Dog.bg Форуми : Цвят на косъм и хранене

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Цвят на косъм и хранене Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 May 2005 - 08:18 AM

Това с червенеенето ми харесва. Сънди, тази добавка как се дава, непрекъснато или на цикли? За петнила ми казаха, че се дава само по време на линеене. Ефектът от моркови на прах не е ли същият?

#42 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 May 2005 - 09:59 AM

И все пак - ако цветът на косъма се промени следствие на определено хранене,то това по скоро е свързано с нарушени функции(например на черен дроб),или преди кучето не е получавало необходимото,за да покаже естествения цвят на косъма си.
Следователно - недостиг или излишък на определени елементи в храната са по скоро причина в цвета на косъма да има промяна от естествения му вид.
С две думи - ако естествения,генетичния цвят е червен, а то не е така червено- има излишък или недостиг.А не обратното - естествения цвят е жълт,а даваме моркови и става червен.Поне засега в обратното не съм убеден.
User's Signature

Marten BG

#43 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 May 2005 - 10:12 AM

При всички положения е така. Аз съм на същото мнение. Хубавото е когата разберем кое липсва или кое е в повече за да се получи така.

#44 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 May 2005 - 10:18 AM

Мартен, говорим за съвсем леки промени в нюанса, по-скоро подчертаване на естествения цвят. В морковите има пигмент каротин, който е естествен и не виждам с какво може да навреди на кучето. Не съм ветеринар, но не виждам и връзка с функцията на черния дроб.
И на мен цветът на косата ми се променя от слънцето през лятото, но не смятам това за признак на нещо нередно.
Btw, това важи и за кучето - през лятото леко изсветлява. Т.е, естественият цвят на здравото куче не е константа, поне в нашата порода.

#45 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2005 - 02:00 PM

Цитат

Мартен, говорим за съвсем леки промени в нюанса, по-скоро подчертаване на естествения цвят. . Т.е, естественият цвят на здравото куче не е константа, поне в нашата порода.

Така е.В примерите които даваш причината е друга,а не в храната.Става въпрос за нагаждане на организма към промяна в средата.Това е естествено за цялата природа.И при хората,които са с бяла кожа,продължителния престой на слънце е причина да се повиши пигментацията и да изглежда мургава.Косата става по "сламена"(щото изгаря) и т.н.
Моите наблюдения при кучетата са,че престоя на открито(повече слънце) се отразява на пигментирането на носната гъба и очните линии.Но наистина не съм забелязал промяна в цвета на косъма.Дори за азиатци,които са държани в дупки(мазета и гаражи) - не е налице изсвтляване или потъмняване на косъма,а както вече казах - нарушена е пигментацията,следователно отслабена е скелетната система.
Съгласен съм че са възможни нюанси в цвета при различно хранене,но това може би е свързано с кондицията/качеството на косъма и поради това на светлина се вижда малко с по друг цвят.
И не на последно място - ако песът налита на моркови като заек,значи действително има нужда от това.Сега моите пасат всичко което е зелено и червено,на стража са около черешата и след като са счупили долните клони и изяли всичко,чакат да падне нещо още.Видно е че организмът им подсказва- яжте сега всичко с червен и зелен цвят d)
Това е за ориентир- да преценим от какво още имат нужда нашите юначаги.
Също ориентир е ако откажат да ядат- значи се пречистват и така трябва.
User's Signature

Marten BG

#46 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 May 2005 - 03:16 PM

Нямам възражения b)
Просто твоят антагонтизъм към такива невинни добавки ми се струва леко пресилен. Вярно, ти наблюдаваш кучетата в далеч по-близка до естествената им среда, а такива като мен трябва доста да погадаят. Особено ако кучето е едно bl)

#47 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2005 - 03:58 PM

И съм съгласна и не :)))))
Големият който си има луд апетит с него няма проблем , преди време му купувам 4-5 вида храна по килограм слагам в купички от всички видове казвам команда за хранене и той минава души и избира което изяде първо това е, на следващото хранене пак същото и винаги избира една и съща храна - то ясно купуваме от нея и проблеми няма.
Ама малката е няма такова животно, правиш си експеримент ако сложиш някоко вида суха храна тя нама и да ги погледне, ако сложиш домат краставица , хляб и месо изяжда домата после краставицата хляба а месото може да го полиже ама не е задължително да го яде. М/у 5месеца и 10 месеца е наддала 540 грама , е не ми казвай че това е нормално, козината не изглеждаше добре и самот куче като го реша ми подскача гребена по гръбначният му стълб.След това започнах да слагам бебешки пюрета за вкус и вече е качила 2.400 кг. и козината стана по лъскава и започна да расте.Не мога да я оставя тя да си предценява.Ако при Сънди другото куче е помогнало , при нас никакъв резултат, тя хапва 20-30 грама макс. и заминава в другата стая изобщо не я интересува кой ще го яде и кой няма.
В същото време е супер игрива и кръвните тестове показват че е ОК.изпражненията са твърди и тъмни.

#48 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2005 - 10:09 PM

Цитат

Просто твоят антагонтизъм към такива невинни добавки ми се струва леко пресилен.

По скоро агностицизъм в лека форма b) Или казано по библейски -Тома Неверни .Наистина твърде много са приказките и легендите и най вече заключенията от единичен случай ,изведен за общ закон в кинологията.
Затова - първо проверяваме всички твърдения,пускаме ги на дискусия с всички специалисти и правим изводи..... и без да искаме отново създаваме легенди l)
Като пример за причина,от която произтичат хиляди твърдения в кинологията:
тънка е линията между придобито и генетично унаследено.Затова - каквото могат производителите прехвърлят на главата на собствениците и обратно.Кучето куца- един вика - не го растиш правилно,другия - генетична му е повредата b)
В случая - няма добър цвят на косъма,производителя крещи - храни с моркови, а собственика вика - виж си кръстоската,дали е правилна b)
А истината е там някъде......:)))
По средата....
Попаднало в лоша среда,кучето може да развие латентни форми на болести,за които производителят(селекционерът) надали е могъл да се досети,независимо от правилността на кръстоската.Причината е в милионите варианти на генно ниво.както и особено многото външни причини,в резултат на които едно нещо може да се покаже,друго да си остане латентно и да се прояви след 10 кръстоски например.
Тото 2.
Късмет или руска рулетка,както искаш си го наречи.
User's Signature

Marten BG

#49 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2005 - 10:13 PM

Цитат

Ама малката е няма такова животно, правиш си експеримент ако сложиш някоко вида суха храна тя нама и да ги погледне, ако сложиш домат краставица , хляб и месо изяжда домата после краставицата хляба а месото може да го полиже ама не е задължително да го яде.

Топси,
на мой риск и отговорност направи само един експеримент още:
не иска да яде,махаме купичката и я поставяме в определеното време за следващо ядене.Не яде - повтаряме упражнението.И така - 3 дни максимум.След това следва автоматично - здраво ядене ,каквото му сложиш и както му сложиш и каквито добавки искаш да сложиш.И пак следва- дебелина и здравина на косъма максимум на втората седмица b)
Да се хванем на бас?
User's Signature

Marten BG

#50 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 30 May 2005 - 10:19 PM

Цитат

не иска да яде,махаме купичката и я поставяме в определеното време за следващо ядене.Не яде - повтаряме упражнението.И така - 3 дни максимум.След това следва автоматично - здраво ядене ,каквото му сложиш и както му сложиш и каквито добавки искаш да сложиш.И пак следва- дебелина и здравина на косъма максимум на втората седмица

подписвам се под всяка твоя дума)
нито едно куче не е умряло от глад пред пълната паница
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#51 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 31 May 2005 - 06:55 AM

Това за добавките е дълга и спорна тема - аз също не обичам да "тъпча" кучетата си с витамини, минерали, калций, добавки от всякакъв сорт, но когато видя, че се налага не се притеснявам да ги плясна в паницата - все пак естествените такива от сорта на трева, череши и т.н. не могат да ги добавят в нужното количество и качество r) Тревата е забранена от мен, защото в района ни е меко казано "некачествена" - на поляната ни отново са разхвърляли отрова (98% съм сигурна, че няма да ядат хвърлена храна, но защо да рискувам и да подскачам всеки път като се забият във високата трева s) ), освен това скоро е пръскано против гризачи... bl) Така че тревата отпада, череши - купувам, но освен мен само Ран яде череши, Сънди предпочита зелени джанки (както и Ран... пък и аз b) ), а и тримата ядем с удоволствие зелените ябълки, на които още им е рано...
Вкусове различни, аз трудно мога да им набавям необходимите им естествени добавки, така че се старая когато проявят признаци на необходимост да им ги осигуря изкуствено. Водораслите ги давам в кисело мляко по две супени лъжици на куче, докато свърши опаковката от 500гр. Ефектът, който виждам е достатъчен и не е промяна в цвета, а в лъскавината и оттенъка, освен това го давам обикновено при интензивно скубане и може просто новия косъм да е по-червен и лъскав, затова да ми прави впечатление. В момента давам и "мегадерм" на Сънди, защото се налага (всяка пролет почва едно чесане, драпане... без видима причина - според докторите е нервен дерматит bl) ) Докато се пие мегадерма помага, освен това пак съвпада със смяната на косъма... Абе това е, което добавям, както и SA-37, когато се сетя (т.е. веднъж на 1-2години, пак при сериозно скубане n) )
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#52 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 May 2005 - 07:17 AM

Цитат

но когато видя, че се налага не се притеснявам да ги плясна в паницата - все пак естествените такива от сорта на трева, череши и т.н. не могат да ги добавят в нужното количество и качество r)

Това е.Когато има нужда - се плясват b)
При болно куче аз също няма да се замисля - да го оставя само да се оправя или да му дам по система лекарствата,които са му необходими. d)
Всичко с мярката си е лекарство:
1.Храна - толкова и такава,каквато трябва за да лъщи косъма и да е бодро и весело.
2.Добавки - толкова и такива,ако по т.1 нещо не сме направили правилно.
3.Внимание и грижи - толкова и такива,че да получим резултата по т.1.

Всяко отклонение от резултата,означава че нещо сме предозирали,или недобавили.

Малко офф-топик във връзка с т.3:
един познат обожава кюфтета и се чуди защо зверо не ги обича b)
Това,което на нас ни харесва,надали би се харесало по същия начин и на песо.Разни вкусове си имаме.
Например - немския ми дог(лека му пръст) от 1993 г ме гледаше с учудване като слагам солчица,чер пипер и червен пипер във "вкусната" му пилешка супа състояща се от две пилета и малко вода,картофки,фиде,яйце и прочие.Това си бяха първите ми срещи с Другия свят и се чудех ами аз направо можех да седна до дога и да хапваме здраво от тази вкусна супа,а той се мръщи l)
Същото е като да гледаме малко дете,което не се чуствува добре и плаче,а ние предполагаме какво му липсва и добавяме,слагаме,махаме,лекуваме - съвсем емпирично,докато малкото се усмихне.Щото не може да ни каже какво му трябва b)
User's Signature

Marten BG

#53 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 31 May 2005 - 07:33 AM

Е, май стигнахме почти до едно мнение - хубава храна и добавки само тогава, когато има нужда ;) Вярно е, че вкусовете са различни, но при мен и кучетата ми странно защо някои от вкусовете съвпадат - аз обичам зелени и кисели плодове, кучетата ме конкурират в "обирането" на някое дърво, обичам пица - те също b) ... но има и малко разминаване - аз не обичам особено кебапчета, а те си хапват l) l) l) Ако ги оставя да избират едва ли ще ядат полезната и качествена суха храна - прекалено са урбанизирани и ще налетят на вредните сандвичи и кебапчета, а някои и на бирата... l)
Тъй като в средата, в която живеят те са изцяло зависими от нас и не могат да си набавят необходимите добавки (освен това имам чувството, че ако имат тази възможност ще я пропуснат...) ние им ги набавяме - но с мярка и само при необходимост ;)
User's Signature

#54 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 May 2005 - 11:38 AM

Цитат

Цитат

Ама малката е няма такова животно, правиш си експеримент ако сложиш някоко вида суха храна тя нама и да ги погледне, ако сложиш домат краставица , хляб и месо изяжда домата после краставицата хляба а месото може да го полиже ама не е задължително да го яде.

Топси,
на мой риск и отговорност направи само един експеримент още:
не иска да яде,махаме купичката и я поставяме в определеното време за следващо ядене.Не яде - повтаряме упражнението.И така - 3 дни максимум.След това следва автоматично - здраво ядене ,каквото му сложиш и както му сложиш и каквито добавки искаш да сложиш.И пак следва- дебелина и здравина на косъма максимум на втората седмица b)
Да се хванем на бас?

Аз преди време го правих цяла седмица като преди това 3 дни беше на глад.
Но сега пак ще пробвам и ще пиша какво и колко е яла.
Имаш в предвид че и давам само суха храна нали ? без пюрета ?

#55 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2005 - 06:26 AM

Цитат

Имаш в предвид че и давам само суха храна нали ? без пюрета ?

Да d)
User's Signature

Marten BG

#56 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 June 2005 - 06:38 AM

Добро утро ;)
Не знам дали ще издържат на влажния и нещастен поглед на Дара, но съм сигурна че ако успеят ще има ефект c)
Искам да те питам - каква е предпочитаната от теб храна за твоите азиатци (имам предвид суха, натурална или смесена... освен черешите, които предполагам, че отглеждаш само заради тях l) ) Сигурна съм, че си го казвал някъде, но наистина не ми се търси толкова рано, пък и тази тема се отвори май с малко по-различна цел (все пак цветът при азиатците не би трябвало да подлежи на вариации, та остава храненето r) ) И това, което ми е интересно - всички заедно ли се хранят и ако да, как разпределят храната помежду си или всеки се храни сам в клетката си и след това глутницата храносмила заедно... bl)
User's Signature

#57 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2005 - 04:28 PM

Вчера вечерта и давам полагаемата и се порция храна , от нея изяде около 50 грама .
Сутринта и дадох пак същата храна , тя хапна малко пи вода дойде да ме гледа влюбено след като видя че нямам намерение да и дам друго почти дояде вчерашната си порция.
Tова е за сега утре пак ще дам отчет:)

#58 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2005 - 05:55 PM

Цитат

(все пак цветът при азиатците не би трябвало да подлежи на вариации, та остава храненето r) )

С изключение на черно-белите,всички други имат промяна в цвета от бебешка до млада възраст.Факт.
А иначе - храня ги в различни варианти- смесено,сухи и натурални храни,за различните кучета е различно,тъй като експериментирам реакцията на храни към растеж и форми.(затова съм малко и по уверен по повод цвят на косъма-хранене,както и добавки и прочие)При смесеното хранене никога не смесвам суха с натурална в едно хранене,а разделно и т.н.
Хранят се всеки в волиера си и отделно,иначе става касапница,щото всеки път при ядене обичат да си проверяват промяна в статусите - и женски и мъжки,малки и големи.Стръв имат към лидерство l)
User's Signature

Marten BG

#59 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2005 - 05:56 PM

Цитат

тя хапна малко пи вода дойде да ме гледа влюбено

Ей тук да издържиш още съвсем мъничко b)
User's Signature

Marten BG

#60 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 02:49 PM

Продължавам с докладната:)))))
Вчера вечерта изяде малко повече от 50% от храната си .
Тази сутрин обаче ме изненада и то много приятно почти 90% си изяде и то без да ме наглежда дали ще получи нещо:))
Май-този път ще взема да се получи , направо съм щастлива , леле колко малко му трябва на човек:)
Мартен много ти благодаря че ме накара отново да експериментирам .
Изглежда че съм я била разглезила повече от допустимото

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни