Български барак
Публикувано: 13 May 2005 - 06:54 PM
- приблизително колко барака има в България?
- има ли някой район, където са повече или са разпръснати що-годе равномерно из цялата страна?
- цветовите разновидности могат ли да се кръстосват или има някакви правила за това?
Публикувано: 13 May 2005 - 07:10 PM
Никой не може да каже колко е броя им,обикновенно на най-голямата изложба на бараци в Роман,се показват около 40 барака,всяка година броя е такъв ,но участниците са различни или почти различни.
Няма данни,къде са повече и къде по- малко ,но по всяка вероятност сигурно има райони с по-голяма и по- малка популация на породата.
Цветовите разновидности могат да се кръстосват,например от чисто жълт барак и такъв с черен плащ,може да се получи и трите типа оцветяване- жълт,черен плащ и със седло.
Публикувано: 13 May 2005 - 07:19 PM
Цитат
Цитат
мрън, мрън, ми аз тогава да си ходя... b) b) l)
Хич не им обръщай внимание.Те са пристрастени! l)
Публикувано: 14 May 2005 - 12:14 PM
Цитат
- приблизително колко барака има в България?
- има ли някой район, където са повече или са разпръснати що-годе равномерно из цялата страна?
- цветовите разновидности могат ли да се кръстосват или има някакви правила за това?
Твърде вероятно е концентрацията на бараци да бъде най голяма в планинските и полупланинските райони, а в равнинните дори да го няма.Това се дължи на факта, че барака е гонче, не много бързо и за такъв терен е неподходящ.
Забелязвам и друго. В югозападна България пребладаващия цвят на барака е рижав, а в североизточна България е седловиден и черен.Това говори само достатъчно по себе си за избирателния отбор на хората през вековете.Но защо са толкова различни, защо е предпочитан единия цвят пред другия?На това трудно може да се даде отговор и остава само да гадаем.Вероятно намесата на гончета в кръвта на барака е дала своето отражение и по екстериор и по фенотип и по генотип.Не трябва да си мислим, че като вземем барак /малко кученце/ то той отговаря на всички описания на породата.Все пак това е една новосъздадена порода /имам предвид стандарта и регистрацията като порода/ и е необходим още много труд и не само труд на един човек.Колкото по вече толкова по добре, но не и безразборно.Желателно е занимаващия се да има понятие от генетика и селекция или поне да има добър консултант.
Има и друго.Малкото кученце се ражда черно с кафяви крайници, муцуна и надочия ако ще бъде седловидно или черно.А ако ще е рижаво се ражда светло.Черното в последствие започва да изсветлява, което изсветляване прогресивно нараства до около навършване на 7-8 месечна възраст.След това малко намалява и приключва когато кучето е вече зряло т.е вече е навърщило 1,5год.Всичко това не е описано да момента в никоя книга или поне не съм го чел.Но за да се каже със сигурност и да се потвърди казаното от мен е необходимо още много време.
Публикувано: 14 May 2005 - 12:20 PM
Успех на Български барак - твърдокосместо ловно куче!
Публикувано: 15 May 2005 - 06:36 PM
Цитат
с zhel страшно се допълвате - неизчерпаем източник на информация сте r) r)
Благодаря ти!
Радвам се ако съм бил полезен. b)
И кажи на Жел да ме включат в комисията по барака, че иначе незнам как ще се оправят l)
Публикувано: 02 June 2005 - 11:36 AM
Почти съм сигурен и ще се обоснова.Първо още като малки те започват да ги хранят с отпадъци от хляб и концентриран фураж.Вследствие на което самото животно не може да израстне и развие достатъчно.Като казвам и хляб, то той е в минимално количество, преобладава конц. фураж.За това смятам, че ако това куче беше гледано както подобава, щеше да изглежда далеч по различно.
Публикувано: 02 June 2005 - 01:21 PM

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 02 June 2005 - 01:29 PM
Цитат
Почти съм сигурен и ще се обоснова.Първо още като малки те започват да ги хранят с отпадъци от хляб и концентриран фураж.Вследствие на което самото животно не може да израстне и развие достатъчно.Като казвам и хляб, то той е в минимално количество, преобладава конц. фураж.За това смятам, че ако това куче беше гледано както подобава, щеше да изглежда далеч по различно.
Ако кучето се храни с качествен концентриран фураж то пак ще постигне генетично заложеният му ръст. Качественият фураж е по-добра храна от предлаганите евтини гранулирани храни, най-малкото защото компонентите са прясни, няма консерванти, оцветители и други химикали. Един качествен свински фураж е приемливо решение.
А за правилното оформяне на едно куче от огромно значение са и физическите тренировки.

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 02 June 2005 - 01:56 PM
А защо си толкова сигурна, че е по добре конц.фураж отколкото и най евтините гранули?Аз не мисля така.Гранулата се прави по специална рецепта за бозайници и в частност за кучета, а смеската може да е за преживни например.Разликата в храносмилателната система е огромна.
Освен това за качеството на гранулите не може да се съди само по цената.Цената се формира на база себестойност.А себестойноста на база постоянни и променливи разходи като заплати, ток, вода, амортизации и т.н.
Благодаря ти за информацията!