Санбернар
Публикувано: 14 July 2007 - 07:31 PM
Публикувано: 14 July 2007 - 08:31 PM
Значи, защо се правите на глупави не разбирам...
Много ясно си казах. Породи няма да има, ако продължава безразборното разплождане на кучета без доказани качества. Ако родословни кучета, които не са по стандарта се разплождат породата пак ще се развали. Ако обаче се разплождат хубави родословни кучета няма да има проблем. АКО СЕ РОДИ ОТ НЕРОДОСЛОВНИ РОДИТЕЛИ ЕДНО НЕВЕРОЯТНО БЕРНАРЧЕ, КОЕТО Е ПЕРФЕКТНО И ОТГОВОРЯ НА СТАНДАРТА 100%, ОСВЕН ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВО И ТОВА Е ПОТВЪРДЕНО ОТ РАЗЛИЧНИ СЪДИИ, ТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВЪЖДА, ЗА ДА СЕ ЗАПАЗЯТ КАЧЕСТВАТА МУ В ПОРОДАТА. В НИКАКВИ ДРУГИ СЛУЧАИ НЕ БИВА ДА СЕ РАЗВЪЖДАТ НЕРОДОСЛОВНИ КУЧЕТЦА!
Да го кажа ли пак по различен начин?

В приятелството няма породи!
Публикувано: 14 July 2007 - 09:48 PM
Публикувано: 14 July 2007 - 10:10 PM
Цитат
Изобщо не се правя на по-умна, просто казвам това, което правят хората. Законите са ми ясни.
И е тъпо да казвам нещо по хиляда пъти и някой да се прави, че не е разбрал и тн.
ЕДИТ:
Мая, всеки може да си позволи каквото си иска куче. Въпроса е, че един може да се го позволи на момента, а друг трябва да събира сума време за него. Който иска бернар, няма да разправя, че неродословен трябва да е супер ефтин, а ще събира толкова, колкото му казват.

Публикувано: 14 July 2007 - 11:00 PM
Цитат
Куче без родословие не може да се използва в ръзвъдния процес. Възможно е и някои клубове по породи допускат връзки между кучета с родословия и кучета с експертни оценки, но малките от такива кучила не са с родословие.
Това, че дадено куче само по себе си отговоря на стандарта, нищо не означава. В развъдния процес се търсят такива кучета, които доказано прехвърлят типа си и гените си на поколенията, като поколенията им запазват същите качества, има еднотипност, повтаряемост, предвидимост, очаквания, породни черти. По родословието можеш да прочетеш какво и как, да отчетеш грешки, да видиш положителните страни - естествено, ако знаеш какво искаш и какво търсиш.
Куче без родословие не представлява племенна ценност. Това не го прави ни най малко куче, разбира се, прекрасен домашен любимец, куче, което трябва да бъде обичано не по малко от всички други - важно е да обичаш кучето, а не родословието.
Моля, правете разлика между племенен материал и домашни любимци. Няма място за война между тях, или място за караници. Едно куче без родословие може да бъде или да прилича повече на бернер, отколкото едно с родословие - има и некъдърни развъждачи, които умират да си представят кучетата като от дадена порода, въпреки че те може и въобще да не приличат на нея, въпреки родословията им. Може и да има прекрасни кучета, без педигри, за съжаление те отпадат.
Представете си една пирамида - това е кучешкото общество от една порода. На върха на пирамидата са кучетата, еталон на породата, които определят нейния облик - те са такива и такава, съответстващи на стандарта, предполагам, че и тук има водещи развъдници, линии, кучета - стига силно да се интересува човек, може да ги намери. По средата на пирамидата са по голямия брой развъдници, които работят и искат да се изкачат на върха на пирамидата, за да могат техните кучета, техните линии да са еталона. Цялата тази пирамида се крепи на интереса на обикновенните фенове - кучетата се произвеждат за тях, селектират се за тях, те са тези, които поддържат интереса към породата. Там по голямата маса има точно неродословни кучета. Възможно е една по голяма част от тях просто да са забравили къде са оставили педигрито - има и такива хора. Възможно е по една или друга причина кучетата да са без родословие, защото на никой не му се е занимавало с изложби, няма клуб, няма много родословни кучета ... причини много. Но именно тези хора правят интереса към породата - ако вие знаете какво е бернер, не на картинка, то е защото сте видяли такива кучета по парковете, градинките. Един, двама, все някой от вас ще се заинтересува повече от обикновенното, ще пита, разпитва .. ще си внесе куче с родословие, ще търси женска за него или хубав мъжки - ще се опитва да изкачи пирамидата. Но пак казвам - няма ли я основата, няма ли ги феновете, породата трудно се опазва. Затова - нека да ги има ! А и .. родословните кучета по принцип в цял свят, в всички държави са по малко от домашните любимци.
Писал съм назад в темата - имах щастието да живея с истински бернер без родословие. Куче, което имаше документ за произход от манастир, цяла книга. И до ден днешен в Италианските Алпи има манастири, които отглеждат тези кучета заради традицията, заради светеца, на когото са кръстени. Атракция за туристите са - имат си маршрути, обикалят монах с куче, хората ги пипат за щастие, снимат се с тях. b)
"ЕФТИН" е грозно за куче .. никога цената не е определяща. Кучетата са обичани от свойте стопани. Лично на мен ми става мъчно понякога за много от кучетата с родословие, които живеят в така наречените големи развъдници, с по 20 - 30 и повече кучета, в клетки, без лични стопани, вадени, измивани и сресвани само за да отидат на поредната изложба.
Така че не делете кучетата на "ефтини" или не. Всяко едно куче има своето място в сърцето на своя любящ стопанин, ако той е човек на място и си обича кучето.
Публикувано: 14 July 2007 - 11:59 PM
Публикувано: 15 July 2007 - 01:17 AM
Цитат
Ем да ама трябва според мен да се измисли нещо и възоснова на някаква оценка да може да се издава напълно легално родословие на такива кученца.Все едно оня отишъл дал пари и нелегално му дали българско гражданство, а аз като съм 100 пъти повече Българин от оня ама съм роден в гората е мен кво за мечка ли ще ме броят... мъча се да правя някакви сравнения тука мисля, че добре излизат ама вий си кажете d) bgflag bgflag bgflag
Публикувано: 15 July 2007 - 01:23 PM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 15 July 2007 - 01:39 PM
неможете да му извадите родословие примерно, защото е намерен.Някак си тъпо се получава да няма начин в такъв случей за вадене на родословие с някаква експертна отценка или нещо такова след като кучето си ги има всичките белези и черти иначе това което каза бонбони си е така де bgflag bgflag bgflag
Публикувано: 15 July 2007 - 05:20 PM

Публикувано: 15 July 2007 - 06:19 PM

Публикувано: 15 July 2007 - 08:25 PM
Цитат
Това означава непълно родословие, нали?
Ето все пак се допускат до разплод, видяхте ли, знаех си..

Публикувано: 15 July 2007 - 09:08 PM
Не зная кой ти е казал, че киноложките изложби са състезания. Не, те не са състезание, а преглед на породата и определяне на кучетата, най близко отговарящи на стандарта, за да могат тези кучета да влезнат в разплод. Оценките, които получават кучетата не служат за да се "състезават", а имат едно основно значение - годен ли е този екземпляр за развъждане.
Няма как в ринга да вкараш куче без родословие, дори и то да прилича. То няма необходимите документи за принадлежност към породата, а именно това е изложбата - място, където се показват кучета, които са доказано от дадената порода.
С куче, без родословие, дори и да прилича на дадената порода и да отговаря на всички стандарти - само експертна оценка. Иначе в чужбина има така наречените "pet show" за домашни любимци, но това няма нищо общо с смисъла, който влагаме в понятието киноложка изложба.
Нека винаги да има Бетовен, човек ... оттам тръгва всичко. И от онези кучета, които стотици години са стояли на пост, за да спасят хора в планината. Обичай си кучето, интересувай се от породата, чети, направи си труда, ако имаш възможност да отидеш на някоя специализирана изложба за породата в чужбина, контактувай с развъдчици, търси си истината за себе си.
Публикувано: 15 July 2007 - 09:45 PM

Публикувано: 15 July 2007 - 10:04 PM
Публикувано: 15 July 2007 - 10:09 PM
http://euroaffiliate...int-bernard.jpg
Ето тука малко сладури ... радвайте се ;)))