Dog.bg Форуми : Натурално хранене- рецепти

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (38 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Натурално хранене- рецепти Оцени темата: ***** 1 Гласове

#381 Потребителят е офлайн   DiDemon_96 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 November 2011 - 08:05 PM

Здравейте,ние от около два-три месеца сме на натурално хранене+гранули.Но гранулите ги ядем само навън защото в къщи не иска,а пак аз не искам да го отучвам да яде.Та въпросът ми е за сега бяхме само на шийки,но мисля да почвам да готвя разни неща.Мислите ли ,че 1 кг. шийки,300-400 грама ориз(ако не е добре грамажът казвайте),2 яйца,100-200 грама сирене,но обезсолено,2-3 моркова и ако може още нещо казвайте.
И колко като грамаж трябва да му давам.Той моя свали малко килца лятото и сега трябва да си възвърнем,породата е маламут,на година и половина.
Моля ви,помагайте.
User's Signature

Качена снимка

#382 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 02 November 2011 - 04:51 PM

Показване на мнението_Натали_, в 01 November 2011 - 07:55 PM, написа:

Много ти благодаря Мил , златна си ! Започвам да и прилагам тази рецепта. А по принцип , как мога да нагодя нужното количество - пресмятам калориите в суров вид на съответните компоненти ?
Като имаш време , по нататък , би ли споделила нещо по твой вкус,прочетох ,че протеиновият режим не може да се прилага за дълъг период , а ние се нуждаем за нещо за по-дълго време .

Рибеното и/или лененото масло по колко и на какво време се дава ? Таблетка ,течно? Знам,че има и таблетки Омега3 ,тях да добавям ли или няколко дни в седмицата да е на рибно меню?

Ами да, смятат се калориите, пълно е с таблици с данни в нета.
Моите предпочитания много хора ще ги оспорят, но аз съм привърженик на високомазнинно хранене, което значи максимум 20% от калориите да идват от въглехидрати, 30 - от протеини, останалото - от мазнини.
Това в твоя случай значи - не всеки ден да е пилешко, а да има и дни с други видове месо.
Предназначението на протеините не е да дават енергия, а материал за градеж. Енергията идва от мазнини или от въглехидрати, за това, че въглехидратите са по-лошия източник също съм писала много пъти и ставам досадна вече.
Считам високопротеиновите режими за вредни поради вредните метаболити на неусвоения протеин. Едно нормално куче с градски тип двигателна активност има нужда от 2г / кг протеин на ден, останалото или се изхвърля, или се превръща в захар.
Омега 3 е все едно в какъв вид ще бъдат - капсули, капки, все тая. Аз гледам дозата за човек и деля на килограмите. С омега 3 на практика не може да се предозира. Омега 3 се съдържат в по-усвояем вид в рибеното масло (но честно казано не знам какво става с тях при топлинна обработка) и в по-неусвояем в някои растителни масла, най-вече ленено. Има отделна тема за омега 3 в раздела.

Определено трябва да уточня, че аз не храня натурално. Не ми е възможно. Към гранулите добавям зехтин или олио и кисело мляко и това е, когато имам финансова възможност давам рибено масло, защото разполагам с общо 110 кг кучета :md_064: .
Всичко, за което говоря, обаче, съм изпробвала върху себе си. Кучетата имат нужда дори от още по-малко въглехидрати от човека, дори и при 10% ще се чувстват добре.

DiDemon, зарежи шийките. Така като ги гледаш - какво хранително има в тях? Ми, нищо. Ако искаш да храниш натурално, трябва да храниш с месо.

#383 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2011 - 08:03 PM

Показване на мнениетоmil_, в 02 November 2011 - 04:51 PM, написа:

Моите предпочитания много хора ще ги оспорят, но аз съм привърженик на високомазнинно хранене, което значи максимум 20% от калориите да идват от въглехидрати, 30 - от протеини, останалото - от мазнини.
Това в твоя случай значи - не всеки ден да е пилешко, а да има и дни с други видове месо.
Предназначението на протеините не е да дават енергия, а материал за градеж. Енергията идва от мазнини или от въглехидрати, за това, че въглехидратите са по-лошия източник също съм писала много пъти и ставам досадна вече.

Мил, аз съм много за това. Дори е добре при гранулите висок клас (малко бягам от темата) да се пресметне дали е такава енергията от мазнини и ако не е да се добави полиненаситена мазнина, месо или друг протеин и евентуално да се намали гранулата. Ако месото е сурово и мазнината е ОК - резултатът е прекрасен.
User's Signature

Качена снимка

#384 Потребителят е офлайн   toshko18 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 November 2011 - 11:36 PM

Показване на мнениетоmil_, в 02 November 2011 - 04:51 PM, написа:

Считам високопротеиновите режими за вредни поради вредните метаболити на неусвоения протеин. Едно нормално куче с градски тип двигателна активност има нужда от 2г / кг протеин на ден, останалото или се изхвърля, или се превръща в захар.

Може ли малко разяснение как протеините се превръщат в захар, моля?

User's Signature

Качена снимка Качена снимка

#385 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 November 2011 - 07:30 AM

Чрез процес, наречен глюконеогенеза, потърси в нета, ще намериш подробни описания.
На практика чрез този процес може да се набавя глюкоза на мозъка дори когато в храната отсъстват изобщо въглехидрати. Неприятното е, че при него има много междинни метаболити - отпадъци.

vlado zoo, точно така, затова обикновено препоръчвам да се добавя зехтин, олио, рибено масло. Месо също е добра идея, а в зависимост от това дали гранулата е високопротеинова, може да се избере по-мазно или по-сухо месо. Респективно, тези калории от добавеното трябва да се отнемат от дневната дажба гранули, т.е тяхното количество да се намали колкото трябва. Така коригираме баланса в гранулите, който по чисто технологични причини е високовъглехидратен.

#386 Потребителят е офлайн   _Натали_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 November 2011 - 08:58 PM

Мил,би ли ми препоръчала някоя рецепта за нас , за по-дългосрочен период,защото аз от тогава до сега си я храна с тази ,високопротеиноввата.
User's Signature

ЛЮБОВ е да раздаваш душата си без жал и мигом да забравяш кому, какво си дал!

#387 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 November 2011 - 08:01 AM

Ами просто не само пилешко месо. Да има дни с друго месо.
Не се наемам да правя рецепти на хората, съжалявам.

#388 Потребителят е офлайн   _Натали_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 10 November 2011 - 09:10 PM

Сменям само месото ,като пресмятам грамажа му според калорийността му и другото си е същото ?
Защо по принцип не се наемеш за рецепти ? Ако ти досаждам и ти губя времето , извини ме , наистина , но не зная какво да правя . Би ли ми препоръчала поне някой към когото да се обърна , някой изготва ли "режими" . Ако има кучешки "диетолог" веднага бих записала час ,както е като при хората . Или поне някаква литература някой да ми каже , която мога да положа за основа , а не "поредната гледна точка" ... Много съм отчаяна ,защото гранулите вече тотално не са за нас , след като обривите ,които и се появяват се установи ,че не са кожни , а алергични реакции и значително намаляха като спряхме гранулите ....
User's Signature

#389 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 November 2011 - 09:20 PM

Ако алергията е към някоя от съставките в гранулите трябва да внимаваш и в натуралното хранене.
Аз имам спрингер например, който целия се обрива от висок протеин. Което не значи, че не яде гранули. Има и хипоалергенни храни.
Трябва да разбереш каква е алергията и към какво. И колко е страшна. Щото имам и куче, което е алергично към пеницилинови антибиотици, ама там го разбрахме след алергичен шок с белодробен отток. Недай си Боже да е толкова страшно!
Говоря на изуст какво бих предприела. Може би е добре да се консултираш с ветеринар относно алергията, не диетата.

#390 Потребителят е офлайн   _Натали_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 10 November 2011 - 09:25 PM

Ветеринарите казаха - наблюдавайте ,може да е от всичко . В този момент по други причини сменихме гранулите и ми направи впечатление ,че обривите намаляха драстично.
User's Signature

#391 Потребителят е офлайн   _Натали_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 10 November 2011 - 09:25 PM

Ветеринарите казаха - наблюдавайте ,може да е от всичко . В този момент по други причини сменихме гранулите и ми направи впечатление ,че обривите намаляха драстично.
User's Signature

#392 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 November 2011 - 05:35 AM

Не се наемам, защото не съм диетолог. Чела съм доста, но си оставам лаик. Мога да споделя мнение, препоръка. Но да изготвям менюта, с които хората да си хранят кучетата, би било самонадеяно. Може да пропускам нещо и да ви създам проблем, да кажем дефицит на някой незнаен минерал или витамин ...
Някъде из темата беше писал един човек, който се представи като диетолог и звучеше доста убедително, беше дал една рецепта.

Относно алеригия, ако е хранителна:
Много чест причинител е пилешката мазнина. Бройлерите се тъпчат с антибиотици и всякакви лекарства, а токсините се отлагат в мастната тъкан. Почти всички гранули дори да не съдържат пилешко месо, съдържат пилешка мазнина.
Друг чест случай е глутенова непоносимост. Често алергените са някакъв вид чужди протеини. Затова подходът е следният:

Слага се кучо на хипоалергенна диета. Без глутен, само с един вид източник на протеин и то някакъв, на който кучо не е бил подложен много-много. В гранулите обикновено агнешко с ориз. Така се храни месец - два, докато отшумят признаците. След това много постепенно се включват други храни една по една, като се наблюдава коя нова храна може да даде проблем. Това е начинът да се идентифицира причината за някаква хранителна алергия или непоносимост.
В такъв случай пилешкото не е добър избор за теб, също недей да сменяш месата. Избери нещо като агнешко или телешко с ориз, като начало не добавяй яйца, и карай така известно време. При първа възможност ще ти сметна количества за тези меса, но съм наистина много натоварена, състезавам се с времето напоследък.

#393 Потребителят е офлайн   _Натали_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 November 2011 - 09:09 PM

Мил ,благодаря ти много за отделеното време, за съветите,за помощта и за всичко . Успех в задачите,които имаш .
Този човек къде мога да го намеря ? (ник ,тема,нещо за контакт..)
User's Signature

#394 Потребителят е офлайн   _Натали_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 November 2011 - 09:09 PM

Мил ,благодаря ти много за отделеното време, за съветите,за помощта и за всичко . Успех в задачите,които имаш .
Този човек къде мога да го намеря ? (ник ,тема,нещо за контакт..)
User's Signature

#395 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2011 - 03:10 AM

http://forum.dog.bg/...post__p__446746

#396 Потребителят е офлайн   Hello Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2011 - 06:07 PM

Най-сетне се престраших и аз да премина към натурално хранене. Давам пилешко месо (бяло) нарязано на кубчета, един път в седмицата, най-много два, давам агнешко като заливам тези два типа с гореща вода. През останалото време давам телешка кайма сурова. Два пъти в седмицата давам пилешки дробчета и сърца които правя на грила в микровълновата защото сурови отказва да ги яде, както и варени. Към това всеки път добавям микс зеленчуци (листни зеленчуци, настърган морков, броколи, настъргана царевица) или микс плодове (настъргана ябълка, без обелката, круша, банан). Два пъти в седмицата добавям по един суров жълтък, а един път в седмица давам само кисело мляко и зеленчуци или плодове. Мисля, че би било добре един път в седмицата да давам риба. Кокали, дори сурови ме е малко страх да давам и затова само от тези кожените. Другото, което давам е едни витамини в които има и 0,04 мг калции на хапче, като се дава по 1 на всеки 10 килограма, моето е 30 кг. А да, добавям и зехтин във всяка порция.

Питам се дали може да се дава сурова жълта тиква настъргана? И дали трябва да давам още калций...
User's Signature

Качена снимка

#397 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 07 December 2011 - 06:10 PM

Добави и извара, както и прясно (несоленото, меко) сирене.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#398 Потребителят е офлайн   Hello Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2011 - 06:19 PM

Изварата и сиренето мога ли да ги давам заедно с месото, защото четох някъде, че не е добре млечните продукти да се смесват с месото, понеже се получава подуване? Тоест да ги давам само в деня, който е определен за почивка от месото или няма проблем да се смесват.
Сиренето става ли да е изкиснато или трябва специално да търся несолено. Извара ми е малко трудно да намирам тук, защото не знам още как се казва, но ще потърся.
User's Signature

Качена снимка

#399 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 07 December 2011 - 06:34 PM

Не знам как е правилно. Аз извара добавям на всичко, натурално с месо, на гранулите.
А за сиренето си мисля, че колкото и да го изкиснеш, пак ще остане много сол, като за кучешките мерки.

п.п. Четох, че език - телешки, агнешки, е много пълноценно месо. Котките не го харесват, но кучетата - да.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#400 Потребителят е офлайн   Hello Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2011 - 06:58 PM

Ясно, ако намеря език ще взема, но суров ли да го дам или трябва да го сваря? Аз знам, че и шкембе е добре да се дава, но още не съм намерила. Всъщност объркала съм се за витамините, в тях има 0,43 Ca. Предполагам, че в такъв случай, едва ли ще е необходимо да се дават допълнителни таблетки калиций.
User's Signature

Качена снимка

• (38 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема