Когато аз реших да я кастрирам беше още съвсем малка, но ветовете ме посъветваха да изчакам след първото разгонване, за да се развие напълно физически и да няма последствия.
При нас самата операция траеше точно 1 час. Единствено се стресира от машинката за бръснене и от голямата картинка с куче на прозореца. Но бих казала, че когато се наложи да я водим на рентген (по друг случай) беше в пъти по-стресирана, защото виждаше какво става.
За затлъстяване точно при породата мопс не знам дали може да се говори, защото те така или иначе са си податливи.
Някои казват, че кучето става по-лениво. Ами аз не съм забелязала такова нещо. Тича като обезумяла. Ако стопанина не поддържа формата на кучето с повече разходки, тичане, игри и т.н. то и без да е кастрирано ще затлъстее и ще се появят ставни проблеми.
А за реакциите към ваксини - моята проявяваше алергични реакции още преди кастрацията. Сега не се е променило нищо.
Единствената разлика в цялата история е, че не е раздразнителна и не сменям по 7 памперса на ден