Dog.bg Форуми : Борсите за кучета - защо не си струва

Към съдържанието

• (57 Страници) +
  • « Първа
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Борсите за кучета - защо не си струва Оцени темата: ***** 5 Гласове

#1001 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 November 2013 - 03:00 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 07 November 2013 - 12:58 PM, написа:

НЯМА да се събудят. Все така ще купуват евтинко от на кучилото на съседа и горките кучета после. Би било добре породисти или породоподобни кучета да не са толкова достъпни, който иска куче - да осинови от улицата, ей ги в Богров е препълнено. Който иска някое подобие на порода - да събира парички и да купува от развъдник. Не че има 100% гаранция да получиш здраво куче, нопоне знаеш за какво иде реч. А сега това което става в днешното ни консуматорско общество - ужас и безумие. Кучето САО зад нас от верига в клетка, струвало 800 лева, "стопанина" дори не можа да каже имената на родители и да назове развъдника, ако изобщо имаше такъв. На бас че ще я пусне кучицата за разплод? Просто защото "всички правят така" или "да роди веднъж за здраве". Гадост.

Безотговорно отношение, тотално безхаберие, егоизъм и неграмотност спрямо животните - това е в 99% процента случаи в днешно време. За това процъфтяват борсите и животинските пазари и междусъседското заплождане, бълващо все нови и никому ненужни породоподобни.

:ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041:

Причините са много, но най-важнит са:

1. Българите са малък, ноооооооооооооо МНОООООООООООООГО прост народ!!!
2. Колко му е да се регулира това. Има данъци за кучета, чипове, задължителни, намери се бездомно куче, хоп вижда се кой е собственика, получава автоматична пощенска честитка с 500лв. глоба, за изоставяне на кучето. Ето ти един добър приход в бюджета.
3. И без това договорите за покупко продажба с непълнолетни и малолетни са недействителни, да се спре да се продават кучета на пубери.
4. Да спрат сульовците и пульовците да хранят уличните животни, а като толкова го харесваш, хвани и си прибери кучето от улицата и го храни, защото това е по-малко зло.
5. Лафа с , кой колко си обича кучето, сме го чували и е като стар виц, винаги смешен и не омръзващ. Но хайде, да си признаем, масово хората хранят животните си с помия, утайка и бълвоч.
Прости сме, неграмотни, бедни и мизерни. За това продавалници и други сайтове за ментаци, боклуци процъфтяват. Да живей циганията, кича, чалготията, евтинията и боклуците, ние сме богати, пазарим отпадъците на западните цивилизации на абсурдно високи цени, евтините ментаци на цени като почти оригинален продукт. Сами сме си виновни. Ще ни клатят докато сме живи. Пък дано ни затрият, че ще стане света по-добър без нас.

#1002 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 09 November 2013 - 08:49 PM

много "кинолози", много разбирачи много нещо..
сергеев,на изложби трудно ще ме видиш-ходя рядко,и не с ротвайлери,щото ме е срам от това ,в което се превърна породата в БГ..по времето когато аз ходех по изложби,нямам спомен да сът те виждал-но не го тръбя наляво и надясно..ако гледаш малко по далеч от носа си ще ме видиш,макар и не с ротвайлер-когато трябваше,ходех с ротове,и получавах каквото съм заслужил.тва първо,второ -къде съм ги видял тези цени по 2000 евро-ами чети бе човек,тук в темата се ,мъчеха да убедят хората е видиш ли ,не може едно клубно куче да струва 300-500 евро,а ти продаваш на тази цена..ай сега да уточним -може или не може,щото аз твърдях че това е реалната цена..трето -примера с макдоналдс беше произволен,като за един и същ продукт предлаган в различни страни,на различна цена,никой не е казвал че е здравословен или правилен-различен стандарт-различни цени,така е при повечето продукти,а в този случай кучето се явява пшродукт,щом има покупко-продажба...четвърто-не снимам за дисплазия,щото не съм развъдник,и нямам куче с такава диагноза около мен,поради същата причина не снимам за коксартроза,за дископатия,нито ги водя на психиатър за шизофрения,не кастрирам превантивно,и не правя титър за бяс..гранула кой каква купува-все ми е тая,моите гранула не ядат-ама нека не се правим на баровци,на всички е ясно че с премиум клас талаш хранят не повече от 15 % от собствениците,останалите хранят със среден,че и с Любимец даже..криворазбраната цивилизация в БГ IPHONE 5S с ваучер за 10 лв и в градския транспорт..
следваща точка за колегата живял в дания-след като там един сандвич е 8 долара,а едно куче е 2000 ,а в БГ един сандвич е 2 лева,колко трябва да струва кучето-задачка за 2 клас..сергеев теста за характер можем да го пробваме когато кажеш,но не по правилата на спортната дресура или тези на ВН а,а по тези които наистина биха показали характера на рота,в условия максимално близки до реалните,щот последния път когато хора като теб ме поканиха да тестваме характер ме обвиниха в садизъм,щото правилата били други..за мен нещата са прости-едно куче или има характер или не,псевдо теста с ръкавчето с фаст и аус,не ме топлят ако кучето пуска ръкава, подвива опашка и скимтейки изчезва при шут в ребрата или при пръскане с пепър спрей-схващаш ли ..въоще не говоря за тези,които пазят говедата на краваря както галено ме нарича вашия гуру от вълци,мечки и двукраки хищници...
така че,нека не ми обясняват колко струва отглеждането и развъждането на клубни кучета- в този филм играх доста години
та противоречия колкото искаш...
айде сега ,да уточним нещо-колко трябва да струва едно клубно куче и защо,,

#1003 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 09:01 AM

Показване на мнениетоnavar, в 09 November 2013 - 08:49 PM, написа:

много "кинолози", много разбирачи много нещо..
сергеев,на изложби трудно ще ме видиш-ходя рядко,и не с ротвайлери,щото ме е срам от това ,в което се превърна породата в БГ..по времето когато аз ходех по изложби,нямам спомен да сът те виждал-но не го тръбя наляво и надясно..ако гледаш малко по далеч от носа си ще ме видиш,макар и не с ротвайлер-когато трябваше,ходех с ротове,и получавах каквото съм заслужил.тва първо,второ -къде съм ги видял тези цени по 2000 евро-ами чети бе човек,тук в темата се ,мъчеха да убедят хората е видиш ли ,не може едно клубно куче да струва 300-500 евро,а ти продаваш на тази цена..ай сега да уточним -може или не може,щото аз твърдях че това е реалната цена..трето -примера с макдоналдс беше произволен,като за един и същ продукт предлаган в различни страни,на различна цена,никой не е казвал че е здравословен или правилен-различен стандарт-различни цени,така е при повечето продукти,а в този случай кучето се явява пшродукт,щом има покупко-продажба...четвърто-не снимам за дисплазия,щото не съм развъдник,и нямам куче с такава диагноза около мен,поради същата причина не снимам за коксартроза,за дископатия,нито ги водя на психиатър за шизофрения,не кастрирам превантивно,и не правя титър за бяс..гранула кой каква купува-все ми е тая,моите гранула не ядат-ама нека не се правим на баровци,на всички е ясно че с премиум клас талаш хранят не повече от 15 % от собствениците,останалите хранят със среден,че и с Любимец даже..криворазбраната цивилизация в БГ IPHONE 5S с ваучер за 10 лв и в градския транспорт..
следваща точка за колегата живял в дания-след като там един сандвич е 8 долара,а едно куче е 2000 ,а в БГ един сандвич е 2 лева,колко трябва да струва кучето-задачка за 2 клас..сергеев теста за характер можем да го пробваме когато кажеш,но не по правилата на спортната дресура или тези на ВН а,а по тези които наистина биха показали характера на рота,в условия максимално близки до реалните,щот последния път когато хора като теб ме поканиха да тестваме характер ме обвиниха в садизъм,щото правилата били други..за мен нещата са прости-едно куче или има характер или не,псевдо теста с ръкавчето с фаст и аус,не ме топлят ако кучето пуска ръкава, подвива опашка и скимтейки изчезва при шут в ребрата или при пръскане с пепър спрей-схващаш ли ..въоще не говоря за тези,които пазят говедата на краваря както галено ме нарича вашия гуру от вълци,мечки и двукраки хищници...
така че,нека не ми обясняват колко струва отглеждането и развъждането на клубни кучета- в този филм играх доста години
та противоречия колкото искаш...
айде сега ,да уточним нещо-колко трябва да струва едно клубно куче и защо,,

Добро утро!

1. Това кога ти си бил по изложби и т.н. , тва все едно да си мерим п*****е без линия, всички сме с 25см и нагоре :ab_041:
2. Дай, защото ние сме бедни , мерцедес или ферари да пуснат линия спешъл едишън за сиромашкия българин. по 5000лв. бр. :ab_041:

3. Аз мисля, че вече казах , защо куче не може да струва 500-600лв. за по-ниска цена е смешно да говорим. То данъка му само е 20-50лв.

4. За мен кучето трябва да струва около 500-800 евро. Все пак като го закупиш от развъдник, има документи, изследвания. Т'ва ти дали снимаш за дисплазии, коксартроза, ишиас няма значение. Най-малкото не е редно. И като чуя твърдение около мен няма такива или аз заплождам със здрави кучета ме избива на див смях. Защото особено на балканите всите сме много точни и не сме си плюли в устите. Айде моля те , недей !!
И този мит с кинологията, че съсипала всичко. Какво общо има заплождането на дадена порода с характер, гени, инстинкти и т.н.
Иначе, тест на характер , който предлагаш звучи повече от чудесно. И аз бих участвал в такъв с моето куче. Единственото, към което съм резервиран е (пръскане със спрей) не за друго, а защото е гадно. И с шутовете и стрелба и т.н. ако кучето е със слаб характер ще се реазбере.

Искам и аз да те попитам нещо.

1. Мнението ти за гранулите , че са фураж ( го разбрах ). Въпроса ми е следният - какво даваш на кучетата? Беше писал нещо за изрезки, ярма и т.н. Би ли конкретизирал? Говорил ли си с лекар-ветеринар, какво е мнението на доктора за кучетата ти ( останах с впечатление, че гледаш много).
Апропо, да допълня освен на характер съм съгласен да тестваме издържливост, енергия, сила и т.н. на кучето , за да можем да сравним и това също. :)

2. А според теб как трябва да се възпитават породите и кучетата, още повече , че живеем в Аборигения, няма закони, всеки си прави, каквото иска с кучетата, дори тук сигурно само има случай на убити хора от кучета?!

#1004 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 November 2013 - 10:23 AM

Кинологията е приумица на човека, нищо повече. Както е приумица например в Холандия на кравите да им режат отвори в стомасите, да слагат люкове и да могат да бъркат вътре и да следят за нивото на незнам какво си. Виждали ли сте такива крави? Много футуристично. Само една от множеството "полезни" приумици на човек. В името на нещо велико и обикновено в служба на човечеството. "Човечеството" изключва всичко друго - нито природа е важна, нито животни, нито планета, а много често и хората не са важни... Най-важни са парите, заради тях всичко се забравя, всичко се потъпква, всичко се изкривява и изопачава, заради тях се убива, съсипва, унищожава... В последно време се нагледах в интернет на "подобрени" породи на всякакви животни - бикове с човешки гени, които приличат на някакви чудовища от митовете и легендите, но пък месото било хубаво и в много количества от само едно животно, да не говорим пък за растителните култури с ГМО ... Всичко в служба на човечеството - да получаваме повече реколта, да имаме повече храна, като в същото време тонове храна непрекъснато се изхвърлят, заради изтекъл срок и невъзможност да бъде консумирана. А в слабо развити държави хора умират от глад ... Уж всичко се прави, за да живее човек по-добре, а в същото време се тровим - бавно, но непрекъснато, докато се изродим и мутираме, да заприличаме и външно на чудовища, за да сме в унисон с вътрешните си характеристики... То ясно, че една шепа хора имат интерес от това, но пасивността и незаинтересоваността, манипулируемостта на останалите позволява това да се случва ... И покварата, покварата на парите, защото парите имат огромно влияние върху запазването на чистота на идеята, на идеала, на каузата ...

За самото куче няма никакво значение дали е порода, дали е някакъв си интериор/екстериор...

Само страдат, по един или друг начин, от хората.

Както страда всичко, до което човек се докосне. Както страдаме и ние, хората, от нашата глупост...

Толкова са жалки тези дребнави спорове на фона на цялото страдание и цялата съсипия на всичко.

Човекът има неограничени възможности, за добро и за зло. Явно едното не трябва да преобладава над другото и колкото да ни се иска, не може всичко да е само добро. Но пък стремежът за добро трябва да е стимулът за израстване и развитие.

Много важно дали кучето е породисто, чистокръвно или мелез.
Важното е да бъде гледано добре, да бъде използвано подходящо и щадящо и да е обичано, ако някой има нужда от него за някаква работа, не експлоатирано ... Важното е да не се злоупотребява, да не се комерсиализира. А се комерсиализира, защото хората искаме определен екстериор, защото така ни казват, че от куче такава порода се очаква еди какво си, защото е много модно да имаш една или друга порода ...

А това, че кучета се изхвърлят, е просто плод на ниско ниво на развитие ... не откъм цивилизация, а откъм умствен багаж ....
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#1005 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 11:17 AM

Показване на мнениетоwind, в 11 November 2013 - 10:23 AM, написа:

Кинологията е приумица на човека, нищо повече. Както е приумица например в Холандия на кравите да им режат отвори в стомасите, да слагат люкове и да могат да бъркат вътре и да следят за нивото на незнам какво си. Виждали ли сте такива крави? Много футуристично. Само една от множеството "полезни" приумици на човек. В името на нещо велико и обикновено в служба на човечеството. "Човечеството" изключва всичко друго - нито природа е важна, нито животни, нито планета, а много често и хората не са важни... Най-важни са парите, заради тях всичко се забравя, всичко се потъпква, всичко се изкривява и изопачава, заради тях се убива, съсипва, унищожава... В последно време се нагледах в интернет на "подобрени" породи на всякакви животни - бикове с човешки гени, които приличат на някакви чудовища от митовете и легендите, но пък месото било хубаво и в много количества от само едно животно, да не говорим пък за растителните култури с ГМО ... Всичко в служба на човечеството - да получаваме повече реколта, да имаме повече храна, като в същото време тонове храна непрекъснато се изхвърлят, заради изтекъл срок и невъзможност да бъде консумирана. А в слабо развити държави хора умират от глад ... Уж всичко се прави, за да живее човек по-добре, а в същото време се тровим - бавно, но непрекъснато, докато се изродим и мутираме, да заприличаме и външно на чудовища, за да сме в унисон с вътрешните си характеристики... То ясно, че една шепа хора имат интерес от това, но пасивността и незаинтересоваността, манипулируемостта на останалите позволява това да се случва ... И покварата, покварата на парите, защото парите имат огромно влияние върху запазването на чистота на идеята, на идеала, на каузата ...

За самото куче няма никакво значение дали е порода, дали е някакъв си интериор/екстериор...

Само страдат, по един или друг начин, от хората.

Както страда всичко, до което човек се докосне. Както страдаме и ние, хората, от нашата глупост...

Толкова са жалки тези дребнави спорове на фона на цялото страдание и цялата съсипия на всичко.

Човекът има неограничени възможности, за добро и за зло. Явно едното не трябва да преобладава над другото и колкото да ни се иска, не може всичко да е само добро. Но пък стремежът за добро трябва да е стимулът за израстване и развитие.

Много важно дали кучето е породисто, чистокръвно или мелез.
Важното е да бъде гледано добре, да бъде използвано подходящо и щадящо и да е обичано, ако някой има нужда от него за някаква работа, не експлоатирано ... Важното е да не се злоупотребява, да не се комерсиализира. А се комерсиализира, защото хората искаме определен екстериор, защото така ни казват, че от куче такава порода се очаква еди какво си, защото е много модно да имаш една или друга порода ...

А това, че кучета се изхвърлят, е просто плод на ниско ниво на развитие ... не откъм цивилизация, а откъм умствен багаж ....

Красиво , но малко в езотериката го забихме. Темата е друга, диалога - също. Иначе съм съгласен. :ba_025:

#1006 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 11 November 2013 - 12:19 PM

Темата е "борсите за кучета - защо не си струва".
Не си струва, защото няма нужда човек да увеличава страданието, което човечеството като че ли изначално причинява на всичко край себе си. Кученцата от борси обикновено са плод на експлоатация и лошо отношение, неадекватни грижи, с цел материална облага на продаващите. Но това като аргумент изобщо няма да достигне до мнозинството от хората. По-вероятно е до тях да достинат аргументи, които са свързани с нещо, което ги касае лично, което ги бърка в джоба. Затова се изтъкват неща от рода на "куче от борса е задължително болно, задължително с увредена психика" и т.н. Да, възможно е да е така в една част, но същото може да важи и за куче от развъдник. Защото всичко опира до съзнание на развъждащия. В наши условия нищо не пречи на развъдник да се доближава до борса, а е възможно и "борсаджия" да има мироглед, поне малко приближаващ се до този на развъдник ...

Моята теза е малко по-разширена.
Няма нужда да се купуват кучета от съседи, от познати, от борси, от развъдници в момент, в който по улиците и приютите е пълно с кучета, нежелани и изхвърлени. Част от тях са породоподобни, има и чистопородни...

Тезата ми е - нека не допринасяме за увеличаване на страданието, а да направим нещо мъничко в обратна посока. Нека не се носим по течението и модата, нека забравим за мъничко собственото си желание за екстериор и дадем шанс на животинка в нужда ... Но тази ми теза не докосва хората, защото не ги касае лично. За да ги докосне, те трябва да са с отворени очи, да виждат цялостната картинка, а не само брънка. Освен да я виждат, трябва да се замислят, че в тази цялостна картинка те имат своята, макар и много мъничка роля - като причинители на, грубо казано, добро или лошо. Няма само добри или само лоши хора, всички сме смесица от двете. Но въпрос на съзнателен избор е, след като сме видели, разбрали, последствията дори от най-малкото ни действие, какво ще продължим да правим - да се носим по течението, или да обърнем това течение ...

На фона на цялостната картина на живота, такъв какъвто е по настоящем, ми изглежда съвсем неадекватно да се спори за цени на едни или други кучета...

Тези нежелани и изхвърлени по улиците животинки са продукт на нас, на хората, ние сме позволили тази популация, след като кучето не е диво животно и не може от само себе си да се появи по улиците ни ... Те са наш продукт, защото не ни интересува, защото не ценим живота, защото не вникваме в проблема и не правим връзка между причина и следствие ... Защото сме упоени, защото се смятаме за добри, а реално всеки един от нас, поради начина ни на живот към момента, нанася вреда, причинява страдание (косвено или пряко)...
User's Signature

#1007 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 01:19 PM

Показване на мнениетоwind, в 11 November 2013 - 12:19 PM, написа:

Темата е "борсите за кучета - защо не си струва".
Не си струва, защото няма нужда човек да увеличава страданието, което човечеството като че ли изначално причинява на всичко край себе си. Кученцата от борси обикновено са плод на експлоатация и лошо отношение, неадекватни грижи, с цел материална облага на продаващите. Но това като аргумент изобщо няма да достигне до мнозинството от хората. По-вероятно е до тях да достинат аргументи, които са свързани с нещо, което ги касае лично, което ги бърка в джоба. Затова се изтъкват неща от рода на "куче от борса е задължително болно, задължително с увредена психика" и т.н. Да, възможно е да е така в една част, но същото може да важи и за куче от развъдник. Защото всичко опира до съзнание на развъждащия. В наши условия нищо не пречи на развъдник да се доближава до борса, а е възможно и "борсаджия" да има мироглед, поне малко приближаващ се до този на развъдник ...

Моята теза е малко по-разширена.
Няма нужда да се купуват кучета от съседи, от познати, от борси, от развъдници в момент, в който по улиците и приютите е пълно с кучета, нежелани и изхвърлени. Част от тях са породоподобни, има и чистопородни...

Тезата ми е - нека не допринасяме за увеличаване на страданието, а да направим нещо мъничко в обратна посока. Нека не се носим по течението и модата, нека забравим за мъничко собственото си желание за екстериор и дадем шанс на животинка в нужда ... Но тази ми теза не докосва хората, защото не ги касае лично. За да ги докосне, те трябва да са с отворени очи, да виждат цялостната картинка, а не само брънка. Освен да я виждат, трябва да се замислят, че в тази цялостна картинка те имат своята, макар и много мъничка роля - като причинители на, грубо казано, добро или лошо. Няма само добри или само лоши хора, всички сме смесица от двете. Но въпрос на съзнателен избор е, след като сме видели, разбрали, последствията дори от най-малкото ни действие, какво ще продължим да правим - да се носим по течението, или да обърнем това течение ...

На фона на цялостната картина на живота, такъв какъвто е по настоящем, ми изглежда съвсем неадекватно да се спори за цени на едни или други кучета...

Тези нежелани и изхвърлени по улиците животинки са продукт на нас, на хората, ние сме позволили тази популация, след като кучето не е диво животно и не може от само себе си да се появи по улиците ни ... Те са наш продукт, защото не ни интересува, защото не ценим живота, защото не вникваме в проблема и не правим връзка между причина и следствие ... Защото сме упоени, защото се смятаме за добри, а реално всеки един от нас, поради начина ни на живот към момента, нанася вреда, причинява страдание (косвено или пряко)...

Съгласен , но не напълно. Не смятам, че развъдниците са вредни. Нищо лошо не правят. Не може да са виновни ВСИЧКИ, за простотията и имбецилността на 70-80% от населението на държавата.
Аз куче от улицата безпородно не бих взел, не защото съм предубеден или... просто харесвам определени породи, които за радост не съм намерил все още на улицата.
Проблема с бездомните кучета каквито и да са на улицата е лесно решим, но явно нямат интерес , защото се прибират субсидии, пари и за това ;)
Я лепни една хубава глоба да видиш, как ще спрат да си хвърлят кучетата и котките на улицата, как ще се цивилизоваме. Най-малкото ще спрат да пазарят кучета и квартални развъждания ще секнат яко дим. :mg_062:

Та, не гледам бездомно куче, защото искам определена порода. Не смятам, че трябва да бъдат и изхранвани безпризорно. :ud_009:
Сега малко разводняваш нещата, няма значение за кучето , каква порода - марка е. ЗА СТОПАНИНА ИМА! Тъй че, за мен има дали е бездомно асорти или булдог примерно. Не мисля, че като взема едно куче, ще спася света тук. Просто , защото едното е по-малко от другото. Пълно е с олигофрени, не можем един процент да преборим масата. За това и не взимам. За това и не "участвам в да изчистим бг за 1ден". Достатъчно е, че аз не вредя. Не мисля да се превръщам в слугиня на кретените

#1008 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 11 November 2013 - 01:41 PM

Стига глупости, къде видяхте чистопородни с тату в ухото производство на развъдник масово на улиците? Единици са. Останалото е породоподоно. Резултат на междусъседски скачки, от зооборси и т.н.
И бивши домашни не оцеляват навън. Иначе до сега да е пълно по улиците с чистопородни НОК, ротвайлери или голдъни на глутници. Ама не. Защото бившедомашно куче, за разлика от потомствени уличници, навън не оцелява. Максимум два месеца и после на кучето, ако не се изтегли от улицата, ще му се случат кофти неща. Това важи както за мелези и безпородни натирени бивши домашни, така и за породоподобни. От всички задомени приличащи на хъски, НОк или чау нито едно не видях да е чистопородно от развъдник. Тези случаи, ако имат място, не са системни, а са единични.

И аз също не желая за компаньон или домашен любимец да прибирам от улицата куче с неизвестен произход, психика и наследствени болежки. Имам си вкъщи един инвалид - стига ми толкова. Какъв е този криворазбран расизъм - дайте да не произвеждаме породисти а да си взимаме от улицата един господ знае какво? За реално работещо куче пък да не говорим. Има изключения, но защо да хабя време и усилия само и само да видя на края че кучето просто не става за определен вид дейност?

Друг въпрос е че с чистопородно развъждане трябва да се занимават само и единствено развъдници, контролирани читаво от определении организации, които да отговарят пред държавата както беше на времето с ДОСААФ в бившия СССР: жесток контрол, малко породи, хората се записваха на опашка в клуба за да си вземат куче. Който не му се чака - взима куче от улицата. За стопани на средни и едри породи бе задължително минаване общ курс дресура. Имаше кучешки площадки за трениране, имаше контрол, децата не се страхуваха от породисти кучета, напротив.
А не като сега: кеф ти шар-пей - на ти шайр-пей, кеф ти йорки - на ти йорки, кеф ти пит-бул - на ти питбул. И всичко това за смешни пари и то в 90% от случаи в ръцете на неадеквати, които ги плодят и размножават.

Не са ви виновни породите. Няма контрол. И не набърквайте развъдчиците, моля, не ги слагайте под един знаменател с зоо-борси и пъпи милове. Някои хора вместо да пишат глупости, по-добре да бяха обърнали внимание на зоо-магазин в Мола на Цариградско, където продават кучета и котки, намира се точно до карфур. ТОВА трябва да се забрани със закон, а не да се мрънка срещу селекция.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#1009 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 02:01 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 11 November 2013 - 01:41 PM, написа:

Стига глупости, къде видяхте чистопородни с тату в ухото производство на развъдник масово на улиците? Единици са. Останалото е породоподоно. Резултат на междусъседски скачки, от зооборси и т.н.
И бивши домашни не оцеляват навън. Иначе до сега да е пълно по улиците с чистопородни НОК, ротвайлери или голдъни на глутници. Ама не. Защото бившедомашно куче, за разлика от потомствени уличници, навън не оцелява. Максимум два месеца и после на кучето, ако не се изтегли от улицата, ще му се случат кофти неща. Това важи както за мелези и безпородни натирени бивши домашни, така и за породоподобни. От всички задомени приличащи на хъски, НОк или чау нито едно не видях да е чистопородно от развъдник. Тези случаи, ако имат място, не са системни, а са единични.

И аз също не желая за компаньон или домашен любимец да прибирам от улицата куче с неизвестен произход, психика и наследствени болежки. Имам си вкъщи един инвалид - стига ми толкова. Какъв е този криворазбран расизъм - дайте да не произвеждаме породисти а да си взимаме от улицата един господ знае какво? За реално работещо куче пък да не говорим. Има изключения, но защо да хабя време и усилия само и само да видя на края че кучето просто не става за определен вид дейност?

Друг въпрос е че с чистопородно развъждане трябва да се занимават само и единствено развъдници, контролирани читаво от определении организации, които да отговарят пред държавата както беше на времето с ДОСААФ в бившия СССР: жесток контрол, малко породи, хората се записваха на опашка в клуба за да си вземат куче. Който не му се чака - взима куче от улицата. За стопани на средни и едри породи бе задължително минаване общ курс дресура. Имаше кучешки площадки за трениране, имаше контрол, децата не се страхуваха от породисти кучета, напротив.
А не като сега: кеф ти шар-пей - на ти шайр-пей, кеф ти йорки - на ти йорки, кеф ти пит-бул - на ти питбул. И всичко това за смешни пари и то в 90% от случаи в ръцете на неадеквати, които ги плодят и размножават.

Не са ви виновни породите. Няма контрол. И не набърквайте развъдчиците, моля, не ги слагайте под един знаменател с зоо-борси и пъпи милове. Някои хора вместо да пишат глупости, по-добре да бяха обърнали внимание на зоо-магазин в Мола на Цариградско, където продават кучета и котки, намира се точно до карфур. ТОВА трябва да се забрани със закон, а не да се мрънка срещу селекция.

Да , абе прави ми впечатление, че напоследък едно куче да се пише "изхвърлено" и да мяза на порода, и се избиват кой да го осинови. Как не се трепят така да осиновяват асортито и коферманите. Всеки иска да прилича на порода. Иначе, мнооооооооооого ги обичаме кучетата. Ами като ги обичате, осиновявайте от улицата. Пак казвам, и да ги прибираме и гледаме, няма да оправим нещата. Тука трябва да се глобява и да пръска кръв. Т'ва е.
Вижте в някоя тема в фейсбук каква война започва за осиновяване на някой пес, уж "изгубен или изоставен" кой да го осинови, никой не се сеща да намери стопаните. И да, породисти по улиците няма, защото струват пари, а хората които си купят породисто куче са по-отговорни от тия другите. Факт!! Като всеки се научи да прави нещата , правилно ням да има нужда и от тия приюти. :)

#1010 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 11 November 2013 - 02:11 PM

Няма смисъл да продължавам в тази насока.
Всичко, всяко едно наше действие и решение, влияе в една или друга степен на качеството на живота - нашия и на другите.
Връзката между двете неща е трудна за проследяване и осъзнаване.
Затова се говори за ниво на осъзнатост - колкото повече взаимовръзки осъзнаваме, толкова по-осъзнати сме като личности. И се развиваме.
Имам предвид всяка една сфера от живота. Някои са по-развити в едно, други в друго. Няма лошо.
Лошото е, когато нашата неосъзнатост води до страдание. Дали осъзнаваме нашата роля в това страдание или не, не променяме страданието за онези, които го изживяват.
User's Signature

#1011 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 11 November 2013 - 02:20 PM

peternm
Така е, за това когато в района визираме породоподобно ПЪРВО преобръщаме със съседите-кучкари обявите за изгубени и избягали. Дори тия дни беше неприятна история с един ризеншнауцер-подобен, който съседа с ротвайлерка го намери, пуснах обява в БезДом, веднага отреагираха хората - нямам фейс и пуснаха там обявята, та същата вечер се намери стопанина.
Мисълта ми е че улиците не са наводнени с чистопородни от развъдник, а с породоподобни изгубени-изоставени-избягали. Нека не смесваме двете понятия.

Който иска куче, просто куче - да си взима от улицата. Кой държи на порода или на определен вид дейност, за която му трябва куче с определени качества - търси развъдник. но това безумие с междусъседски скачки и продажба по молове трябва да се забрани със закон. И да, аз също не смятам че породисто куче чистокръвно с доказан произход трябва да струва жълти сткотинки. Не трябва да е достъпно за всеки желаещ, защото резултат от това го виждаме вече.
User's Signature

#1012 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 11 November 2013 - 02:23 PM

Някои личности са си сложили вече наочниците и не искат или не могат изобщо да погледнат по-мащабно. Всичко за тях опира до това, какво виждат или не виждат, какво искат да видят, или какво могат да видят от наочниците. Другото за тях не съществува, а не съществува, защото те не го виждат и не го познават. А и не могат да допуснат съществуването му. Най-ярък пример за обратното, един от тези примери - Менделеев. Човекът е определил място на химични елементи, без изобщо те да били открити, просто досещайки се за съществуването им поради наблюдаване на взаимовръзки.

За илюстрация една съвсем накратко преразказана притча.
В тъмна стая поставили слон и въвели хора. Тези хора никога не били виждали слон. Част от хората имали възможност в тъмното да опипат слона отзад, други - по средата, трети откъм главата. И понеже те нямали познанието за слон, започнали да представят и описват какво са напипали, сравнявайки го с познатите на тях животни.
Което по никакъв начин не променяло факта, че животното всъщоност е било слон, незавсимо кой какво твърдял и представял за истина и неоспорим факт :)
Аз никъде не отричам и не забранявам нищо, просто споделям защо според мен съществува проблем и, което за мен е най-тъжно, защо никога няма да разрешим даден проблем.

Ето малко по-различна версия на притчата за слона - http://sebepoznanie....e-glednitochki/
User's Signature

#1013 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 02:38 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 11 November 2013 - 02:20 PM, написа:

peternm
Така е, за това когато в района визираме породоподобно ПЪРВО преобръщаме със съседите-кучкари обявите за изгубени и избягали. Дори тия дни беше неприятна история с един ризеншнауцер-подобен, който съседа с ротвайлерка го намери, пуснах обява в БезДом, веднага отреагираха хората - нямам фейс и пуснаха там обявята, та същата вечер се намери стопанина.
Мисълта ми е че улиците не са наводнени с чистопородни от развъдник, а с породоподобни изгубени-изоставени-избягали. Нека не смесваме двете понятия.

Който иска куче, просто куче - да си взима от улицата. Кой държи на порода или на определен вид дейност, за която му трябва куче с определени качества - търси развъдник. но това безумие с междусъседски скачки и продажба по молове трябва да се забрани със закон. И да, аз също не смятам че породисто куче чистокръвно с доказан произход трябва да струва жълти сткотинки. Не трябва да е достъпно за всеки желаещ, защото резултат от това го виждаме вече.

Abso'fuckin'lutely :ab_041: В Българските развъдници куче е нормално да струва до 800 евро камъка. ( кучето е от чистопородни родители, зависи инвестицията на развъдчиците в родителите и т.н. титли, състезания, там каквото са инвестирали. Друг е въпроса, че най-добре да се търсят стопани в чужбина). Това е според мен, ако кучето е някое прословуто, джиджано, шампионско, цената аналогично ще е по-висока, сега ако има клиенти за 2000 ще го продадеш, всичко е на въпрос търсене - предлагане. То и поршетата са хубави, ама не всички ги карат, нали?

Показване на мнениетоwind, в 11 November 2013 - 02:23 PM, написа:

Някои личности са си сложили вече наочниците и не искат или не могат изобщо да погледнат по-мащабно. Всичко за тях опира до това, какво виждат или не виждат, какво искат да видят, или какво могат да видят от наочниците. Другото за тях не съществува, а не съществува, защото те не го виждат и не го познават. А и не могат да допуснат съществуването му. Най-ярък пример за обратното, един от тези примери - Менделеев. Човекът е определил място на химични елементи, без изобщо те да били открити, просто досещайки се за съществуването им поради наблюдаване на взаимовръзки.

За илюстрация една съвсем накратко преразказана притча.
В тъмна стая поставили слон и въвели хора. Тези хора никога не били виждали слон. Част от хората имали възможност в тъмното да опипат слона отзад, други - по средата, трети откъм главата. И понеже те нямали познанието за слон, започнали да представят и описват какво са напипали, сравнявайки го с познатите на тях животни.
Което по никакъв начин не променяло факта, че животното всъщоност е било слон, незавсимо кой какво твърдял и представял за истина и неоспорим факт :)
Аз никъде не отричам и не забранявам нищо, просто споделям защо според мен съществува проблем и, което за мен е най-тъжно, защо никога няма да разрешим даден проблем.

Ето малко по-различна версия на притчата за слона - http://sebepoznanie....e-glednitochki/

Thank you свами салаами. Твоите езотерични и фиолософски разсъждения са приблизително на 200-на км от темата, моите искрени уважения.

#1014 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 02:40 PM

Преди време, чух този готин лаф от нашия ветеринар: "Благодарение на борсите за кучета и бума на развъждащите зоо ферми в Чехия, Унгария успяхме да научим и да видим за болести, за които дори не бяхме чували" :ab_041:

#1015 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 02:53 PM

peternm
И в чужбина трябва внимателно да се разглеждат развъдниците. Има с развъдникова приставка в Сърбия, Македония и Русия такива неща, че по-добре да си без куче, от колкото с кутре от там.

Друг е въпроса че породоподобните са ВСЕДОСТЪПНИ без никакъв контрол. Днес как е? Нито снимал за ДТБС, ни проверявал очи-сърце, ама малки произвеждал по принципа мъжко+женско=кучило.
Пак давам за пример системата на ДОСААФа, защото тя работеше, по дяволите. Хората чакаха с месеци кучила от клуба, основно бяха разпостранени служебни породи: НОК, ИЕО, Дог, ерделтериер, КО, коли плюс още малко. НО всички стопани бяха задължавани да посещават площадка за курс ОКД под ръководство на инструктор. Имаше КЮС (клуб юного собаковода), където деца на 10-14 години без съпровождащи възрастни се упражняваха с кучетата си по общ курс дресура. И нямаша такъв ужас, какъвто е сега за задомяване на изоставяне породисти или породоподобни кучета. Вярно че тази система си имаше свои кусури, като всяка една друга система, но абсолютен плюс в държавния контрол на селекцията бе в това, че нямаше куче-фобия в обществото тогава. Просто защото породистите животни не попадаха така масово в безотговорни ръце и селекцията им бе ограничена от клубове, не обслужващи лични интереси.

Някои извесени философи с розови очила не проумяват че селекцията не цели задължително получаване на приплода. А че във всяко стадо има мърша - лошата слава сред развъдчиците за такива хора и развъдната им дейност тръгва много бързо. Ей в нашата порода има няколко известни имена, на които не се гледа с добро око точно поради отношението им към животните. Тези хора са известни с произвеждане на кучета с диагнози или нехуманно отношение към животните си. И винаги човек има едно на ум когато вижда назад в родословието кучета-производители на един определен развъдник.
Сега дай под нож цялата развъдна дейност, само защото мечтателите си мечтаят как стихийното задомяване на уличниците ще реши проблема.

Показване на мнениетоpeternm, в 11 November 2013 - 12:40 PM, написа:

Преди време, чух този готин лаф от нашия ветеринар: "Благодарение на борсите за кучета и бума на развъждащите зоо ферми в Чехия, Унгария успяхме да научим и да видим за болести, за които дори не бяхме чували" :ab_041:

Ам че е прав човека.
User's Signature

#1016 Потребителят е офлайн   Attera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 03:07 PM

Проблемите при много хора, спасяващи безпородни бездомни животни са два. Първо - не правят разлика между видовете "развъдчици". На принципа са, че всяко ново производство е бройка към вече съществуваща популация. Така е, но когато говорим за борси и междусъседкси простотии. Развъдник в истинския си смисъл е нещо съвсем различно. Кучетата излезли от качествени развъдници не допринасят за популацията, защото:
- не остават по улиците (както уточниха вече)
- рядко раждат безконтролно по 2 пъти годишно мелезчета, които остават по улиците
- хората, които ги купуват, знаят защо го правят. Те не биха осиновили безпородно от улицата. Знаят защо искат такова куче и инвестират в притежаването му. Не губите кандидат-стопани в тяхно лице.

Вторият проблем - вярват, че кучето си е куче, независимо от породата. Породата е качества преди визия и определени търсени качества не могат да се намерят или възпитат у всяко безпородно куче. Тези въпросни безпородни животни няма да изчезнат, колкото и да ги осиновяваме. Ако се ръководим от принципа "Не купувайте породисто, докато има бездомни безпородни", това значи да затрием породите. Защото безпородните винаги ще ги има по улиците и в приютите, ако ще всеки от нас да си вземе по 5 вкъщи. Просто защото производството им в пъти надминава физическата възможност за прибирането им.

Легалната, качествена развъдна дейност трябва да се стимулира, цените на кучетата трябва да са високи, най-малкото защото това спомага за подбор на стопаните, оттам и за редуциране на бездомната популация.

Другият момент е, че като човек каже "Няма да осиновя помияр, искам точно определена порода" - в това няма лошо, да. Стига да не търси тази порода по обяви. Защото има изоставени кучета от почти всички породи. Може да не се разминавате с тях по улиците, но други хора вече са ги прибрали от там и ги подаряват. Репликата "Не осинових, защото не намерих такава порода до кофата" не е много на място. Като цяло, ако искаш куче с цел (работа, изложби и т.н.), чистопородно - избираш проверен развъдник и купуваш. Ако искаш просто породата като визия, без идея за какво точно ти трябва такова куче - има такива за осиновяване.

Абсолютно разбирам wind, и аз се ядосвам за голяма част от тези неща. Но наистина е време да разграничим развъдниците от "производителите" на кучета на едро. Проблемът не е в породите и хората, които работят здраво за развитието им.
User's Signature

When the ignorant punish the innocent... it`s called BSL!

#1017 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 03:09 PM

Аз имах предвид Западна Европа , не Югозападна България, Сърбия и Русия. :) Примерно Италия, Франция, Германия, Финландия, Дания, Норвегия, Англия, Испания, САЩ, Канада и т.н.

#1018 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 03:15 PM

peternm
Айййй, само не казвай че вярваш как в Канада светилото в нашата порода, известен развъдчик и съдия не държи кучетата си в клетки, не ги къпе с веро за изложба и не ги евтанизира на 8 годишна възраст. хехехех, че даже и собствените си кучета съди, като е поканен в източна Европа. Знаем го. За клетките, къпане с веро и евтаназия на 8 години сам си е признал на един семинар в Москва. Евтанизира ветераните си за да освободи мястото на млади подрастващи животни.

Навсякъде по света има такива. Не се заблуждавайте от география. Само че това значи ли че трябва всички развъдчици да се сравняват с него? Има развъдчици които не оставят на доизживяване ветераните си, а ги подаряват на отговорни хора и кучетата са щастливи, има развъдчици, които не гледат повече от 20 кучета заедно с ветерани, оставени на доизживяване. За това първо философката да проумее що е то селекция и защо тя НЕ допринася за популация на бездомните, а пък после можем да говорим как във всяко стадо има мърша.
User's Signature

#1019 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2013 - 03:18 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 11 November 2013 - 03:15 PM, написа:

peternm
Айййй, само не казвай че вярваш как в Канада светилото в нашата порода, известен развъдчик и съдия не държи кучетата си в клетки, не ги къпе с веро за изложба и не ги евтанизира на 8 годишна възраст. хехехех, че даже и собствените си кучета съди, като е поканен в източна Европа. Знаем го. За клетките, къпане с веро и евтаназия на 8 години сам си е признал на един семинар в Москва.

Навсякъде по света има такива. Не се заблуждавайте от география.

Хехехе... чакай малко, нека не изкривяваме нещата. Не коментирам за всички породи или, че няма навсякъде. Света е шарен. Там изродите повече , че и маймуните много .
Говоря по принцип. Хайде да не почваме да точим локуми.

#1020 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 11 November 2013 - 04:20 PM

Показване на мнениетоAttera, в 11 November 2013 - 03:07 PM, написа:

Проблемите при много хора, спасяващи безпородни бездомни животни са два. Първо - не правят разлика между видовете "развъдчици". На принципа са, че всяко ново производство е бройка към вече съществуваща популация. Така е, но когато говорим за борси и междусъседкси простотии. Развъдник в истинския си смисъл е нещо съвсем различно.

За мен основният и доста голям проблем, произлизащ от селекционерите и развъдчиците, е следния:
Всеки развъдчик се радва и стреми да популяризира собствената си порода. Тъй като вече има "мода" породистите кучета да са "модерни" и за предпочитане пред "мелезите", хората, част от тях комплексирани и искащи да се изтъкнат, част от тях просто искащи да са модерни, се стремят към дадена порода. Развъдчиците нямат механизъм, който да е ефективен и да не допуска техни чистопородни кученца, подарени или продадени, да не биват развъждани нерегламентирано. Никой не може да отрече, че няма ефективен контрол върху произведените чистопородни кучила. И какво става. Нека вземем само едно чистопородно куче с родословие, да речем, което попада при човек, който нехае за киноложките правила и поради някаква причина това куче бива заплодено нерегламентирано, от чистопородно, дори и родословно куче, но вече без родословие, или от породоподобно и т.н. Получава се поколение, което вече е породисто/породоподобно, но не родословно. Нека приемем, че дори само едно куче от това поколение също бива заплодено и т.н. Съответно кучилата се продават/подаряват. Ето ви ги вече породоподобните, смесени вече до голяма степен и видоизменени кучета, които са основата за междусъседските скачки, за борсите, фермите и т.н. И до подобните на породата кучета в приюти и на улици. Говоря за интервал от около година - две, да речем.

И всичко това, защото битува "модата", че е престижно да имаш "марково" куче, но хората не искат да дават много пари, защото хич не ги е еня за родословие, защото това родословие дори и в нужника няма да им послужи. Те просто искат определена визия. И "модерните" кучелюбители, вече вместо да се радват на кучето като куче, а не като порода, вместо да си вземат бездомно куче, купуват за 100-300 лева породоподобно и ... може и да не сте виждали, живеейки в апартаменти, но аз виждам често в къщите и вилите ... породоподобни, вероятно някои от тях и родословни, вързани на синджири ... Всякакви породи ... Това ли трябва да е венец в труда на един кинолог?

Как иначе биха се появили толкова породоподобия, след като настъпи дадена "мода" в породата? Нали първите, внесли някаква порода кучета, би трябвало да са развъдчици, защото не всеки би тръгнал да купува от чужбина скъпо струващо куче, плащайки всички разходи по транспортирането. И как после се наводнява с такива кучета, и се допуска нерегламентирано развъждане? Слабата брънка, дори на съвестните развъдчици, за мен е, че нямат ефективен метод да не позволяват на продадени/подарени техни кучила нерегламентирано възпроизводство. Просто няма как да регулират това, тъй като животните им не се кастрират. А и самите развъдчици в никакъв случай не биха си задържали всички кучила за себе си.

Цитат

Тези въпросни безпородни животни няма да изчезнат, колкото и да ги осиновяваме.

Ако въпросът опира само до осиновявания, да, няма да изчезнат. Но когато заедно с осиновяванията всяко осиновено животно е кастрирано, както и тези, които все още са на улицата, как и откъде ще се появяват нови кучила, ако може някой да ми обясни? В момента основния прираст на кучета идва от стопани, които не са си кастрирали кучетата и които непрекъснато изхвърлят такива. Да ви кажа например какво е характерно за селата. Там кучетата са вързани, някои от тях пускани свободно от време на време по улиците, малко си живеят щастливо пуснати, но в по-голямата част раждащи, ако са женски, поне от време на време раждащи, ако са мъжки - заплождащи. По улиците рядко има скитащи бездомни, зависи от големината на селото и от близостта на селото с град. Бездомните са по-малко, защото селяните просто ги избиват, ако решат, че кучетата им ядат кокошките, да речем. Но вързаните им кучета раждат, малките се избиват или изхвърлят ... затова и бройката им не изчезва. Но нека вземем за пример едно такова село. Нека всяко куче е кастрирано (по улиците няма бездомни, защото са избити от селяните, или пък ако има, нека да приемем и че те са кастрирани). Кажете ми тогава в такава една ситуация откъде ще се появи популация, че и бездомна?
Проблемът обаче е, че няма как да се кастрират всички тези кучета, защото самите селяни няма да платят, а общината не е заинтересована да решава проблема кардинално.

Но ... няма как да стане. Едните не са заинтересовани да си вършат работата, другите не разбират проблема, трети пет пари не дават, четвърти смятат, че "мелезите" са трета ръка кучета, както негрите и индианците навремето не се смятали за равни на белите ...
User's Signature

• (57 Страници) +
  • « Първа
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема