Dog.bg Форуми : Orijen ,ACANA

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (41 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Orijen ,ACANA Оцени темата: -----

#201 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 February 2013 - 11:07 PM

3719 за кг. Нямам проблеми нито с козината,а и не остава гладен. Някаква таблица ли ползваш? Имам още три кучета ако кажеш формулата да не те занимавам.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#202 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 February 2013 - 11:49 PM

Всички таблици и подобни са усреднени и могат да варират до 30% в зависимост от сезон, индивидуалност и порода, а в зависимост от активност и възраст - до 5 пъти!
Все пак за израснало домашно куче с нормална активност има таблица с необходимите калории на стр.1 от темата за Натурално хранене. Според Merck пък такова куче има нужда от 40-50 ккал/kg дневно.
Където и да проверяваме, твоето кучеполучава 1500 ккал, а има нужда от поне 2100. Излиза недохранено. Цели 600 ккал не могат да се коригират с чиста мазнина, 1 супена лъжица зехтин е около 150 ккал.
Моите риджбеци са по 45 кг и ако ядат по-малко от 500 г храна с 3900 ккал полудяват от глад, а питбулката е 25 кг и трябва да яде по 350 г, както виждаш, разликата е голяма и ядат много повече от твоето, но така съм установила, че са добре.

Не знам какво да ти кажа. Протеините са добре, енергията не изглежда добре, но ако кучето е в добра кондиция след дълго хранене по този начин, не променяй нищо. Или пък му добави супена лъжица за разкош, няма да му навреди, напротив.
Протеините ти ги смятам така - 32% от 400 г са 128 г - точно, ама точно според нормата от 2 г протеин на кг собствено тегло, така че е добре.

#203 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 12:05 AM

Мерси,проблема при него е че и 100гр да вдигна почва да пълнее.65 кг са повече от достатъчно за породата.Определено е в добра кондиция.Зехтина е подходящ ,нали?

Сега видях,че е подходящ
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#204 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 12:08 AM

Щом започва да пълнее, значи всичко е точно и няма нужда да му увеличаваш калориите. Ако решиш да добавяш зехтин, отнеми малко от дажбата. Да, студено пресован зехтин е добре.
ПП ако решиш да добавяш, не го прави отведнъж.

#205 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 08 February 2013 - 12:20 AM

Показване на мнениетоmil_, в 07 February 2013 - 07:35 PM, написа:

Разбира се, че е вреден високият протеин.
Кучетата имат нужда от 2 г протеин на кг собствено тегло.
В много особени случаи - до 4 г.
Източник - Merck Veterinary Manual
Излишъкът от протеин се метаболизира чрез глюконеогенеза да глюкоза (захар), която по-нататък си се метаболизира като захар, а глюконеогенезата е небезобиден процес, създаващ голямо количество вредни междинни метаболити, които натоварват черния дроб. Те се изхвърлят през бъбреците чрез урината, респ. натоварват и тях.
Надявам се да беше достатъчно логично.
Протеините са жизненонеобходими, но дългосрочната злоупотреба с тях може да доведе до тежки последици.

Най-обичам търговците да наричат рекламата си независима информация, а на независимата информация да лепят етикет ЕЖК.

Това към мен ли беше насочено? Защото в една друга тема аз споменах това "ЕЖК".
А сега конкретно. Много от вас бъркат кучето с човек, при който процеса на метаболизиране на протеина, мазнините и въглехидратите е доста различен.
Ще се позова на независими източник, а в бъдеще ще подплатя с още информация и факти - http://www.dogfoodpr...ge=protein_myth

А ако mil_ твърди че между куче и човек няма разлика в храносмилането, за нея е тази снимка:
Качена снимка

Разликата между лявата и дясната снимка, е че пича отляво хапва минимум 5 пъти повечко протеин. И тъй като аз се занимавам сериозно с фитнес и бодибилдинг, смея да твърдя, че качествения протеин е най-важния градивен елемент за всички органи, тъкани и системи в тялото.
Даването на излишни мазнини може да докара панкреатит на кучето. Даването на излишни въглехидрати повишава инсулиновия отговор на организма и води до затлъстяване, диабет 2ри тип и нарушение обмяната на веществата.
Даването на високи количества протеин, не може да натовари бъбреците до степен увреждане на организма, кучетата метаболизират чудесно качествения животински протеин. Растителния протеин е този, който им вреди, непълноценен е, не ги снабдява с необходимите незаменими аминокиселини и натоварва организма им за да усвоят до някаква степен растителния протеин в храната им.

О, сега се сетих нещо, Роял канин са измислили метод как чрез някаква химическа реакция да направя усвоим протеина от птичата перушина! Да, правилно чухте - птичи пера в храната на вашето куче, смесени с някаква съставка, която да ги разложи до степен желе, за да могат да се набутат в храната и да вдигнат процента протеин. Докато комерсиалните производители на храни се чудят как да си повишат % протеин и да направят от нищо-нещо, вие се чудите как да го свалите. Има САМО ЕДИН единствен начин, ако наистина се притеснявате - намалете дневната дажба на кучето си, ако храните с Орижен. При Акана няма такава опасност, там нивото на протеин е оптимално. При пресмятане количеството протеин на кг храна, не забравяйте, че % влага в храната е 8-9%, за да не излязат криви сметките.

Растителната мазнина добавена в храната "за разкош" единствено ще натовари храносмилателния процес. Отделно в мазнините от растителен произход има мастни киселини ALA, които са изключително трудно усвоими за кучето. В пъти по-добър и бърз ефект ще има, ако се добавя една лъжица олио от сьомга, което е източник на истински омега-3 мастни киселини (DHA и EPA).

П.С.: Понякога като чета из форума се чудя да се смея ли или да плача. Прасета ли гледате или кучета..

#206 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 12:29 AM

За домашните кучета протеин над 2 г/кг е вреден независимо от усвояемостта и съм описала много точно защо. Те не се занимават с фитнес и бодибилдинг за разлика от красавеца ти.
И на мен ми се плаче като гледам на какво са готови някои за търговийката. Никога не чета сайтове на търговци и производители, чета научни източници, които не са обектно ориентирани. И аз мога да изсипя купища линкове, изсипвала съм, ама каква полза, никой не ги чете.
Омега 3 и 6 трябва да бъдат добре балансирани. За ползата от омега 3 никога не съм спорила и винаги съм препоръчвала добавяне на рибено масло, независимо дали от сьомга, аз също давам, пък и вземам. Само че 2 г рибено масло не могат да коригират сбъркан калориен баланс.
Зехтинът е предимно омега 9, която също е есенциална, но е мононенаситена, така че не знам каква ALA се набърква тук.
Както обясних, в гранулираните храни по чисто технологични причини няма и помен от излишни мазнини, напротив, недостатъчни са.
И един въпрос: много ми е интересно като намаля дажбата на кучето, за да не го вкарам в протеиново натоварване, ок - то хубаво ще си има градивни елементи. Ами енергия откъде? Щото то това, дето ще се гради, трябва и да се движи, диша, тупти някак, нали. Точно същата недомислица ми пробутваха в един магазин вчера - как с високопротеиновата храна при еднаква калорийна плътност ще давам двойно по-малко количество. А може ли ако не стига енергията да се стигне до катаболизъм и да започнат да се консумират собствените така усърдно градени мускули и тъкани? Не може така едностранчиво да се гледа на храната.

ПП А бодибилдъра с двете снимки - е, не е ли очевидно откъде е взел недостигащите в менюто му мазнини :md_064: ?

#207 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 12:53 AM

Показване на мнениетоVesela_5, в 08 February 2013 - 01:20 AM, написа:

А ако mil_ твърди че между куче и човек няма разлика в храносмилането, за нея е тази снимка:
Качена снимка

Белтъчините са основен градивен елемент на мускулатурата, но само да не вземете да кажете, че този напомпания е станал такъв само от лапане на месо. Ще преминем в друга посока на разговора, подобен на този, който водихме в темата за добавките.

И още нещо - метаболитните процеси имат сходство при висшите бозайници (имам предвид само моногастричните), но да се съпоставя процеса хранене на кучета с други животни е ненаучно.

#208 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 12:57 AM

Показване на мнениетоmil_, в 08 February 2013 - 01:29 AM, написа:

За домашните кучета протеин над 2 г/кг е вреден независимо от усвояемостта и съм описала много точно защо.

Зависи. Дали става дума за 2 гр на килограм ж.т., за 2 гр Смилаем протеин на кг ж.т., или 2 гр на общ обем на дажбата.

Зависи и от степента на натоварване на кучето, зависи от приспособимостта на храносмирлателната система, от съотношението на останалите компоненти в дажбата и процентното имв отношение спрябо протеина и още много други.

Това е най-пълната таблица по отношение усвоението на ернергията от организма на кучето (таблицата умишлено е унищожена частично). Протеините са също част от източницита на обменна, усвояема енергия, а така също и отпадъчна енергия.

Не може да се говори за степен на усвояемост на даден хранителен компонент, ако не се отчита степента на разграждане и в кий етап до каква степен се извършва то.
Качена снимка

#209 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 01:07 AM

Естествено, че зависи от много неща, говорим за масовия случай на градско куче домашен любимец отраснало, нали за тях са и масовите храни.
Говорим за 2г на кг собствено тегло на кучето.
И естествено, че протеините дават някаква енергия, 4 ккал на грам или за да сме по-точни при кучето 3.5, но нали те са сметнати в калоричността на храната. Да се впускаме ли в детайли колко енергия пък харчи усвояването на протеини? И какво ще стане с енергията като намаля дневната дажба, питам?
Затова винаги предпочитам да си правя сметките другояче - на база калории. 20-30% от приетите калории трябва да идват от протеини, останалото се дели между въглехидрати и мазнини, като няма сега да поставям темата за съотношението между тях.
Да ми се приписват твърдения от типа, че нямало разлика между храносмилателната система на човек и куче е ... ми не знам какво е, то каквото съм написала, съм го написала, седи си.

Който има куче със специални нужди - например бодибилдър, да ползва специализирани храни, ако са комерсиални, или да съставя специализирани диети.

#210 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 08:04 AM

Показване на мнениетоmil_, в 08 February 2013 - 02:07 AM, написа:

Да ми се приписват твърдения от типа, че нямало разлика между храносмилателната система на човек и куче е ... ми не знам какво е, то каквото съм написала, съм го написала, седи си.

Такъв коментар от моя страна няма по отношение на твоето писане!

#211 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 10:10 AM

В заключение искам да кажа следното:
Не желая да драматизирам излишно или да правя антиреклама на някакви храни.
Реагирах единствено на безотговорните внушения, че протеините няма как да имат вредни последствия при каквото и да било завишаване.
Не съществува вещество, което да може да се завишава до безкрай без последствия. Едно е да го завишиш от 2 на 3, друго - когато завишаването е в пъти. Затова просто трябва да се внимава. Дори кислородът над определена доза е отрова.

Между другото от известно време не се бях интересувала, но забелязвам, че Орижен са смъкнали протеините от 44 на 38. Защо ли?

#212 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 10:42 AM

Показване на мнениетоmil_, в 08 February 2013 - 11:10 AM, написа:

На мене би ми се искало нещата да се погледнат принципно под друг ъгъл.

Защо трябва да се правим на „по-големи светци от Папата” ?! Защо е необходимо това тотално вманиачване „коя храна за кучета е по-добра”, „достатъчно добра ли е еди коя си храна”, „препоръчайте ми някоя добра храна” и т.н.

Колко от пишещите (и особено – от питащите) са си задавали въпроса какво ние ядем всъщност. Даваме ли си сметка, че по-голямата част от хранителните продукти, които купуваме, са почти тотална химия. Вече няма хранителен продук, който да не е подложен на някаква „химична агресия”, ГМО все повече навлиза в нашия организъм и изведнъж… Хайде да видим как ще храним нашите кучета.

Уважаеми форумци, отговора е много прост. При условие, че ние хората (особено, колкото е по развито и пренаселено едно общество) ядем кажи речи тотални отрови, вярвате ли, че за вашите кучета съответната индустрия произвежда нещо по-качествено ?!

Прекаленото престараване намирисва на вманиачване, което е излишно.

Имайте предвид кой е най-важният принцип на производството и търговията с храни.

Бизнесмена (производителя) ВЪОБЩЕ не се интересува от това, как храната ще се отрази на вашето куче. За него е ВАЖНО да си продаде стоката.

Естествено, че има тествания, естествено е, че има контрол на качеството (само че, както писах по-горе, повечето експерименти на контролиращите органи се заплащат от производителите на храни), но това е дотолкова, че любимците ви да не изпаднат в състояние, което ще доведе до скандализиране на обществото и фалиране на съответния производител.

Не искам някой да мисли, че имам нещо лично против фабрично приготвените храни за кучета (нямам търговски интереси в тази област, както скоро бях обвинен само за това, че гледам на фактите критично). Самият аз давам на моите кучета фабрично приготвени храни. И причините са основно поради факта, че става бързо, чисто, не изисква особени условия при съхранение, икономически излиза най-изгодно.

Само и единствено естественото натурално хранене може да гарантира на кучето това, което наистина е необходимо за него и наистина няма да му навреди. Но не се заблуждавайте, че може да му го гарантирате (и пак първо се запитайте – дали на вас самите можете да го гарантирате).

За да говорим за BARF хранене не е достатъчно само да даваме естествени продукти. Замислял ли се е някои от къде са купени и как са призведени (при какви условия) тези продукти.

Само напълно затворен екологически чист процес на производство, съхранение и приготвяне може да гарантира почти 100% качеството на продуктите. Само строго и научно балансиране на отделните компоненти може да гарантира пълноценно и здравословно хранене. Вие не можете да осигурите това !

Така че приемайте фактите по-спокойно и не изпадайте в мелодрамизъм. Нма да можете да промените ситуациите, в които живеем.

#213 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 11:00 AM

Това е от ясно по-ясно.
Но циклично, а вече стихийно се появяват продукти, които търсят своята ниша и за целта трябва да ни съблазнят с някакво чудо невиждано. И бааам - излизат с някаква революционна мода, каквато в момента е грейн-фри. А това в повечето случаи са опасни залитания. И маргаринът се е появил така.

#214 Потребителят е офлайн   панайот Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 11:03 AM

Показване на мнениетоPrinton, в 08 February 2013 - 10:42 AM, написа:

Защо трябва да се правим на „по-големи светци от Папата” ?! Защо е необходимо това тотално вманиачване „коя храна за кучета е по-добра”, „достатъчно добра ли е еди коя си храна”, „препоръчайте ми някоя добра храна” и т.н.

Колко от пишещите (и особено – от питащите) са си задавали въпроса какво ние ядем всъщност. Даваме ли си сметка, че по-голямата част от хранителните продукти, които купуваме, са почти тотална химия. Вече няма хранителен продук, който да не е подложен на някаква „химична агресия”, ГМО все повече навлиза в нашия организъм и изведнъж… Хайде да видим как ще храним нашите кучета.

Уважаеми форумци, отговора е много прост. При условие, че ние хората (особено, колкото е по развито и пренаселено едно общество) ядем кажи речи тотални отрови, вярвате ли, че за вашите кучета съответната индустрия произвежда нещо по-качествено ?!

Имайте предвид кой е най-важният принцип на производството и търговията с храни.

Бизнесмена (производителя) ВЪОБЩЕ не се интересува от това, как храната ще се отрази на вашето куче. За него е ВАЖНО да си продаде стоката.

Естествено, че има тествания, естествено е, че има контрол на качеството (само че, както писах по-горе, повечето експерименти на контролиращите органи се заплащат от производителите на храни), но това е дотолкова, че любимците ви да не изпаднат в състояние, което ще доведе до скандализиране на обществото и фалиране на съответния производител.

Не искам някой да мисли, че имам нещо лично против фабрично приготвените храни за кучета (нямам търговски интереси в тази област, както скоро бях обвинен само за това, че гледам на фактите критично). Самият аз давам на моите кучета фабрично приготвени храни. И причините са основно поради факта, че става бързо, чисто, не изисква особени условия при съхранение, икономически излиза най-изгодно.

Само и единствено естественото натурално хранене може да гарантира на кучето това, което наистина е необходимо за него и наистина няма да му навреди. Но не се заблуждавайте, че може да му го гарантирате (и пак първо се запитайте – дали на вас самите можете да го гарантирате).

За да говорим за BARF хранене не е достатъчно само да даваме естествени продукти. Замислял ли се е някои от къде са купени и как са призведени (при какви условия) тези продукти.

Само напълно затворен екологически чист процес на производство, съхранение и приготвяне може да гарантира почти 100% качеството на продуктите. Само строго и научно балансиране на отделните компоненти може да гарантира пълноценно и здравословно хранене. Вие не можете да осигурите това !

Така че приемайте фактите по-спокойно и не изпадайте в мелодрамизъм. Нма да можете да промените ситуациите, в които живеем.

:ba_025:

абсолютно добре казано !

ама нали все пак трябва да научаваме по нещо ново а това става по време на дискусия!

#215 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 11:08 AM

Показване на мнениетоmil_, в 08 February 2013 - 12:00 PM, написа:

Това е от ясно по-ясно.
Но циклично, а вече стихийно се появяват продукти, които търсят своята ниша. И бааам - излизат с някаква революционна мода, каквато в момента е грейн-фри. А това в повечето случаи са опасни залитания. И маргаринът се е появил така.

Маргаринът е резултат на недоимъчното хранене непосредствено след Втората Световна война. Изключителбно вреден !!! Включително и този, за когото в момента рекламите ни лъжат, че сдържа разни "омеги" и едва ли не, че е най-добрият хранителен продукт.

Колкото до стихийното появяване на храни. Да, това е така и причината е само една - всеки търси място под слънцето и си мисли, че ще напипа собствено ниша. Затова ние потребителите не трябва да се вманиачваме и да гледаме по-спокойно на нещата. Не го казвам като съвет, да се прилага, но какво да кажат тези, които отглеждат и съответно хранят кучета много преди в България да се бе чувало за "кучешки храни". Я всеки един такъв да погледне самокритично и да си спомни с какво е хранил своя любимец !

#216 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 11:15 AM

Показване на мнениетопанайот, в 08 February 2013 - 12:03 PM, написа:

Показване на мнениетоPrinton, в 08 February 2013 - 10:42 AM, написа:

:ba_025:

абсолютно добре казано !

ама нали все пак трябва да научаваме по нещо ново а това става по време на дискусия!

Така е, но си задайте и въпроса какво всъщност научавате. Това, че научавате нещо ще промени ли начина по който храните Вашето куче, при условие, че от Вас нищо не зависи. Дали храната ще е на тази фирма или на онази, дали на чувала ще пиша, че протеина, мазнините и незнам си какво са толкова или толкова, с какво ще Ви помогне.

Първо, Вие нямате абсолютно никаква гаранция, че е така, защото нямате възможност да извършите независим химически анализ на съответния продукт. Вие винаги ще се водите по това, което е написано на опаковките. А дали е така...

Най-простият начин за избор на храна, който аз прилагам е следният:

1. Чета, съпоставям, опитвам се да разсъждавам.

2. Спирам се на дадена храна и започвам да я изхранвам.

3. Следя състянието на кучето (най-общо).

4. Кучето ми се чувства добре - храната според мене е добра.

Всеки друг коментар, ако не е продиктуван от безпристрастни анализи, извеждане на опити с контролни групи и т.н. е абсолютно безсмислен!

#217 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 08 February 2013 - 11:49 AM

Проблемът с неправилното хранене е, че когато човек разбере, че храни кучето си /или себе си/ неправилно, обикновено вече са нанесени много поражения. Вредите от неправилното хранене не се виждат веднага, често трябва да минат години, появяват се в по-късна възраст, когато организмът вече не може да компенсира и да живее въпреки неправилното хранене. Затова е важно да се знае вредата и ползата от нещото, което се дава на домашния любимец/респективно и на себе си. За други потребители не знам, но откакто имам домашни любимци и чета за тяхното хранене се опитвам и аз да се храня по-качествено и правилно.
Затова дискусии като тази не са "коя храна е по-добра", а са информативни и много полезни. Да не говорим за постове като на Мил. :rc_036:
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#218 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 12:02 PM

Да, това е идеята ми - човек просто да си има някои неща наум.
И не е казано да не се пробват нови неща. Ако реши да храни високопротеиново поради някаква причина, следене на кондицията + една рутинна биохимия годишно ще му даде представа дали греши.

#219 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2013 - 12:24 PM

Показване на мнениетоsamotnata, в 08 February 2013 - 12:49 PM, написа:

Проблемът с неправилното хранене е, че когато човек разбере, че храни кучето си /или себе си/ неправилно, обикновено вече са нанесени много поражения. Вредите от неправилното хранене не се виждат веднага, често трябва да минат години, появяват се в по-късна възраст, когато организмът вече не може да компенсира и да живее въпреки неправилното хранене. Затова е важно да се знае вредата и ползата от нещото, което се дава на домашния любимец/респективно и на себе си. За други потребители не знам, но откакто имам домашни любимци и чета за тяхното хранене се опитвам и аз да се храня по-качествено и правилно.
Затова дискусии като тази не са "коя храна е по-добра", а са информативни и много полезни. Да не говорим за постове като на Мил. :rc_036:

Да, но информираността (по-точно, достоверността) е много относителна.

Коментарите на мил са правилни, но без да я обиждам, тя също не може да бъде обективна. Причината е, че никой от тук пишещите няма възможност да изведе независим опит по отношение на някоя или няколко храни, за да твърди, че това, което е рекламирано по опаковките е достоверно и наистина абсолютно полезно за домашния ни любимец.

Мил е абсолютно права в разсъжденишята си за протеина и не само за него. Но какво от това? Останалите ще прочетете, ще научите нещо и до там…

Мил е права, като казва, че даден % или грамаж протеин в дажбата е вреден. ОК, Вие ще търсите храна с по-ниско съдържание на протеин. Но имайте предвид, че съответната храна е балансирана съвместно по всички компоненти. Намирането на храна с по-ниско съдържание на протеин, ще Ви гарантира ли съответното ниво на въглехидрати, мазнини и останали хранителни компоненти, които в първия случай са били балансирани именно според по-високото ниво на протеин.

Коментара ми стана доста сложен и може би объркан, но това още веднъж ме връща към предишното ми разсъждение – ние можем да се примирим, но не и да променим.

Избирате дадена храна, следите как тя се отразява на любимеца Ви и решавате какво да правите. Просто Вие (всички ние) нямате друг избор – или приемате или не приемате.

Арбитражният метод за определяне нивото на протеин в даден продукт е чрез метода на Келдал. Става бавно, трудоемко, скъпо и приложимо само в лабораторни условия. Преди години извеждах опит с две храни за кучета. Гарантирам 100%, че написаното на опаковките абсолютно не отговаряше на истината !!!

Скоро реших да проверя нещо друго.

На чувал със смески за кокошки носачки бе написано, че съдържа ГМО. Започнах да търся друга фирма и намерих, които изрично бяха написали в състава „без ГМО”. Реших да „издребнея”, потърсих контакти и заедно с други проби успях да „пробутам” проба от смеските за анализ. Лабораторните данни бяха категорични – „смеските съдържат ГМО” ! Правете си изводите.

П.П. Това за смеските и кокошките го написах, защото аз съм "фен" на кокошите яйца като хрителна добавка за кучетата. Е, как ще съчетаем полезността на състава в яйцето с добавените генетични модификации ?! Още повече, че ние също ядем тези яйца ! Пак наблягам - да не се опитваме да ставаме по-големи светци от Папата. Просто, няма да се получи !

#220 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 February 2013 - 12:40 PM

E, чак пък по-големи светци от Папата... И въобще кой говори за святост.
Можем да избегнем поне да правим откровени глупости. И определено можем да повишим качеството си на хранене - и на нас, и на нашите кучета, въпреки индустриалните капани. Казвам го от личен опит, защото преди 10 години, когато нищо не четях и не се интересувах какво ям, се чувствах много, много по-зле. Това, че не можем да достигнем идеалното хранене съвсем не значи, че не можем да достигнем по-доброто.

• (41 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни