Добре ли е да се гледа куче на двора и какво значи това?
Публикувано: 10 July 2008 - 10:12 AM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 10 July 2008 - 01:00 PM
Е представете си колко хора гледат кучетата си в двора и ги разхождат поне 1 път през деня и ги водят в гората или на морето понякога.Все пак повечето хора,които имат куче в двора мислят,че да си тичка там му е достатъчно и също си мислят,че като минат няколко пъти покрай него и го погалят по главата това му е достатъчно :huh:. А можете ли да ми кажете по колко време хората обръщат внимание на кучетата си през зимата-МНОГО,АМА НАИСТИНА МНОГО МАЛКО хора го правят :-.А кучето има нужда от внимание,от грижа,а все пак където и да е кучето,си има нужда и от ежедневни разходки със стопанина...

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
Публикувано: 10 July 2008 - 01:28 PM
Цитат
ако си мислиш, че аз правя така с моите кучета лъжеш се много здраво

Когато човек използва правото си да замълчи, тогава на истина има какво да каже!!
Публикувано: 10 July 2008 - 01:46 PM
причините поради които са там е че те самите се чувстват по-добре и понеже само вечер ги пребираме вътре даже понякой път не искат да влизат!!а за вниманието смятам че получават достатъчно защото и аз самата нямам търпение да стана и да ги изкарам или да си поиграя с тях или пък да се върна от работа и да не си видя кучетата е като някъкъв кошмар за мен така че според зависи това как се гледа кучето според мен е даже по-добре да живее на двор защото и така самите те стават по-здрави и много от болестите не ги ловят които се появяват при къщните кучета
Публикувано: 10 July 2008 - 01:52 PM
Все същото дъвчим. Вие ако си разхождате кучетата достатъчно, колко от апартаментските кучета получават адекватни разходки? А в този форум за първи път научих, че освен това и в клетка ги затварят, когато няма никой у дома.
Цитат
А вие може ли да ми кажете, по колко време хората в апартаменти си разхождат кучетата целогодишно? Имайте предвид ВСИЧКИ, които отглеждат кучета в апартаменти. Или разходките не са критерий за щастие на кучето?
Не можете ли да разберете, че идеален вариант НЯМА. Всеки, който обича кучето си, се старае съобразно условията да му осигури максимално добро съществуване.На всеки вид гледане на куче, аз бих казала, че то може да бъде още по-щастливо.
Цитат
Не разбирам тогава какво ви дразни. Щяло да бъде още по-щастливо... Как измервате щастието му, та го и степенувате? И какво значи малко щастливо, средно щастливо, много щастливо?
Публикувано: 10 July 2008 - 02:14 PM

Публикувано: 10 July 2008 - 02:49 PM
И за кучетата важи същото - мойто куче живее щастливо и спокойно в апартамент с редовни разходки, достатъчно внимание. Но би било още по-щастливо ако имахме и къща с двор и още едно две кучета с които да си играе през деня и вечер да се приберат и легнат на дивана до нас пред ТВ. Разбираш ли ме? Или сега само ще се заяждаме за всяко изказано мнение.
Не мисля, че куче гледано САМО на двор е ДОСТАТЪЧНО щастливо, такова е мойто виждане. На другите виждането е друго. Въпрос на вкус и разбиране.

Публикувано: 10 July 2008 - 03:46 PM
Хайде да си спомним защо се отдели тази тема тук.
Цитат
От което заключих, че за голяма част от хората тук домашен любимец и двор са някак несъвместими. Намерението ми беше и все още е да ви представя гледна точка, различна от вашата. Първото ми мнение по темата завършва така:
Цитат
Приложих и примера на jutsi, на която й беше отказано куче под претекст, че не се дава за двор. По-късно се разбира, че се е получило недоразумение - момичето, даващо кучето, не разбрало как точно ще се отглежда кучето. Защо ли е недоразбрала? Защото думичката "на двор" веднага е включила стереотипизацията - на двор = на "кофти гледане". Не си е направила труда да поразпита подробно, да разбере що за хора са и т.н., да изчисти недоразбиранията.
Идеята ми не е да ви накарам да промените начина, по който гледате кучетата си. Просто ми се иска на едно пале, на което му се търси дом, което все още не си е изградило стереотип на живот, да не му се отнема възможността за евентуално щастие, по-различно от вашето виждане за щастие.
После пък се оказа, че кучето дори и да е щастливо само на двор, не е достатъчно щастливо. Добре, вашето куче нали е достатъчно щастливо? Мисълта ми е за бездомните, търсещи стопани. А това имате ли предвид, когато задомявате?
Цитат
При такива случаи какво става? Едно достатъчно щастливо куче става достатъчно нещастно, защото стопаните му се отказват от него.
И пак да повторя, че колкото и пъти да го пиша, това сякаш все остава неразбрано. Важен е ЧОВЕКЪТ, който ще се грижи за кучето.
Публикувано: 10 July 2008 - 04:00 PM
Както споменахме някъде из темата, точно това куче беше преценено, че не става за двор. Не става САМО за двор. А момичето не даваше признаци да размисли дали няма все пак да пуска кучето вътре.
Но виж, искам да наблегна на една разлика, която явно ти убягва. Аз може да нямам къща с двор, на който да си игаре моето куче, но доста често /3 пъти на ден/ се старая да я водя навънка, което донякъде компенсира липсата на двор. Все пак не си стои 24/7 в апартамента /не че нямаме такова съседско куче/. Затова пък хората, които гледат кучето САМО на двор НИКОГА не го пускат вътре. И, ако се сещаш вече къде е разликата ще се радвам.
Не споря, че най-важен е човека. Тук говорим кое според нас е по-добро за кучето. И аз ще продължавам да си стоя на мнението, че колкото и перфектен да е стопанина за мен най-добре е кучето в крайна сметка да се прибира вътре. Имам си причини да мисля така, може би ще стане дума и за тях.

Публикувано: 10 July 2008 - 04:35 PM
Цитат
Дебело подчертавам, че не става дума за конкретен случай. Но стоя твърдо зад идеята, че САМО ТОЗИ аргумент, и никой друг, не бива да е критерий за даване или недаване на куче.
Цитат
Нали се разбрахме, че разликата е там, че едното куче е щастливо, но не достатъчно, а другото куче е достатъчно щастливо, но все пак и двете са щастливи?
Публикувано: 10 July 2008 - 04:49 PM
Но дали трябва или не трябва нещо да е критерий го решава собственика на кучето. Не случайно развъдници преди да си дадат кучетата проучват, говорят и преценяват човека. Имат си критерии, какви - тяхна си работа. Но искащият куче е длъжен да се съобрази, дори и да не му харесва. Просто няма избор.

Публикувано: 10 July 2008 - 05:09 PM
Цитат
Ето защо и продължавам да пиша в темата. Защото човек трябва да се замисли за собствените си критерии. Аз не твърдя, че съм безгрешна или всичко знаеща. Научих толкова много неща от този форум, за което съм благодарна. Не се инатя на всяко нещо, което не съвпада с моето виждане или гледна точка. Не говоря за искащите кучета. Говоря за даващите кучета. Развъдниците преценяват човека (всъщност ти го казваш, аз никога не съм имала вземане даване с развъдници), което твърдя и аз още от началото - да се преценява ЧОВЕКА.
Цитат
Дала съм отговор на този въпрос.
Цитат
Публикувано: 10 July 2008 - 05:16 PM

Публикувано: 10 July 2008 - 05:31 PM
Цитат
Ето заради такива егоистични нужди лично наши, отказваме да разсъждаваме дали кучето мисли подобно на нас.
Хайде, аз не ги пускам вътре. Но имаше хора, които писаха, че не им забраняват достъп вътре, но кучетата сами предпочитат да си останат навън. В този случай какво става с чувстването, че кучето трябва и иска да е близо до нас?
Публикувано: 10 July 2008 - 05:42 PM
Цитат
Цитат
Ето заради такива егоистични нужди лично наши, отказваме да разсъждаваме дали кучето мисли подобно на нас.
Хайде, аз не ги пускам вътре. Но имаше хора, които писаха, че не им забраняват достъп вътре, но кучетата сами предпочитат да си останат навън. В този случай какво става с чувстването, че кучето трябва и иска да е близо до нас?
Е ако не си пускал кучето като малко вътре и после отвориш вратата на стаята-естествено,че няма да влезе...

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
Публикувано: 10 July 2008 - 05:50 PM
Не считам, че съм чак такъв егоист, какъвто ме виждаш. В крайна сметка всичко, създадено от и за човека е егоистично. В някаква степен. Аз имам нужда да комуникирам навсякъде с кучето си/кучетата си. Разбира се не го държа вързано за глезена ми, не включвай въображението.
И тук стигнахме до някои от причините, поради които кучето и да искаше, нямаше да спи на двора ми - страх ме е за здравето му - пресен случай от скоро - рот в двор, отровен. Еми с такива хора в държавата няма да си оставя кучето в двора, пък каквото и да ми се говори. Освен това не виждам защо ако съм го пускала цял ден да си играе не си го прибера после да си спи до мен, то така или иначе ще спи. Просто ще спи на завет.
Не те съдя, че не си прибираш кучетата или че се съобразяваш с тяхното желание да не се прибират. Просто АЗ не бих го направила. Тук обсъждаме мнения, не си втълпяваме един на друг какво и как да прави с кучетата си.
Айде стига толкова, че имам чувството, че само говорим, а нищо не казваме.

Публикувано: 10 July 2008 - 08:28 PM
За мен най- доброто гледане е къща с двор, а когато пожелае кучето, да си влиза вътре! Нощите- задължително! Аз гледам кучето си в апартамент( за сега).
По отношение на разходките на апартаментното куче- разхождам Вивиан поне по 5-6 часа на ден, като я оставям да се освини колкото и е кеф, въпреки, че постоянно я поддържам в изложбен вид и измиването и разресването и всеки ден си е направо приключение. По- назад в темата прочетох, че апатраментните кучета не били социални! Глупости! Това зависи първо от психиката на самото куче и след това и от нас. Няма домашно куче, с което Виви се е срещала и да не е играла! Доказа, че може да се гледа и от други хора, без да се депресира! Лесно сменя апартаментите, както и къщите! На всякъде се чувства отлично, щом има внимание, кучета и хора :blink:
Публикувано: 11 July 2008 - 12:32 AM
Не знам вече как да го напиша, за да се разбере. Ама ще упорствам.
Говоря за бездомни животни, чиято съдба е в ръцете на временните осиновители. Поради стереотипи и предразсъдъци от рода на: куче САМО на двор не може да бъде добре гледано, късокосместо куче (нищо, че е едра порода) не става за двор и др. от този род едно пале/куче може да бъде лишено от по-пълноценен живот в двор (защото ще е САМО на двор) и да бъде дадено в апартамент, където в действителност да се чувства по-зле. Важно е отношението на стопанина. Трябва да се преценява бъдещия стопанин, а не само факта, че кучето няма да спи в леглото му. Двор не означава непременно, че кучето ще е изложено на вятър, дъжд, студ, цимент вместо мека постеля, че ще е вързано, че ще се потупва по главата само пътьом. Всичко си зависи от човека. И какво толкова неразбираемо има в изказването ми?
Ама защо да не се пуска вътре, какво толкова ще им стане? Ами има си най-различни причини. Ако кучето си има удобна къща, мека постеля, завет,ако получава внимание, разходки извън двора и обич, губи спането при стопанина си. Затова пък куче, което спи при стопанина си (в апартамент), получава обич, внимание, разходки, губи свободата и разнообразието, които един двор би му предоставил. Идеалният вариант, да речем, е двор + спане в къщи + разходки извън двора най-редовно. Но ако няма идеален кандидат за палето?
Ако имаме двама желаещи, които като отношение към животните са абсолютно равнопоставени (измислена ситуация само за пример, на практика е невъзможно), но единият ще гледа кучето САМО на двор, а другият ще го гледа в апартамент, то тогава кого ще си изберем? Кое за даващия кучето ще бъде по-важно: извън времето за активно общуване (разходки, игри) и при двата стопанина (само не ми казвайте, че в апартамнт това време е примерно 10-18 часа, СРЕДНО сигурно са около 4-5 (нямам предвид лично никого), което без проблем се отделя и за куче на двор) кучето да дреме до гърба на собствениците си, когато те вършат свои работи, да дреме на мястото си, когато ги няма, защото друго занимание няма, или извън времето за активно общуване (разходки, игри) кучето да бяга, тича, рови, въргаля, лае по хора, котки, коли, или да гледа движението по улицата? Но няма да дреме до стопанина си.
И да поясня, че нямам предвид задължително да се избира двора. Имам предвид, че ако бъдещият стопанин притежава качествата, които търсите, това, че кучето ще се гледа само на двор не бива да е пречка.
Относно отравянето. Ако идеалният вариант за куче е двор+спане в къщи+разходки извън двора, не виждам проблем кучето пак да се отрови през деня, докато е на двора.
Цитат
Защо трябва да е естествено? Нали се поддържа идеята, че кучето иска да е непрекъснато край стопанина си, да го чувства, усеща? Ако е естествено, то тогава въпросът опира до изграждането на стереотип на живот - ако кучето живее само край стопанина си, то ще изпитва такава нужда, ако живее без да спи до стопанина си, то няма да изпитва такава нужда.
Публикувано: 11 July 2008 - 01:08 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com