Dog.bg Форуми : Какво е развъдник?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Какво е развъдник? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 26 July 2008 - 11:58 PM

Заради зачестилите спекулации с тази дума, заради въпроси като този пускам тази тема.
Ако има развъчици, на които наистина им пука за безобразията, които се извършват в зоомагазините, борсите и фермите за кучета и котки - нека напишат малко обяснения тук.
Така че който и лаик  в тази област - попаднал на поредния "развъдник" в нета, предлагащ 50 породи - прочете тази тема, да разбере за какво става дума и какви са разликите. За запознатите те може да са очевидни, но за незапознатите няма да е лесно да четат  съществуващите теми от по 30-40 страници, пълни със спорове.
За това и моля, нека тук има само конкретна и полезна информация, без излишни залитания и спорове, които ще превърнат темата в поредния нечетлив и неполезен спам.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2008 - 04:11 PM

И аз бих могла да напиша две-три думи. Но ще са малко изсмукани. Аз с развъждане на породисти кучета не се занимавам.
Много жалко, че никой, който се занимава, няма интерес да помогне.
Изобщо, забелязвам, че хората с развъдници никак не се вълнуват от съществуването на подобни неща, като продажби в зоомагазини, борси за кучета.
Малкото, които не спират да пишат по тези теми ги знаем, но те могат да се преброят на пръстите на едната ми ръка.
Другите започват да се вълнуват само ако снимка на тяхно куче бъде открадната и приложена към някоя чужда обява, или ако пуснат клипче с грешно обозначена порода в заглавието.
Жалко, защото знанията на тези хора, опита им, можеше да бъде противопоствен на безогледните продажби на болни, уж породисти кучета.
То, вярно, че няма много какво да се направи, няма много начини за противодействие, след като самите закони го позволяват.
Но поне малко информация, която да бъде полезна на хората, търсещи куче, търсещи отговори и правилното решение  - това поне можеше да се напише.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#3 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 July 2008 - 06:15 PM

Това е пускано не веднъж,но за мен много полезно!

Сдобивате се с бебе нюфче от зоомагазин или зооборса и в най-добрия случай то изглежда приблизително така
Качена снимка

и очаквате когато кученцето израсте да имате вкъщи ето това
Качена снимка

или това

Качена снимка

но за съжаление са ви продали това!
Качена снимка

а в най-песимистичния вариант това
Качена снимка

За допълнително сравнение ще ти дам пример с две женски кучета. Първото от регистриран в FCI развъдник - второто от неизвестно кой "развъдник" взето и с родословие, което по един или друг начин се е превърнало в легитимно. Отбелязвам това, тъй като снимките на двете кучета са правени на изложба с ранг CACIB.

Качена снимка

и

Качена снимка

Много е лесно неопитното око да се излъже, когато кученцето е малко и да не може да прецени какво реално ще произлезе от кученцето. На това разчитат и дилърите! Затова е изключително важно да си вземете куче от ръзвъдник! Истински развъдник! Такъв, в който сами можете да видите кои са родителите и какви поколения са "давали" тези кучета или "произвеждали" в този развъдник .

Крайният резултат, който ви давам за пример с първото куче, в първата част на писанието ми, е с куче с документи за произход, но с изключително "лоша" кръв и все пак е почти задоволителен, като имате предвид второто куче.

Когато постъпите по начина, който ще ви препоръчат всички нормално мислещи хора тук и си вземете куче от регистриран в FCI развъдник, кученцето ще изглежда приблизително така

Качена снимка

и когато завърши развитието си, то наистина ще изглежда така
Качена снимка

Въпросът не е в това, дали ще обичаш или не кучето си, а дали ще имаш куче от породата нюфаундленд или куче, което прилича на нюфаундленд, но само господ знае кой ще си мисли, че то наистина е такова!!!

Дано да не ви обърквам с писането си, но напоследък сетивата ми са изключително изострени към хора, особено дилъри на животни, които се опитват да ме убедят, че кучетата, които продават, са от породата нюфаундленд. Съвсем наскоро, видях на живо, кученцето в зоомагазина на Стамболийски, до МОЛ-а, което се опитват да продадат за кученце от породата нюфаундленд! Собственикът му се опитваше да ме убеди в невероятните екстериорни качества на бебока. Няма да коментирам емоциите, които се породиха у мен или собствените си разбирания за породата нюфаундленд, но ми стана изключително смешно, защото в магазина бях задено с Бела Шиклоши. Бела Шиклоши е един от най-добрите съдии за породата и собственик на един от най-добрите развъдници на породата! В света!

Та, истината за 95% от кучетата, които се вкарват от Унгария е, т.е. "технологията" да се озове едно куче в зоомагазин в България е следната: в определени дни от месеца в унгарските села има пазар, еквивалентен на пазара за селскостопански животни у нас, на който се продават кучета, котки, папагали и т.н.; едно куче от породата нюфаундленд там се продава за около 100-150 евро; дилърът го купува или по поръчка на клиент, като му е обещал, че кучето ще е качествено или просто го взима като стока, която ще бъде продадена в близкото бъдеще; необезпокояван минава границата, на която в най-криминалния вариант има познати митничари, които прибират своята лепта; кучето се озовава в стъклен аквариум с размери метър на 50 в центъра на София, например.

Тук ще направя една вметка от Закона за защита животните:

Раздел ІІІ

Движение, хранене и поене на животните

Чл. 19.

(1) Движението на животните не може да бъде ограничавано по
начин, който им причинява болка, страдание или силен страх.

(2) В помещенията за отглеждане на животни, собственикът осигурява
място, съответстващо на техните физиологични и етологични нужди и възможност
да стоят изправени в естественото си положение, да лягат, стават и се обръщат без
затруднения и да проявяват естественото си поведение.

(3) В зависимост от вида им, на животните се осигурява ежедневна
разходка и активни движения или подходящо оградено място за свободно
движение или паша.

Чл. 20.

(1) На животни, които се отглеждат на открито, се осигурява
защита от неблагоприятни атмосферни условия, хищници и вредни физични и
химични въздействия.

(2) На кучета, които се отглеждат на открито, се осигурява подслон или къщичка, които ги защитават от неблагоприятни атмосферни условия.

(3) На кучета, които се отглеждат предимно вързани, се осигурява най-
малко 19 кв.м. площ или 10 метра тел (въже) за свободно движение, както и
ежедневна разходка.

(4) Къщичката по ал.2 се съобразява с големината на животното и има:

1. площ не по-малка от 1 кв.м.;
2. височина, не по-малко от 50 см от холката на кучето до тавана.

Край на вметката.

Следващият процес е: разхожда си се един човек по улицата и вижда кученцето на витрината. Става му изключително тъжно за животинчето и пожелава да си го купи; влиза в магазина и пита за цената му, която е скочила от 100 евро или 200 лева до невероятните 600 евро или 1200 лева; дилърът му обяснява колко качествено е кучето и как има документ; човекът е обсебен от идеята да има точно това сладко и безпомощно животно и когато чуе думата "паспорт" хич не му и минава през ума да попита за родословие, въпреки, че е чувал отнякъде за съществуването на Документ за произход. Но ако във вълнението си се сети да попита за този документ, дилърът му пояснява, че трябва да доплати още 100 или 200 евро за родословие, защото таква била практиката на развъдника!

Ситуацията се развива в няколко варианта (посочвам само крайните):

1. Човекът се връзва, плаща допълнителната сума; получава кучето; дилърът след около месец-два му дава родословие; впоследствие, ако човекът реши да заведе кучето си на киноложка изложба или наистина реши да се поинтересува (дилърите изключително разчитат човекът да не го направи), разбира че родословието е фалшиво и...  :viking: :mazohist:  :kuchence:

2. Човекът се връзва и не плаща допълнителната сума; получава кучето; грижи се за него с любов и всеотдайност; до последно си мисли, че има куче от породата нюфаундленд.

3. Човекът не се връзва и превъзмогва емоциите си; не се сдобива с куче или постъпва разумно, като теб - разпитва, събира необходимата информация, прави най-добрия избор и се сдобива с куче от породата нюфаундленд!

Искрено се надявам да не съм те отегчил със словоизлиянието си, но както споменах, напоследък сетивата ми на тази тема да изключително изострени!

Иска ми се да вярвам, че съм бил пределно изчерпателен и че ако наистина си решена да имаш нюфче, ще направиш правилен и разумен избор!

П.П. Ето и нещо, което ми прави изключително впечатление.

Раздел ІІІ
Изисквания за отглеждане и продажба на животни в зоомагазини

Чл. 38. Зоомагазините, в които се отглеждат и продават животни, се
регистрират по реда на чл. 137 от ЗВД.

Чл. 39. Собствениците на зоомагазини осигуряват:
1. ветеринарномедицинско обслужване на животните;
2. достатъчен персонал, който има познания и опит в отглеждане на
съответните видове животни.
Чл. 40. (1) Персоналът в зоомагазините притежава удостоверение за
завършен курс за защита на животните.
(2) Персоналът предоставя информация и съвети на клиентите за начина
на отглеждане на животните, необходимите грижи, задължителни ваксинации и
регистрации.
Чл. 41. (1) Зоомагазините разполагат и предоставят информационни
материали, свързани с отглеждане на животните.
(2) Изискванията към обектите по ал. 1 се уреждат с наредба по чл.176,
ал.2 от ЗВД.
Чл. 42. (1) В зоомагазините се отглеждат и продават само:
1. здрави животни, на които е извършена необходимата
ветеринарномедицинска профилактика;
2. животни с документ за произход или придобиване;
3. кучета и котки с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени,
ваксинирани и маркирани с чип.

Проблемът, според мен, е че има приличен закон, но никой нито го спазва - нито го изпълнява!

Така вие си мислите,че имате нюфаундленд,защото кученцето е едричко,черно и космато,но то не е.
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 08:42 AM

Ох, да се включа и аз, макар да се колебаех доста. Причината е, че не се смятам за доказан развъдчих, тъй като опита ми е много малък. Но поне в породата японски хин имам чудесен наставник в лицето на руската ми съсобственичка на Ксю Елена Циганкова, собственик на Делис секура, автор на книга за хиновете.
Та ето появява се някой в темата за японски хин разпитва за породата интересува се за типичните и черти, характер поведение, и после цъфва с нещо ето такова:
Качена снимка
Е няма такива хинове!!!
В темата съм постнала толкова снимки на истински хинове, че трябва да си сляп за да си купиш нещо такова, но уви цената от 200 лева е примамлива :huh:
не купуваите от такива обяви
Някъде назад може и да е имало хин, поне едното бебе има подобна окраска, но останалите са явно доказателство за метизация.

Та какво означава да си развъдчик!?!
На първо място да си малко луд, защото това е преди всичко любов към породата, много изхарчени нерви, време и пари с нулева възвращаемост :-
За начало трябва да имаш поне една женска от избраната порода. Като тя трябва да е поне брид клас. Типична представителка, без големи недостатъци, с добро родословие и здраве. За да имаш такава се искат първо знания за породата за да знаеш от къде да я закупиш, после авторитет и име /или някои който да поръчителства за теб/ за да ти продадът съответстващо куче, а не отпадъка от производството. След това да си готов да дадеш подобаваща сума за нея или да имаш шанса и качествата за да ти дадът женска на съвладение. Това е един от най добрите вариянти, но не всеки може да се възползва от него. При съвладението можеш да разчиташ, че ще получиш точно такова куче което ти е нужно, на разумна цена и срещу договор, който гарантира освен материалните отношения и помощ при отглеждането, изложбената кариера и бъдещите заплождания.
Та така, сдобили сме се с желаната женска, предстои не по малко лекия път на правилно отглеждане. Следва посещение на изложби/не една, защото за да си сигурен в качаството на кучето, трябва да имаш мнението не на един, а на много съдии/.
И така в един момент установяваме, че или имаме желаната женска която може да бъде основата на бъдещив ни развъдник, или уви куче което не е оправдало надеждите ни. Във втория случай или се отказваме или учейки се от грешките си започваме всичко отначало...
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 08:54 AM

Благодаря ви за включването.
Искаше ми се не да е тема срещу зоомагазините и безогледните обяви, а кратко обяснение "какво е развъдник".
Защо в един развъдник не може да се отглеждат 50 вида породи - т.е. ако попаднете на такава обява - това е прекупвач или ферма. Какви задължителни документи предоставя развъдника - например родословие и как то НЕ струва допълнителни пари.
Такива неща? И не е важен толкова опита - по-е важно знанието  :blink:
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 08:58 AM

bushkata
не си прочела допълнението:)
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:05 AM

Цитат

bushkata
не си прочела допълнението:)
:palec:

Въпроси.
Търся си куче. По какво да позная, че предложените кученца от обявата в ***** са наистина от развъдник, не от човек, който просто отглежда 10 женски в калния си двор. Какви документи трябва да има кучето?  Как да проверя дали родословието е истинско? Къде да проверя дали този развъдник е легитимен?  Продават ли се родословни кучета в зоомагазините? Колко струва родословието на кучето?

:blink:
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:07 AM

Цитат

Въпроси.
Търся си куче. По какво да позная, че предложените кученца от обявата в ***** са наистина от развъдник, не от човек, който просто отглежда 10 женски в калния си двор. Какви документи трябва да има кучето?  Как да проверя дали родословието е истинско? Къде да проверя дали този развъдник е легитимен?  Продават ли се родословни кучета в зоомагазините? Колко струва родословието на кучето?

:blink:

Хих, явно бързаш и не се интересуваш от начина по който аз исках да разкажа за това какво е развъдник ;D
Сега или да се обидя и да излеза от темата или да се водя по твоите въпроси или както аз си знам?!?
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:15 AM

Цитат

Хих, явно бързаш и не се интересуваш от начина по който аз исках да разкажа за това какво е развъдник ;D
Сега или да се обидя и да излеза от темата или да се водя по твоите въпроси или както аз си знам?!?
Извини ме. И пиши, моля  :blink:
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:32 AM

Цитат

Търся си куче.
Как АЗ си търся куче:
Първо прочитам всичко което успея да намеря за породата в интернет. Чета породни форуми. Интересувам се има ли такива кучета в Б-я. Търся клуба за породата. Ако няма издирвам собственици на породата за да се запозная наживо с такова куче. Това продължава от няколко месеца до повече от година.
Ако предварителните ми представи за породата се потвърдят, започвам да издирвам развъдници в Б-я и чужбина. Как познавам дали развъдника си заслужава да се спра на него:
Кучетата му се явяват регулярно на изложби, по възможност и международни. Кучетата от развъдника имат стабилни резултати под различни съдии. В породните форуми, собствениците на развъдника контактуват, отговарят на зададените им въпроси, побликуват снимки от живота на любимците си и в домашна среда. Говорят за тях и породата с любов.
....
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:36 AM

Цитат

По какво да позная, че предложените кученца от обявата в ***** са наистина от развъдник

Много лесно. Ако е развъдник е споменал името си. Поствам името в гугъл и прочитам всички линкове в които той се споменава :P Мога да се пробвам и с името на собственика. Пробвай ;D И тръгваме от начало. Кои е този човек, познават ли го любителите на породата, като какъв го познават....
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:42 AM

Какви документи трябва да има кучето? Всяко породисто или не трябва да има здравен паспорт с отбелязани в него обезпаразитявания и ваксини.
Породистото куче над 3 месеца трябва да има и родословие. По новите правила/ако не се лъжа/, ако до този момент не се знаят данните на новите собственици, родословието се издава на името на развъдчика. Ако кученцето е от Русия, трябва да има така наречена 'Щенячка". Ако купувате в Б-я най малко при развъдчика има Акт за заплождане, копие от родословията на родителитв, Акт за актировка на кучилото. Това са първичните документи за издаване на родословие. В Акта за актировка има номера на чипа или татуировката на кученцето.
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:44 AM

Как да проверя дали родословието е истинско?
Чрез клуба на породата или БРФК, които могат да направят запитване, ако кучето е от чужбина.
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:45 AM

Къде да проверя дали този развъдник е легитимен?
За да е легитимен трябва да е регистриран в ФЦИ /има специално картонче доказващо това/ и в БРФК. На въпроса могат да отговорят в клуба за породата или в БРФК.
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:46 AM

Продават ли се родословни кучета в зоомагазините?
Имало е един два случая, но това е по скоро изключение отколкото правило.
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 09:50 AM

Колко струва родословието на кучето?
Българското родословие се заплаща от развъдчика в клуба или киноложкото дружество и цената му не е голяма, но зависи от конкретния клуб.
Нормалное цената на родословието да е вкючена в общата цена на кученцето и да не се изисква от купувача на кученцето.
Експортните родословия са от 30 до 60 евро според държавата която го издава и цената му се заплаща според това как ще се договорят купувача и развъдчика.
За куче родено в Б-я и оставащо да живее тук не е необходимо експортно родословие.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 10:36 AM

Цитат

Къде да проверя дали този развъдник е легитимен?
За да е легитимен трябва да е регистриран в ФЦИ /има специално картонче доказващо това/ и в БРФК. На въпроса могат да отговорят в клуба за породата или в БРФК.

Най-лесно да се разбере дали развъдника е легитимент и регистриран е да се влезе в сайта на http://www.FCI.be и да се прегледа страницата с регистрирани такива, ако въпросният съществува, значи наистина е развъдник! Друг е въпроса каква развъдна дейност осъществява, но това е началото на издирваната информация!  ;)
Просто допълвам.

#18 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 July 2008 - 12:31 PM

Това с 50-те породи е та и не е така. Аз лично съм виждал, развъдници с 10-тина породи кучета :), някой и повече. Пак са легитимни. Преди години в Италия имаше един развъдник за далматини (не му помня името) който има 70-80 кучила годишно, :) (мда кучила, годишно) пак легитимен :).
Изброените по-горе съвети (от другите постове) ще помогнат на тези който ги прочетат. :)

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 July 2008 - 12:48 PM

Държа да внеса едно уточнение.
Поради правилника на БРФК всеки, който ще запложда женското си куче, е длъжен да регистрира запазено име на развъдник, за да бъде кучилото легитимно. Тези имена присъстват в регистъра на FCI от линка на Milla.
Има много хора, които са собственици на клубни кучета и са спазили всички клубни правила преди да осъществят връзка. Връзката обикновено е препоръчана от клуба, но може и да не е. Най-малкото е проверена, одобрена и регистрирана от клуба. И все пак тези хора не са развъдчици. Не планират повече кучила, нито внасяне на други кучета, нямат специална развъдна програма и не си поставят специални цели в развиването на породата.
Подобни връзки също са надеждни като начин на сдобиване с родословно кученце, защото хората са спазили всички изисквания за развъдна дейност на клуба. Но все пак става дума за нещо различно от развъдник и не считам за правилно да се поставят под общ знаменател с развъдниците.

#20 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 02:59 PM

Най-лесно да се разбере дали развъдника е легитимент и регистриран е да се влезе в сайта на http://www.FCI.be и да се прегледа страницата с регистрирани такива, ако въпросният съществува, значи наистина е развъдник! Друг е въпроса каква развъдна дейност осъществява, но това е началото на издирваната информация!  ;)
Просто допълвам.
[/quote]

Това, че има регистриран развъдник, не означава НИЩО! Трябва да се провери в клуба по породата към БРФК. Лично знам, 2 развъдника за лабрадори, например, които са регистрирани в FCI, но са ИЗключени от клубната развъдната дейност, защото не спазват изискванията за това и съответно, не се издават родословия на малките. Не нужно да споменавам иманата им, а и за последния, Мила, лично те помолиха да го свалиш от сайта на клуба, като клубен развъдник?!

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни