Dog.bg Форуми : Страх от гърмежи

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Страх от гърмежи Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 June 2005 - 11:33 PM

Ще си взимам куче.. до преди 1 година гледах дакел.. сега чакам за същото животинче. Въпросът ми е следния : много често става така че кучетата се плашат от гърмежи (бомбички, пиратки и прочие).. имах страшни проблеми със предишното си куче, доста приятели също имат същия проблем.. чудя се (изглежда ми абсурдно, но все пак..) дали може да се предпази кучето по някакъв начин от този страх.. ?! .. или си зависи от характера на кучето.. s)

П.П. Не ми се смейте .. МНОГО r)

#2 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 June 2005 - 06:19 AM

В никакъв случай няма да ти се смеем, най-малкото защото това е един доста актуален въпрос за много собственици на кучета. За съжаление част от тях са генетично предразположени към такъв страх, родени са нестабилни психически, нервни и страхливи (това се среща при много от "булонките", както ги наричат и които са плод на м/усъседско развъждане a) , но не само при тях...) Този генетичен недостатък не може да се поправи, можете само да научите кучето, че това от което се страхува толкова не е от значение за вас, съответно и за него - за това са нужни много търпение, любов и постоянство...
Друга причина за този страх е някаква грешка на стопанина или неприятна случка, свързана с гърмеж, бомбичка, рязък шум... която случка кучето свързва с този звук и реагира със страх s)
Най-голямата грешка, която се прави от собствениците на такива кучета е веднага след проявения страх да успокояват и гушкат кучето, като му обясняват как това не е страшно, но същевременно по този начин поощряват поведението му - НЕ обръщайте внимание и игрорирайте всички опити от страна на кучето да се завре у вас за да го успокоите и покажете с поведението и държанието си, че този "страшен" шум не е страшен и всъщност вие "не го чувате" r) Не знам доколко правилно се изразявам по това време на деня, но голяма част от кучетата проявяват такова поведение в резултат на вашето поведение - след време става омагьосан кръг... кучето се стряска, вие го успокоявате, то решава че има за какво да се плаши и следващия път отново реагира така и вие вече сте нащрек да не се уплаши от нещо, така че то съответно започва да се плаши от всичко s) s) s)
Не е лошо като вземате кучето си да проверите реакциите му към резки шумове, за да нямате след това такива проблеми, но проверете и своите реакции и ако се налага ги коригирайте - не можете да очаквате кучето да е безстрашно, ако вие се стряскате от всеки необичаен шум bl)
Най-добрият вариант е изобщо да не обръщате внимание на такива шумове и даже постепенно да го приучите към тях така, че да ги възприема като "част от пейзажа" или звуков фон (чрез запис или разходка в района на стрелбище, някои гърмят пиратки на около 30-40м. от кучето... различни варианти, но трябва да е внимателно направено, за да не се постигне обратния ефект). Ако вие игнорирате гърмежите и кучето няма да им обръща внимание...
Ако все пак кучето се колебае и показва наченки на страх можете да използвате някои трикове, за да свързва "страшния" шум с нещо приятно - хапка, игра, похвала... нещо, което ще получи в момента на шума или след него не като знак на успокоение, а на награда за безразличието му (то няма да е точно безразличие, по-скоро липса на реакция...) След време кучето ще започне да очаква награда след шума и той няма да е знак за неприятности... Но това е нещо като "лечение" на проявен вече страх - повтарям, че е най-добре пълното игнориране на шумовете от вас и съответно от кучето.
Успех при избора!
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#3 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 09:42 AM

Мерси за съветите.. b) Лощото при мен е, че старото ми куче като гръмнеше пиратка хукваше към нас и ме чакаше пред вратата - доста време ми отне да разбера защо точно се прибира, защото всъщност не обръщах внимание точно на такива шумове s) А всъщност кучето изобщо не беше страхливо - това беше единственото плашещо го s) .. Дано този път нямам този проблем.. явно лек няма s)

#4 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 June 2005 - 08:48 PM

Явно при старото ви куче е имало проблем - може би генетичен, а най-вероятно инцидент, на който даже не сте обърнали внимание (гърмеж на пиратка близо до него, когато не е очаквало или изпитана болка точно в момента на гърмеж... може само да се гадае), но е оставил траен отпечатък у него... Надявам се новото куче да няма този проблем, защото това е травмиращо и кучето и стопанина - докато е малко избягвайте доколкото можете ситуации, в които може да се стресне или уплаши от такива резки шумове, не позволявайте да гърмят "под опашката му" или близо до него и ако въпреки това се случи нещо подобно не позволявайте то да остави травма у кучето. Като казвам избягвайте имам превид да се опитате да предотвратите инциденти с пиратки, бомбички и т.под., които могат не само да уплашат кученцето, но и сериозно да го наранят...
User's Signature

#5 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 02 June 2005 - 08:59 PM

Много хубава тема!

sundy
във връзка с това:

Цитат

Този генетичен недостатък не може да се поправи, можете само да научите кучето, че това от което се страхува толкова не е от значение за вас, съответно и за него - за това са нужни много търпение, любов и постоянство...

при повечето служе бнипороди чух че се провеждат тестове, как реагират кучетата на пиратки и изтрели? даже май при чау го въведоха, не съм сигурна. Здравината на НС проверяват така, не издържалите ги бракуват. това ли е проблемът, който има стопанина на "страхливото" куче? Тоест става дума за просто "страхиливи" мама и тати, дали такива деца?
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#6 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 June 2005 - 09:12 PM

Да, при всяка от служебните породи (а и при ловните, както и при някои други) има тест със изстрел - обикновено по време на работен изпит или изпит за развъдна годност. Тестът се провежда най-общо по следния начин - докато кучето върви на ред или на свободен ход (в зависимост от изпита) или стои/движи се в ринга (изложби на НОК) се произвеждат два изстрела от пистолет с калибър 6-9мм. Кучето трябва да остане безразлично към изстрела, всяка реакция се наказва, ако има колебания относно реакцията може да се повтори теста - агресията се наказва с отнемане на точки (ако кучето остане под контрола на стопанина, ако е извън контрол - дисквалификация), страхът с дисквалификация...
Този страх обикновено показва лабилна нервна система и се предава генетично s) Затова кучета неиздържали този тест не подлежат на разплод - предполага се, че ще се появи също така лабилно психически потомство, което при работните породи е най-малкото нежелано (също и при ловните - представете си ловно куче, страхуващо се от изстрели bl) )
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 11:11 PM

Е.. ще направя каквото ми е по силите (колкото и малко да е то) .. дано кученцето не се окаже страхливо, защото това си е "кофти тръпка" (ако мога така да се изразя) най-вече за него s) .. Между другото имам един приятел, баща му полицай, имат ризен шнауцер.. та въпросното "полицайче" рещил, че не може неговото куче да се плаши от гърмежи и един ден го затворил на балкона и почнал да му гърми, за да преудолеел страха - е сега е най-"смелото" куче s) s) s) s)

#8 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 June 2005 - 06:45 AM

Точно такива "умници" прецакват кучетата и от такива трябва да пазиш твоето, както и от келешчета, които имат за голям майтап да пуснат пиратка зад опашката на кучето ти, докато то спокойно си души или клечи да върши нещо (точно такъв "майтап" си направиха с пойнтера на едни приятели, който сега трепери като лист по време на "новогодишните войни" a) ) Иначе дакелите са смели кучета, затова мога само да предполагам, че страхът на твоето е бил причинен от нещо конкретно... Успех с новото бебе, ако наистина е дакел съм сигурна, че ще има голямо и смело сърце (понякога прекалено смело r) b) l) )
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2005 - 09:00 AM

Дааа.. наистина са мноооого, даже прекалено смели b) l) b) l)

#10 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2005 - 03:59 PM

Даа и аз разбрах, че моето куче ще се налага да мине такъв тест и много се притеснявам:))Дано не се шашка, иначе ще трябва да гърмим цало лято докъто го приеме за нормално:)

#11 Guest_АНДИ_*

• Група: Гости

Публикувано: 09 June 2005 - 03:17 PM

Ще се радвам ако мога да помогна със съвета си.Специално за привикване на ловните породи към изстрели е от значение това да започне в ранна възраст.Хубаво е когато кучетата са още в детската група и си играят.Докато развъдчика е при тях и си играе с тях/или с него ако е едно куче/ помощника дава изстрел на разстояние.Първоначално разстоянието е голямо-примерно 100 метра ,като постепенно се скъсява.След всеки изстрел развъдчика или дресьора отвлича вниманието на малките-било с някаква играчка-кожа,"въдица",топка или чрез изпълнението на команда която е добре усвоена/примерно при курцхар на 4-5 месеца веднага след изстрела да тръгне да претърсва участък от терена/.
Привикването към изстрел може да започне от 2-3 месечна възраст.Едно малко куче много лесно понася изстрелите и даже не им обръща внимание,но ако същото куче е на 1 година и не е привикнато може по трудно да свикне ,а при грешки на обучаващия може да се стигне и до изкривяване и трайно стресиране на животното.Е ,има и начини за привикване на вече стресирани кучета,но това са тайни които не искам да изнасям във форума.

#12 Потребителят е офлайн   boxer4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 August 2005 - 10:30 AM

Цитат

6том жидях темата веднага се разбарзах да питам - моят 4иатокравен боксер е на 2 годинки ама нямам думи голям звяр с вси4ки ку4ета се бори и то много по големи от него няма страх от ни6то освен от гармвжи като ги 4уе лудва - изпитва страх и се ги6и при мен др. ку4ета дори понякога леко скимти но изпитва огромен страх от гармежи ПОМОЩ!! много се придеснявам. основателно ли се притеснявам??? n) s)

моля помогнете
User's Signature

Ако искаш верен приятел вземи си куче!

#13 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 August 2005 - 11:28 AM

Ами, боксерче, Сънди вече е описала на стр.1 добре всичко, което бих могла да кажа по темата, не го ли прочете? Нямам какво да добавя.
Ако искаш погледни и тук:
К-9: О боязни петард
Това се покрива с написаното от Сънди.

#14 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 November 2005 - 10:21 PM

Малко забравена тема, но актуална.. идва гърмежния сезон - Коледа, Нова Година, а някои хора изпробват арсенала от сега. На Морти принципно не му правеха впечатление гърмежите, не беше реагирал.. но днес на вечерната разходка някой гръмна нещо в далечината и той доста се стресна (голям ДУМ беше).. Затърча се веднага като подплашен заек, но аз му показах една пръчка все едно нищо не е станало и като че ли забрави, че е бягал от нещо. r) Какво трябва да правя при следващи такива ситуации? Дали някой ден няма да се уплаши трайно, пък и не знам кой идиот няма да реши да ни замери разхождайки се в градинката s)

#15 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 21 November 2005 - 10:38 PM

Реагирала си правилно - показваш, че нищо не се е случило или даже е нещо весело... по принцип няма гаранция, че някой малоумник няма да реши да се "повесели" за ваша сметка като ви метне нещо гърмящо под опашката (така се случи с познат пойнтер, който никога не беше обръщал внимание на гърмежи - сега се тресе като лист по време на празниците NN ) Доколкото можеш избягвай места, които са "взривоопасни", а на далечни и не толкова далечни гърмежи реагирай с безразличие (ако имаш железни нерви и не подскачаш при всеки шум като от второто пришествие bl) ) и забавлявай малкия с играчка, хапки... абе продължавате да правите каквото сте си правили, все едно си глуха по рождение... то може и да оглушееш наистина - да не ти прави впечатление, само ще ти е от полза b) и няма да се налага да имитираш глухота и непукизъм ouu
В тази връзка, неотдавна чух (или видях по тв???) за дакел който обичал фойерверки и пиратки - като види такова нещо (гърмящо и свистящо) го носи на стопаните си d) , които разбира се не са очаровани от положението bl) Така че не прекалявай с радостта от гърмежите да не вземе кучо да реши, че щом толкова ти харесват тия гърмялки да те зарадва като ти довлече някоя oleeee
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 November 2005 - 10:42 PM

Цитат

В тази връзка, неотдавна чух (или видях по тв???) за дакел който обичал фойерверки и пиратки - като види такова нещо (гърмящо и свистящо) го носи на стопаните си d) , които разбира се не са очаровани от положението bl) Така че не прекалявай с радостта от гърмежите да не вземе кучо да реши, че щом толкова ти харесват тия гърмялки да те зарадва като ти довлече някоя oleeee

О да.. значи няма да им се радвам чак толкова много l) Зареждам се с пръчки, играчки и лакомства за всяка разходка вече.. дано преборя пиратките b) Благодаря отново, Sundy b) d)

#17 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 21 November 2005 - 10:53 PM

Няма защо - ще се радвам, ако съм от помощ ;) За съжаление няма универсална рецепта за "лечение" на страх от гърмежи, но има сигурна рецепта за придобиването на такъв страх - започнеш ли да се стряскаш, да успокояваш кучето ако то се стресне... да показваш какъвто и да било вид негативна реакция, смятай за гарантирана съответната реакция от страна на кучето ouu От инциденти само можеш да се опиташ да го предпазиш, но твоето поведение можеш да контролираш така че да не причиняваш допълнителен стрес на кучето love
Нямам голям личен опит с куче, което се страхува от гърмежи (изключвам пойнтера на мои познати, както и бульонката на една приятелка - тя беше идеалният пример какво се "постига" с галене и успокоение, двечките едновременно подскачаха и трепереха при всеки рязък шум bl) ) При мен реакцията е обратна - Сънди започва зверски да лае, накокошинена пред "невидимия" враг, а Ран приглася от солидарност - "нали сме от един отбор - да се бием заедно, за да ни е весело" drink b) oleeee
П.с.: Забравих да кажа - не е лошо по време на тези "празници", повече наподобяващи последната световна война NN да се разхождате на повод, особено в близост до сгради и оживени улици (ще избегнете риска да ви хвърлят пиратка от балкона и кучо да хукне към средата на булеварда cl) ) И винаги си носете забавления super
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 November 2005 - 11:00 PM

Цитат

При мен реакцията е обратна - Сънди започва зверски да лае, накокошинена пред "невидимия" враг, а Ран приглася от солидарност - "нали сме от един отбор - да се бием заедно, за да ни е весело"   

Блазе ви! r) Много е кофти другия вариант s)

Цитат

От инциденти само можеш да се опиташ да го предпазиш, но твоето поведение можеш да контролираш така че да не причиняваш допълнителен стрес на кучето

Лошото е, че ако нямам и аз "тренировка" при някой гръм зад гърба ми и аз ще подскоча, но се надявам бързо да овладея ситуацията и той да не забележи l) Дано "оглушея" по-скоро! l) l) l) Макар, че днес смятам, че добре се справих r) d) Дано успеем!!! w)

#19 Потребителят е офлайн   Linda Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 21 November 2005 - 11:19 PM

Да, за съжаление и моята женска овчарка има страх от гърмежи, за който знам точно кога е придобит. На първата й Коледа тя беше на 7 месеца. Цяло лято преди това небето се скъсваше от гръмотевици, а бебето не реагираше изобщо. На въпросната Коледа мъжът ми тръгва да я разхожда и един "умен" съсед му хвърля пиратка в краката - точно между него и кучето. Явно самият той се е стреснал, имало е някаква реакция от негова страна /може би рязко дръпване на повода, и той не помни точно/, но от този миг нататък вече нищо и нико на света не може да убеди нашата Линда, че гърмежите не са страшни. Постепенно от пиратките страхът се пренесе и към гръмотевиците. Тя вече е на 4 г. и половина, какво ли не сме опитвали, но не. Много игриво куче е, луда е на тема пръчки, може с часове да ги гони и гризе, но гръмне ли се, тя се превръща в едно уплашено животно, което неистово хуква към дома. Иначе е добре обучена, не създава проблеми при разходките, но гърмежите буквално "изтриват" всички команди от съзнанието й. Затова моят съвет към всички собственици на малки кученца е - свиквайте ги на резки и силни шумове от малки, за да претръпват. nok

#20 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2005 - 10:33 AM

Сега по празниците наистина ще бъд голямо изпитание за бебетата-кучовци! Ще видим как ще се справят, дано нямаме проблеми! Шели също досега не е реагирала на силни гърмежи, въпреки че като се замисля нямало е нещо кой знае какво, че да се стресне. Иначе като чуе само разни шумове във входа започва да ръмжи, но това предполагам е щото с еправи на пазач b)
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни