Цвят на косъм и хранене
Публикувано: 30 May 2005 - 09:59 AM
Следователно - недостиг или излишък на определени елементи в храната са по скоро причина в цвета на косъма да има промяна от естествения му вид.
С две думи - ако естествения,генетичния цвят е червен, а то не е така червено- има излишък или недостиг.А не обратното - естествения цвят е жълт,а даваме моркови и става червен.Поне засега в обратното не съм убеден.

Marten BG
Публикувано: 30 May 2005 - 10:12 AM
Публикувано: 30 May 2005 - 10:18 AM
И на мен цветът на косата ми се променя от слънцето през лятото, но не смятам това за признак на нещо нередно.
Btw, това важи и за кучето - през лятото леко изсветлява. Т.е, естественият цвят на здравото куче не е константа, поне в нашата порода.
Публикувано: 30 May 2005 - 02:00 PM
Цитат
Така е.В примерите които даваш причината е друга,а не в храната.Става въпрос за нагаждане на организма към промяна в средата.Това е естествено за цялата природа.И при хората,които са с бяла кожа,продължителния престой на слънце е причина да се повиши пигментацията и да изглежда мургава.Косата става по "сламена"(щото изгаря) и т.н.
Моите наблюдения при кучетата са,че престоя на открито(повече слънце) се отразява на пигментирането на носната гъба и очните линии.Но наистина не съм забелязал промяна в цвета на косъма.Дори за азиатци,които са държани в дупки(мазета и гаражи) - не е налице изсвтляване или потъмняване на косъма,а както вече казах - нарушена е пигментацията,следователно отслабена е скелетната система.
Съгласен съм че са възможни нюанси в цвета при различно хранене,но това може би е свързано с кондицията/качеството на косъма и поради това на светлина се вижда малко с по друг цвят.
И не на последно място - ако песът налита на моркови като заек,значи действително има нужда от това.Сега моите пасат всичко което е зелено и червено,на стража са около черешата и след като са счупили долните клони и изяли всичко,чакат да падне нещо още.Видно е че организмът им подсказва- яжте сега всичко с червен и зелен цвят d)
Това е за ориентир- да преценим от какво още имат нужда нашите юначаги.
Също ориентир е ако откажат да ядат- значи се пречистват и така трябва.

Marten BG
Публикувано: 30 May 2005 - 03:16 PM
Просто твоят антагонтизъм към такива невинни добавки ми се струва леко пресилен. Вярно, ти наблюдаваш кучетата в далеч по-близка до естествената им среда, а такива като мен трябва доста да погадаят. Особено ако кучето е едно bl)
Публикувано: 30 May 2005 - 03:58 PM
Големият който си има луд апетит с него няма проблем , преди време му купувам 4-5 вида храна по килограм слагам в купички от всички видове казвам команда за хранене и той минава души и избира което изяде първо това е, на следващото хранене пак същото и винаги избира една и съща храна - то ясно купуваме от нея и проблеми няма.
Ама малката е няма такова животно, правиш си експеримент ако сложиш някоко вида суха храна тя нама и да ги погледне, ако сложиш домат краставица , хляб и месо изяжда домата после краставицата хляба а месото може да го полиже ама не е задължително да го яде. М/у 5месеца и 10 месеца е наддала 540 грама , е не ми казвай че това е нормално, козината не изглеждаше добре и самот куче като го реша ми подскача гребена по гръбначният му стълб.След това започнах да слагам бебешки пюрета за вкус и вече е качила 2.400 кг. и козината стана по лъскава и започна да расте.Не мога да я оставя тя да си предценява.Ако при Сънди другото куче е помогнало , при нас никакъв резултат, тя хапва 20-30 грама макс. и заминава в другата стая изобщо не я интересува кой ще го яде и кой няма.
В същото време е супер игрива и кръвните тестове показват че е ОК.изпражненията са твърди и тъмни.
Публикувано: 30 May 2005 - 10:09 PM
Цитат
По скоро агностицизъм в лека форма b) Или казано по библейски -Тома Неверни .Наистина твърде много са приказките и легендите и най вече заключенията от единичен случай ,изведен за общ закон в кинологията.
Затова - първо проверяваме всички твърдения,пускаме ги на дискусия с всички специалисти и правим изводи..... и без да искаме отново създаваме легенди l)
Като пример за причина,от която произтичат хиляди твърдения в кинологията:
тънка е линията между придобито и генетично унаследено.Затова - каквото могат производителите прехвърлят на главата на собствениците и обратно.Кучето куца- един вика - не го растиш правилно,другия - генетична му е повредата b)
В случая - няма добър цвят на косъма,производителя крещи - храни с моркови, а собственика вика - виж си кръстоската,дали е правилна b)
А истината е там някъде......:)))
По средата....
Попаднало в лоша среда,кучето може да развие латентни форми на болести,за които производителят(селекционерът) надали е могъл да се досети,независимо от правилността на кръстоската.Причината е в милионите варианти на генно ниво.както и особено многото външни причини,в резултат на които едно нещо може да се покаже,друго да си остане латентно и да се прояви след 10 кръстоски например.
Тото 2.
Късмет или руска рулетка,както искаш си го наречи.

Marten BG
Публикувано: 30 May 2005 - 10:13 PM
Цитат
Топси,
на мой риск и отговорност направи само един експеримент още:
не иска да яде,махаме купичката и я поставяме в определеното време за следващо ядене.Не яде - повтаряме упражнението.И така - 3 дни максимум.След това следва автоматично - здраво ядене ,каквото му сложиш и както му сложиш и каквито добавки искаш да сложиш.И пак следва- дебелина и здравина на косъма максимум на втората седмица b)
Да се хванем на бас?

Marten BG
Публикувано: 30 May 2005 - 10:19 PM
Цитат
подписвам се под всяка твоя дума)
нито едно куче не е умряло от глад пред пълната паница

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 31 May 2005 - 06:55 AM
Вкусове различни, аз трудно мога да им набавям необходимите им естествени добавки, така че се старая когато проявят признаци на необходимост да им ги осигуря изкуствено. Водораслите ги давам в кисело мляко по две супени лъжици на куче, докато свърши опаковката от 500гр. Ефектът, който виждам е достатъчен и не е промяна в цвета, а в лъскавината и оттенъка, освен това го давам обикновено при интензивно скубане и може просто новия косъм да е по-червен и лъскав, затова да ми прави впечатление. В момента давам и "мегадерм" на Сънди, защото се налага (всяка пролет почва едно чесане, драпане... без видима причина - според докторите е нервен дерматит bl) ) Докато се пие мегадерма помага, освен това пак съвпада със смяната на косъма... Абе това е, което добавям, както и SA-37, когато се сетя (т.е. веднъж на 1-2години, пак при сериозно скубане n) )
Публикувано: 31 May 2005 - 07:17 AM
Цитат
Това е.Когато има нужда - се плясват b)
При болно куче аз също няма да се замисля - да го оставя само да се оправя или да му дам по система лекарствата,които са му необходими. d)
Всичко с мярката си е лекарство:
1.Храна - толкова и такава,каквато трябва за да лъщи косъма и да е бодро и весело.
2.Добавки - толкова и такива,ако по т.1 нещо не сме направили правилно.
3.Внимание и грижи - толкова и такива,че да получим резултата по т.1.
Всяко отклонение от резултата,означава че нещо сме предозирали,или недобавили.
Малко офф-топик във връзка с т.3:
един познат обожава кюфтета и се чуди защо зверо не ги обича b)
Това,което на нас ни харесва,надали би се харесало по същия начин и на песо.Разни вкусове си имаме.
Например - немския ми дог(лека му пръст) от 1993 г ме гледаше с учудване като слагам солчица,чер пипер и червен пипер във "вкусната" му пилешка супа състояща се от две пилета и малко вода,картофки,фиде,яйце и прочие.Това си бяха първите ми срещи с Другия свят и се чудех ами аз направо можех да седна до дога и да хапваме здраво от тази вкусна супа,а той се мръщи l)
Същото е като да гледаме малко дете,което не се чуствува добре и плаче,а ние предполагаме какво му липсва и добавяме,слагаме,махаме,лекуваме - съвсем емпирично,докато малкото се усмихне.Щото не може да ни каже какво му трябва b)

Marten BG
Публикувано: 31 May 2005 - 07:33 AM
Тъй като в средата, в която живеят те са изцяло зависими от нас и не могат да си набавят необходимите добавки (освен това имам чувството, че ако имат тази възможност ще я пропуснат...) ние им ги набавяме - но с мярка и само при необходимост ;)
Публикувано: 31 May 2005 - 11:38 AM
Цитат
Цитат
Топси,
на мой риск и отговорност направи само един експеримент още:
не иска да яде,махаме купичката и я поставяме в определеното време за следващо ядене.Не яде - повтаряме упражнението.И така - 3 дни максимум.След това следва автоматично - здраво ядене ,каквото му сложиш и както му сложиш и каквито добавки искаш да сложиш.И пак следва- дебелина и здравина на косъма максимум на втората седмица b)
Да се хванем на бас?
Аз преди време го правих цяла седмица като преди това 3 дни беше на глад.
Но сега пак ще пробвам и ще пиша какво и колко е яла.
Имаш в предвид че и давам само суха храна нали ? без пюрета ?
Публикувано: 01 June 2005 - 06:38 AM
Не знам дали ще издържат на влажния и нещастен поглед на Дара, но съм сигурна че ако успеят ще има ефект c)
Искам да те питам - каква е предпочитаната от теб храна за твоите азиатци (имам предвид суха, натурална или смесена... освен черешите, които предполагам, че отглеждаш само заради тях l) ) Сигурна съм, че си го казвал някъде, но наистина не ми се търси толкова рано, пък и тази тема се отвори май с малко по-различна цел (все пак цветът при азиатците не би трябвало да подлежи на вариации, та остава храненето r) ) И това, което ми е интересно - всички заедно ли се хранят и ако да, как разпределят храната помежду си или всеки се храни сам в клетката си и след това глутницата храносмила заедно... bl)
Публикувано: 01 June 2005 - 04:28 PM
Сутринта и дадох пак същата храна , тя хапна малко пи вода дойде да ме гледа влюбено след като видя че нямам намерение да и дам друго почти дояде вчерашната си порция.
Tова е за сега утре пак ще дам отчет:)
Публикувано: 01 June 2005 - 05:55 PM
Цитат
С изключение на черно-белите,всички други имат промяна в цвета от бебешка до млада възраст.Факт.
А иначе - храня ги в различни варианти- смесено,сухи и натурални храни,за различните кучета е различно,тъй като експериментирам реакцията на храни към растеж и форми.(затова съм малко и по уверен по повод цвят на косъма-хранене,както и добавки и прочие)При смесеното хранене никога не смесвам суха с натурална в едно хранене,а разделно и т.н.
Хранят се всеки в волиера си и отделно,иначе става касапница,щото всеки път при ядене обичат да си проверяват промяна в статусите - и женски и мъжки,малки и големи.Стръв имат към лидерство l)

Marten BG
Публикувано: 02 June 2005 - 02:49 PM
Вчера вечерта изяде малко повече от 50% от храната си .
Тази сутрин обаче ме изненада и то много приятно почти 90% си изяде и то без да ме наглежда дали ще получи нещо:))
Май-този път ще взема да се получи , направо съм щастлива , леле колко малко му трябва на човек:)
Мартен много ти благодаря че ме накара отново да експериментирам .
Изглежда че съм я била разглезила повече от допустимото