Dog.bg Форуми : Родословие-как да получа удостоверение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Родословие-как да получа удостоверение Оцени темата: -----

#101 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 March 2014 - 10:08 PM

Реших да попитам Google: http://www.bulgaria-...mation/pets.htm
В случай, че не се отваря линка, текстът в него е:

Цитат

Становище на Министерството на земеделието и горите - Национална ветеринарномедицинска служба, за влизане на домашни животни (кучета и котки) в Република България

При влизане на домашни животни / кучета и котки / в Р България те трябва да се придружават от:

1. Индивидуален паспорт, в който са посочени идентификационен номер, отличителни белези и данни за извършени ваксинации и обезпаразитявания;

2. Ветеринарен сертификат за произход и здравословно състояние, издаден от държавен или оторизиран ветеринарен лекар, който удостоверява, че:

- животното е прегледано не повече от 24 часа преди датата на износ и не е показало клинични признаци на заболяване,

- при животни над 3-месечна възраст е извършена ваксинация против бяс с инактивирана ваксина, съдържаща най-малко 1 UI, измерена по метода на активност, описан в действащата Европейска фармакопея, не по-малко от 30 дни и не повече от 12 месеца преди датата на вноса, като в сертификата се вписват наименованието на ваксината и нейния партиден номер,

- в населеното място, откъдето произхожда животното, не е регистриран случай на бяс през последните 6 месеца,

- от деня на раждане животното е държано затворено и е отглеждано на мястото на раждане – само за животни до 3-месечна възраст.

Забележка: Лошото е, че никъде не пише дата на това решение.
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#102 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 16 March 2014 - 10:22 PM

Показване на мнениетоJesika FU, в 16 March 2014 - 10:06 PM, написа:

http://law.dir.bg/re....php?f=n19zg-03
Член 16 регламентира вноса

Нарочно нов постинг, защото сега виждам, че сте редактирал поста си, а преди редакцията съм писала вече, което може би сте видял ...

Излиза, че горният ми цитат се препокрива с чл. 4 от Наредба 23 от 2002, а именно:

Чл. 4. При вноса на кучета, котки и други месоядни животни те се придружават от:
1. индивидуален паспорт, в който са посочени:
а) идентификационните им номера;
б) отличителните им белези;
в) данни за извършени ваксинации и обезпаразитявания;
2. ветеринарен сертификат за произход и здравословно състояние, издаден от държавен ветеринарен лекар, който удостоверява, че:
а) животното е прегледано от държавен ветеринарен лекар не повече от 24 часа преди датата на износа и не е показало клинични признаци на заболяване;
б) при животни над 3-месечна възраст е извършена ваксинация против бяс с инактивирана ваксина, съдържаща най-малко 1 IU, измерена по метода за активност, описан в действащата Европейска фармакопея, не по-малко от 30 дни и не повече от 12 месеца преди датата на вноса; в сертификата се вписват наименованието на ваксината и нейният партиден номер;
в) в населеното място, откъдето произхожда животното, не е регистриран случай на бяс през последните 6 месеца;
г) от деня на раждане животното е държано затворено и е отглеждано на мястото на раждане - само за животни до 3-месечна възраст.
Излиза, че това условие е за животни на 3 и повече месеца, така че ветеринаря от Калотина нещо не си е научил домашните.

Наредба 23 от 2002г.: http://econ.bg/%D0%9...27973_at.5.html
User's Signature

#103 Потребителят е офлайн   Jesika FU Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 March 2014 - 10:46 PM

Аз реших проблема по Български с вноса. И не мисля да се занимавам с отписване записване и глупости. Няма да правя развъдник въпреки, че сме момиче. Но Благодаря за отговорите. Сега вече ми се разясни как стават нещата.
А относно редакцията е, защото в последствие установявам, че изпускам някоя запетая.

#104 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 16 March 2014 - 11:05 PM

Ок, чудесно, че сте решили проблема, само не ми стана ясно защо тогава питате, но както и да е. Положителното от всичко е, че поне с въпроса си помагате на следващите на ваше място да знаят.
Редакцията ви бе, поне за мен, добавянето на наредба 23, която не видях на първи прочит.
С отписване и записване дали ще се занимавате си е лично ваше право. Но дали ще решите да развъждате, вече е друга "бира". За да имате развъдник не е условие САМО да имате женско куче. Пола на кучето ви е най-малкият проблем. Може и без да притежавате куче, да имате развъдник - чакате лиценза да излезе и да си платите таксите. Но да имате качествено куче за разплод, е вече съвсем друга приказка. Надявам се да се запознаете с подробностите около клубове, изложби, развъждане и да си дадете сметка какво ви предстои, ако искате да се занимавате с тази дейност. А ако след време решите да го правите извън правилата, просто ще сте поредния размножител на нови съдби с неясно бъдеще. Дано наистина си удържите на думата, защото времето бързо минава и казаните думи се забравят ...
User's Signature

#105 Потребителят е офлайн   Ofika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2014 - 02:16 PM

Малко офтопик.
Преди 2 дни внесох съвсем легално куче без ваксина за бяс. Предварително питах какви са изискванията за внос на куче под 3 месеца, но се оказа, че никой не знае. Препращаха ме на няколко места и накрая от уж ветеринар в митницата получих един доста абсурден отговор.
Въоръжих се разпечатания Регламент 998/2003 ЕС, в който пише:

Цитат

Държавите-членки могат да разрешат движението на животните, посочени в части А и Б от приложение I, които са на възраст под три месеца и са неваксинирани, ако са придружени с паспорт и са обитавали мястото на раждането си, без да са имали контакт с диви животни, които може да са били изложени на зараза, или се придружават от техните майки, от които още са зависими.

Моето куче беше придружено от декларация, че не е напускало мястото на раждането си и регламентираната ветеринарна справка Ф5А.
Този регламент е в сила до края на годината, след това влиза в сила Регламент (ЕС) № 576/2013, в който фигурира същия текст, т.е. нищо не се променя при малките кучета.

Може ли разяснение относно експортното родословие? На наше куче вадих такова, но там, където го записваха казаха, че се иска оригиналното бг родословие, а експортното е само за смяната на собственика (в него наистина пишеше, че еди какво си куче от майка ... и баща ... става собственост на...).
User's Signature

New concept in the dog world http://www.doginfo.info

#106 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 17 March 2014 - 08:46 PM

Да, нашите кучета се изпращат в чужбина заедно с оригиналното родословие, което е съпроводено с допълнителен документ за смяна на собственика. Двата документа вървят задължително заедно и трябваше да изпратите и родословиено на кучето. Вие не погледнахте ли, че върху издадения документ няма нанесени прародители, а само име, чип и ПК номер.

#107 Потребителят е офлайн   Ofika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2014 - 09:45 PM

Показване на мнениетоAncheto, в 17 March 2014 - 06:46 PM, написа:

Вие не погледнахте ли, че върху издадения документ няма нанесени прародители, а само име, чип и ПК номер.

Естествено, че са изпратени двата документа. Въпросът ми беше за какво е нужно експортното родословие, след като тях то не ги интересува.
User's Signature

New concept in the dog world http://www.doginfo.info

#108 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 18 March 2014 - 10:11 AM

БРФК изисква експортно педигри на кучета от "чужд" развъдник, които ще живеят тук. Това е политика на нашата федерация /най-вече заради таксите по участие в изложби, според мен/. Но ако кучето ще обитава територия извън Бг. и ще е регистрирано там, и щом като месната организация не изисква и експортно, не би трябвало да ви притеснява. Това си е решение на дадената федерация.
User's Signature

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни