Dog.bg Форуми : Естетика versus Работни качества

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Естетика versus Работни качества Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 05 April 2005 - 06:01 PM

Ами дънки за 25 лева вече не са "дочени гащи за хамали". b)

За какво и как се ползват хрътките, виж написаното по-горе. Предполагам, не сте вегетарианец и не отказвате заешко. r) Аз също ! b)

И една забележка: интелекта на кучето и готовността му да служи т.е. да се подчинява на човека са доста различни неща.

#22 Потребителят е офлайн   fir3ou7_GirL Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 05 April 2005 - 07:57 PM

ami spored mene da ti kaja ku4eto v nikav slu4ei ne e pari.No i az kakty tebe mislq 4e mnogo im se diganha cenite za6toto roditelite sa spe4elili nqkakvi titli.No vse pak tova sa si ku4enca!

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 06 April 2005 - 08:58 AM

Цитат

Ако тези хора следват тенденцията и изключват екстериорно ''неиздаржаните'', но работни екземпляри, лека полека с поколенията би се изменила насочеността на породата.

Същото ще стане, ако се предпочитат екстериорно "неиздържани", но работни екземпляри пред екстериорно съответстващите на стандарта. Породата ще се видоизмени и няма да прилича на себе си, а подобни екземпляри в никакъв случай няма да бъдат пожелани за участие в развъдната дейност в други страни, по-развити киноложки от България. Една такава линия просто ще изчезне от световната кинология.
Не знам дали знаете, но за да участва НОК в изложба в работен клас, трябва да е издържало изпит Шутцхунд по IPO ІІ или ІІІ (не помня) - експертите ще ме поправят, ако греша. А преди да влезе в ринга, трябва да захапе ръкав.
Друга тенденция е клубовете по породи да въвеждат изпити за развъдна годност, пример - Ротвайлер. Изпитът включва послушание и тест за темперамент. Преминаването през такъв изпит се изисква според правилника за развъдна дейност на клуба, за да бъде едно куче допуснато до разплод, заедно с екстериорните оценки от изложби. Убедена съм, че все повече клубове ще въвеждат подобни изисквания. Заедно с увеличаването на популацията, критериите за племенно куче ще стават все по-високи.
Проблем съществува тогава, когато кучетата са малко и трябва да се правят компромиси с едни или други качества.
Мисля, че опасенията ви са неоснователни в светлината на все по-развита кинология и отговорно развъждане.

#24 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 09:15 AM

Цитат

ami spored mene da ti kaja ku4eto v nikav slu4ei ne e pari.No i az kakty tebe mislq 4e mnogo im se diganha cenite za6toto roditelite sa spe4elili nqkakvi titli.No vse pak tova sa si ku4enca!

Всичко хубаво и качествено струва пари,понякога и много пари.Така е и при кучетата.Никой никого не задължава да купува куче от титуловани родители,но ако пожелае,трябва да плати цената за това.А щом за теб титлите са "някакви",няма нищо по-лесно от това да си купиш куче с родители без титли.А пък ако и пари не ти се дават,можеш да ощастливиш едно от многото бездомни кучета.Между тях едва ли има кучета чиито родители са спечелили "някакви титли"."vse pak tova sa si ku4enca!",както казваш.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#25 Потребителят е офлайн   LudmilDo Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 06 April 2005 - 09:24 AM

Цитат

Всичко хубаво и качествено струва пари,понякога и много пари.

"Мерак с пари се гаси"
User's Signature

I LOVE THIS ...... BREED[br]Zak vom Yambol[br]Atina von Daron[br]Zhara v. Krasini

#26 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 09:24 AM

Цитат

[Има хора който развъждат само по титли]
Точно това имах впредвид. Това за мен си е чиста суета, просто целта на селектиране се насочва само в една посока - екстериора. Но както казва Face - всеки прави това, което смята за правилно.

Тук ще направя едно пояснение:
Моето мнение за развъждане по титли е друго. Спред мен това е най-бруталното нещо. Развъждането по титли не насочва селкцията в една посока екстериор, ами по-скоро, на никъде не насчва. Има предвид, че равъждането по титли се прави от незнание и заблуда. Много често се случва да се събират кучета с еднакви недостартъци и по този начин, освен едно затвърждаване на тях нищо друго не се получава. Избира се дадено куче с много титли без да се прецини дали това е най-добрия вариянт за връзка и какво ще се получи след това.

#27 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 09:31 AM

Цитат

Друга тенденция е клубовете по породи да въвеждат изпити за развъдна годност, пример - Ротвайлер. Изпитът включва послушание и тест за темперамент. Преминаването през такъв изпит се изисква според правилника за развъдна дейност на клуба, за да бъде едно куче допуснато до разплод, заедно с екстериорните оценки от изложби. Убедена съм, че все повече клубове ще въвеждат подобни изисквания. Заедно с увеличаването на популацията, критериите за племенно куче ще стават все по-високи.
Проблем съществува тогава, когато кучетата са малко и трябва да се правят компромиси с едни или други качества.

моето мнение е че изпитите за равъдна годност, за някой породи са безмислени. В основата си тези изпити са за общо послушание, основно. Точно тук се губи смисъла в този изпит, защото този изпит с нищо не помага.

Относно компромисте в равъждането
Те се правят винаги, без значение дали има малко или много кучета. Няма начин да не се правят. Просто въпроса е какъв компромис е готов да направи даден човек и дали има смисъл от него.
r)

#28 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 09:35 AM

Т.е. титлите не са нищо ???

#29 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 09:38 AM

Цитат

В основата си тези изпити са за общо послушание, основно.

Това е така, защото първи ги въвеждат клубовете на служебни породи. Не съм чела какви биха могли да бъдат за ловни породи, например. Отговорност на клуба е да избере смислен изпит.
Много се забавлявах като гледах "всичко за породите" - шелти. Вярно, не беше изпит, а състезание - забавление за собствениците на кучета в страна, където породата е добре представена. Трябваше да вкарат стадо гъски (или патици?) в едно заграждение под дистанционното ръководство на собствениците си. Със сигурност победителят е по-желан за родоначалник.
Колкото по-развита кинология - толкова повече състезания, събития, занимания с кучетата, свързани с техните работни и екстериорни качества. И по-добри възможности за избор.

#30 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 09:42 AM

Цитат

НЕ

Казвам, че гледането само на титили до никъде не води. Има много неща да се съобразят. Демек - Титлите не правят кучетата добри производители, трябва дасе събират кучета а не титли. Това има предвид.

#31 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 09:51 AM

Цитат

Цитат

НЕ

Казвам, че гледането само на титили до никъде не води. Има много неща да се съобразят. Демек - Титлите не правят кучетата добри производители, трябва дасе събират кучета а не титли. Това има предвид.

Аз не казвам че титлите на едно куче го правят добър производител,но твърдя че те са нещо важно и ценно.Face,ти например защо си купил куче от толкова титулован баща и се гордееш с това?Имах предвид Енцо с който вече и развъждаш.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#32 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 10:12 AM

Титлите са доказателство за качествата на кучето, при това в идеалния случай при различни съдии и в различна конкуренция. В обратния случай имаме може би много добро куче, но не доказано. Според всеки собственик неговото куче е най-доброто.

За това са състезанията. И аз мога да ви заява, че скачам 3 м. на висок скок и бягам 100 м под 9 сек., ама си има състезания за доказване на това твърдение.

#33 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 10:14 AM

Така не трябваше да пиша нищо защото предполагах, че се ще започне говорене за титли.

Аз говоря за равъждане, не за изложби и дали една титла е хубаво нещо или е лошо нещо.
Титлите не са лошо нещо.

Цитат

Face,ти например защо си купил куче от толкова титулован баща и се гордееш с това?Имах предвид Енцо с който вече и развъждаш.

купуването на Енцо, не било заради титлите на баща му. След като две години чакахме да купим куче от Далмакадемис и нямахме късмет понеже, единия път нямаше достъчно мъжки кучета другия път заплождането беше празно, се ориентирахме към тази връзка. Единсвената ни причина по която взехме Ензо ( или шяхме да вземем куче от далмакадемис) е, че кучета в родословието са такива, който ще позволят да развиваме линията която искам и има възможност за доста имбридинги в поколенията след това.
Гордея с Енцо и с неговия баща също и с неговата майка(която за разлика от двамата има най-малко получени титли, но просто е едно прекрасно куче, моя тип). Постиженията на SPOTNIK'S SPECIAL SELECTION (бащата на Енцо) са достоини за възхищение, както се възхищавам и от постигнатите успехи на други кучета, което е напълно нормално.

Хора необезценяма титлите, на кучетата. Имам свое виждане по-въпроса, кое да стой на първо място при развъждането ни. Това не са титлите, а кучетата(и техните предци).
моето мнение е субективно, мое виждане. Всеки работи както прецени.

#34 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 10:36 AM

Качена снимка

Допълнение:
Кучето се казва T-Cart Unicus.
Не е шампион на нито една държава, няма нито един получен CAC. Тъсен и желан производител, куче по което се правят много имбридинги.
Ако собсвеничката на T-Cart, гледаше само титлите и се ръководеше само от тях, нямаше да събере T-Cart Unicus Х T-Cart rasima. От тази връзка се ражда T-cart Eddie, световен шампион за 2001 година. Това куче беше в България, на изложба в Пловдив и на нашата специалка през 2002г в почетен клас.

#35 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 10:41 AM

Хубаво де, съгласен съм с теб, ама сам си противоречиш. Колко кучета от посочените от теб развъдници си виждал на живо, когато си избирал Енцо ? Да не говорим за дедите и прадедите им, които няма и физическа възможност как да си видял . Все пак титлите им от реномирани изложби и оценките на водещи съдии - експерти за вашата порода, записани в родословията им, са били ориентира ти. Или бъркам ?

#36 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 10:42 AM

Опираме и до друг стар проблем: Колко хора в България си дават труда да ходят на изложби и да получават експертно мнение за кучетата си? Много хора, притежатели на прекрасни кучета, ме гледат с насмешка като ги попитам "Защо не се явите на изложба?". Или пък "Ходихме веднъж, тия съдии нищо не разбират, оплюха ми кучето."
Докато продължаваме да мислим "Целта на изложбите е да се изберат красиви глезльовци и да се спечелят някакви си титли, аз не съм такъв снобар, мойто куче си е супер и ще го развъждам, кво ме интересуват разни съдии" - ще са процентно малко.
Заб. Не визирам никого от участващите в тази дискусия, а вредното, твърде разпространено в България схващане, че изложбите не са нищо повече от снобария и суета.

#37 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 10:46 AM

Цитат

Опираме и до друг стар проблем: Колко хора в България си дават труда да ходят на изложби и да получават експертно мнение за кучетата си?
Докато продължаваме да мислим "Целта на изложбите е да се изберат красиви глезльовци и да се спечелят някакви си титли, аз не съм такъв снобар, мойто куче си е супер и ще го развъждам, кво ме интересуват разни съдии" - ще са процентно малко.
Заб. Не визирам никого от участващите в тази дискусия, а вредното, твърде разпространено в България схващане, че изложбите не са нищо повече от снобария и суета.

И друго съм чувал - "що да давам пари за изложби, те тия кучета там са много по-зле от моето". Та това имах предвид с 3 метра на висок скок b)

#38 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 11:28 AM

Цитат

Хубаво де, съгласен съм с теб, ама сам си противоречиш. Колко кучета от посочените от теб развъдници си виждал на живо, когато си избирал Енцо ? Да не говорим за дедите и прадедите им, които няма и физическа възможност как да си видял . Все пак титлите им от реномирани изложби и оценките на водещи съдии - експерти за вашата порода, записани в родословията им, са били ориентира ти. Или бъркам ?

Никъде не си протовореча.

Имаме 10 пояса на Енцо, снимки на кучета(няма само няколко снимки 4 или 5 не са пред мен в момента). проучилисме съвсем щателно, всички кучета назада. Знам за кучилата, който кучета са имали, какви недостатъци са се проявили, от кой кучета и още ред други неща. Имаме голяма статистика, за това. Когато разбрахне за, че има идея за връзката м/у SPOTNIK'S SPECIAL SELECTION Х T-CART MADE BY LOVE вече имахме една част от информацията и събрахме останалат. След това започхме преговори 4 месеца, но накрая имахме щастието да ни дадът куче. Преди да стане тази връка имаше вече връзки (мисля че бяха две) с това мъжко куче. Видяхме и резултаите от тях, останахме доволни.
По отнощение на SPOTNIK'S SPECIAL SELECTION и останалите кученца от кучилото - това кучило беше много "следено" от всички хора в далматинския свят още от самото раждане. тъй като се това беше една от най-интересните връзки тогава.

#39 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 11:33 AM

Цитат

Опираме и до друг стар проблем: Колко хора в България си дават труда да ходят на изложби и да получават експертно мнение за кучетата си?

mill_ нека да разделим нещата, ходенето по изложби и получаването на експертно мнение за кучетата, са две разлчини нещата. Мнение да но дали то е експертно е друго нещо.
Иначе съм съгласен, че като цяло хората не участват по изложби.

#40 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 04:54 PM

Цитат

нека да разделим нещата, ходенето по изложби и получаването на експертно мнение за кучетата, са две разлчини нещата.

Е точно в това е проблема - двете неща не могат да се разделят. Къде другаде ще получиш експертно мнение, ако не на изложба от съдията ??? В кварталната градинка ?

От край време доста хора имат склонност да определят по свои си "критерии" кое съдия е експерт и кой не. Обикновено това е свързано с оценките при този съдия на собственото им куче. Лоши оценки - нищо не разбира, добри оценки - супер експерт е !

Съгласен съм, че изложбите са много лошо нещо за оценка на кучето, но засега нищо по-добро не е измислено

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни