Бернско пастирско куче
Публикувано: 17 September 2009 - 03:27 PM
Поздрави!
Изказах мнението си, както и зададох въпрос, който не получи отговор, а смятам, че е важен.
krumski, извини ме, но цялата тази изтория ми звучи съмнително. Не знам кой е обещал да издаде родословие и какво точно родословие да издаде, но това, че Крум е Бернско Пастирско куче (в което нямам ни най-малко съмнение, като гледам снимките) не означава автоматично, че той на всяка цена трябва да има поколение. Истината е, че ако той веднуж се срещне с женска, проблемите ви едва тогава ще започнат- ще стане все по-заинтересован от женските, ще търси разгонени и т.н. Имайте предвид, че в родословието присъстват родители и прародители на кучето, които няма как да знаете- не се знае дали с женската, която сте му намерили нямат общи дядо, баба и т.н. deneva вече попита какви изследвания сте правили на Крум, както и какви изследвания са правили на женската. изследване за пруцелова правено през април няма валидност до следващата пролет. Но това в случая не е най-важното- важно е да решите защо искате кученцето на всяка цена да има поколение и то заедно с женска, за която самият ти имаш резерви. Аз съм стопанин на неродословни кучета и за мен те са НАЙ-КРАСИВИТЕ, НАЙ-ДОБРИТЕ, НАЙ-ОБИЧАЩИТЕ и изобщо всичко най!!! Но съм наясно, че в миналото съм допуснала непоправима грешка, като срещнахме женската с мъжки и имахме малки. радвам се, че с момчето ни не допуснахме тази грешка. И точно като стопанин на неродословни кучета си позволявам да ви посъветвам- помислете добре заслужава ли си! Защо в нашата малка държава трябва да се появят още неродословни бернери, които няма лесно си намерят стопани, които са изложени на риск от генетично предавани болести, просто защото не сме сигурни в техния произход и не знаем дали някой от техните родители не ги носи в кръвта си? Години наред много хора са работи, отдали са се на дадена идея, за да постигнат комбинацията от външен вид и характер на нашата порода, чрез внимателна селекция, а ние тук приемаме за закон всяко едно куче да има поколение.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 18 September 2009 - 08:30 AM
Публикувано: 18 September 2009 - 09:51 AM
Ако ще сте в града и ако имате желание да се видим пиши ми на ЛС или по скайп да се разберем нещо :)
До скоро
Публикувано: 18 September 2009 - 09:21 PM
като чета някои от последните постове в нашата тема сериозно се тревожа за бъдещето на породата в България!
Нашите дискусии не бива да се свеждат до това кое куче от град Х да заплодим с кучка от град У защото са много сладки. Да, те със сигурност са много сладки, защото нашите са си такива, както и по принцип всички кученца. Въпроса е дали носят основните породни белези и не носят пороци на поколенето си, защото това е трудно изличимо в бъдеще. Рискуваме популацията на бернери да бъде ОСНОВНО неродословна - тоест да се предават множество наследствени заболявания и екстериорни недостатъци. Не можем да се гордеем с това, нито да го пропагандираме. Това е много голям проблем за всички породи (прочетете и други теми във форума и ще видите, че е така) Решаването му зависи единствено от човешката отговорност и безотговорност и, за съжаление, не е решен. Но затова и пишем.
По въпроса за родословието и неговата "цена". Крумски, нито един сериозен развъдчик, независимо от къде е, не продава кучето без неговото родословие. Кучето или има такова, или няма. Самата бланка не е"ценообразуваща".Виж тук http://pilbpp.pedigre.net/en/uzg.php официално регистрираните развъдници на Словения. Самите словенци признават, че имат огромен проблем с около 30 неродословни кучила годишно. В Словения цената на родословен бернер е минимум 800 евро, в зависимост от родителите и кучилото. Писала съм в горни постове какви изисквания има пред едно куче, за да бъде допуснато до разплод. Те са доста. Нещо друго - може в едно по принцип родословно кучило да не бъдат издадени родословия на всички малки. Това е така, защото когато се родят малките, дори на най-реномирани шампиони, е възможно да има малки с някои недостатъци. Отговорникът по развъдната дейност на клуба прави оглед на кучилото и и след това клубът издава родословията. Въпросните малки се продават без родословие за домашни любимци и се кастрират. Горното се отбелязва в договора за покупко-продажба на кучето.Това е.
Относно участията в изложби на неродословните кучета - те се допускат само до експертна оценка и недоумявам как един съдия ще издаде родословие...Родословие се издава от официалния (към съответната федерация, официално признат) клуб, в който членувате. Може би ти нещо не си разбрал.

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 21 September 2009 - 11:36 AM
По въпроса с т.нар. бяло родословие- ето темата в този форум: http://forum.dog.bg/-t586.html
Ако имаш време и желание я прочети- покрай споровете и заяжданията има интересни мнения, които могат да ни накарат да си отговорим на някои въпроси, а и да си зададем нови.
Доста мисля напоследък за това какво се случва с любимата ми порода в нашата страна и за съжаление нещата не изглеждат розови. За държава с нашия размер имаме огромен брой неродословни кучета, кучета с екстериорни дефекти, както и отклонения в характера. Аз се излекувах от болестта "искам кучето ми да има поколение" и говоря от собствен опит, не само си пиша някакви ненужни никому глупости. Вярвам, че никой от нас не иска кучето му да има поколение, кученцата, от което в последствие ще се окажат болни от тазобедрена досплазия, или дисплазия на лакетните стави. Малко след като моите кученца направиха година, в мен се зароди страхът, че Дарк страда именно от тазобедрена дисплазия- правихме снимнки и "компетентен" доктор потвърди моите страхове. Колко съм плакала, колко съм проклинала пилешкия си акъл тогава, отделно колко пари сме издавали за всякакви добавки, които заздравяват хрущялите и ставните връзки, колко статии съм прочела по въпроса, колко пъти съм си представяла болката, която ще изпитва моето момченце... Слава богу, всичко се оказа фалшива тревога, но месеците, в които живяхме изплашени не пожелавам на никого.
Сега си представете, че това се случва на бебетата на вашите най-любими приятели, представете си как се чувстват хората, които не са прочели достатъчно и водени от голямото си желание да имат бернер (защото еди кой си, от еди кое си предаване има такова и са много големи и красиви, че даже и пазят), но и от нежеланието си да дадат повече пари за него ("да си гледат работата будалите, които чакат по цяла година и плащат "луди" пари да имат такова куче- ей го на, съседът си ги въди по два пъти на година"), са взели кученце, което се разболява. А мислите ли, че хората, които са се стиснали да дадат повече пари след това на драго сърце ще ги похарчат, за да облекчат ( до колкото е възможно) състоянието на болното си куче?
Много бих искала да повдигнем една такава дискусия, защото това, в крайна сметка е тема за породата, където да търсим и даваме съвети всички ние, гордите стопани на Бернско Пастирско куче. Любовта ни към нашите кучета и тяхната порода не намалява с едно отговорно решение, а именно това да оставим развъдната дейност, на хората, които се интересуват и разбират от нея. Аз продължавам да вярвам, че тези, които пишат тук са хора с добри намерения, които поради една или друга причина са били подведени. Нека добре мислим, да претегляме нещата и да не действаме прибързано, за да не съжаляваме тогава, когато няма връщане назад.

Публикувано: 22 September 2009 - 10:05 PM
С Аспарух се завърнахме от краткия ни престой на балкана доста уморени от лежкунене и правене на бели! Пух дори е с навехната лапа и му пресстой посещение при доктора и една хубава баня след това !
Срещнахме се с нашия събрат Крум и останахме много доволни и впечатлени колко е голям,, красив и послушен (пу пу пу)!
Крумчо веднага показа ка Пух кой е баткото и след това потичаха малко заедно. Разделихме се с много добри впечатления и уговорката да се видим скоро пак! Пускам ви 2-3 снимчици от първата ни среща, а по-нататък повече!
До скоро на всички!
П.С. А вия как сте сладурковциииииии ?!?!?!?!?!?!
Публикувано: 07 October 2009 - 08:17 AM

От тяхно и от наше име ви моля да ударите една наздравица за тях и пожелавам на всички да посрещат 11х2, ако не и повече рождени дни с любимите бернери!

Очаквайте снимки от тържеството.

Публикувано: 07 October 2009 - 08:31 AM
Пожелавам ви още много приятни мигове заедно!
И да пуснете снимчици!
Публикувано: 07 October 2009 - 11:49 AM
Тe са истински пример за обгрижвани и обичани бернери:-)
Да сте заедно още дълго време. Наздраве!
Публикувано: 08 October 2009 - 08:34 AM

Публикувано: 09 October 2009 - 08:06 AM
Улисани в нашите грижи съвсем забравихме за Атка и Дарки - нашите любими seniors!
Да са живи и здрави още дълги години, да ви радват много!
Тортата с вкус на какво беше? Едва ли на ванилия...
Поздрави от най-младшите на най-старшите!

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 09 October 2009 - 12:29 PM

Публикувано: 09 October 2009 - 09:53 PM
Много много целувки от мен и дивака Аспарух !!!
Публикувано: 13 October 2009 - 11:05 PM
Честит рожден ден на патерици на Ата и Дарк и още много години да сте заедно и да ви радват !!
Поздрави от нас :)
п.с. надявам се да се видим на изложбата която идва сега ноември месец ние почти 100% сме там :)
Публикувано: 14 October 2009 - 12:36 PM
Честит рожден ден на патерици на Ата и Дарк и още много години да сте заедно и да ви радват !!
Поздрави от нас :)
п.с. надявам се да се видим на изложбата която идва сега ноември месец ние почти 100% сме там :)
Хей Асичка, ти се появи!
Дано да си изкарала хубаво и ползотворно лято.
Гответе се всички за изложби. Макар и да не знам точно за коя говориш, сигурна съм, че Кай е бъдещ шампион!

Продължавате ли в "Сириус"?

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 14 October 2009 - 10:00 PM
Кай беше 2 месеца на морето като основната му диета беше пясък в гарнитура с водорасли
и морска вода !
Бебетата на Мони са просто страхотни да ги нацелуваш и нагушкаш !! Аз ако бях само
щях да ги гледам у нас и да им се радвам ... много са красивички!
Ами за сега само знам че ще има изложба на 14 ноември само трябва да си заверя родословието и сме
готови да покоряваме. то всъшност ние швейцарските породи сме отделени от всички имаме си една категория
така че ако дойдете ще сме с вас :) не знам къде точно ще е тази изложба но ще ви кажа веднага щом разбера
Продължаваме естествено даже имаме изпит март месец и от сега започваме да се готвим :)
Айде много целувки на всички дано се видим скоро