Публикувано: 05 August 2008 - 12:20 PM
Какво толкова сложно има, Ескимото съдържа двойно по-малко омега 3 от GNC. Скъпо е, защото е пречистено. Ти в момента даваш 500 мг омега 3.
Не се наемам да ви правя дозировка за кучетата, питайте докторите си. Но неофициално - да, добре ми се вижда. Като смениш с GNC давай по 2 капсули.
Зехтинът е Омега 9 - мононенаситена. Няма връзка.
ПП Може би трябва да обясня следното: Никоя мазнина не се състои само от един вид мастни киселини. Незаменимите са - Омега 3 и 6 - полиненаситени и Омега 9 - мононенаситена.
Съответно самите Омега 3 са различни видове.
Рибеното масло съдържа около 30% омега 3. Значи в един грам рибено масло има 300 мг омега 3.
Омега 6 се съдържа предимно в слънчогледовото масло, но отново не е 100%.
Омега 9 - в зехтина.
Мазнините са:
- ненаситени. Такива са предимно растителните. Те пък биват:
*полиненаситени - с моного свободни връзки. Течни са дори на студено. Не са устойчиви на висока тепература.
*мононенаситени - с една свободна връзка. Течни са, но на студено помътняват. Сравнително по-устойчиви от полиненаситените, затова се предпочитат за готвене.
- наситени. Такива са предимно животинските. Твърди се, че са вредни, но напоследък това се поставя под съмнение. На стайна температура са твърди - масло, мас. При висока температура не променят структурата си, затова ако изобщо ще се пържи, най-добре да се пържи с тях.
- трансмазнини - тези са истински отровните. При висока температура ненаситените се насищат (свързват се свободните връзки). Също при процеса хидрогениране, който се използва за повишаване трайността на растителните мазнини. Такава мазнина е маргаринът. Всички бисквити, вафли, чипсове изобщо категорията боклучиви храни съдържат трансмазнини - хидрогенирани растителни, за да не гранясват. Ето защо тези храни са вредни.