Dog.bg Форуми : Orijen ,ACANA

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (41 Страници) +
  • « Първа
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Orijen ,ACANA Оцени темата: -----

#261 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 12 February 2013 - 02:02 PM

Printon, след последния ви абзац, който прочетох се убедих, че няма смисъл да споря с вас. Отношението ви към храненето на кучетата и изобщо като цяло е песимистично. Вие си имате изградено мнение, а аз пиша в този форум, за да информирам хората, за да могат те да знаят, че дори и в изключително бедна държава като България има продукти, които са със световно качество, съответно качеството има цена.

Цитат

1. Колко е средната заплата в България.
2. Колко е цената на еднодневна доза (съответно и месечна) на Orjen за куче с нормална активност, среден ръст и тегло, без здравословни проблеми (умишлено не Ви питам за екстремни варианти).
3. Колко лв. може да си позволи средностатистическият българин за ежедневно изхранване на едно, да кажем 3 членно семейство.
4. Колко качествена и стойностна храна може да си позволи този средностатистически българин (аз ще ви подскажа – че въобще не може!) и колко трябва да заплати за нея.

Относно тези ви въпроси, все човек може сам да прецени как да си разпределя разходите и как да увеличи приходите си. Аз познавам много хора, които са финансово добре, а както знаете щом на един човек са му задоволени физиологичните нужди, той вече търси как да задоволи и другите си по-висши нужди и цели. Отделно всеки сам си преценя колко членно семейство да има, колко деца има възможност да отгледа, и колко кучета има възможност да издържа финансово. Смятам, че когато един човек не може да си позволи финансово да отглежда и изхранва кучето си добре, поне над средното ниво, то в противен случай по-добре да не си взима такъв домашен любимец или да се ограничи до някоя дребна порода.
Аз лично също не храня с Орижен, защото в момента съм с 3 кучета и не мога да си го позволя. Но храня с Акана, и съм изключително доволна от съотношението цена/качество. Не съм стъпвала при ветеринарен лекар от 3 години, козината на кучетата ми не пада, зъбите им не са жълти, нямат храносмилателни разтройства. Преди 3 години хранех с различни видове храни, няма да ги споменавам, но бяха от супер премиум класовете налични в България. Еми неможех да се оттърва от падаща козина, тогава бях с едно куче и го гледах под лупа. На 2 годишна възраст се наложи да почиствам зъбите на кучето ми с ултразвук, защото бяха целите в налепи и зъбен камък. Започнах да чета доста и да се интересувам за храненето, осъзнах че организма на кучето има определени изисквания, които индустрията за производство на храни изобщо не се е потрудила да отчете. Храни с 60% съдържание на царевица? Отделно консервантите, отделно цветители, атрактанти и какви ли не химии. При кучетата най-разпространените болести са рак, диабет и заболявания на хормоналната система. Защо ли?

Отделно аз се грижа и за храната за себе си, чета съдържанието на продуктите, които купувам, избягвам консервираните храни, полуфабрикатите, магическите прахчета на Маги и Галина бланка. Всички ще станем жертва на индустрията, ако не сме достатъчно информирани и ако нямаме желание да се противопоставим на тази лудост.

#262 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 02:29 PM

Показване на мнениетоVesela_5, в 12 February 2013 - 03:02 PM, написа:

Printon, след последния ви абзац, който прочетох се убедих, че няма смисъл да споря с вас. Отношението ви към храненето на кучетата и изобщо като цяло е песимистично.

Отношението ми към храненето на кучета НЕ Е песимистично.

Песимистично е отношението ми към храните за кучета и особено ентусиазма, с които някои от тях се рекламират. А рекламирането обикновено се прави с цел налагане на нещо, което неминуемо ще доведе до изместване на друго.

Няколко пъти вeче го написах, ще го напиша пак (а поместих и мнение на колега, който е тесен специалист по хранене и също се изказа положително). Орижен и Акана са добри храни само че !

Когато говорим за хранене то не трябва да се разглежда от гледна точка на фирми и марки.

За да бъде сериозен коментара, храненето трябва да се разглежда от позицията на:

- компоненти
-хранителност
- степен на усвояемост
- ефект върху организма.

И отново – за да е сериозен коментара, тази информация не се набира от етикета на опаковката, а от анализа на съдържанието в опаковката!

#263 Потребителят е офлайн   Chavo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 February 2013 - 04:01 PM

Показване на мнениетоPrinton, в 12 February 2013 - 12:14 PM, написа:

... Ще ми се обаче Вашите разсъждения да преминат в друга светлина и от позицията именно на тези разсъждения да кажете колко е значимо за кучетата да се хранят именно с Orjen.

1. Колко е средната заплата в България.
2. Колко е цената на еднодневна доза (съответно и месечна) на Orjen за куче с нормална активност, среден ръст и тегло, без здравословни проблеми (умишлено не Ви питам за екстремни варианти).
3. Колко лв. може да си позволи средностатистическият българин за ежедневно изхранване на едно, да кажем 3 членно семейство.
4. Колко качествена и стойностна храна може да си позволи този средностатистически българин (аз ще ви подскажа – че въобще не може!) и колко трябва да заплати за нея.

Разсъжденията в този дух могат да продължат до безкрай…

Въпросът ми е друг. Не се ли опитваме или по-точно някои не се ли опитват да се изкарат по-големи светци от Папата.

Опитайте да разсъждавате не като човек, който рекламира, а като човек, който консумира.

Ако трябва да бъда безпристрастен, принципен и да се придържам към фактите от научна гледна точка, също бих препоръчал най-доброто, НО !

Нека, когато тръгнем да коментираме нещо, да се съобразяваме и с реалностите, в които живеем. В противен случай се получава така, че човек трябва да се лиши от маса жизненонеобходими за него неща, за да задоволи потребности на домашния си любимец с „екстри”, при условие, че от гледна точка на специизма ние хората сме най-важното звено в еволюционната верига.

...

Като го погледна в друга светлина, подобни разсъждения ми приличат на чиста проба спам. Темата е за конкретни марки храни. Дали са прекомерно скъпи или не, всеки преценява и решава според собствените си възможности и възгледи. Дали и от какво ще се лишава човек също е лично решение.

Реалностите, в които живеем, са такива, че някои си сипват на колата качествено синтетично масло и това не ги притеснява, а на други им идва скъпо и "Диона шмиргел" да сложат и затова карат без да сменят ....

#264 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 05:10 PM

Показване на мнениетоChavo, в 12 February 2013 - 05:01 PM, написа:

Като го погледна в друга светлина, подобни разсъждения ми приличат на чиста проба спам.

Е, за сметка на това, вашият коментар не е спам.

#265 Потребителят е офлайн   Chavo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 February 2013 - 06:21 PM

Показване на мнениетоPrinton, в 12 February 2013 - 05:10 PM, написа:

Е, за сметка на това, вашият коментар не е спам.

Конкретна информация по темата: :)

Резултатите от 1-месечно хранене на 4-5-месечно Кане корсо с Orijen Puppy large breed са смесени. От една страна куч хапва с апетит, радва се на добро самочувствие и отлична козина. Може и да е съвпадение, но след преминаването на Orijen пърхутът изчезна, а сълзенето на очите намаля драстично. От друга страна, има забележки по отношение на изходния материал. Що-годе приемливо състояние се получаваше при дневна дажба малко над 1/2 от посочената от производителя. При опит да се повиши дажбата работата отиваше на разстройство.

Едно търсене в Интернет показа, че по доста форуми има подобни констатации.

Помолен за коментар, производителят отговори в рамките на 2 дни

Цитат

ORIJEN has a minimum of five sources of protein and it could be that ORIJEN is too rich for your dog and that could be the cause of the loose stools. I do not know why your puppies stools would be green in color, that is the first time I have heard of this.

Another option is the ACANA Wild Prairie, it is an all life stages diet and is appropriate for giant breeds. It has 60% meat ingredients instead of the 80% that ORIJEN has and the protein level is 31%.

When feeding a puppy an all life stages diet we do recommend that you increase the amounts fed. For Puppies from 1 ½ to 3 months old feed twice the recommend adult amount for their current weight. From 3 to 6 months old feed 1 ½ times the adult amount and from 6 to 11 months feed 1 ¼ times the adult amount.

Т.е. с високото си съдържание на протеин Orijen може да не е подходящ за всички подрастващи кучета.

#266 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 06:54 PM

Има още един аспект, който май не е засегнат в темата, а е доста важен. Става въпрос за превенция на превъртането на стомаха. http://www.showzymes.../prevention.htm Сайтовете с информация са безброй, но в повечето единодушно, като превантивна мярка, се споменава намаляване количеството на въглехидратите. " Prevention lies in maintaining a healthy digestive system. Bloat and torsion is practically unheard of in dogs that consume a high protein, raw meat based diet, that includes minimal amounts of grain and carbohydrate. (less than 25% carbohydrate) If you own a dog that has previously bloated I would recommend completely eliminating grains and carbohydrates from its diet.
A dog should consume a minimum of 1.75 grams of protein for every pound of body weight daily. Diets containing gluten meals or soybeans should not be fed, because they have been shown to contain anti-Trypsin factors that reduce blood Trypsin levels. Wheat has also been shown to contain anti-Trypsin factors. "
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#267 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 12 February 2013 - 08:04 PM

Показване на мнениетоChavo, в 12 February 2013 - 04:21 PM, написа:

От друга страна, има забележки по отношение на изходния материал. Що-годе приемливо състояние се получаваше при дневна дажба малко над 1/2 от посочената от производителя. При опит да се повиши дажбата работата отиваше на разстройство.

Тъй като и на мен това ми е болна тема, ще споделя мнение. Едно от кучетата ми се подрисква ужасно от Орижен. Направих проучване, писахме до производителя. И отговора беше, че дневната дажба наистина трябва да е 1/3 по-малко от описаната на опаковката. Причината е, че AAFCO одобрява всички таблици за хранене, преди да има право прооизводителя да ги сложи на опаковката си. И явно правят изчисления на метаболитна енергия, протеини, мазнини, и т.н. Но реално Орижен се усвоява над 90% и подари тази причина дневните дажби са доста малки.
Относно разтройството - причината е ниският процент влакнини в храната. След няколко месеца в България ще дойдат новите формули на Orijen - Whole Pray, които са подобрени с цел отстраняване на проблема с меките изпражнения. И нещо ново и страхотно според мен - решили са да премахнат картофите като източник на въглехидрати и са заместени от канадска леща и нахут (бобови), заради изключително ниския си гликемичен индекс.

Относно мнението на shadow , абсолютно вярно е, защото Orijen не набъбва в стомаха на кучето и не удвоява и утроява размера си.
Всеки от вас може да си направи експеримент - сложете в 2 купички вода, топла. В една купичка пуснете 1 шепа от която и да е храна на пазара, в другата купа пуснете 1 шепа Орижен. Оставете ги за 15-20мин, върнете се и вижте резултата. Някой може ли да познае резултата?

#268 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 12 February 2013 - 08:09 PM

Доста се говори за Орижен и Акана някак остава на заден план като един по нисък клас.
Разгледах формулите и като,че се ориентирах към Бърбанк потато и Лардж брийд/също не знам дали заради високия процент протеин ако не ме лъже паметта 37% мога да взема Лайт Фит за рота?
Веси имаш ЛС
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#269 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
Публикувано: 13 February 2013 - 06:56 PM

Акана няма 37% протеин.
User's Signature

#270 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 13 February 2013 - 07:13 PM

Да,35% е моя грешка :md_064:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#271 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 February 2013 - 11:01 PM

Хубу де, ма само дето не разбрах- защо му е на куче ежедневна хиперпротеинна диета. Толко хубава ,че се посирали, ма сега ще чакаме новата формула ,без картофи примерно. Тая пуста реклама
User's Signature

#272 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 February 2013 - 11:55 PM

Ами не е точно така.На много кучета се отразява добре тази храна. Темата е за тези храни и едни разсъждават ,други четат.После всеки си избира с какво да храни. В испанските форуми също срещам изключително добри отзиви.
И всъщност какво лошо има в рекламата не мога да разбера ?
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#273 Потребителят е офлайн   Chavo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2013 - 01:24 AM

Показване на мнениетоagalina, в 13 February 2013 - 11:01 PM, написа:

Хубу де, ма само дето не разбрах- защо му е на куче ежедневна хиперпротеинна диета. Толко хубава ,че се посирали, ма сега ще чакаме новата формула ,без картофи примерно. Тая пуста реклама

Със същия успех може да се попита и защо му е на куче свинска диета (на село хранят прасетата с царевица или с каквито там остатъци от храни имат за хвърляне). :smile:
А за проблеми с храносмилането високо съдържание на протеин изобщо не е задължително. Напълно реално е кучето да се подуе от газове та да заприлича на бременна крава и от храна със само 26% протеин.

#274 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2013 - 10:15 AM

Аз откакто минах на Акана съм много доволна, вече 3-ти чувал поръчвам, което, откакто смених Нутра Нугетс, не се е случвало с друга храна.
За първи път хъскито ми, което е мега капризно яде храната и в къщи (дълга история, но преди само навън ядше гранулите). Не е напълнял, даже като че ли е в по-добра форма, козината е перфектна. От изходния материал също съм доволна. Засища ги, и като си изядат гранулите, понякога ги смесвам с пилето, въпреки че това не е най-добрия вариант, не търсят нищо друго за ядене и си спят спокойно. За другото куче важи същото, само дето тя е по-лакома и така или иначе нищо не отказва. :wb_052:
За протокола давам Акана без зърно с агнешко. И понеже споменахте по-нагоре, че тук хората не се храним добре, ама имаме претенции да храним кучетата с най -доброто, аз също се храня по начина, по който храня кучетата, тоест въглехидрати сведени до минимум, без зърнени продукти и с повече мазнини и протеини и определено това е начинът за мен и се отразява перфектно и на кучетата.
User's Signature

Качена снимка

#275 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2013 - 10:16 AM

Показване на мнениетоChavo, в 14 February 2013 - 01:24 AM, написа:

Със същия успех може да се попита и защо му е на куче свинска диета (на село хранят прасетата с царевица или с каквито там остатъци от храни имат за хвърляне). :smile:

Ами да, може да се попита. Какво доказва този коментар?
Лошото на рекламата е когато е подвеждаща.
В случая след всички писания виждам, че една специализирана храна се рекламира като масова.

#276 Потребителят е офлайн   Chavo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2013 - 11:07 AM

Показване на мнениетоmil_, в 14 February 2013 - 10:16 AM, написа:

Ами да, може да се попита. Какво доказва този коментар? Лошото на рекламата е когато е подвеждаща. В случая след всички писания виждам, че една специализирана храна се рекламира като масова.

Както се казва, "въпросът е силно дискусионен". Да, тезата, че високото съдържание на протеини е вредно, е силно разпространена. Ама точно толкова много са разпространени и теориите за възпитание на кучетата а ла Сизър Милан, което обаче май не ги прави неоспорими. :smile:

Що се отнася до рекламата, като че ли далеч по-масирана и по-подвеждаща е тази на наистина масовите храни, някои от които се представят за "връх на сладоледа", та чак се препоръчват (и продават) масово от ветеринари, които пък даже не са и чували за съществуването на Orijen и Acana.

В крайна сметка, всеки има правото на избор. И, ако трябва да избирам между висок % протеини с малко консерванти и висок процент зърнени храни + доста химия ...

#277 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2013 - 11:11 AM

Някои тези са доказани факти, други са дискусионни методики.Проблемът си е само твой, че ограничаваш избора си единствено до тези две опции.
И двете са небалансирани (за средния случай). Има 5 хил. начина, по които могат да се балансират.
За мен важното е когато се коментира баланс на някаква храна, да не се представят нещата едностранчиво, тоест не просто да имаш право на избор, а на информиран избор. Съвършенството не съществува.

#278 Потребителят е офлайн   Chavo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2013 - 11:20 AM

Показване на мнениетоmil_, в 14 February 2013 - 11:11 AM, написа:

... Проблемът си е само твой, че се ограничаваш единствено до тези две възможни опции. ...

Това за ограничаването кой го каза?!? :smile: Просто нямам задръжки да изпробвам И тези две опции, след като 2 други варианта не са дали добри резултати. Практиката ще покаже кое се отразява добре на кучето.

На този етап единственият констатиран проблем с Orijen беше споменатият по-горе. Но поради него ще изпробвам и варианта с по-ниско съдържание на протеини от същия производител. Бих пробвал и друга марка, но тя пък, за съжаление, май по-трудно се намира у нас, а това също си е един фактор, който е добре да се отчита при избора.

#279 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2013 - 11:28 AM

Показване на мнениетоChavo, в 14 February 2013 - 11:20 AM, написа:

Просто нямам задръжки да изпробвам И тези две опции, след като 2 други варианта не са дали добри резултати.

Кои са другите два варианта освен високопротеиново и високовъглехидратно?

#280 Потребителят е офлайн   Chavo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2013 - 11:35 AM

Показване на мнениетоmil_, в 14 February 2013 - 11:28 AM, написа:

Кои са другите два варианта освен високопротеиново и високовъглехидратно?

Имах предвид 2 други марки храни, които са от по-"стандартен" тип. Т.е. с по-ниско съдържание на протеини и със съдържание на зърнени продукти.

• (41 Страници) +
  • « Първа
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни