Dog.bg Форуми : Изкуствено осеменяване. Интервю със специалист.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Изкуствено осеменяване. Интервю със специалист. Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 June 2005 - 08:03 PM

В Европа специалистите по изкуствено осеменяване при кучета са малко. Една от тях се казва Тиина Иллукка от Финландия, руското списание Мир собак (Светът на кучета) й зададе няколко въпроса.

- Колко малки в едно кучило се раждат горе-долу при изкуствено осеменяване?

- Ако при нормално осеменяване женската ражда към 10-12 малки *, то при изкуствено осеменяване малките се раждат значително по-малко, може да се говори дори за 1-2 бебета. Миналата година (2002- б.пр.) в моя развъдник получих при изкуствено осеменяване кучило от пет малки. Това е голямо достижение. За да получа това кучило използвах спермата на шампион-производител от Австралия, починал преди няколко години. Обаче в банката ми се запази не само неговото семе, но и на баща му, който е починал много отдавна, както и на други известни и прочути в миналото мъжкари. Някои от тях са напуснали този свят преди около 15 години. За това при изкуствено осеменяване аз имам много по-голям избор за развитие на определени кръвни линии. В банката ми имам семето и на някои от известни английски мъжкари-производители. Събирах семето в Англия не само за моята си банка, а и поради голям интерес на развъдници от Финландия и от други държави. Също така мога да пратя по поръчка замразената сперма от банката ми за изкуствено осеменяване.

- Колко дълго може да се запази замразената сперма?

- Никой не знае. Може би векове? Или хилядолетия?

- Някои от селекционерите се сблъскват със следния проблем: в един случай се раждат много малки, в друг малко, а понякога женската остава празна. Смятате ли че това е свързано с нивото на активността на спермата, с някакви здравословни проблеми на мъжкия, или това е преди всичко генетично обусловен фактор , фактора на средата, условията на отглеждане, хранене и т.н.? Може ли да се промени ситуацията, когато мъжкия остава женските празни или нещата не са поправими?

- Много сложен въпрос. Когато виждате живата сперма под микроскопа преди да я използвате за изкуствено осеменяване, нейната видима активност не може да ви гарантира успех. Случва се визуално активната сперма да дава след заплождането само едно кученце, а от сперма, изглеждаща много вяла, се раждат 2-3 че и повече малки. Ако нещо не е наред със спермата днес, то причините трябва да се търсят назад във времето отпреди около 2 месеца. За нормалното развитие на семето е необходим срокът от 2 месеца. За да се установи настоящата причина на каквито и да е проблеми със семето, трябва да се вземат тъкани за анализи от семенниците на мъжкия. Първо това е доста сложно, второ малко са специалистите, които наистина разбират от това и могат да помогнат. Според мен причините, предизвикващи отсътствие на бременост след скачка, не могат да са генетично обусловени, просто защото в такъв случай определени кръвни линии би трябвало много бързо да изчезнат.
За да се получат бебета при изкуствено осеменяване трябва да изполва семето от най-високо качество. Добре е известно че при замразяването, размразяването и изкуствено осеменяване около 50% от семето загива. За това се използва семето само на младите мъжки на възраст около 5-6 години. Практически няма шансове за изкуствено осеменяване ако се използва семето на мъжките около 6-7 години и повече.

* - става дума породата Curly-coated retriever .

първоизточник: списание "Мир собак", 2003 година.
Превод Татяна Мартинова.
Следва - подробна статия "Проблеми на племенните производители".
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#2 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 June 2005 - 08:37 PM

В животновъдството това се прави отдавна.Партньорът ми освен азитаци,отглежда крави във фермата си и винаги ги запложда изкуствено.Взема от селекционен център.
Интересно,защо това при кучетата не е така развито?Аз навремето предложих на Горохов(Кара Келле) да вземе семенна течност от едно специално посочено от мен куче,да я замрази и изпрати тук.Отговори че такава практика няма,а и проблемът е в регистриране на връзката.Нямало процедура в националния клуб по породата за това.
Ако това беше решено като проблем,наистина възможностите щяха да се увеличат неимоверно.
Има ли данни за такива събития в България?
User's Signature

Marten BG

#3 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 June 2005 - 08:54 PM

Днес прочетох от собственичаката на женски черен дог че при първата скачка изкуственото осеменяване е забранено от FCI, за първата скачка използвайки изкуственото осеменяване се исква писмено разрешение. Бях много изненадана. Ако някой има инфо потемата - да каже, вярно ли е това и с какво се обяснява подобна забрана (ако има такава?).

в следващата стаия ще превеждам за:
- образуване и смесване на съставните части в спермата
- стадии на еякулацията
- зависи ли качеството на семето от честотата на скачките и възрастта на мъжкия
- качеството - приблизителна таблица за влиянието на възластта (от 1 година и 9)

и още.
User's Signature

#4 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 June 2005 - 09:41 PM

В България семенна течност от кучета не се съхранява никъде, поне за сега. То това е проблема, съхранението и евентуално транспортирането. Преди време уж щеше да се задейства този въпрос, и имаше разговори, но така си и останаха нещата.
---
Furia,
Не знам точно защо се препоръчва първото заплождане да е естествено, може би от някаква гледна точка на това, че ако например женската има някакво генетично стеснение (измислям си) тогава ще има проблем с раждането, а при заплождането изкуствено няма да се разбере това. Пък също така има и психологически момент, особено за мъжкото, то трябва да може. Макар че мен ако питаш, от здравословна гледна точка си е най-добре изкуствено. От друга страна има породи, при които заплождането става предимно изкуствено например англ. булдог, (както и раждането) а често и при агресивни кучета също, и едва ли на някой му пука дали е първо или второ заплождане, дори не мисля, че се спазва, и че има кой знае какво значение. Познавам доста хора които го практикуват а с мое куче съм правила изкуствено заплождане няколко пъти, та имам и малко лични впечатления и опит.

Преди няколко години четох една такава подобна статия, също много интересна и до известна степен се покрива с това което ти си превела.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 June 2005 - 10:20 PM

Цитат

Познавам доста хора които го практикуват а с мое куче съм правила изкуствено заплождане няколко пъти, та имам и малко лични впечатления и опит.

Как се регистрира "връзката"?
User's Signature

Marten BG

#6 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2005 - 12:57 AM

Цитат

Цитат

Познавам доста хора които го практикуват а с мое куче съм правила изкуствено заплождане няколко пъти, та имам и малко лични впечатления и опит.

Това не е особен проблем, но трябва да е разрешено и регламентирано от клуба.
Зоотехникът или ветеринарят който осъществява манипулацията се подписва на Акта за съешаване и така удостоверява, че е извършил процедурата върху женско куче ХХХ със семенна течност от мъжко куче УУУ.
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#7 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2005 - 02:16 AM

Цитат

* - става дума за ретривър с вълниста (чуплива) козина.

Curly-coated retriever ли имаш предвид?

#8 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2005 - 06:34 AM

Красен
В о ригинала пише "речь идет о породе курчавошерстый ретривер". Ако това е Curly-coated retriever и е отделна порода, а не просто ретривър с вълниста козина, както прочетох в стандарта " космена покривка - гладка или чуплива", то да поправя тази грешка? Ще съм ти благодарна за тези уточнения, подобни неточности ще е хубаво да ги изчиствам r)

Huskypower

Цитат

Това някъде в чужбина ли беше, щом в България няма банка за семенна течност? И колко малки са се родили след изкуственото осеменяване? Нали има разлика в кучилата когато една и същата женска ражда след естествено, а после изкуствено заплождане - броя на малки наистина ли е малък?
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   castor Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2005 - 07:35 AM

Да отделна порода е ;) Една от 6-те породи ретривъри:

Качена снимка

(ако прецениш после изтрий мненията, остави само статиите)

#10 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2005 - 08:22 AM

castor
Благодаря!!!!!!!!!
Ей сега ще поправя грешката.
(нека мненията да си останат) w)
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2005 - 08:28 AM

Furia_S, да не се бърка изкуственото заплождане като такова d) с използването на замразена сперма!
По принцип изкуственото заплождане се състои от взимане на сперма от мъжкия и "сипването" й в женската. В България вече доста доктори го практикуват за най-различни случаи и, често, с доста добра успеваемост. Накратко казано, гониш мъжкия със стерилна чашка, "заклещваш" го на ръка и събираш спермата в чашката... След това получената течност r) се налива в женската посредством дълга тръбичка и спринцовка - елементарно, Уотсън... (Естествено, има си "номерца", за да има по-голяма вероятност женската да хване). По лични наблюдения бих казала, че шансът кучката да забременее е малко по-малък от този при естественото заплождане (все пак някои "чалъми" на мъжкия отсъстват), но кучилата са със средни и съвсем обичайни размери - зависи от породата.
Под "чалъми" имам предвид, че: а) самото ухажване между мъжкото и женското куче и "заходите" на мъжкия преди да заклещи женската предизвикват хормонално раздвижване и "подготовка" на влагалището и матката; б) заклещването, освен всичко друго, спомага за въпросната хормонална подготовка и т.н. - тоест, вероятно по-ниската успеваемост се дължи именно на неестествения начин, по който спермата попада в женската (и на стреса от процедурата); а и в повечето случаи женската е "виновник" за използването на изкуствено заплождане - не допуска мъжки, примерно, което значи, че е възможно да има някакъв "хормонален" проблем по принцип...
Както и да е. Родените от такива връзки малки са здрави, жизнеспособни и нормални във всяко отношение. Друг е въпросът какво е отношението на клуба и какво изисква той за регистрацията на връзката (задължително подпис на осъществилия я доктор...); и друг е въпросът, че ПО ПРИНЦИП е за предпочитане естествено заплождане и само ако то не може да се осъществи, е желателно да се прибегне до изкуствено такова.
--
Използването на охладена и замразена сперма е друг въпрос. То се практикува при положение, че мъжкият и женската живеят много далеч (например). В такъв случай се прибягва до "охладена" сперма (пак да не се бърка със замразената), която се пренася в контейнер на доста ниска температура - имам статии по въпроса - и се използва в рамките на 24 часа (приблизително), иначе губи жизненост и умира.
А методът със замразената сперма най-често се използва при ценни разплодници, чийто генетичен материал:а) се запазва за поколенията по този начин и след години пак може да се използва; б) в замразено състояние може да се разпраща практически навсякъде по света...
Освен в България де. По едно време имаше разговори на тази тема, тъй като там, където се съхранява замразена кравешка сперма, може да се съхранява и кучешка, но излизаше много скъпо, доколкото си спомням, а и интересът е малък.
При охладената и замразена сперма вече се забелязва намаляване на размера на кучилата, но донякъде това зависи и от начина на заплождането. При използването на операционни процедури, при които спермата се въвежда директно "на място", е постигната много прилична успеваемост с кучила дори по-големи от обичайното (специално за сибирско хъски). Иначе, при "обичайния" метод кучилата действително са по-малки и шансът женската да не забременее - сравнително голям.
Или поне така пише по литературата.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#12 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 June 2005 - 08:56 PM

Цитат

Цитат

Не е сложно, за документиране на връзката трябват две неща:
едното е да има документ, че е взета семенна течност от еди кое си мъжко куче, с която е осеменено еди кое си женско, собственост на еди кой си и е станало на еди коя си дата. Този документ се издава от вет. лице.; второто е, че трябва да има и документ, с който собственика на мъжкото куче потвърждава това. В същност това може да бъде оформено и в един документ, но да присъстват и двата елемента. Все пак едно такова потвърждение е необходимо например ако вет. лице е било подведено по някакъв начин или не е могло да удостовери със сигурност кое куче кое е, защото може да няма например четец за чипове и т.н.
А регистрирането на самата връзка става в съответния клуб и по съответния ред.
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 June 2005 - 09:23 PM

Цитат

Това  някъде в чужбина ли беше, щом в България няма банка за  семенна течност? И колко малки са се родили след изкуственото осеменяване? Нали има  разлика в кучилата когато една и същата женска  ражда след естествено, а после  изкуствено заплождане - броя на малки наистина ли е малък?

Не, в случая става въпрос за изкуствено заплождане, но семенната течност не е замразявана.
За това колко малки се раждат ... зависи от много неща, както от мъжкото така и от женското, както от момента, така и от възрастта и т.н. не е задължително да се родят по-малко на брой кученца; това обикновенно става при заплождане със замразена семенна течност, защото тогава се губят около 50 процента, но пак не е задължително. При изкуствено заплождане непосредственно след взимането на семенната течност, мисля че няма никаква разлика с това ако в същия момент е станало естествено, разбира се ако е извършено правилно. При това изкуствено заплождане семенната течност се вкарва много навърте, по-навътре, от колкото става при естественото, практически почти на "най-близката спирка" слизат :), но и това не е кой знае какво предимство, защото вси пак сперматозоидите са си програмирани и доста от тях имат "картата" на мястото където отиват l) говорим за милиони ... нещо от сорта на 600, че и повече.
Мога да приведа следните примери, които съм наблюдавала
Женско куче, заплодено естествено на възраст 3-3,5 години с мъжко куче приблизително на същата възраст (едно заклещване) раждат се 4 кученца. Същото женско куче се запложда изкуствено (с хормонален тест, за да се опредли деня) втори път на възраст 7,5 г. с мъжке куче приблизително на същата възраст (едно изкуствено заплождане) раждат се 3 кученца.
Втори случай - женско куче на възраст към 3 г. се запложда естествено от мъжко куче на 4 год. (две заклещвания) раждат се 7 кученца. Същата женска се запложда пак изкуствено след година с друг мъжки на около 5 години, раждат се 8 кученца.
Трети случай - женско куче се запложда естествено на възраст 2 г. едно заклещване (не знам възрастта на мъжкия), раждат се 5. След това същата женска се запложда пак естествено на възраст ... май 3,5 -4г. исе ражда едно кученце.
Естествено имало е и случаи, когато женските са оставали празни, но това важи и за двата случая, просто факторите, които имат значение и оказват влияние са доста.
Относно стреса от манипулацията - също има разлика при различните индивиди. Примерно ако кучката се страхува от вет. кабинет. Иначе друг стресов момент аз не виждам, или поне не съм наблюдавала. При естественото заплождане също има момент на стрес и също според зависи, но съм виждала кучки, които врещят, вият, треперят, очите им аха и да изскочат от орбитите ... дори напишкване и наакване съм виждала.
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   ambull Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2008 - 11:18 AM

здравейте, аз се казвам стефан и имам женско куче американски булдог на 4г. , която до сега е раждала само веднъж, но от тогава немога да я заплодя, защото е по голяма от мъжките и те немогат да я зклещят, инач кучката си дава много добре. ако можете да ми обястните по подробно за цялата процедура и имали някакви специални прибори за вземането на спермата и наливането и в женската. прдварително ви благодаря

#15 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 16 June 2008 - 08:41 AM

Какви са рисковете за женската при изкуствено осеменяване?

#16 Потребителят е офлайн   kichevamar Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 27 November 2008 - 12:03 PM

Скъпи колеги,
много ми беше приятно като открих вашия форум. Радвам се за инициативата на ветеринарните лекари да търсят съвременни подходи в решаването на репродуктивните проблеми при кучетата. Занимавам се от 25 г. с този проблем. Професионалният ми интерес е продиктуван не само от актуалността му и моите научни търсения, но и от факта че много пъти се е налагало практическо решаване на въпроса. До настоящия етап за тези години съм направила над 200 изкуствени осеменявания при различни породи кучета. Тази практика и тъсенето на последни научни достижения в това направление ми даде възможност да достигна до едни сравнително добри резултати от заплодяемостта и те са над 85% заплодяемост, със свежа сперма. Правила съм опти и със замразена сперма, като съм разработила биотехнологията за замразяване на сперма то кучета в алуминиеви туби, в по-големи обеми до 20 мл. Имам публикувани научни съобщения в това направление, както и разработен научен проект.
Пиша ви с желанието да помогна на младите и интересуващи се лекари от тънкостите, техниката и практическото приложение на метода на изкуствено осеменяване при кучета.
Ако проявявате професионален интерес - заповядайте!

#17 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 November 2008 - 12:16 PM

А каква е успеваемостта при опитите ви със замразена сперма?
Според вас какъв е процента на успеваемост,ако спермата е замразена преди 15г примерно?
Благодаря предварително за отговорите.
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#18 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 27 November 2008 - 12:37 PM

Има ли база за съхранение на замразена сперма в България?
Интересувам се също от опита ви за дребни породи по тясно за померан.
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#19 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2008 - 01:14 PM

Подържате ли връзка със "семенните банки" по света ?
И мен ме интересува успеваемостта със замразена и охладена сперма и има ли тя почва у нас , т.е. възможно ли е (съхранение , технология за размразяване, техника)?
В кой град в Бг практикувате и къде ,от написаното останах с убеждение , че става дума за някакьв институт ?
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2008 - 08:23 PM

kichevamar, Здравейте.
Много живо се интересувам и аз от опита Ви. Имате ли база за съхранение на замрaзена сперма и каква би било ежемесечното заплащане? Каква е вашата успеваемост в практиката с този вид осеменяване? Какво повече можете да ни кажете за охладената семенна течност (също ако можете и процент успеваемост и каква числена практика)? Имаме ли възможност за реализация в България? ...
Останалите ми въпроси са същите като зададените преди мен.

Поздравления за работата и интересите Ви!

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни