Dog.bg Форуми : Натурално хранене- рецепти

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (38 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Натурално хранене- рецепти Оцени темата: ***** 1 Гласове

#421 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 March 2012 - 12:38 AM

Аз ползвам калкулатор там пише протеини, мазнини , въглехидрати, калории, както и грамажа може да си го определяш ти-лесно и удобно :ba_025: http://zdravoslovno.com/calculators/
http://www.calorieking.com/foods/ <-- този е на английски, за който разбира. Не знам защо обаче често имат разлика в данните, макар и да е малка
Най-накрая да се оживи малко тая тема! Лично аз готвя за кучето си и не мисля изобщо скоро да минавам на гранули, само ако не е наложително и по лекарски съвет :smile:
User's Signature

Качена снимка
Поединок Добра и Зла происходит каждую секунду в сердце каждого человека, ибо сердце и есть поле битвы, где сражаются ангелы и демоны. :zz_214:

#422 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 08 March 2012 - 08:25 AM

Сайка сподели някои твои рецепти,моля!Аз така и не мога да се оправя с пропорциите и тези калории.
Давам ориз бял или кафяв ,месо-понякога пиле или свинско.Зеленчуци-чушки,картоф,морков.Извара,кис.мляко,яйце сварено,дроб-свински-чер и бял и др дреболии .Освен това давам и гранули,но натуралното го определям повече на око като пропорции,въпреки,че имам кухненска везна и го тегля....
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#423 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2012 - 09:53 AM

Аз имам следното затруднение- нали определяме порциите, според теглото на храната в сурово състояние? Купила съм, да речем 3кг пил. бутчета- как да преценя колко да дам след като са сварени (сурово не давам)? Не мога да варя всеки ден толкова, колкото трябва да дам, просто е убийствено времеемко.
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#424 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2012 - 03:34 AM

Aз тегля храната в сварено състояние.За месото и карантиите,които се се смаляват, поради изврялата вода, освен това обезкостявам, махам глави и кости на риби и така да се каже в цяло или нарязано(обезкостено) състояние мерките са различни. Агнешки гърди, свинско, телешко не съм забелязала дали има разлика и евентуално вода в него, ама него го меря сурово , за да си изчисля грамажа. Пример сурово парче дроб 50 гр. или бъбрек пак 50 гр. тежи след сваряването okolo25-30гр. Оризът пък става двойно по-тежък, заради водата 100 суров ориз с около 200 или малко повече грама сварен. С калкулаторите е лесно да си изчислиш калориите, протеините, мазнините, и въглехидратите, както и да си ги натаманиш, както желаеш повече мазнина или повече протеин. Ето какво правя аз - следвам пропорцията 40% месо, 5% вътрешности, 30% млечни, 25% зърнени или макарони и 10% зеленчyци и плодове.

Принципно давам на моята по 300 месо на ден и от там нататък си определям всичко останало. Давам по малко парче сърце всеки ден, не повече от 40-50gr. и през ден малко парче дроб 30гр. Чела съм много, че 1,2 пъти в седмицата не е желателно, точно заради прословутото натрупване на вит. А.Д... , което става когато се приеме по-голямо количество наведнъж и се отлага в организма, а при малки количества по-нарядко се усвоява по-добре. За сърцето няма проблеми да се дава всеки ден. Редувам бъбреци и дроб примерно една седмица през ден бъбрек, една дроб и така. Редувам и месата постоянно, не храня само с едно или 2. Зеленчуци давам по не повече от 50гр на ден ако не зеленчук, то плод. Пасирам ги.
Шибуми мисля, че е по-добре да сметнеш от какви калории кучето ти се нуждае на ден според килограмите и натоварването, да изчислиш това, което получава като калории в гранулите и да добавиш остатъка с готвено.
Ето какво е менюто на Сайка за 4 дни
Фреш Моркови 100гр.
Свинска плешка 1100гр.
Мляко кисело краве 3,6% масленост 250 гр.
Броколи, замразени, варени 100 гр.
Чедър 300 гр.
Зехтин 40 гр.
Бъбреци задушени 150 гр.
Ориз бял, варен 300 гр.
4 days 50% fat 36% protein 14% carbohydrates
Давам и сутрин месото и ориза с пасираните броколи и моркови и киселото мляко на върха на порцията, а вечер пак месо, броколито, морковите и ориз с кашкавала и малко парченце бъбрек. Понякога и давам киселото мляко следобяд с 1 настъргана ябълка, а към порциите и добавям само сиренe.

Ориз варен 500гр. Агнешки гърди 1500гр. Моркови 100гр. Мляко краве кисело 3,6% масленост 250гр.Чушки зелени, пресни 150гр. Извара полумаслена 500гр. Овесени ядки цели 100гр.
5 days 50% fat 30% protein 20% carbohydrates
Калориите ми варират и понякога храня повече дни, за да си спазвам дневната дажба от около 1200kcal.
1,2 пъти седмично яде риба задължително някакво подобие на цаца или не знам как се казва точно, но е толкова голяма риба, както и скумрия- каквото докарат по-прясно. Получава и по 2 яйца седмично. Чаена лъжичка зехтин в храната и добавям всеки ден, независимо от месото, заради омега 6 и козината, а за омега 3 риба 2 пъти седмичо и понякога консерви в рибка. Искам да и взема водорасли,ама все не стигам до петстора, който е далече от нас.
Всичко готвя по един и същи начин поне за 4-5 дни месо(цяло пиле,телешко,агнешки гърди, свински врат и плешка,свинска или телешка кайма,риби)+сирена и кисело мляко (кашкавал, кис. мляко с висока масленост, извара, моцарела, бри, чедър) според пропорцията зеленчуци- моркови, броколи, салата, краставица, ябълки, банани, зърнени и макарони, ориз, овесени ядки. Вътрешности телешки сърца, свински дроб, телешки дроб, агнешки бъбреци, свински бъбреци. Не съм давала още сметана, но смятам да и купя пълномаслена.
Резултатът - диария,не точно, по-скоро разкашкано ако ЕВЕНТУАЛНО 1 път месечно и то за 1-2 ходения, няма никакви газове, а от гранулата пърдеше, с извинение и без, все ден по 100 пъти. Акото е твърдо, малко, и акаме по максимум 2 пъти на ден. Преди акахме по 4 пъти и по-повече като количество. Само се чудя защо понякога рибата не и понася, след като с риба не давам нито млечни, нито яйца??!?!

Като количество ядем около 600 грама на ден 3% от теглото и в момента. Тя решава по колко от купичката си да изяде, не лапа като обезумяла , не лочи вода като невиждала и честичко си оставя дори и най-големите вкусотийки, предполагам защото наистина се храни качествено и това и стига. Май прекалих :smile: Ще чакам да споделяте и вие. :ae_085:
p.s Готвя 2 пъти седмично -1 меса, 1 път риби и ми отнема по 2 часа максимум.
User's Signature

Качена снимка
Поединок Добра и Зла происходит каждую секунду в сердце каждого человека, ибо сердце и есть поле битвы, где сражаются ангелы и демоны. :zz_214:

#425 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2012 - 12:58 PM

Витамин А е термолабилен така че не се притеснявай за натрупването му :) за Д не знам :)

#426 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2012 - 01:42 PM

:ba_025:
Абе така или иначе с дроба и изобщо с вътрешностите по-внимателно, само сърце може всеки ден, даже е желателно. :mg_062:
Някакви натурални идеи за подхранване на косъма, че сега сменяме козина??? Скубем се слабо още, само на хълбоците милата се опърпа малко xaxaxaxaa
User's Signature

Качена снимка

#427 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2012 - 01:56 PM

Само не мога да разбера защо темата се казва "Натурално хранене - рецепти", като става дума за готвене? Променете моля името на темата - така е подвеждащо.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#428 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2012 - 02:15 PM

Показване на мнениетоdanny, в 11 March 2012 - 11:56 AM, написа:

Само не мога да разбера защо темата се казва "Натурално хранене - рецепти", като става дума за готвене? Променете моля името на темата - така е подвеждащо.

?????
Какво значи натурално хранене тогава?
User's Signature

Качена снимка

#429 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2012 - 02:50 PM

"Натурален" означава естествен. А в готвената храна няма нищо естествено за едно куче. Както и в гранулите. Тоест - не казвам кое е полезно, кое вредно, как трябва и как не. Просто, ако ще сме точни, темата трябва да носи името "Рецепти за готвени храни за кучета". Под "натурално" най-често се разбира "естествено", тоест - сурово, защото това е естественото за едно куче.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#430 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2012 - 03:14 PM

В интерес на истината то тук се включват всякакви хора, който дават попарено, варено, сурово, както си го приготвят. Нали все пак говорим за натурални продукти Всеки е чувал думите "натурална храна", но не винаги се разбира ясно, какво всъщност означава това. Мнозина смятат, че храната, която не съдържа нито химикали, нито изкуствени добавки – това е натурална диета, а други имат смътната представа, че натуралното хранене е използването на храна , която можеш да намериш в природата. Ако попитате дали понятието натурално хранене включва използването на огън и сол за приготвянето на храната, отговорите ще бъдат най-различни. Ако смятаме, че храненето на човека в примитивните времена, състоящо се само от диви растения и животни е натурално, тогава използването на огън и сол не може да се нарече натурално. Но ако се възрази, че постигнатите знания в древни времена за използването на огъня и солта са част от неизбежния път от развитието на човечеството, тогава храната, приготвена на огън и със сол, може да се смята напълно натурална.Не можем да сравним домашните любимци с дивите животни, защото те са се приспособили към начина на живот на човека, в частност и храненето. Суровото хранене BARF си има отделен раздел. Ама то и замразяването е вид обработка, значи си трябва от дръвника в устата на кучето ,ама колко го правят??
Това,че нещата се попaрват, защото имат паразити, не значи, че не са полезни или нямат хранителна стойност. То по тази логика, трябва да храним само сурово месо,сурови яйца и някакъв зеленчук така ли? Зеленчуците са трудносмилаеми и се изхвърлят на цели парченца в акото. Моята например, ако не пасирам моркова или чушката да е съвсем на ситно, акото и е като мозайка!
Млечни изобщо според теб не трябва да се дават, щото то натурално ще е само прясно мляко, другите неща изискват топлинна обработка, най-малкото, още зреене, мая и т.н. Освен да почна да бия масло и каймак като едно време в дървени съдове, или пък да гледам животни и да и ги коля, както и зеленчуци и плодове, понеже тези на пазара са пълни с нитрати, а месата се третират с прeпaрaти, за да остават свежи и да траят по-дълго. Дробовете пък са пълни с много пapaзити , метили и какво ли още не, така че да и давам сурово изключено.
И какво излиза,че натуралното хранене, е храненето само с продукти, които си гледаш сам, без изкуствени торове, само с естествени, гледането на животни, домашни яйца и млека, зеленчуци само от градината и така. Е, аз няма как да се преместя на село и да е заема с животновъдство и земеделие, защото имам куче!
User's Signature

Качена снимка

#431 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2012 - 03:31 PM

Аз също няма. :) Но готвената храна няма нищо общо с естественото хранене на кучето, а именно към това се стремят "натуралните" кучешки диети тип BARF да речем. Пак казвам - не коментирам кой начин на хранене какъв е, а смятам, че заглавието на темата е подвеждащо.
User's Signature

#432 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2012 - 04:47 PM

Е, аз съм доволна да ти кажа и на този начин. Попарвам за минути месото на малки късчета(агнешко,свинско,телешко,малки рибки), ако ще се обезкостява пиле и риба, си ги сварям малко повече. Зеленчуците ги варя и пасирам,заради храносмилането и целулозата, макар че давам и парчета сурови моркови, салата, ябълки, банани, зеленийки. Ориз, овес. ядки и макарони,юфка варя-няма как!Яйцата ги чуквам в гореща вода за минута,2.Давала съм и ядки и то сурови -орехи, лешници. Е, може да не е най-доброто, но това съм решила и за мен е много по-удачен вариант от гранулите! Половината несготвени ,другата половина готвено .Обаче много се втелясваме на тема хранене, сякаш е микробиология или ядрена физика. Нали кучето ми е здраво, обичам го и всичко е наред.

Рецепта с риба за 2 дни-
скумрия/цаца/сардина (каквато имам) 1000гр.(част от рибата като грамаж може да се замени и с консерва и единият ден да е 'консервен', ориз 400гр или макарони/кускус 200гр.. спанак/тиквичка/салата 150гр., телешко сърце 100гр. свински дроб 30-40gr..(за единия отдните малко парче.)

Рибата е повече като количество, защото е по-нискокалорична от някои меса, затова давам по повече.Ако е малка се попарва, ако е с кости се сварява така,че да може да се почисти. Който иска да филетира сурова, аз не мога, а и много продукт остава по костите. Ако се взема консерва, чиста работа, а и за козината е полезно маслото в консервите. Може да се вземе херинга, сардина, скумрия, но да е в масло.
Ето ми я на мен седмицата какво и по колко се яде. Предишнире рецепти с месо на 5 дни тази с риба за 2 .
User's Signature

Качена снимка

#433 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 11 March 2012 - 06:27 PM

Поръчала съм от САЩ една от най-добрите книги за пълноценно натурално хранене. Като пристигне след месец, ще споделя рецепти.

#434 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 March 2012 - 07:06 PM

Показване на мнениетоVesela_5, в 11 March 2012 - 04:27 PM, написа:

Поръчала съм от САЩ една от най-добрите книги за пълноценно натурално хранене. Като пристигне след месец, ще споделя рецепти.

:ba_025: :ba_025: :ba_025:
Чакам с нетърпение!!!!!!
Аз черпя информацията си от много американски и английски сайтове и приятелка в Америка!
User's Signature

Качена снимка

#435 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 March 2012 - 01:09 PM

Да напиша и аз как готвя за бичето:
0.5кг пил сърца
0.5кг пил воденички
0.5кг пил кожа
0.5кг пил шийки
0.150кг мюсли
0.100кг ориз
0.100кг заквасена сметана
0.100-200 кг плод (не цитрус)
0.300 кг суха храна
0,200 кг риба (тон, цаца, квото дойде като цяло, веднъж на седмица-две)
Това е манджата за 2,5-3 дни, храня 3 пъти дневно, сутрин обед вечер, 6месеца куче, 20кг, бултериер. Някой ако има забележки или препоръки-попивам като гъба :))

#436 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 March 2012 - 05:23 PM

Абе по килограм храна на ден, даже и повече, щом казваш че за 2,5-3 дена, не му ли е много? :dh_188:
Аз нямам познания за бултериерите от какво и колко им е неоходимо, но на моето 19кг. вече husky давам 600грама на ден и то само готвено! Според мен, първо вземи замени шийките/кожа с по-мазно месо (свинско, пилешко-бутчета ,агнешко) защото те нямат кой знае каква хранителна стойност, а и все пак са пълни с малки костици! Второ защо даваш риба със млечи продукти? Риба и сметана?? Не е лошо да слагаш по 1 морков в манджата, както и 2 яйца на седмица! :md_064: Плодовете не са ли ти много за два дена и половина 200 грама?По-добре ги замени с повече зеленчук.A3 през ден,2 давам по 1 ябълка или банан. Знаеш ли колко калории идват така на ден и какво ти е съотношението мазнини, протеини, въглехидрати? Даваш ли му сирене, кашкавал, извара? :wb_052: :wb_052:
User's Signature

Качена снимка

#437 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 13 March 2012 - 07:21 PM

Показване на мнениетоVGAlexandrov, в 13 March 2012 - 01:09 PM, написа:

Да напиша и аз как готвя за бичето:
0.5кг пил сърца
0.5кг пил воденички
0.5кг пил кожа
0.5кг пил шийки
0.150кг мюсли
0.100кг ориз
0.100кг заквасена сметана
0.100-200 кг плод (не цитрус)
0.300 кг суха храна
0,200 кг риба (тон, цаца, квото дойде като цяло, веднъж на седмица-две)
Това е манджата за 2,5-3 дни, храня 3 пъти дневно, сутрин обед вечер, 6месеца куче, 20кг, бултериер. Някой ако има забележки или препоръки-попивам като гъба :))

Здравейте,ето необходимите хр.вещества за кучето Ви:Бел. 180гр./дн.;Маз. 52,8гр./дн.;Въгл. 316гр/дн. според възрастта и моментното тегло.Ако прецените че можете да ми се доверите,вижте и изчислявайте данните като използвате изнесените стойности от поста ми по-горе,но е добре да включите и други продукти: яйце, зеленчуци,сухари/галета/,овесени ядки.И не забравяйте,тази енергия трябва да се изразходва!Говорите за "бебе" мъж,нали?Ще се радвам ако съм помогнал с нещо.Дано в мое лице намерите приятел!
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#438 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 March 2012 - 07:30 PM

А в процентно съотношение как идват посочените стойности? :mg_062:
User's Signature

Качена снимка

#439 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 March 2012 - 07:54 PM

Мъжле е, да, рибата и сметаната не да в един ден, яйца давам, забравил съм ги, ква е файдата от моркова като кучето с неговия храносмилателен тракт няма кога да го преработи?? Не че яблките много ги преработва ама....точно за тва давам и суха храна, ако случайно пропускам нещо при храненето :))) кучето много яде но и много тича, много много тича. На ден минимум 4 часа сме навън и това е като съм на работа, дори зимата, като съм почивка се прибираме само за обяд и 2-3 часа дрямка и пак сме навън и спортуваме, нямам идея какви калорий приема и какви гори, но вета каза че кучо е в отлично здраве, че има много плътни кости (снимахме го на ренген заради контузия) и тъй.... Къде мога да проверя в кои храни колко бел/маз/въг. се съдържат??

#440 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 13 March 2012 - 09:06 PM

Показване на мнениетоVGAlexandrov, в 13 March 2012 - 07:54 PM, написа:

Мъжле е, да, рибата и сметаната не да в един ден, яйца давам, забравил съм ги, ква е файдата от моркова като кучето с неговия храносмилателен тракт няма кога да го преработи?? Не че яблките много ги преработва ама....точно за тва давам и суха храна, ако случайно пропускам нещо при храненето :))) кучето много яде но и много тича, много много тича. На ден минимум 4 часа сме навън и това е като съм на работа, дори зимата, като съм почивка се прибираме само за обяд и 2-3 часа дрямка и пак сме навън и спортуваме, нямам идея какви калорий приема и какви гори, но вета каза че кучо е в отлично здраве, че има много плътни кости (снимахме го на ренген заради контузия) и тъй.... Къде мога да проверя в кои храни колко бел/маз/въг. се съдържат??

Морковите наистина съдържат Вит.А,а от Вас зависи как да ги давате на кучето.Ако ги прибавите във вече готовата храна / в суров вид/ организма ги усвоява около 10%.Иначе Вит.А има в черният дроб,яйченият жълтък,както и в неголеми количества в млякото и рибата.Потребността му се увеличава както при бременност,така и при растящи кучета и високи физически натоварвания.При сварени или пасирани с масло продукти /съдържащи Вит.А/ те се усвояват почти на 85%.Вижте на стр.22 поста ми с данните.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

• (38 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »