- (9 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Добре ли е да се гледа куче на двора и какво значи това?
Публикувано: 04 July 2008 - 10:52 AM
Темата е отделена от друга, за да може да продължи разговора, без да се омазва темата за кучето.
мод
? ? ? ?
за ротче....
възмоно е да съм се объркала
а относно това дали ще се видя в чудо.....
преди време имахме 5 кучета
като повече от нези кучета умряха от старост
1 го блъсна кола , за съжаление фатално
и 1 татко го продаде
от както се поня не сме имали по-малко от 3 кучета
имам предостатъчно време да се грижа за тях, защото вече не работя и по цял ден съм покрай тях.
както и да е
нямам намерение да ви убеждавам че съм стопанинът мечта
ако решите, че може да ми се гласува доверие - ще се радвам
ако ли пък не - дано кутрето намери своите хора

Когато човек използва правото си да замълчи, тогава на истина има какво да каже!!
Публикувано: 04 July 2008 - 11:25 AM
Хайде ще пробвам да систематизирам какъв собственик се търси. Няма да даваме малката на двор, за пазач и прочие - тя домашен любимец, мястото и е при собственика и. Още повече, че питовете имат особена нужда от контакт с човека, за да са щастливи - а това искаме за нея. Не се дава и на деца, защото вземането на куче е сериозно решение, бъдещия и собственик трябва да е наясно със всички отговорности, които носи притежанието на куче - към него и към околните и да може да ги поеме. И трябва да бъде човека от който зависи такова решение, за да се избегне варианта друг член на семейството да изхвърли кучинката, щото нещо си... И, разбира се, най-важното - да се харесат с кучинката. И още нещо - трябва да знаем къде ще живее, за по-сигурно.
Малката заслужава хубав дом. Наистина!

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.
Публикувано: 04 July 2008 - 12:04 PM
момент момент............
кучето не го е блъснало кола по моя вина
продаденото куче беше пойнтер - и то беше на блаща ми
когато престана да ходи на лов предпочете да го продаде
кучето НЯМА да е пазач
това пък от къде ви хрумна??????
и още по-интересното е от къде ви дойде на акъла, че ще го гледа дете?????

Когато човек използва правото си да замълчи, тогава на истина има какво да каже!!
Публикувано: 04 July 2008 - 03:28 PM
убедена съм, че преценяваш конкретната ситуация правилно.
Само да добавя, че не всички кучета, гледани на двор, са лишени от контакти със стопаните си. Казвам го, защото оставам с впечатление, че преобладаващото мнение тук е, че гледа ли се куче в двора, то задължително това куче не получава достатъчно ласки и грижи. Естествено, всичко е индивидуално и трябва да се прецени човека внимателно, но мисълта ми е, че не трябва автоматично да се изключва варианта за стопанин (не говоря за конкретния случай), ако той ще гледа кучето в двор.
Нашите кучета не са влизали никога при нас. Не смятам обаче, че не са домашни любимци. Получават разходки около час сутрин и вечер, сравнително послушни са (в смисъл, изпълняват команди), имат меки постели в къщичките си, на планината специално за тях нося спален чувал и спят в палатката при нас ... Даже мога да твърдя, че за едно куче (особено по-голяма порода), което цял ден е само (повечето хора работят или са заети някъде през деня), по-интересно е навън, отколкото затворени в стая, където понякога са дори затворени в клетки, за да не рушат мебелите.
Поставете се вие на мястото на едно куче - какво ще предпочетете - да стоите сами в стая, където нищо не се случва, когато хората ги няма, или да сте на двор, да тичате, душите, въргаляте в трева, играете с каквото си пожелаете, без някой да ви се кара, да гледате движението навън, да лаете по котки, кучета, камиони, хора и т.н.
Накратко казано, дворът или апартаментът не определят стопанина - кучето може да е в апартамент и да се чувства добре, но може да се чувства и зле. Може да е на двор и да живее добре или зле. Всичко зависи единствено от отношението и мирогледа на стопаните.
Публикувано: 04 July 2008 - 03:42 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 04 July 2008 - 03:48 PM
ние сме семейство 7 човека
като постоянно................... казвам постоянно сме по двора
закусва се, обядва се и се вечеря на верандата
работи се по двора
хора постоянно идват и излизат от нас
да не говорим за комшийските деца, които също не са им чужди кучетата
постоянен достъп неможе да се даде
защото ако вие можете да си пуснете кучето от двора да ви се качи в леглото аз немога
като пот двор имам в предвид нормален двор на село
със всичките му домати
чушки
картофи
естествено и тревичка в която пръскачката не спира

Публикувано: 04 July 2008 - 03:56 PM
не разводнявам темата
просто намирам начин да докажа
че когато си гледам кучето 70% на двор не ме прави по-лош стопанин от тези, които гледат кучета в вдустайни апартаменти
третират ги като мебели
и когато викнат по кучето то да прави всичко
кучето е куче за да е свободно
за да се въргаля в тревата
за да скача в снега
да гони топката когато децата играят на футбол
да тича с другите кучета
да си рови кокалите в градинката

Публикувано: 04 July 2008 - 04:25 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 04 July 2008 - 04:25 PM
колко развъдника гледат кучетата по апартаменти и изобщо в затворени пространства?
и ще замоля най-искрено някой ако има нека пусне снимки да се види какви са условията в развъдник

Публикувано: 04 July 2008 - 04:29 PM
Цитат
когато едно от старите кучетабеше още живо
по-младите се учеха от него
сега дворът ни е разделен на две части
по-голямата е работната
по-малката е за беседката
тревичката и цветята
проблемите са препикаването и ровенето
след известно количество викове по тях вече не пишкат в градината
влизат си в клетките и си вършат там работата
а ровенето още е в прощес на научаване

Публикувано: 04 July 2008 - 04:30 PM
На двора правят каквото си поискат - тичат, гонят топка, спят, играят си.
Има начин.

Публикувано: 04 July 2008 - 04:38 PM
да нямам развъдник и нямам амбициите да имам
но ми е интересно как в развъдник могат да се гледат в клетки по има-няма 10 кв.м. а в къде-къде по-голям двор неможе
нали именно развъдчиците са тези, които казват, че кучето им не е само качествено
но и добре гледано
нали от тях трябва да се учим да гледаме кучетата
ако не е така то развъдчиците се превръщат само и единствено в производители
защото неможе да имаш претенции къде ще живее кучето след като го продадеш
а ти да го гледаш в кледка наподобяваща тези на изолаторите

Публикувано: 04 July 2008 - 05:46 PM

Публикувано: 04 July 2008 - 11:14 PM
Кучето може да живее и в кенеф, в двор или в палат, стига да се разхожда и да му се обръща внимание - то ще е щастливо.
Публикувано: 04 July 2008 - 11:33 PM
Цитат
Количествено погледнато, да, кучетата в апартаменти имат повече контакт със стопаните си. Но качествено - в какво се изразява общуването? Примерно 8 часа сън за стопанин и любимец. Около 5-10 часа самотно спане за любимец в очакване на стопаните да се приберат от работа/училище/развлечения (при 8 часов работен ден). Около 4-6 часа спане за любимец някъде край стопанина, докато той се занимава с нещо свое си или гледа ТВ. Така остават около 3-5 часа за истинско общуване, т.е. кучето да е активно. Тук включваме разходките - колко чести и дълги са те, не пропускаме ли някоя заради дъжд, студ, мързел? А колко качествени са те - кучето пуска ли се да тича на воля, или се извежда само до тоалетна? Или средно около 4 часа за активно общуване. В какво се изразява то? Играе ли се с кучето, обучава ли се, кучето активно ли е по някакъв начин?
В двор предимството е, че кучето не се ограничава и затваря, а може да се движи и да си се занимава със своите си кучешки работи. Отнема му се единствено възможността да спи край стопанина си, но пък му се предоставя повече свобода.
Просто искам да кажа, че всичко си зависи от хората. Има ли в тях любов към животните, няма начин те да страдат от недостатъчно общуване, дори и да живеят на двор. Няма ли любов, може 24 часа да са непрекъснато под един покрив със стопанина си и пак да им липсва общуването.
Не обичам да пиша без нужда. Но няколко пъти вече виждам, че условие за задомяване на куче е то да не е на двор. Категорично. Без задомителите да си направят труда да се вгледат в хората. Най-ярък пример, за който се сещам, е за jutsi и Пандичка.
Цитат
За да съм коректна, все пак в горния случай по телефона едно се е казало, друго се е разбрало и това е повлияло на отговора, но подобни недоразумения биха могли да лишат бездомно животинче от любящи стопани.
Публикувано: 05 July 2008 - 06:38 AM
П.П - темата е отделена от Малка пит търси дом!, благодаря на МОД за което.

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.
Публикувано: 05 July 2008 - 10:32 AM
Цитат
от темата - Малка пит търси дом!
а поводът за пораждане на спора е факта, че не ми се дава за осиновяване куче, защото съм щяла да го гледам на двор..
Цитат
неможе изведнъж да измъкнеш кучетата от досегашната им среда и да очакваш да се чувстват комфортно и всичко да е на ред
не става
те не са си вкъщи
не им мирише на тях
негостоприемно им е
Цитат
същите тия хора са свикнали с тамошните кучета защото са покрай тях от е такивка фърфалачета.....
тамошните кучета са свикнали с тях иметто защото познават съседите от сума време
познават гласа им
дори и бръмченето на колата
а едно апартаментско куче
когато го заведеш на село на него му е непознато всичко
ок лая на съседското куче
до кукуригането на петела
неможеш да очакваш от куче,у което цял живот е било в апартамент да се държи нормално и естествено когато го оставиш само на двора с всичките непознати звуци и да искаш поведението да е нормално когато види крава
а защо кучето иска да е постоянно с теб.....
любовта към стопанина не я отричам изобщо
но се създава една зависимост към стопанина
както при децата
ако от бебета ги дундуркаш постоянно
като порастнат все ще са ти около полата и няма да посмеят да направят нищо сами
защото нямат опит
защото нямат смелост
защото нямат индивидуалност
Цитат
да
две различни неща са
но съвсем друго е изолирана къщичка с два метра синджир
друго е клетка от 10 кв м
в която има къщичка
покрито място да не вали
и в която клетка се затварят само и единствено когато идват гости и то такива гости, които ги е страх от кучетата
ето ти един пример -
така кучето нещастно ли ти изглежда

а така

или пък тука
нека се замислим кое е по-естествено за едно куче
средата в апартамент, където много от естествените му функции и нужди се подтискат
или на двора
междо другото какви са необходимите километри, които един пит трябва да .....бяга на ден
до колкото си спомням за овчарка беше 20 км
и не ми е ясно как овчарка, която се гледа в апартамент може да измине тия километри
като е за два часа пред НДК на каишка ли?

Публикувано: 05 July 2008 - 10:47 AM
понеже ми се стори, че някъде става дума и за това
за мен социализирано куче не е това куче, което е 24ч със стопаните си
за мен социализирано куче е това, което има контакт с много и различни хора
има изградено поведение в разалични среди
за мен кучето гледано в апартамент не е такова
то си е свикнало с неговото си ареалче и всичко различно от апартамента е "лошо"
а е "лошо" защото е непознато

Публикувано: 05 July 2008 - 10:53 AM
Нямам нищо против кучета да живеят на двор, да те там имат повече пространство да се движат, а когато са повече от едно и да играят. Но пък не мога да си представя лично моето куче, нищо, че е ловджийско, да живее на двор. Тя просто ще се залепи на вратата и ще започне да плаче. Има кучета и кучета. Някои кучета са самостоятелни и им харесва да се изтягат на двора. На други обаче връзката с човкеа до тях им е нужна 24/7 и те страдат ако ги затворят на двора. Да, затворят. За моето куче оставянето на двор би било затваряне отвънка.
И си мисля, че в конкретния случай просто кучето не е подходящо за вашият двор. Много други кучета биха били подходящи и съм убедена, че биха били ужасно щастливи в голям двор, компания и прочие. Не се засягайте толкова, не приемайте отказа толкова лично. И не се опитвайте да се докажете като идеален стопанин, личи си, че ви е грижа за кучетата, не е нужно да се браните. Просто приемете, че това куче иска да спи в легло.
П.п. Аааа, айде да си имаме уважение. Искате да кажете, че като си отглеждам кучето само в апартамент /защото не, че не искам къща, а нямам пари за нея/ кучето ми е озлобено, несоциализирано агресивно чудовище, което никога не се среща с други кучета, хора? Не съм съгласна. Кучетата отглеждани в апартамент имат също толкова динамичен социален живот. Постоянните разходки навън, на различни места, между различни хора какво е според вас? По вашата логика аз същото мога да кажа за двора. Кучето си стои на двора и всичко останало е "лошо". Недейте да говорите, като не сте го видели и не го разбирате.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 05 July 2008 - 11:06 AM
че кучетата гледани вътре са чудовища
изобщо нямам идеята да се доказвам като супер стопанин
Цитат
за един ден вашето куче с колко различни човека се среща
Цитат
куче, което е живяло на двор може по-лесно да се приспособи към каквото и да било
от куче, което е било в апартамент
аз го наричам разглезеност
Цитат
виждала съм го и го разбирам
бяхме приютили вкъщи пекинез (ето това според мен е вътрешно куче)
живееше си вътре с нас
гледаше ТВ с нас на дивана
спеше с нас по леглата
той неможеше на вън защото е свикнал вътре
тоя дори лятото - когато всички врати на къщата са отворени
излизаше - пишкаше или каквото там правеше и влизаше веднага вътре
това, че ние вземаме решение вместо кучето
не прави решението автоматично по-правилно

- (9 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »