Здравей Нориета! Не знам на колко години си, но се надявам, че осъзнаваш, че кучето е ГОЛЯМА отговорност независимо от размера си. Дали е дог или пинчер, то си иска своето - редовни разходки, обучение, игра, хигиена, хранене, медицински грижи, поддръжка на козината, почистване на апартамента след него.
Като цяло пинчерите не са особено претенциозни кучета. Но обучението им е сравнително трудно. Имам предвид нещата, които кучето трябва да прави дори стопаните да ги няма вкъщи. Аименно - хигиенните навици и послушанието. Къде да пишкат и акат, как да известяват за това, да не гирзат мебели, кабели, чехли, да не вземат от масата, да не се качват на нея... и още много други неща, които вие като стопани ще определите. Най-лесно е да накараш кученцето да сяда и да дава лапа като му покажеш наградка!
Всяко малко кученце прави белички, независимо дали е само, или със стопаните си. Ако наистина искаш малкото кученце да е щастливо и социално трябва да избереш такъв момент да го вземеш, че да можеш да му отделяш достатъчно време. В началото кученцето не се извежда, докато не минат трите ваксини, но трябва да яде по 4-5 пъти на ден, после 3-4, после 2-3 и така... Трябва да се следи къде ака и пишка, за да може да се научи, че вътре не е мястото за това. Така че според мен най-доброто време да си вземеш кученце е през лятото, когато няма да си на училище и цялото ти време ще е за малкото топче.
П.П.: Оставянето на кученцето само е въпрос на приучаване. В началото се започва като го оставиш за съвсем малко само в стаята. Излизаш и му казваш нещо, примерно "Чао и да слушаш." Затваряш вратата и чакаш реакцията. Ако не скимти изчакваш няколко минути и влизаш. Ако се разплаче, изчакваш да се поуспокои и тогава влизаш. Ако влезеш когато скимти, то ще направи връзката "Скимтя - кака си идва." И така ще е всеки път щом излезеш. Но първо вземи малкото и тогава пиши. Ние ще помагаме със съвети.!