Orijen ,ACANA
#221
Публикувано: 08 February 2013 - 01:07 PM
Разбира се, че е вреден високият протеин.
Източник - Merck Veterinary Manual
Излишъкът от протеин се метаболизира чрез глюконеогенеза да глюкоза (захар), която по-нататък си се метаболизира като захар, а глюконеогенезата е небезобиден процес, създаващ голямо количество вредни междинни метаболити - токсични отпадъци, които натоварват черния дроб. Те се изхвърлят през бъбреците чрез урината, респ. натоварват и тях.
Надявам се да беше достатъчно логично.
Протеините са жизненонеобходими, но дългосрочната злоупотреба с тях може да доведе до тежки последици.
абе аз не съм напълно съгласен, процеса глюконеогенеза е цикъл който е абсолютно физиологичен,и няма как да вреди на здрав организъм,при който непрстанно се образуват токсични вещества,също нормално, после който също нормално се изхвърлят !
основните хр. в-ва. са пр., мазн., и въгл.,
в организма пр. могат да се трансформират без проблем в мазн. и въгл.,но не и обратното,за това пр. трябва да се набавят с храната и са основния хранителен и градивен елемент!
истинският "проблем" който се твърди че създава високото кол. пр. е отделянето на високи кол. азотни вещества след преработването им в ч. дроб и съответно натоварване на бъбреците,но това може да е проблем при проблемни бъбреци, но ние говорим за здрав организъм!
от тук може да си направим извод че е по добре да лишаваме от въгл. и мазнини, но не и от пр.
#222
Публикувано: 08 February 2013 - 01:13 PM
панайот, в 08 February 2013 - 01:07 PM, написа:
Много удобен извод. Може и да се съглася, що се отнася до лишения, тъй като организмите разполагат с известни eергийни запаси за черни дни.
А защо изобщо трябва да лишаваме от нещо?
#223
Публикувано: 08 February 2013 - 01:53 PM
mil_, в 08 February 2013 - 01:13 PM, написа:
панайот, в 08 February 2013 - 01:07 PM, написа:
Много удобен извод. Може и да се съглася, що се отнася до лишения, тъй като организмите разполагат с известни eергийни запаси за черни дни.
А защо изобщо трябва да лишаваме от нещо?
:)) не трябва да лишаваме освен ако не е с някаква цел, ако имаме някаква цел каквато и да е тя свързана с храненето, но без да вредим на животното можем да занижим кол. на въгл. и на маз., но в никакъв случай на пр.

#225
Публикувано: 08 February 2013 - 02:27 PM
mil_, в 08 February 2013 - 01:40 PM, написа:
Можем да избегнем поне да правим откровени глупости. И определено можем да повишим качеството си на хранене - и на нас, и на нашите кучета, въпреки индустриалните капани. Казвам го от личен опит, защото преди 10 години, когато нищо не четях и не се интересувах какво ям, се чувствах много, много по-зле. Това, че не можем да достигнем идеалното хранене съвсем не значи, че не можем да достигнем по-доброто.
Има едно ръководство за натурално хранене от Ричард Питкейрн. На едно място в текста той съветва много да се внимава с етикетите по опаковките и посочва като пример (перифразирам):
„Вземете един чифт ботуши (става дума за ботуши от естествено кожа), малко двигателно масло и една лъжица дървени стърготини. Смесете ги, смелете ги и ги подложете на съответния анализ. Ще получите състав: Белтъчини – 32%, Мазнини – 18%, Въглехидрати (влакнини) – 3%”.
Авторът продължава, че като състав, това е абсолютно достатъчно за дажбата на кучето, но! Виждате от какво е получено. Нещо подобно е с надписите по опаковките – вие виждате текста, но реално не знаете състава.
Затова и казвам, че не трябва да се правим на „светци”. Колкото и да опитваме, ние не можем да избягаме от ралностите.
Не обичам да съпоставям храни за различни животински видове, както и различни видове животни, но ще си позволя още едно вметване. Предполагам всички са купували или знаят за млеката, в които например има парченца от боровинки, ягоди и т.н. Е, - вътре няма нито боровинки, нито ягоди, нито каквото и да било, освен химически съединения, които променят основни съставки или вкарват нови (най-вече вредни мазнини) такива, които под влияние на съответните ароматизатори, създават грешната илюзия в консуматора.
Ние не можем да избягаме от деиствителността. А тя е достатъчно вредна за нас, така че да не издребняваме по отношение на любимците си.
Хубавото е, ако може да се каже, че е и полезно, че животинският организъм има свойството да се нагажда, защото така или иначе трябва да оцелее.
#228
Публикувано: 08 February 2013 - 06:17 PM
Цитат

http://acana.com/sit...es/puppy-jr.pdf
Благодаря много

#229
Публикувано: 09 February 2013 - 02:47 AM
mil_, в 08 February 2013 - 08:10 AM, написа:
Между другото от известно време не се бях интересувала, но забелязвам, че Орижен са смъкнали протеините от 44 на 38. Защо ли?
Защото увеличиха процента на прясно месо при производството на храната. И намалиха съдържанието на "meal", защото meal-a e с много по-висока концентрация на протеин и пепел.
В близко бъдеще Орижен ще пусне на пазара новата си WHOLE PRAY серия от храни, която е максимално близо до BARF. Няма да издавам повече подробности засега.
Относно съдържанието на протеин, то е пряко свързано със съдържанието на въглехидрати. Когато протеина пада, въглехидратите се увеличават. Както и обратното. А Orijen се стреми към максимално нисък гликемичен "load" на храната, за да се избегне силен инсулинов отговор, и да няма опасност от затлъстяване или диабет.
#230
Публикувано: 09 February 2013 - 10:45 AM
Vesela_5, в 09 February 2013 - 02:47 AM, написа:
Ето как съвсем простичко става ясно, че в естественото хранене няма огромен процент протеини

Vesela_5, в 09 February 2013 - 02:47 AM, написа:
Защо? Те не са взаимозаменяеми, имат различна функция.
Единствената причина е технологична.
#231
Публикувано: 09 February 2013 - 03:23 PM
Състав:
http://acana.com/sit...light-fit_0.pdf
With regard to the amount of fresh meat, ORIJEN dog food is made with up to 40 percent fresh meats, compared to ACANA dog food, which generally has from 9 to 15 percent fresh meats.
#233
Публикувано: 09 February 2013 - 11:13 PM
ShiBumi_GirL, в 09 February 2013 - 01:23 PM, написа:
Това е стара информация, ORIJEN в момента съдържа 45% прясно месо, а до няколко месеца ще пристигнат партиди с 50% прясно месо. В Acana също %-та отдавна е увеличен, само че искам да проверя първо колко точно е в момента, за да бъде информацията ми максимално достоверна.
#234
Публикувано: 09 February 2013 - 11:36 PM
Vesela_5, в 10 February 2013 - 12:13 AM, написа:
ShiBumi_GirL, в 09 February 2013 - 01:23 PM, написа:
Това е стара информация, ORIJEN в момента съдържа 45% прясно месо, а до няколко месеца ще пристигнат партиди с 50% прясно месо. В Acana също %-та отдавна е увеличен, само че искам да проверя първо колко точно е в момента, за да бъде информацията ми максимално достоверна.
Вие знаете ли какво означава "прясно месо" в готов хранителен продукт с дистанция във времето от приготвяне, съхранение и пласиране. А да не говорим и до момента на консумиране. Преценете колко месеца е необходим за целия този технологичен процес, вземете едно парче прясно, току що добито месо и го дръжте "прясно" (без консерванти, и други подобни). Когато пълноценният му състав от момента на добиване до момента на изхранване се запази непроменен, елате да споделите.
#235
Публикувано: 10 February 2013 - 05:53 PM
това което казваш за увеличеното месо в Orijen и ACANA е похвално. Приветствам го!
Искам да ти задам един въпрос, защото не мога да си го обясня. Според теб, най-важната съставка е месото !!! Така ли е?
Тъй като съм убеден, че е ДА, искам да те помоля да направих сравнение между Orijen ,ACANA и B R I T (http://www.bri t-petfood.com/products/dogs1/premium/dry1/junior-xl/) . Според производителя месото е chicken (42 %). Тази храна по параметри е като Акана.
Ще си позволя да те помоля за коментар за нашумялата Artemis (http://www.shop.zoomagazini.com/dynamic/viewProduct/14857/artemis-fresh-mix-medium-large-breed-puppy-za-kuchenca-do-12-meseca-ot-sredni-i-golemi-porodi.html).
#236
Публикувано: 10 February 2013 - 07:15 PM
Printon, в 09 February 2013 - 09:36 PM, написа:
Месото, което се влага в храните, е по-прясно от това, което ние си купуваме тук в магазина за месо. Всеки ден пристига с хладилни камиони месо директно от производителя в Канада и в рамките на 24 часа, след като премине необходимите тестове и анализи, се пуска в машината за производство.
Може да видите видеото за производството на храните на този линк, благодарение на любезното съдействие на д-р Стефанов, който осигури превод на български език интегриран във видеото - http://zoomagazin.eu...en-acana-video/
Според мен месото не е най-важната съставка в храната. По-важно е тя да е балансирана откъм хранителни вещества, като концепцията на Champion petfoods e да слага колкото е възможно най-малко синтетични добавки. Давам пример: глюкозамин и хондроитин не се добавят допълнително в храната, те се съдържат в прясното месо. Всички незамименими аминокиселини се съдържат в прясното месо. Затова и при производството на храната се използва съвсем различен метод на "готвене", на 90 градуса температура, по-бавно, и с пъти по-малко налягане, за да се запазят максимално полезните вещества.
Относно Брит, изобщо не може да я сравнявате с Акана, Брит е среден клас храна съдържащ ориз, царевица, пшеница. Отделно съставката "chicken" изобщо не представлява 42% прясно месо. Най-вероятно месото е само "meal", отделно не съм сигурна че е годно за човешка консумация ако има прясно месо. Но за тази цел напишете писмо до производителя, за да ви предостави информация.
Относно Artemis, марката е собственост на Diamond. С Orijen изобщо няма да я сравнявам, защото са на светлинни години като концепция. Ще я сравня с Acana, има няколко основни разлики:
- В Акана минералните вещества, добавени допълнително са под формата на протеинати (chelated minerals), които са в пъти по-лесно форма за усвояване от организма.
- В Артемис по-голяма част от минералните вещества, добавени допълнително са под формата на сулфати, йодиди, оксиди...
- Acana е с много по-нискъм гликемичен индекс, защото съдържа картофи и овес.
- Артемис съдържа кафяв и бял ориз, ечемик, картофи, овесени ядки, просо - от тук следва по-висок гликемичен индекс. (Трябва ли да обяснявам какво е гликемичния индекс?)
Цитат
По-важното е да осъзнаете какво представлява храносмилателната система на кучето, и за какви храни е пригодена тя.
#237
Публикувано: 10 February 2013 - 08:48 PM
Vesela_5, в 10 February 2013 - 08:15 PM, написа:
Месото, което се влага в храните, е по-прясно от това, което ние си купуваме тук в магазина за месо. Всеки ден пристига с хладилни камиони месо директно от производителя в Канада и в рамките на 24 часа, след като премине необходимите тестове и анализи, се пуска в машината за производство.
Vesela_5,
Прясно е месото, което след клане на животното се изстудява не повече от 48 часа (трупно месо) и предоставя за консумация! От този час нататък всяко едно месо вече НЕ Е прясно.
А да не говорим за момента от производство на съответния хранителен продукт до момента, в който кучето го поема за консумация!
#238
Публикувано: 10 February 2013 - 09:19 PM
Vesela_5, в 10 February 2013 - 08:15 PM, написа:
глюкозамин и хондроитин не се добавят допълнително в храната, те се съдържат в прясното месо.
Глюкозаминът е полизахарид (захарид с амино- група). В храната на животните се добавя от зърнените житни – най-често чрез ферментация на пшеница и царевица.
Хондроитинът е основна съставна структура на хрущялната тъкан а не на мускулатурата (месото).
#239
Публикувано: 10 February 2013 - 09:23 PM
Printon, в 10 February 2013 - 06:48 PM, написа:
Прясно е месото, което след клане на животното се изстудява не повече от 48 часа (трупно месо) и предоставя за консумация! От този час нататък всяко едно месо вече НЕ Е прясно.
А да не говорим за момента от производство на съответния хранителен продукт до момента, в който кучето го поема за консумация!
Да не би аз да казах друго, казах "в рамките на 24 часа". Изискванията в Канада са доста строги, що се отнася до одобряване на продукт "за човешка консумация".
Printon, ти се намираш в България, мислиш ли че месото което си купуваш от магазина е по-"младо" от 48 часа? :) А яйцата, които си купуваме се оказа даже че са на възраст няколко месеца (говоря за вносните - от Полша).
Анализа на хранителните вещества е направен на вече готовия продукт (в случая гранулата). От тук нататък специално Orijen е храна, която има доста къс срок на годност, най-късият що се отнася до гранулирана кучешка храна.
#240
Публикувано: 10 February 2013 - 09:27 PM
Vesela_5, в 10 February 2013 - 10:23 PM, написа:
Printon, ти се намираш в България, мислиш ли че месото което си купуваш от магазина е по-"младо" от 48 часа? :)
Ни най-малко! Искам да кажа, че няма такова нещо като "прясно месо", особено в храна за кучета (ако въобще има месо в нея).
За прясно месо можем да говорим само, ако животното го консумира директно! А това можа да се осъществи единствено чрез BARF хранене, което пък си има своята специфика за приготвяне.
Всякакви други коментари са нищо повече освен търговски трикове и реклами.