Dog.bg Форуми : Естетика versus Работни качества

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Естетика versus Работни качества Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 April 2005 - 06:46 PM

Цитат

Цитат

нека да разделим нещата, ходенето по изложби и получаването на експертно мнение за кучетата, са две разлчини нещата.

Е точно в това е проблема - двете неща не могат да се разделят. Къде другаде ще получиш експертно мнение, ако не на изложба от съдията ??? В кварталната градинка ?

От край време доста хора имат склонност да определят по свои си "критерии" кое съдия е експерт и кой не. Обикновено това е свързано с оценките при този съдия на собственото им куче. Лоши оценки - нищо не разбира, добри оценки - супер експерт е !

Съгласен съм, че изложбите са много лошо нещо за оценка на кучето, но засега нищо по-добро не е измислено

Извинявам се, за моето невежество.
Всички съдии са големи експерти. Мда сега като прочетох постати се замислих повече и разбрах грешката си. Вярно е нагледал съм на екпрети - явно досега съм бил сляп. Какви случай сцени ми изплуват в галвата - дисквалифицират куче, после след намеса на на организатор на изложбата, развъдчика на кучето и още няколко юнака, връщат кучето в ринга за да продължи напред - Пловдив 2001 есенен CACIB, Сузане Блум

Още веднъж се извинявам, слям и глух съм бил досега.

#42 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 06:54 PM

Ами аз го казах вече, пък ти го потвърди:

От край време доста хора имат склонност да определят по свои си "критерии" кое съдия е експерт и кой не. Обикновено това е свързано с оценките при този съдия на собственото им куче. Лоши оценки - нищо не разбира, добри оценки - супер експерт е !

#43 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 06 April 2005 - 07:04 PM

Face
Хлебаров

С риск надменно да ми се изсмеете и двамата от рода:"Ти пък какво знаеш"... Много чета подобни теми, установих че:

- има съдии-породници, познавачи в една (или няколко породи) които не разбират така добре от другите породи, от което феновете на отсъжданата порода са възмутени;

- има съдии, които имат "фаворити" от типове породи( например за този съдия дават следните коментари: този предпочита олекотен тип, този обича по-едрите и т.н.)

- има такива, които щом няма наистина добри кучета в ринга, завишават оценката на останалите - с което предизвикват праведен гняв.

- има много рядък вид съдии, който според мен е най-предпочитан, но пък него най-много го мразят - когато няма достойно куче, той просто не завишава оценките на останалите в ринга.

мисля че Хлебаров като говори за съдии, визира последният тип, а недоволните от съдейството, говорят за другите три типа.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#44 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 07:40 PM

Ти пък какво знаеш ??? ;)

То и и аз какво ли зная ? r)

Ама определено много добре схващаш същината на проблема ! b)

С една дума - угодия няма. Ама все пак някой трябва и да съдийства !

#45 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 07:56 PM

Цитат

Ами аз го казах вече, пък ти го потвърди:

хах
За проткола:
Кучето не беше мое и дисквалификацията му беше смешна и тъпа. Поред съдииката кучето имаше кафяви и черни петна. Найстина кучето има много хубави тъмнокафяви петна, каквито трябва да бъдат, но това обягна от нейния поглед, за нея бяха черни и кафеви.

Сляп и глух съм бил досега, за да не забележа, такъв усет и афинитет към порода на подобни съдии.

#46 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 08:02 PM

Цитат

Face
Хлебаров

С риск надменно да ми се изсмеете и двамата от рода:"Ти пък какво знаеш"... Много чета подобни теми, установих че:

- има съдии-породници, познавачи в една (или няколко породи) които не разбират така добре от другите породи, от което феновете на отсъжданата порода са възмутени;

- има съдии, които имат "фаворити" от типове породи( например за този съдия дават следните коментари: този предпочита олекотен тип, този обича по-едрите и т.н.)

- има такива, които щом няма наистина добри кучета в ринга, завишават оценката на останалите - с което предизвикват праведен гняв.

- има много рядък вид съдии, който според мен е най-предпочитан, но пък него най-много го мразят - когато няма достойно куче, той просто не завишава оценките на останалите в ринга.

мисля че Хлебаров като говори за съдии, визира последният тип, а недоволните от съдейството, говорят за другите три типа.

Furia_S затова бях написъл че ходенето на изложби и получаването на екпертно мнение са разлчини неща.
какво екпертно мнение ще получиш от съдия който и хабер си няма от порода? - никакво
има другия варият че ще получиш, когато го има експерта по порода

Демек, че не може да стане на всяка изложба.

А, Хлебаров е от фен клуба, затова е винаги до "мен" l) l) l) l)

#47 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2005 - 08:21 PM

Евала Face - продължавай да ни веселиш !!! b)

Ще ни обясниш ли на нас, незнаещите, как да преценяваме дали съдията си има хабер от породата ? Ти явно го умееш.

#48 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2005 - 09:06 PM

Цитат

Евала Face - продължавай да ни веселиш !!! b)

Ще ни обясниш ли на нас, незнаещите, как да преценяваме дали съдията си има хабер от породата ? Ти явно го умееш.

Не си достоен да ти разкривам такава тайна l) l) l) l) l)

ей това е матап, да не скокнеш, ама тоя път утрепа с тоя въпрос.
То и аз да питам всички ли съдии са големи експерти? -да се повеселя и аз?

#49 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 April 2005 - 06:30 AM

Eй, правим, струваме, до съдиите опираме.
Тук човекът се притесняваше, че добрата изложбена кариера на едно куче едва ли не означава загуба на работни качества.
Важното е, че смисълът на изложбите е да получиш експертно мнение. Дали го получаваш? Ами ако се явяваш на повече изложби, все ще разбереш. Все ще има и добри.
Face, за вашата порода сигурно има експерти, по-добри от съдиите. Апропо, те защо не станат съдии?
За нашата още не съм срещала такъв, твърде слабо е разпространена. Тъй че - в съдиите ми е надеждата. Българските, които ходят да съдят в чужбина, и чуждестранните, които идват у нас..

#50 Guest_Guest_*

• Група: Гости

Публикувано: 07 April 2005 - 07:26 AM

Da, ot nego razbrahme koi NE sa eksperti, sega ostava da kaze pone trima koito SA

#51 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 April 2005 - 07:44 AM

Цитат

Da, ot nego razbrahme koi NE sa eksperti, sega ostava da kaze pone trima koito SA

О фен клуба, как е ? Нещо те мъчи пак l) l) l), Нещо да имаш да ми кажеш да кучета ми, а?

#52 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 April 2005 - 08:02 AM

Цитат

Face, за вашата порода сигурно има експерти, по-добри от съдиите. Апропо, те защо не станат съдии?

Имаме съдии само, че не ги вика да съдят. s) Става дума за български съдии, за другите не казвам, защото пак ще ми кажат много е скъпо.
Ей ти пример, два CACIB-a последователно ще ни съди Иван Димитров, до тук лошо няма. Само, че големи те ми кучета имат най-малко 4 оценки от него. На 18 месеца Енцо получи 4 ти си осенка от него. Колко пъти да го водя, а ако заведа женските те ще получат едната 6-та другата 7-ма оценка.
Добре политиката, пари и т.н. ама има и други съдии нека, те да съдят малко разнообразие различно мнение и т.н.

Спирам да говоря за съдии, че какво и да кажа е все тая.

#53 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2005 - 09:57 AM

Ех защо ли не ги канят тези ваши съдии ? Айде у нас разбрахме - БРФК са виновни, ама поне в чужбина да ги канеха ...

Верно е, че каквото и да кажеш за съдиите - все тая: всичките са лоши, всичките не са експерти. Никой не те кара насила да ходиш ма изложби, но не убеждавай и другите.

#54 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 April 2005 - 10:54 AM

Цитат

Ех защо ли не ги канят тези ваши съдии ? Айде у нас разбрахме - БРФК са виновни, ама поне в чужбина да ги канеха ...

Верно е, че каквото и да кажеш за съдиите - все тая: всичките са лоши, всичките не са експерти. Никой не те кара насила да ходиш ма изложби, но не убеждавай и другите.

Да наистина не ги канят. Е вярно че Лина я поканиха да съди на CACIB-a в Ниш на 08.05.2005 и после да съди в Москва пак на CACIB. Ама това няма да го броим.
Прав си не ги канят, никъде.

Ходя по изложби защото искам, а не защото някой ме кара. А твое задължение като член на УС е да правиш така че всяка изложба да е по-добра от следващата, а не да се правиш на много велик и да размахваш пръст. Избран си затова да вършиш определи неща.

Аз си казвам мнението, мое право по конституция.
Край със съдиите. Всичко е ок.

#55 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2005 - 11:09 AM

Цитат

Е вярно че Лина я поканиха да съди на CACIB-a в Ниш на 08.05.2005 и после да съди в Москва пак на CACIB. Ама това няма да го броим.

За съжаление Лина няма да съди на CACIB-а в Ниш. s)
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#56 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 April 2005 - 11:16 AM

Цитат

Цитат

Е вярно че Лина я поканиха да съди на CACIB-a в Ниш на 08.05.2005 и после да съди в Москва пак на CACIB. Ама това няма да го броим.

За съжаление Лина няма да съди на CACIB-а в Ниш. s)

Да така е. s)

#57 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 April 2005 - 12:26 PM

Face, за туй вече може да си прав, нямам дълги наблюдения.
Ама темата беше Естетика versus Работни качества, а не недостатъците на нашите изложби.
Затова ще се върна към темата, като кажа, че е неправилно формулирана. Понятието естетика е твърде генерално, не се връзва, говорим за близост до стандартите и защо трябва едно куче да изглежда близо до стандарта. Щото едно и също нещо (обратна захапка например) може да е крайно желателно за една порода и крайно нежелателно за друга. А какво е естетично е съвсем пък трета работа.

И като изчете темата, човек остава с впечатлението, че на изложба се оценява някаква си имагинерна красота, което е крайно неправилно схващане. Е, как тогава ще кажем кой е по-красив: един английски булдог или една хрътка?

#58 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 April 2005 - 02:14 PM

Далматина естествено l) bl) ;)

Да, найстина темата е неправилно форумилира. Аз затова засегнах равъждането, понеже сметнах, че става дума точно за равъждане и запазване на качествата на дадена порода.
Абсолютно съм съгалсен че стандартите са създадени така, че да могат да се запазят качества на една прода.

#59 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 07 April 2005 - 02:45 PM

Цитат

Face, за туй вече може да си прав, нямам дълги наблюдения.
Ама темата беше Естетика versus Работни качества, а не недостатъците на нашите изложби.
Затова ще се върна към темата, като кажа, че е неправилно формулирана. Понятието естетика е твърде генерално, не се връзва, говорим за близост до стандартите и защо трябва едно куче да изглежда близо до стандарта. Щото едно и също нещо (обратна захапка например) може да е крайно желателно за една порода и крайно нежелателно за друга. А какво е естетично е съвсем пък трета работа.

И като изчете темата, човек остава с впечатлението, че на изложба се оценява някаква си имагинерна красота, което е крайно неправилно схващане. Е, как тогава ще кажем кой е по-красив: един английски булдог или една хрътка?

Това е така, защото просто хората не разбират. Те приемат, че изложбата е ... като изложба, все едно избират миски, без да отчитат чисто киноложкото мероприятие и значение. Изложбите не са само изложби, а ВАЖНО КИНОЛОЖКО МЕРОПРИЯТИЕ, което дадено куче получава оценка и оценителен лист. Откривате канцеларията, както ми каза един човек r) Защо са ви ли ? Ами трябват, когато развъждате - не може да правите връзка, когато на кучето съдиите ви пишат примерно неправилен постав на ушите и да направите връзка с друго, на което пише същото. Тогава резулта ще е пак неправилен постав. Но някои хора трудно разбират това. Да обичаш - означава отговорност. Отговорност към кучето, към породите - изложбите и стандартите са именно за това. Съжалявам, че много хора не го разбират, наистина. Затова се опитваме и да го обесняваме на нормален език. Доколкото до работните качества, само да ми остане време и ще ви кача български шампиони - отлични работещи кучета !!!! Не са малко, повярвайте - Уник от Витоша, шампион на България, републикански шампион - IPO, от ловните породи работят всички - и Тисо, и Ел Рой. Същото важи за още много породи, за чието развъждане се изискават работни изпитания. Да не говорим за немската овчарка и развъдните числа там, които са комбинация от изследвания, екстериор и работни качества. Бих се радвал кинологията в България да има все повече приятели и поддръжници, а не противници. Нека да не се делим и да работим заедно за кучетата, защото ги обичаме и в крайна сметка всичко е заради тях и заради тази обич, нали ?

#60 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 09 April 2005 - 11:04 PM

повечето хора не разбират,че изложбите са състезание м/у развъдчици,това е начин да има състезание вкинологията и развитие.
ще бъде жалко ако една порода от създаването си до днес не се е развила в положителна насока.
вярно е че голяма част от породите са загубили своите качества и са станали декоративни домашни любимци,но в същото време много породи вървят по правилен път.
засега при амстаффа не е необходим тест за характера /тест за смелост/
защото те унаследяват стабилно твърдият и безстрашен характер от предците си.
но ще доиде денят когато ще почнат да се раждат и страхливи кучета,и свръхагресивни,и тогава ще трябва да се въведат задължителни тестове за да запазим иразвиваме породата в правилна насока.
свидетели сме как много работни породи са загубили работните си качества,в същото време някои породи създавани и селектирани за гладятори,разкриват своя потенциял в други кучешки професии.
популярноста на дадена порода води до голям брак за работните
качества.
за това как една порода се развива ,голямо значение имат водещите развъждачи,ако те не работят за развиване и запазване на работните качества то тогава породата ще деградира.

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни