Цитат
2. Колко е цената на еднодневна доза (съответно и месечна) на Orjen за куче с нормална активност, среден ръст и тегло, без здравословни проблеми (умишлено не Ви питам за екстремни варианти).
3. Колко лв. може да си позволи средностатистическият българин за ежедневно изхранване на едно, да кажем 3 членно семейство.
4. Колко качествена и стойностна храна може да си позволи този средностатистически българин (аз ще ви подскажа – че въобще не може!) и колко трябва да заплати за нея.
Относно тези ви въпроси, все човек може сам да прецени как да си разпределя разходите и как да увеличи приходите си. Аз познавам много хора, които са финансово добре, а както знаете щом на един човек са му задоволени физиологичните нужди, той вече търси как да задоволи и другите си по-висши нужди и цели. Отделно всеки сам си преценя колко членно семейство да има, колко деца има възможност да отгледа, и колко кучета има възможност да издържа финансово. Смятам, че когато един човек не може да си позволи финансово да отглежда и изхранва кучето си добре, поне над средното ниво, то в противен случай по-добре да не си взима такъв домашен любимец или да се ограничи до някоя дребна порода.
Аз лично също не храня с Орижен, защото в момента съм с 3 кучета и не мога да си го позволя. Но храня с Акана, и съм изключително доволна от съотношението цена/качество. Не съм стъпвала при ветеринарен лекар от 3 години, козината на кучетата ми не пада, зъбите им не са жълти, нямат храносмилателни разтройства. Преди 3 години хранех с различни видове храни, няма да ги споменавам, но бяха от супер премиум класовете налични в България. Еми неможех да се оттърва от падаща козина, тогава бях с едно куче и го гледах под лупа. На 2 годишна възраст се наложи да почиствам зъбите на кучето ми с ултразвук, защото бяха целите в налепи и зъбен камък. Започнах да чета доста и да се интересувам за храненето, осъзнах че организма на кучето има определени изисквания, които индустрията за производство на храни изобщо не се е потрудила да отчете. Храни с 60% съдържание на царевица? Отделно консервантите, отделно цветители, атрактанти и какви ли не химии. При кучетата най-разпространените болести са рак, диабет и заболявания на хормоналната система. Защо ли?
Отделно аз се грижа и за храната за себе си, чета съдържанието на продуктите, които купувам, избягвам консервираните храни, полуфабрикатите, магическите прахчета на Маги и Галина бланка. Всички ще станем жертва на индустрията, ако не сме достатъчно информирани и ако нямаме желание да се противопоставим на тази лудост.