Dog.bg Форуми : Осъзнайте фактите преди да развъждате хъскито си

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (11 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Осъзнайте фактите преди да развъждате хъскито си

#1 Потребителят е офлайн   bestlapp Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 March 2008 - 01:23 PM

Търся женска за моето момче :) на 2 год и 1 2 месеца е кучето всички въксини бити има паспорт може да се види 100% породисто от Мездра съм може да го закараме до София,Враца,Монтана,Свогие и може да се срещнем някъде ?Ето снимки на кучето :)

Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 02:15 PM

ще се възползвам от темата и аз, харесва ми, Аз съм от Варна и също търся женска за Марк, бих искала да е с родословие, но и да не е ще видим.По родословие истинското име на Марк е Вандеман Колрит Мармари, в интернет има инфо за семейството му. С 2 сини очи е,има спатия на главата, в стандартите на породата е, черно-бял, на 7 години и моля ако някой се отзове, нека поне знае името на бащата на своето хъски, че да не се окаже някоя щерка ;D ;D

#3 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 02:20 PM

още малко

#4 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 02:22 PM

;)

#5 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 02:25 PM

много са ми големи снимките и не се събират по 2 :(

#6 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 17 March 2008 - 05:35 PM

Цитат

ще се възползвам от темата и аз, харесва ми, Аз съм от Варна и също търся женска за Марк, бих искала да е с родословие, но и да не е ще видим.По родословие истинското име на Марк е Вандеман Колрит Мармари, в интернет има инфо за семейството му. С 2 сини очи е,има спатия на главата, в стандартите на породата е, черно-бял, на 7 години и моля ако някой се отзове, нека поне знае името на бащата на своето хъски, че да не се окаже някоя щерка ;D ;D
Какви са слабите места на породата? Какви изследвания са задължителни преди да се събират две хъскита?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#7 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 07:18 PM

Дали нямат родствена връзка, това ли искаш да кажеш, това не е тема за въпроси и отговори

#8 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 07:27 PM

Не иска да каже това.

Да, мисля, че има задължителни очни изследвания и за дисплазия също.

Като цяло мисля, че не-родолсовни кучета не бива да се заплождат, а ако не се лъжа кучето на bestlapp дори е извън стандарта :rolleyes: .
Поне като се заплождат в стандарта да са или да са минали през експертна оценка.

#9 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 07:35 PM

Цитат

Не иска да каже това.

Като цяло мисля, че не-родолсовни кучета не бива да се заплождат, а ако не се лъжа кучето на bestlapp дори е извън стандарта :rolleyes: .
Поне като се заплождат в стандарта да са или да са минали през експертна оценка.

Добре се справяш продължавай така. Наистина са задължителни очните и дисплазията. Най-добре да не заплождат още повече че са мъжки и не важи правилото че "кучето трябвало да роди поне веднъж".
User's Signature

In Life only Death is certain.

#10 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 07:38 PM

Цитат

на 2 год и 1 2 месеца е кучето всички въксини бити има паспорт може да се види 100% породисто

Нали се сещаш че това 100% породисто можеш да го докажеш само с родословие.
User's Signature

In Life only Death is certain.

#11 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 17 March 2008 - 07:39 PM

Цитат

това не е тема за въпроси и отговори

Опитвам се да я направя поредната тема за размисъл - дали, защо, кога и какви кучета трябва да се размножават. От кого, с какви знания, с каква цел.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#12 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 March 2008 - 08:34 PM

Това е обсъждано многократно в различните раздели на форума. Явно потребителите, които правят такива теми не са ги чели, не ги интересуват, или едва сега навлизат в спецификата на тези неща.
Целенасоченото развъждане на породисти кучета няма нищо общо с множенето на кучета.
Няма правило, че женската трябва да роди непременно поне веднъж, и това доказано няма логична обосновка. Същото важи и за мъжкото. Дори хората с опит знаят, че много от мъжките кучета се променят след заплождането на женска, защото вече знаят какво е и започват с изпълненията на забягване, търсене, непослушание и често стигат до агресия в тези си цели. Да не говорим за това, че много от тях бягат, губят се или оставени затворени у дома или в двор често вият.

Когато едно куче има родословие, това все още не го прави качествен екземпляр за създаване на поколение. Родословието гарантира произхода и породността.
Във всички породи има кучета, които са чиспопородни, но не стават за развъждане по различни причини.
Качествата на кучетата, които ще се развъждат се преценяват от специалисти на организирани за това мероприятия / киноложки изложби.
Не е достатъчно само да премериш кучето си на височина и да решиш, че то е ок. Височината е само един от критериите. Има още много други екстериорно важни качества. Така че, квалификации дадени от собствениците без никакво друго покритие и доказателства не могат да са достоверни. Паспортът на кучето не означава нищо, което по някакъв начин доказва породността му, това е просто една здравна книжка, в която се отбелязват най-вече имнузации и обезпаразитявания.
Изследванията за наследствени болести също са много важни. Само хора, които не ги е грижа за кучетата и това какво ще се роди, не биха се интересували от тях. Също така има болести за които не се правят изследвания, но кучетата които страдат от тях също не бива да се развъждат. Не е достатъчно да решиш или да си мислиш, че кучето ти е здраво. За това се правят изследвания със заключения от оторизирани специалисти.
Всичко това е много отговорно, защото в противен случай може да донесе много страдание на кучето и неговите собственици. Изобщо преди едно целенасочено заплождане трябва да се знаят предварително куп неща. Дори ако щете и елементарния тест за бруцелоза, който гарантира здравето на кучетата и раждането на тяхното поколение, а повечето хора не са и чували за това, да не говорим пък колко са чували, но не ги правят. Останалото е несериозно множене на животни.
При развъждането на расови кучета обикновенно развъдчиците имат цели надвишаващи тази просто да се родят някакви кученца. Преди всичко родителите трябва да са здрави, със стабилна психика, не агресивни отговарящи на критериите на породата.
Аз мисля, че не е достатъчно просто да се зарадваш на кученца бебета и развъждането е нещо много много по-отговорно.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 11:06 PM

а какво значи качествено поколение и какво търсят по киноложките изложби ако не родословие, какво определя "качественото" поколение според теб ?!?

#14 Потребителят е офлайн   bestlapp Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 07:22 AM

Цитат

Не иска да каже това.

И кфо искаш да кажеш че моето куче не е чисто ли ?

#15 Потребителят е офлайн   mimacat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 09:06 AM

Никой не иска да те обиди, въпроса е следния имаш ли доказателства, че кучето ти е породисто, ако си прочел всичките отговори ще разбереш за какво става дума. За да твърдиш, че кучето ти е породисто на 100 % трябва да има родословие, куче или коте с родословие означава, че е с доказан произход и породисто, никой не е казал, че сладура ти е не хубав и не заслужава внимание, прочети изцяло форума, информирай се и ще разбереш за какво става дума  ;)
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

#16 Потребителят е офлайн   Rositoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 10:00 AM

Хаха, крайно време беше. Ако започнем сега може и до скандали да се стигне, което никой от собствениците на породисти и непородисти кучета не иска ;D ;D Става ми смешно наистина. ;D От една страна защо да се, а от друга не. Еми за собствениците на породисти кучета, мога да кажа едно. На мен лично ми писна от това, непородистото не трябва да се запложда, защото нямало родословие и т.н., ами тези от развъдниците.... колко кучета има които са извън стандарта, ама иначе давай да правим бебета (за някои). Съжалявам много за думите, но в крайна сметка това си ми е мнението. Повечето гледат само как да направят бебетата, да ги продадат и да си купят нещо, и после кученцата по улиците тръгнали, ама не при всички е така. Вярно е че от развъдник е най-добре, има си родословие, знаеш всичко дори за  пра-пра-пра-пра-пра-пра дядо му, всеки човек би се съгласил че е по-добре да имаш родословно куче, но вчера гледах че в Америка, кучешките впрягове са съставени почти изцяло само от смески между хъски и хрътка, хъски и вълк и т.н., но ги водят цитирам "чистокръвни истински хъскита" .  :- Не знайно как.

Малко се отклоних ;D И така де, момчето търси приятелка за кучето си, НЯМА ЛОШО!! Но това да се започват скандали, че кучето му не било в стандарта и т.н., еми извинявам се ама... все пак той го е гледал, хранил го е, пуил го е и щом е решил, в правото си му е. Аз все още не знам за закон който да гласи че неродословно куче не може да има поколение. В родословието на Бленика също има роднини от развъдници, но в крайна сметка не знам защо всеки гледа това.
Аз лично преди да решим Бленика да има малки, искам да минем през експертна, да се запишем в клуб и т.н., но това си е мое решение, някой може друго да реши. Всеки САМ СИ РЕШАВА. Според мен кученцето на bestlapp е сладко и красиво, но аз не мога да дам оценка на куче , което нито съм виждала, нито общувала с него.

В много от казаното съм съгласна с Huskypower. И единственото, с което мога да посъветвам bestlapp преди да го пуснеш на женска, питай за паспорт, ваксини имунизации, тестове и т.н. и сам ти направи тестовете и изследванията на своят красавец. Това наистина би дало сигурност не само на тебе, но и на много други  ;) И пак казвам, че това няма да са пари хвърлени на вятъра.

bestlapp, 100% чистокръвност на куче без родословие звучи смешно тук. В другите сайтове за обяви и аз съм виждала как хората пишат 100% , много добро и т.н., но това просто не значи нищо. Вече ако ти си разпитвал и знаеш родословието на кучето си е едно, но това твърдение за чистокръвност е много... безпочвено. :-  Лично в този форум има много интересни и поучителни неща. Разгледай го, никога не е късно за нещо ново.  ;)

Не искам никой да ме разбира погрешно. Не твърдя че щом имаш куче, в случая хъски и давай кученца. Преди това има много други неща за които трябва да се помисли, но повечето собственици не го разбират. Според мен целта на темата е да дава информация за кучетата от породата, не още с първия пост на новодошъл и да всички да се нахвърлят като лъвове на прясно месо. Не става така. И какво ще стане накрая, пак същата работа. :sos: Нека не щишем неща, за които после да съжаляваме. Все пак всички сме хора и правим грешки, но се учим и продължаваме :blink: ;)

П.с. Ако съм нагрубила някой или по някакъв начин той се е убидил от написаното от мен, моля да ме извини, не е било нарочно  :drugarche:
User's Signature

http://www.vbox7.com/play:d880ab65

Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...

#17 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 10:06 AM

bestlapp, не съм казала подобно нещо, но и обратното не мога да твърдя. Просто казах, че кучето ти е извън стандарта с 3 см.

И колкото повече се развъждат кучета без родословия, толкова повече ще има хора, които после ще се сърдят за всичко написано в тази тема. :rolleyes:

Преди да се вземе кученце се мисли! Кагато се иска и за разплод, се взима с родословие, но не може без родословие и айде един ден ми скимнало да създавам поколения.. просто не е правилно. Кученцето без родословие си е най-прекрасния домашен любимец, който е обичан и обича! Не знам защо всички се обиждат от това, че се казва истината..
Толкова ли не искате да запазим породата чиста!? /не казвам, че някои от кучетата тук ще навреди на породата, но все някое някъде из страната ще бъде по - сериозно извън стандарта и какво става като има деца, после неговите деца имат деца.. и на края собственика на вече 4, 5 поколение се сърди защо сме казвали, че кучето му не бива да се запложда../
Просто помислете..

Rositoo, точно такива хора, каквито ги описваш постта си - точно заради тях може би хъскитата без родословия надвишават по брой тези с родословия в България! :huh: Бе нали са си го хранили що пък да няма едно, две поколения, пък каквито станат.. :(

#18 Потребителят е офлайн   Rositoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 10:38 AM

Бини аз ще спра дотук, защото наистина ми писна от тези глупости. Да, за мен са глупости, съжалявам. Това че така са се стекли обстоятелствата и сега има много хора обвиняват други, нищо не може да се направи. Кто обидиш двама, трима, петима, двайсет души, ще се оправят ли нещата - НЕ, ще се "запази ли породата чиста"- Не, ще се върнат ли тези така излишни, набиващи се 3 см? Отговорът е ясен. Това е, и нито ти, нито аз за съжаление можем да направим нещо. Отговорът за неродословните кучета остава не ясен и неизгладен и винаги ще има конфликти, заради него. Вярно е, боли когато ти кажат истината , но всички включително и вие собствениците на родословни кучета, сме жертви на обстоятелствата. То не да се разбираме, ами сме тръгнали кой дал с 300 лева повече и кой не. Ами май нтам бият нещата. Някои не трябва да се заплождат, но заради това трябва ли да им теглиш ножа? Това е животно, то не гледа външната красота, то не гледа длаи собственика му е богат или беден, не гледа дали родителите му са с 3см по големи или по малки, не разбира защо ходи по тези рингове, вместо да отиде на дълга разходка със топанина си. Това са животни-кучета, които всички ние тук обичаме малко или много.
И да, храниш го, гледаш го, но щом си решил че искаш да имаш кученца от това същество, че имаш средствата да ги гледаш, след това да ги дадеш на добри хора. Аз не виждам лошо, ама какво от това, мнението на един собственик на неродословно куче. Обичам си кучето сигурно повече от всеки друг, и мога да го твърдя докато  съм жива, не съжалявам изобщо, не се оплаквам че кучето ми е без родословие, пускам снимки, пиша коментари, разпитвам, за да може когато стане нещо аз да съм готова, и недай си боже, се разболее никой няма да гледа дали има листче на което пише кой е чичо му или леля му, а ще се опитат да и помогнат. Това е! Няма да се промени света и дори да се промени...... то ще е много след теб, след мен или след всеки друг.
Жалко е че кучетата без родословие са повече, ама трябва ли да игнорираме и обиждаме всеки който има такова куче? Не се оплаквам, никой не ме е обидил откакто съм тук, но много пъти ми е намеквано по еидн или друг начин, че кучето ми не е от развъдник и не трябва да има поколение и т.н.
Ако може някой да ме светне по въпроса, защо има неродословни кучета в България, откъде е започнало всичко и защо в момента неродословните кучета са повече от родословните? Защо хората не са мислели като си взимат домашен любимец?

Много се отклонихме от темата  :rolleyes:
User's Signature

Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...

#19 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 18 March 2008 - 10:58 AM

Все пак трябва да има такива теми, все някой ще прочете а пък дай боже и ще помисли трезво как и защо,без да влага много емоции и лични накърнени чувства :-
huskypower го е написала повече от изчерпателно...какво повече да се каже :- и аз незнам....все пак породата за да я има такава, каквато сте я харесали я има заради развъдчиците, клубовете и всички хора, които много години наред са се стремяли да запазят целостта на породата чрез целенасочено и разумно развъждане.
Роси лично мога само да ти кажа,че те разбирам донякъде защо реагираш така но ще ти кажа много ясно - В нито един развъдник /легитимен член на БКК " Северни кучета " няма куче допуснато за разплод без оценка и над стандарта ...накратко казано. :blink:
п.п. не всички писали по темата тук и изказали се против нерегламентираното развъждане са с родословни кучета! Има и такива,които преди време са прочели,помислили консултирали се и накрая кастрирали женската си.Гледат я като принцеса и прекрасен дом. любимец и аз също много я обичам.
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#20 Потребителят е офлайн   Rositoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 11:32 AM

North_face съгласна съм напълно, но какво да се направи....? Ако бяха само развъдниците разбирам, щеше даже да е много по лесно, за всички, но....  :-
Не искам написаното от мен да се смята, за изблик на засегнати чувства и т.н., не е така. Аз не деля кучетата, вярно е, че мога да определя, като го видя, дали е в стандарт, дали ми харесва и т.н., но за мен те са си просто същества с различни имена и визия. Харесвам почти всичките. харесвам тези от вашия развъдник, тези от на Huskypower, но харесвам и останалите и се стремя на всеки да го покажа. Уважавам работата и знанията ви, наистина, радвам се че има хора като вас, но просто.... аз сама съм избрала какво куче да имам до себе си, и ако тя изглежда така благодарение на развъдчиците (отчасти)  какво мога да кажа освен Благодаря. Не се влияя от хорските мнения, подкрепям ги понякога, но все пак :- Ако се поставите на мястото на човек с неродословно куче..не бихте мислили по този начин, но както и да е  ;) ;) Все пак разберете ни, никой не може да каже че е смао за родословните след като има неродословно, изобщо не мога да разбера защо са се образували такива групички? :- :sos: Според мен е гадно :o

П.с. Това за клуба го вметнах информативно, но много благодаря :drugarche: Ние ще се пробваме пък в крайна сметка каквото сабя покаже. От малка се опитвам да я тренирам по някакъв начин и мисля че се справя добре, но вече за стандарт, външно излъчване и т.н. на място ще ни кажат, ако се решим, защото аз съм малко паника ;D  ;) Абе ще видим, аз съм обедена в нея и вярвам че ще се справи, в мене е малко проблема ;D Не знам защо се и реших на това, дали от любопитство или просто искам да видя дали ще успеем... не знам, ама айде че това не е тамата  ;D
User's Signature

• (11 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни