Aз тегля храната в сварено състояние.За месото и карантиите,които се се смаляват, поради изврялата вода, освен това обезкостявам, махам глави и кости на риби и така да се каже в цяло или нарязано(обезкостено) състояние мерките са различни. Агнешки гърди, свинско, телешко не съм забелязала дали има разлика и евентуално вода в него, ама него го меря сурово , за да си изчисля грамажа. Пример сурово парче дроб 50 гр. или бъбрек пак 50 гр. тежи след сваряването okolo25-30гр. Оризът пък става двойно по-тежък, заради водата 100 суров ориз с около 200 или малко повече грама сварен. С калкулаторите е лесно да си изчислиш калориите, протеините, мазнините, и въглехидратите, както и да си ги натаманиш, както желаеш повече мазнина или повече протеин. Ето какво правя аз - следвам пропорцията 40% месо, 5% вътрешности, 30% млечни, 25% зърнени или макарони и 10% зеленчyци и плодове.
Принципно давам на моята по 300 месо на ден и от там нататък си определям всичко останало. Давам по малко парче сърце всеки ден, не повече от 40-50gr. и през ден малко парче дроб 30гр. Чела съм много, че 1,2 пъти в седмицата не е желателно, точно заради прословутото натрупване на вит. А.Д... , което става когато се приеме по-голямо количество наведнъж и се отлага в организма, а при малки количества по-нарядко се усвоява по-добре. За сърцето няма проблеми да се дава всеки ден. Редувам бъбреци и дроб примерно една седмица през ден бъбрек, една дроб и така. Редувам и месата постоянно, не храня само с едно или 2. Зеленчуци давам по не повече от 50гр на ден ако не зеленчук, то плод. Пасирам ги.
Шибуми мисля, че е по-добре да сметнеш от какви калории кучето ти се нуждае на ден според килограмите и натоварването, да изчислиш това, което получава като калории в гранулите и да добавиш остатъка с готвено.
Ето какво е менюто на Сайка за 4 дни
Фреш Моркови 100гр.
Свинска плешка 1100гр.
Мляко кисело краве 3,6% масленост 250 гр.
Броколи, замразени, варени 100 гр.
Чедър 300 гр.
Зехтин 40 гр.
Бъбреци задушени 150 гр.
Ориз бял, варен 300 гр.
4 days 50% fat 36% protein 14% carbohydrates
Давам и сутрин месото и ориза с пасираните броколи и моркови и киселото мляко на върха на порцията, а вечер пак месо, броколито, морковите и ориз с кашкавала и малко парченце бъбрек. Понякога и давам киселото мляко следобяд с 1 настъргана ябълка, а към порциите и добавям само сиренe.
Ориз варен 500гр. Агнешки гърди 1500гр. Моркови 100гр. Мляко краве кисело 3,6% масленост 250гр.Чушки зелени, пресни 150гр. Извара полумаслена 500гр. Овесени ядки цели 100гр.
5 days 50% fat 30% protein 20% carbohydrates
Калориите ми варират и понякога храня повече дни, за да си спазвам дневната дажба от около 1200kcal.
1,2 пъти седмично яде риба задължително някакво подобие на цаца или не знам как се казва точно, но е толкова голяма риба, както и скумрия- каквото докарат по-прясно. Получава и по 2 яйца седмично. Чаена лъжичка зехтин в храната и добавям всеки ден, независимо от месото, заради омега 6 и козината, а за омега 3 риба 2 пъти седмичо и понякога консерви в рибка. Искам да и взема водорасли,ама все не стигам до петстора, който е далече от нас.
Всичко готвя по един и същи начин поне за 4-5 дни месо(цяло пиле,телешко,агнешки гърди, свински врат и плешка,свинска или телешка кайма,риби)+сирена и кисело мляко (кашкавал, кис. мляко с висока масленост, извара, моцарела, бри, чедър) според пропорцията зеленчуци- моркови, броколи, салата, краставица, ябълки, банани, зърнени и макарони, ориз, овесени ядки. Вътрешности телешки сърца, свински дроб, телешки дроб, агнешки бъбреци, свински бъбреци. Не съм давала още сметана, но смятам да и купя пълномаслена.
Резултатът - диария,не точно, по-скоро разкашкано ако ЕВЕНТУАЛНО 1 път месечно и то за 1-2 ходения, няма никакви газове, а от гранулата
пърдеше, с извинение и без, все ден по 100 пъти. Акото е твърдо, малко, и акаме по максимум 2 пъти на ден. Преди акахме по 4 пъти и по-повече като количество. Само се чудя защо понякога рибата не и понася, след като с риба не давам нито млечни, нито яйца??!?!
Като количество ядем около 600 грама на ден 3% от теглото и в момента. Тя решава по колко от купичката си да изяде, не лапа като обезумяла , не лочи вода като невиждала и честичко си оставя дори и най-големите вкусотийки, предполагам защото наистина се храни качествено и това и стига. Май прекалих

Ще чакам да споделяте и вие.

p.s Готвя 2 пъти седмично -1 меса, 1 път риби и ми отнема по 2 часа максимум.