Защо не трябва да се развъждат кучета без доказан произход
Публикувано: 14 June 2008 - 03:23 PM
Ако притежавате родословие и кучето ви е с добри екстериорни качества, получили сте експертно мнение - тогава решавате да го заплодите. Следващата крачка преди да изберете партньора е да направите изследванията за наследствено предавани болести.
Ако и там всичко е на ред, с чиста съвест можете да изберете партньор на вашето куче, който обаче трябва да отговаря на същите условия, иначе всичко се обезсмисля.
Следват приключенията по самото заплождане, което понякога никак не е лесно. следват грижите за при бременността, идва денят на раждането - трябва да имате под ръка ветеринарен лекар, не дай си боже има усложнения или се наложи цезарово...
След това големите грижи за правилния старт на малките, храни, ваксини, обезпаразитявания, хигиена, чипове, социализация. Това е в общи линии хронологията. Пропускането ня някой от тези детайли може да има фатални последици. Целта е да се сведат до минимум възмжните рискове и проблеми.

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 June 2008 - 03:54 PM
Цитат
Все пак целта е печалбата и парите на всяка цена.Мен ме предупреиха от вет.клиника в никакъв
случай да не допускам кучето за разплод с това заболяване-така и ще направя,за жалост моят
Йозеф никога няма да има поколение.И това пак е по добре отколкото да се измъчват животните.
Свилен, съжалявам за всичките ви мъки покрай кучо! Важното е, сега да му осигурите един спокоен живот, той ще ви се отблагодари с много любов!
Много правилно са ви предупредили от вет. клинаката, че кучето не трябва да се допуска до разплод! :OK: И в нашия случай беше така, макар че аз отдавана бях решила това за себе си. Лекарите ми го казаха в прав текст, без заобиколки, което може само да им прави чест. Не искам някой да минава през това, което аз съм изпитала на собствения си гръб. И не знам какви са тези ветеринарни лекари, които препоръчват женските да родят поне веднъж за здраве :angry:
Chiita и аз си мисля, че има причина именно това куче да попадне в мен. Не случайно съм избрала нея от кучилото, иначе можеше сега да ражда кученца на всяко разгонване, предавайки им болестта си. Сега ще има един прекрасен живот, да ми е жива и здрава!
Публикувано: 15 June 2008 - 01:04 PM
та сега,чета отново темите,но с някакво презрение...откривам как хора на възраст спорят като деца и едва ли не ще се избият ако това беше наживо!
искам да ви кажа,да ви опътя,да ви спра...речете го както искате...нека върнем стария лик на форума,защото този с кавгите не ми се нрави!
има хора,които са в този форум от години и вече имат опити с даването на съвети и тем подобни и се чувстват супер печени,говоря за теб БИЖУ :) разбирам,че имаш невероятен дългогодишен опит с кучетата си :) невероятни са и шапка ти свалям за това!истински чистопородни кучета....но да проявяваш расизъм към другите-НЕЧИСТОПОРОДНИТЕ...които повечето ги наричат пумиари...това е жестокост по-скоро!
сега ще ти кажа нещо,което ти знаеш много добре!
не всички родословни кучета стават за заплождане...те имат доказан произход ;) но е възможно да не са в стандарта...това не се ли води пак квартално заплождане,както го наричаш ти??
има нечистопородни кучета,които са дваж по-хубави от онези чистокръвните-с доказания произход!
не слагай всички хора,развъждащи кучета в една купа-некадърни,безотговорни,квартални развъждачи на нечистопородни кучета ;D
все пак има и такива от един квартал,чиито кучета са в стандарта,чиито бебета са много по-красиви и т.н ;)
гадно е да се правиш на професионалист и да се надуваш,че можеш това и онова...всеки има някакви възможности...всеки е работил здраво,бъхтил се е за да си вземе куче-взима го,реши да го заплоди...и хайде почват обидите ;D
все пак всички хора са различни,едни кадърни,други по-малко кадърни...но нищо не ни различава един от друг...и ние имаме сърца и души и такива работи!
понеже ти си в този форум от по-дълго от колкото аз и някой други хора,твоята дума значи повече от моята...но се замисли...нормално ли е да виниш всеки човек с непородисто куче,без доказан произход??
Осъзнавам,че сега започват нападките към мен,разбирам го...не ме интересува ;)
Huskypower го каза...не е важно само произхода или родословието ;)
Погледни как тя го обясни,виж ти как се нервираш и палиш от всяка дума и нападаш хората за щяло и нещяло
Цитат
Цитат
Жалко е,че сте толкова твърдоглави и дори човек да говори спокойно и приятелски се обиждате и приемате жестоката истина за обида.
жалко е,че хора като теб имат обидите за приятелски разговор ;)
Публикувано: 15 June 2008 - 01:16 PM
На мен ми е пределно ясно,че си афектирана от моите постове и пишеш всичко на лична основа.
Да но заглавието на темата тук не е "твоите" и "моите" отношения,ами е направена за да се изясни "защо всъщност не трябва да се развъждат тези кучета",за да може повече хора да я видят и прочетат.
На твоите постове аз им викам "на всяка манджа мерудия",защото доста неща не са ти ясни,изказваш се неподготвена и спориш за глупости.
На мен ми дойде до гуша да се обяснявам на такива като теб само защото четат между редовете и вадят от всичко написано това което на тях им харесва.
Ако беше прочела всички мои постове до сега,нямаше за пореден път да се изложиш по този начин.
Къде съм проявила разисъм?Ти добре ли си? ...да си имаме уважението,моля.
Къде казах,че всички кучета с родословие стават за разплод и са перфектни?!
И ти всъщност разбра ли,че не всичко опира до красотата на кучето и неговия стандарт?!
Ох,защо въобще се занимавам.Поста ти както винаги е абсолютно безпочвен и безсмислен с цел провокация.

Публикувано: 15 June 2008 - 05:34 PM
щом казваш,че моя пост е на лична основа,то според твоите критерии незнам какви лични отношения имаш с хората,които упрекна тук!чета всичко,но избирам само тези неща които те правят виновна в нещо!
мисля,че си казала много умни неща,но НЕ по правилния начин!
вместо да се ребчиш и нервираш и да се правиш на недостъпна като:
Цитат
или нещо подобно...като те дразни едно мнение се опитай да го игнорираш,но аз немога да игнорирам ей такива подобни,в които обвиняваш хората за нещо,за което НЯМАТ ВИНА...
разбрах че ВСИЧКО опира до това,че кучето може д се запложда САМО АКО е в стандарта...и мисля,че малко си противоричиш...защото ХЕМ казваш,че кучетата трябва да са перфектни за да се развъждаш,ХЕМ това не било важно и не всичко опирало до това...моля те,опитай се да си изясниш нещата ПЪРВО на себе си,тогава говори срещу мен!
И ще те помоля,тъй като аз не те обиждам и ти да не го правиш :)
Звучиш наистина като малко дете,което неможе да си контролира нервите,а до колкото смятам си голям човек!Душата никога не остарява,така че...
и да,темата не е за теб и мен,нито за теб и онези виновните по твоите измислени критерии...така че се опитвай да помагаш от колкото да убиваш желанието на хората,които търсят помощ тук!
поне веднъж ме разбери и спри да се правиш,че всичко разбираш...няма безгрешни хора и всички знаем,че и ти НЕ СИ безгрешна!така че престани!
извинявам се за офф топика,нейните офф топици се приемат,но моите винаги-не,така че ми е все едно дали мнението ще бъде оставено или изтрито!
по темата:
аз съм ЗА заплождането на кучета без родословие...само 1 изискване-да са в стандарта и ако е възможно да им бъдат направени изследвания за болести и да им се изкара празно или бяло родословие...тъй като не всеки може да си позволи да си вземе куче от развъдник за 600(и нагоре)лв.
възможно е и куче за 200лв да се окаже невероятно красиво и В стандарта,на което МОЖЕ да бъде позволено да се запложда!
нека това НЕ БЪДЕ поредната тема обърната за спор,от...няма да споменавам кои хора...просто си мерете приказките...тези които са тръгнали да ги развъждат-ЕДИН БОГ НЯМА ДА ГИ СПРЕ...пък камо ли 20-30 обиди от хора с дългогодишен опит ;)
обяснявайте,като ви омръзне-спрете...просто е невероятно СМЕШНО да гледаш как едни възрастни хора се обиждат един с друг,кой бил прав и кой не ;D ;D
Публикувано: 15 June 2008 - 05:45 PM
Щом администрацията не сметна за нужно да раздаде правосъдие и върви срещу собствените си правила, така да бъде. Та, в подфорума на мечките всеки втори пост е за бебетата( тия, потенциално болните имам предвид), ма какво да правиш- живот.
Публикувано: 15 June 2008 - 06:04 PM
Никое куче не е помияр. Никое. Всяко едно куче е живо същество, с свойте изисквания и потребности. Всяко. Каквото и да е деление на неродословни и родословни да съществува в форума, то е плод на човешките страсти. Всъщност грижите, възпитанието, страстта към всяко едно куче са еднакви, а любовта към кучето, независимо какво е то, е нещо, което не може и не трябва да се измерва - тук няма мерни еденици, думата любов измерва всичко.
Целия кучешки свят е многообразен и пъстър. В него, ако решите да вдигнете завесата и да надникнете там, ще намерите отговори на вашите въпроси, които ще провокират нови въпроси. Там няма постулати, нито ограничения - има единствено страст и желание да се научава повече. Само организациите, които се занимават с чистопородно развъждане са десетки в цял свят. Да не говорим, че има и организации, които отричат така нареченото заводско развъждане и пропагандират запазване на аборигенните породи с тяхната специфика, ареал на разпространение и бит, в който да съществуват. Има организации и любители, които работят или се опитват да формират нови породи. Има обединения на спортисти с кучета, които се интересуват не от екстериорния им вид, а от определени качества и в името на търсенето на тази качества работят с няколко породи, кръстосвайки ги една с друга. Има природозащитни организации, които са посветили развитието си на кучето като животно, без да ги интересува породност. Не са един и два споровете доколко заводското развъждане спомага за запазване на породите и доколко ги променя. Всичко това, нахвърлям набързо, са въпроси, с които се занимават хора. Кучето ... то съществува и това е огромната заслуга на хората, които го обичат.
За да си отговорите на вашите въпроси, трябва просто да пристъпите една крачка напред и да се опитате да вдигнете завесата, както ви писах по горе. Четете, мислете, търсете отговори и задавайте въпроси. На някои от тях може би ще можем да ви отговорим, на други ще търсим отговорите заедно.
Всички хора, които развъждат кучета без документи, обевявайки ги на външна прилика за една или друга порода, са безотговорни към породата. Същото важи и за хора, които имат кучета с родословие, но не се интересуват от тях и ги размножават без документи. Съжалявам, но е така. На въпроса - кое е по важно - кучето или документа - отговорям - когато става дума за породно развъждане, двете неща са неделими и свързани. В този смисъл, дори едно кученце без данни за произход може да бъде прекрасен представител на породата си, отговарящ на всички изисквания на стандарта, но поради липса на данни за неговия произход то не трябва да бъде развъждано. Друго куче, което е с документи за произход, но не е толкова "породно" - в зависимост от степента на недостатъците му то може и да бъде развъждано, а може и да бъде спряно от разплод.
Всъщност често упоребяваме думата - "развъждане". За мен, казвам моето мнение, трябва да се прави ясна разлика между развъждане и размножаване. Развъждането се прави с някаква цел, докато размножаването има една единствена цел - кученца. Тънката разлика в това е, че при племенното развъждане се определят както и средствата, така и инструментите на развъждането, прогнозира се очаквания резултат, както е и налична проверка на полученото поколение. В крайна сметка какво развъждате ? Развъждате дадена порода кучета. Как установявате че тези кучета принадлежат към дадена порода ? Прилича на породата в случая е аргумент, но не доказателство за принадлежност поради липса на доказан произход. На базата на този аргумент се води открита война с породите - това е и причината много от хората в форума да реагират по бурно. Казвам война, защото за съжаление е така - всички размножени кучета, по един или друг начин, които са извън племенните книги са удар по породата, тя съществува въпреки тях и не се влияе от тяхната популация - те приличат, но не принадлежат на нея, те са следствие на нея, но не са нейна основа за продължаващо съществуване. Отново - това не прави никое куче по малко куче, нито може и е определяш фактор за любовта на стопанина. В предишния си пост писах - за да съществува една порода, трябва да има две неща - кучета с доказан произход, принадлежащи към дадената порода и хора, които да се занимават с тяхното развъждане. В случая, всяко едно размножаване на куче с недоказан произход и придобиването му като от друг човек като "порода" е удар срещу породата. България е ярък пример за това - много малко на брой кучета с родословни документи и много на брой кучета, приличащи на породите и продавани като "порода" на хора, които харесват или са влюбени в тази порода. Огромната популация от такива кучета запълва вакума, създаден от липсата на чистопородни животни и дори и да си железен фен на някоя породата, ти се озоваваш с куче, които прилича на нея, но липсва документа за принадлежност към нея. Използва се аргумента - прилича и до там.
Разбирам, че въпросите, които повдигаме са неприятни за една част от посетителите на форума. Както и разбирам, че няма сила, която да спре междусъседските размножавания и продажбите в борсите. Но не можем да лъжем и заблуждаваме, че по този начин се помага на породите - разберете, не можем. И не трябва. Дори и да е конфликта темата, тя има своя образователен характер. Обмислете го добре и разберете - днес породите кучета имат повече от всякога нужда от приятели, от хора, които да работят с тях.
Въпрос на прочит е кой какво ще прочете и кой какво иска да прочете.
Публикувано: 15 June 2008 - 07:03 PM
Поведението ви е гротескно - обединявайки се срещу Бижу и си мислите, че сте ненадминати с разказчетата и съветите си за бременност, раждане, бебета и подобни, давайки една на друга - дрън-дрън.
Доста хора се похабиха да ви отворят очите, ама вие не и не.
Е, дерзайте ......... във вашите си представи!!!
Има една мисъл на Наполеон : Глупакът има голямо предимство пред образования човек, той винаги е доволен от себе си!

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 15 June 2008 - 09:02 PM
Друг въпрос е,че БИЖУ все търси начин,по който да ме обиди...а аз все се извинявам...е НЕ И ТОЗИ ПЪТ!
Обединяваме се-да...нямам думи...скоро мислим да ви линчуваме,знаете ли това :-
Някой хора почнаха да си внушават супер мноо неща...
Не се безпокой БИЖУ...разбрах за какво става на въпрос,но едва ли ТИ ще се научиш да се държиш добре с хора като мен,които просто изказват мнение...
Едно е да НЕ СТЕ на мнението на 1 човек,друго е да го НАПАДАТЕ заради това което той смята-мнението му...
Айде и със здраве ;) старите хора казват: Направи добро-изяш ла*но! :)
Точно това се случва тука,когато си на различно мнение от достатъчно заможните и прекалено разбиращите :)
Публикувано: 15 June 2008 - 09:28 PM
Не съм длъжна да те галя с перце нали така?! ... освен това никъде не съм те обидила.Нито ти налагам мнение,нито нищо.
Съмнявам се,че за да продължиш да пишеш такива неща си прочела поста на дог.бг ...
Мнението ти не се счита за правилно от едно 90% в този форум следователно не виждам смисъл въобще да продължаваш да коментираш нещо.
Разбирам да се изкажеш веднъж,дваж ама ти ... прекаляваш.Разбрахме и чухме повтарям твоята гледна точка,сега ще престанеш ли?

Публикувано: 15 June 2008 - 09:33 PM

Публикувано: 15 June 2008 - 09:46 PM
За жалост обаче не всички са като теб :rolleyes: ...
За съжаление много малко хора осъзнават какъв всъщност е проблема и какво цели цялата тази история около заплождането.Едни говорят за болести,други за екстериор и качества на породата ..
И тъй като в момента говорим за чау-чау аз ще кажа поне по мое мнение колко много се е изменила породата,поне от както аз се интересувам от нея.Не за първи път ще кажа,че точно от такъв тип заплождане сме на това дередже ... българските чау-чау за жалост нямат нищо общо с да речем руските и изобщо с чуждите.
По късата козина,по издълженото тяло,по големите и заострени уши,по издължената муцуна ... нима това не се забелязва?! :huh:
Вижте до какво положение сме
българско чау-чау на 3 месеца,според вас така ли трябва да изглежда едно бебе чау-чау,дайте да говорим честно?

Публикувано: 15 June 2008 - 09:55 PM
Тези хора градят име на породата, докато безразборното пладене работи само за лични облаги.
Е, скъпи съфорумци, колко струва вашата любов в името на породата???
П.п lonesome, браво, че за толкова кратко време си разбрала нещата. ;)

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 15 June 2008 - 09:59 PM

Публикувано: 15 June 2008 - 10:11 PM
Само,че доста хора от този форум не осъзнават,че те самите са потърпевшите от цялата история.Ще дам пример с joleto ... самата ти Йоле драпаш и защитаваш този вид заплождане,а имаш куче баш от такава връзка.Кученце за което си мечтала,че ще стане кокер,кученце което си чакала толкова много време и с толкова мъки си събирала пари,а изведнъж се оказва,че то съвсем не е кокер ... и от там дойдоха и проблемите ти с родителите ти.Ти самата си станала жертва на такъв тип връзка,а ги защитаваш :huh:

Публикувано: 16 June 2008 - 09:30 AM
Статията е полезна , защото показва как се изкореняват наследствени заболявания , но това може да стане само и единствено , когато се знае родословието на кучето , забележете как са стигнали до проблема и в кое коляно са го открили и какви мерки се взимат , като се мисли за запазването на породата и в сьщото време тя да не страда от наследственото заболяване .ARDS - синдром на остра дихателна недостатъчност при далматина
Така ,че да излизате с номера онова е по евтино , а пък другото по скъпо , хич не вьрви ,защото в сьщото време се кълнете колко обичате кучетата си, а оставяте нещастни души след себе си .
lonesome , не се съмнявам , че някой ден ще имаш кучето за което мечтаеш !
Публикувано: 17 June 2008 - 09:52 PM
тук определено биха разкъсали човек с различно мнение от тяхното :blink:
всъщност,наистина тази тема би била полезна,но както гледам споровете са тръгнали още от първата страница,какво да кажа :blink: просто нямам думи!решавам да се включа,като защитавам една теория и почвате да ме съдите,за това което мисля...дори някой хора не се опитаха да вникнат в думите ми...казваха безсмислените ми постове,глупави били ;D
да...може да имам кученце,което няма нищо общо с НИКОЯ порода,но не съм казвала,че защитавам този вид заплождане,а говорех за стандарт!говорех за кученца без родословия,които също могат да бъдат родители,ако им се изкара такова...при положение че се познават родителите и пра родителите ако трябва,за да имат нужните изследвания,за да се докаже че кучето не е болно...а някой хора се направиха,че все едно говоря на г*за си и си четат през редовете,както винаги :blink:
моето куче не е нито от родословни,нито от родители в стандарта...дори незнам дали има наследствени болести и дори мога да кажа,че не ме интересува защото бих отишла и на края на света,за да бъде ТЯ добре...защото не ми пука кой какво ми говори,че била грозна,тъпа,неродословна и тем подобни...знаете ли колко ме бърка дали е чистокръвна или не...обичам си я такава каквато е!
Има хора от тук,които си противоричат!От една страна говорят за родословие,а когато някой почне тяхната тема,веднга се извъртат.Ще дам пример с *БИЖУ*...точно под доказан произход в първите страници имаш предвид родословие...когато казах,че и на обикновено куче може да се извади родословие,да се изследва,да се знаят родителите,за болести да са изследвани...ти веднага започна да говориш,че не опира до родословие...а ти самата говореше за това!
Цитат
Чао-чао :)
Публикувано: 18 June 2008 - 11:06 AM