ironic_, в 26 April 2012 - 10:35 AM, написа:
Off-topic: И аз се разхождам в същия парк, и аз доберман разхождам, при нужда си я придърпвам на къс повод, но чак от строг нашийник нужда не виждам.
Особено голдън или нещо такова като видя със строг нашийник и първата ми мисъл е: неграмотен, мързелив стопанин.
Строгия нашийник е средство за корекция и понякога е незаменим. Има кучета от едри породи които имат много импулсивен характер,силно доминантни са ,държат те да "водят парада" при разходка и когато са над 40 кг. стопаните просто нямат друг вариант да се разхождат спокойно с кучето си без да им скъса ръцете от теглене.С душача кучето може лесно да свикне и да не върши работа,не може и постоянно да се мотивира кучето да върви наред ,някои просто губят интерес.По време на тренировка кучето може да се представя добре,но на разходка да иска то да води.Голямо е ,силно е и когато е с обикновен нашийник ,какво правиш,превръщаш се в атракция.Строгия нашийник се ползва и от професионалисти и е за предпочитане пред употребата на телетакт или някои "силови" методи за корекция.