Санбернар
Публикувано: 15 July 2007 - 10:16 PM
Цитат
Да, донякъде е така. Състезателния елемент е най породните кучета да продължат рода кучешки. Странна симбиоза между видовете - кучетата не разбират и не се интересуват от това, но виж хората с чисто човешкия си стремеж към съвършенството и желание за победа помагат да има по хубави кучета.
Публикувано: 15 July 2007 - 10:22 PM
Иначе - винаги си заслужава да отидеш на хубава изложба, ако се интересуваш от кучета. Поне на мен ми харесва, отивам, гледам си, снимам, запознавам се с различни хора - хубаво е.
И не съм от главните, хич даже. Фен, нищо повече. Живея с куче и за мен това си е начин на живот, интересно ми е да научавам различни неща, чета, питам, интересувам се и помагам с каквото мога.
Ще погледна за снимки, а ти дай снимки на твоето кученце, ще се радвам да го видим това бернерче b)
Публикувано: 15 July 2007 - 11:54 PM
Цитат
Все пак добре е че форума се раздвижи и лично от мен "браво на Васко".
Да подозирате в цитата по-културна оферта за куче ?
Васко , моля те подбери част от снимките които преди време пусна на кутрета за продажба с такива гръмки имена на родители от цял свят 1super Да ви прави впечатление че някой от тях дори не приличат на бернар но заради родителите цената е 800$?
Съгласен съм с някои от препоръките но ако сте прави не мислите ли че в България не би трябвало да се ражда нито едно бернарче защото просто няма да кой да му издаде документи ouu NNN ouu
Интересно ми е какво трябва да направи Васко догодина с неговата кучка ? Може би да я кастрира за да отговори на "човешкия стремеж към съвършенството и желание за победа и да има по хубави кучета".
Васко , ако ти се роди красиво кученце ще ти кажа адрес на развъдник в чужбина където със сигурност ще ти платят добре а кученцето ти веднага ще се "роди" в този развъдник. И това не го казвам просто така, а защото аз съм бил там. Това го знаят всички които внасят кучета.
Мая , ти ходила ли си в такъв развъдник ?
Всяка година се раждат стотици бернари но шампионите са единици, те носят пари на собствениците и най-важното те никога няма да си "пуснат семето" в България.
Публикувано: 16 July 2007 - 12:09 AM
Второ, хайде давайте да се раждат бернарчета без значение, че не са бернарчета, важното е да се бернарчеподобни. ХАЙДЕ НЕКА ВСЯКА ЖЕНСКА РОДИИ!!!
О, Боже, пълни глупост. никой не казва, че кучето трябва да се кастрира, стига да стана още по-красива, експерти оценки и тн и токага бебчета, ако Васко иска.
Моето мнение е, че е глупаво развъдници да изкупуват неродословни кучета.
Селекцията на породата е важна. Ето за това трябва да се развъждат само качествени кучета. Родословни и неродословни, важното е да са добре оценени.

В приятелството няма породи!
Публикувано: 16 July 2007 - 12:20 AM
Защо да не пуснат семето си тук ? Защо трябва да отнемате мечтите на хората, че в България може да има родословни кучета ? Какъв развъдник е този, който ще си "пусне" родословие на чуждо куче, и то без педигри ? Що за "развъдник" ще е това ? Чак тъжно.
Разбира се, че има и такива хора. Но те не са предмет на този разговор и не са образец на подражение и никога не трябва да бъдат. Нека да не се занимаваме с човешкото падение.
Не мога да ви кажа дали в България се раждат бернери и имат ли те родословия, за това си има племенна книга. Но докато има такива хора, с такива съвети, няма да се роди нито един. Това е тъжно. Дано да има хора, които да искат в България да има родословни кучета, да се внесат, да се направят развъдници за тази порода и да се работи - това е единствения правилен път.
Публикувано: 16 July 2007 - 12:48 AM
Неговата страничка е тук
Прикачени файлове
-
untitled.jpg (26.31K)
Брой сваляния: 128
Публикувано: 16 July 2007 - 12:54 AM
Прикачени файлове
-
untitled.jpg (15.74K)
Брой сваляния: 126
Публикувано: 16 July 2007 - 01:05 AM
Публикувано: 16 July 2007 - 01:16 AM
Публикувано: 16 July 2007 - 08:21 AM
Geslacht / Gender: 24-10-2001 reu / male
Grootte en gewicht/ Height and weight: 75.5 cm - 80 kg (29.25" - 176 lbs)
Rontgenuitslag / X-rayed: HD-A / ED-0 (Excellent hips and normal elbows)
Роден е на 24.10.2001 година, пол мъжки, висок 75,5 см, тегло 80 кг., изследвания за дисплазия - тазобедрена и лакътна - нормални, без отклонения.
Публикувано: 16 July 2007 - 09:00 AM
Цитат
Васко, точно тук е голямата ти заблуда и грешка! Колко бернара си видял, колко курсове си изкарал, за да твърдиш, че едно кученце е "истинско" или не?! Дори във филма "Бетовен" не си забелязал, че ролята се играе от 6 (шест) кучета в първата серия - различават се по петната!!! Да ти припомня ли, че точно ти представяше за баща на едно английско бернарче куче с изцяло черна глава, като на нюфи!!! Можеш да го прочетеш по-нагоре - то беше преди да си вземеш Габи.
Старите хора казват: "Кога стана калайджия - кога ти почерня задника?!". Аз бих добавил - аман от специалисти! Извинявай, може да прозвучи обидно, но ти си все още едно хлапе, което си е взело нова играчка и се хвали с нея. Касво ще излезе от животинката ще проличи чак след първата му година и това ще кажат съдиите, а не ти! А без родословие може да получиш само експернта оценка - нямаш място на ринга.
Съжалявам, много време мълчах, но нещата наистина загрубяват и затова се обаждам! Тук се говори предимно за пари, а не се обсъжда битието на самите животинки - къде, как, какво и т.н., за да си помагаме в отглеждането им. Другарчето ми никога не може да бъде "стока", както и да го ползвам за "инструмент за разплод"!!!
Публикувано: 16 July 2007 - 05:09 PM
Публикувано: 16 July 2007 - 08:17 PM

ЕДИТ: Извинявам се, че едната снимка е на обратно, но просто много бързах.
Публикувано: 16 July 2007 - 08:50 PM
И така! След промяната на стандарта през 2003 година не настъпиха особени промени в изискванията за окраската, но вече ми е трудно да преценявам кое е "истинско" и кое - не. Например все още съществува изискването за "непрекъсната кафява мантия на гърба" (с което моментално се отличават сторожевиците от бернарите - освен по злобния им зеленикав поглед!), но виждам екземпляри-призьори от чужди изложби, на които петната по гърба са доста по-голями от педя. Както и в козината - постепенно се заличава разликата между късокосместите и дългокосместите. Но изискването за кафяво оцветяване до скакателната става си е още верен признак. Авгличаните са на друго мнение, но те не са страна-член на FIC - имат си свой стандарт. Също така отпадна и изискването за килограмите - старите бяха 74-86 кг за мъжките екземпляри, но това не значи, че трябва да отглеждаме прасета за "Родопа" - това е стара мания на българина да се хвали колко му били дебели жената или кучето. С излишните килограми отгоре само му се съкращава още повече и без това краткия живот.
Ти ме разбра, когато упорито отказвах да дам мнение за Габи - за всеки неговото кученце е най-красивото на света и аз не мога да го оценявам - това право имат само съдиите. Но можеш сам да си направиш един извод - бернара не може да е пазач!!! Ако така наричания "бернар" лае злобно и пази къщата - или има нещо сбъркано във възпитанието му или просто не е такъв. При правилно възпитание с вградената му добрина - той просто не може да е пазач, независимо от "кучешкия" му произход! А да хапе - пази боже! Това е абсурд! Дори винаги при разправия със "съперник" той е пострадалия...
Публикувано: 16 July 2007 - 09:24 PM
Публикувано: 16 July 2007 - 11:14 PM
За съжаление в БГ нямаме все още култура в тази насока,но съм сигурна,че малко по малко с течение на времето нещата ще се променят,ще има закони и те ще бъдат спазвани,а ние ще имаме поне обща култура преди да си вземем куче да попрочетем и разпитаме за да знаем коя порода е подходяща за нас и от къде е най добре да си я купим.Знам,че повтарям неща,които тук са писани много пъти,но се надявам да са полезни.

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 17 July 2007 - 02:52 AM
Публикувано: 19 July 2007 - 04:57 PM