Натурално хранене- рецепти
Публикувано: 27 October 2008 - 07:52 PM
Мен ме гложди нещо. Според Юкануба 60кг. куче се храни с 390гр на ден- пресметнато в калории= 1528,41. Което пък според табличките на Редика е крайно недостатъчно. Направих дневния калориен прием спрямо таблиците, а не спрямо Юкануба. 350гр гранула+200гр кожи=2086ккал, което е добре. Аз давам и извара, щото целта е да напълнее.
Публикувано: 27 October 2008 - 08:11 PM
Използвам този калкулатор, за да изчисля, че всяко от кучетата ми се нуждае по 1500ккал на ден.
100гр пилешка кожа съдържа около 500ккал.
100гр пилешки воденички съдържат около 80ккал и около 30гр протеин.
100гр ориз /или макарони, защото са почти еднакви по калорийност/ съдържат около 130ккал.
Голямата спънка ми идва при обявената от mil дажба от 2гр протеин на килограм живо тегло... Защото ми излиза, че предозирам протеините дори при 200гр воденички. Ама, че работа.
Да речем, че ще сметна нещата без протеините /там ще чакам помощ от вас/. Излиза, че на ден за всяко трябва да сготвя приблизително следното:
200гр кожи - 1000ккал
300гр воденички - 240ккал
200гр ориз - 260ккал
Абсолютно невъзможно е да ги накарам да изядат такова количество храна... :(
Хм.
ПП1 - преди някой да отвори дума за ориза - без него не може - трябва да попие мазнината, иначе няма как да я изядат.
ПП2 - shadow - не успях да се ориентирам по табличките на redika... затова използвах онлайн калкулатор.
Публикувано: 27 October 2008 - 09:01 PM
До 3 г протеин не ми се вижда страшен.
Оризът е добре - под 20% от калориите е, малко въглехидрат си трябва. Ох, ей сега ще я направя сметката. Колко тежат тези пудели?
В табличката на redika за 27 кила куче трябват около 1200 ккал, за 30 кила - 1280 ккал. Там някъде трябва да са.
ПП а и гледам за воденичките си взела данни за варени. По-добре да се смятат всички продукти сурови, отгде да знае човек като купи кило воденички колко ще тежат сварени.
Публикувано: 27 October 2008 - 09:29 PM
23 и 25кг са големите - активни са, горят много.
Малката е 16кг - нея я сметнах като 50-80% от възрастното тегло + растежа.
Но може и да е сбъркан тоя калкулатор, още по-добре. Само дето не са ми дебели на фона на цялото тъпчене, което им спретвам...
Публикувано: 27 October 2008 - 10:39 PM
Сега, като смяташ калориен разход имай предвид, че нашите кучета дори по цял ден да са навън и да се шматкат, не могат да минат за високо активни, такива са ловуващи, състезаващи се и пр. В смисъл че и най-добре разходеният и натърчан любимец може да го докара до умерена активност.
Така че за твоите - макс. 1200 ккал.
За кожите чак сега видях, че все ми давате данни за печени. Тук изрових и заложих сурови. С това трябва да се внимава, защото понякога разликата е драстична. При печенето водата исфирясва и крайният продукт тежи по-малко, пък има повече калории. Макар че и част от мазнините изфирясват, ама ся не мога да задълбавам толкова.
При тази рецепта като едно кречетало ще си напомня, че най-добре част от кожите да се заменят с олио, зехтинец и рибено масло. Тогава ще поспаднат и протеините леко и ще стане по-добре.
ПП променях таблицата, че нещо имах грешки.
Публикувано: 27 October 2008 - 11:29 PM
Публикувано: 27 October 2008 - 11:38 PM
Офтопик: не мога да ви опиша колко съм впечатлена, сега ги гледам как тичат по терасата: имам майка с диви котета, заселили се в мазето. Бяха ужасяваща, окаяна гледка и им разрешихме да останат. Обезпаразитихме ги и започнахме да ги храним солидно, винаги си имат пълна паничка с ПроПлан долу. За по-малко от месец от малки, дръгливи нещастници са станали разкошни, дебели котета, с лъскав косъм, чисти очички и изобщо пращят от сила. Така че на фона на голямото ми оплюване на гранулите - забележителни резултати...
Публикувано: 28 October 2008 - 07:34 PM
Цитат
Да попитам хора с опит: Как се отразява редуване на гранула с натурална храна, най-вече как са акитата? И още интересува ме натурална рецепта, ама без бульони - тоест да е твърда храна или поне с консистенция на нещо за дъвчене, а не за лочене.
Публикувано: 28 October 2008 - 07:46 PM
При малки кучета обаче, мисля че трябва по-внимателно.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 October 2008 - 08:06 PM
По повод офтопика - веднъж много се впечатлих от едно пастирско куче - лъскава козина, гъста - питам дядото с какво го храни и познайте - хляб, помийка и мас. А един познат има рибарник и си храни котката с гранулите за пъстървата - е няма такава лъскава и грамадна котка...Та добре на външен вид невинаги говори за добра храна ;)

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.
Публикувано: 29 October 2008 - 12:15 PM
Цитат
Храня така хъски на 8м. (18-19кг, сигурно към 20 ще стане)
Готвено 3-4дена(докато си изяде тенджерата със сварено пиле) и после гранули.
Отначало като почнах да готвя станаха малко по-редки акитата, но вече се е оправиха. Вече почнах да и давам и пил.кожи (преди ги махах) и също с времето свикна и с тях.
В тон с пуделското меню по-горе в момента може да изяде 150гр. кожи +200гр воденички + оризец на ден и акитата са си съвсем добре. (даже почти им изчезна ужасната миризма, която придобиха от Роял канин)
Вместо кожи+воденички яде и само пилешко месо ..
Вместо ориз - хляб(понякога бял, понякога черен/ръжен) или овес.ядки.
Последно се замислях да и сваря макарони/грис ... и това ще направя ;D
И зеленчуци добавям - сега предимно морковки.
Публикувано: 30 October 2008 - 03:35 PM
Публикувано: 09 November 2008 - 01:58 AM

Публикувано: 11 November 2008 - 01:28 PM
5 кг куче има нужда от ~350 ккал, а подрастващо - поне 600 ккал дневно.
120 г пиле са ~ 130 ккал. Който ти го е казал, не е прав. Разбира се, зависи и какво пиле, едно е бяло месо, друго - кожа. Калории има на 1-ва стр. в пост на redika.
За подрастващо могат да се смятат 120 ккал/кг, сега между 2 и 3 кг тегло на куче има съществена разлика.
За израснало активно - 65 ккал/кг
За израснало не толкова активно - 50 ккал/кг.
Публикувано: 11 November 2008 - 07:29 PM

Публикувано: 11 December 2008 - 08:07 AM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg