 12 May 2008 - 06:49 PM
За 3тото куче направо не знам какво да кажа,то уж не се е разболявало,ама не ми се струва въобще нормално кученце на 8мес.да стои в къщи с памперс,защото не може да се научи къде да пишка а като излезе навън вече "маркира територия".Явно хората са се подлъгали от по-ниската цена от 650-800лв.,ама поговорката че евтиното излиза скъпо е съвсем на място в този случай.
Обаче проблема че трудно се намира родословно кученце също мисля много допринася за това хората да не устояват на "изкушението" да си вземат уж такова от зоомагазините и вносителите на едро.Ами по този въпрос производителите в България трябва да работят,защото иначе няма как да се устои на изкушението да си закупи човек желаното животинче от зоомагазина.