Шарпей (СТАРА ТЕМА)
Публикувано: 25 March 2008 - 01:37 AM
предполага се, че породата е съществувала още 200 г. пр. н.е., според официалните данни и стандарта произхожда от провинциите в района на Южнокитайско море и по-специално град Дай Ли/Дали в провинция Kwong Tung. Никой не може да каже със сигурност как са изглеждали преди, тъй като породата почти изчезва по времето на режима на Мао -тогава кучетата в Китай като цяло са били обявени за излишни и безполезни и са подлежали на унищожение. Традиционният Шар-пей продължава да се селектира и развъжда и до днес главно в Азия, докато в Америка и Европа по-разпространен е meatmouth типа - с хипопотамска муцуна, по-нисък и набит, с не толкова елегантни движения и т.н. През 60-те и 70-те в Хонг Конг традиционният шар-пей, все още известен по това време с името "Китайско бойно куче" е бил кръстосван с различни породи (тъй като не е бил достатъчно агресивен и издръжлив за целта, за която ще се въздържа от коментар) и се предполага, че заради кръстосването с по-дребни породи се е получил излишъкът от кожа (който при традиционния шар-пей е значително по-малко отколкото при "американския" тип). Ако не се лъжа, през 70-те години на 20. век започва нелегално изнасяне на единичните останали и открити екземпляри извън Китай към Великобритания и Америка, с което се започва възраждането на породата. По това време Шар-пей е в книгата на Гинес като една от най-редките породи на света.
Интересен факт е, че въпреки, че Шар-пей се оказва една от най-древните породи, тя е призната от AKC едва през 1991 г.
След малко ще постна снимки на традиционни шар-пей, а ако си спомням правилно снимки от 20-те и 30-те години има назад в темата в пост на Anelly.

Публикувано: 25 March 2008 - 10:05 AM
silvetomon Сезона на кърлежите от давна е открит! Шая имаше още на 14 март ама го извадихме успешно и ние имахме късмет да го хванем на време... Ама не се бях замисляла да се оглеждам и по мене :rolleyes:
[shadow=red,left][glow=red,2,300]27.03.2008г. Шар пей среща [/glow][/shadow]в парка на Младежта - входа зад Дома на културата :yahoo: в град Русе :yahoo: [move]Заповядайте!! [/move]
Публикувано: 25 March 2008 - 10:21 AM
вчера на обяд духаше топъл вятър.. вечерта беше студ.... :rolleyes:
renshi пусни малко снимки на сладурките нали затова си взе новото приспособление да ги щтракаш по-много :yahoo: :yahoo: :yahoo:
Публикувано: 25 March 2008 - 10:38 AM
Цитат
Цитат
Приеми още от сега, че ще ги имаш тези "проблеми" и не се надявай на друго. То дори имайки пред вид, че 99% от шарпеите имат в една или друга степен същите проблеми, то дори значи не можем да ги наречем ПРОБЛЕМИ а просто част от породата.
Не е толкова страшно, колкото може да изглежда на пръв поглед, освен това като пораснат кожата им се опъва и проблеми с очите отшумяват. Има и много хубави лекарства за тях преди да се опънат (капки, мазилце), с които нещата са много по-добре и без операция.
Нас в Белгия, като взехме Сара, личния ни ветеринар ни препоръча да не я оперираме, ако може да се избегне и че с възрастта тези проблеми обикновено отшумяват (до към годинка). Едното и око беше леко оперирано, но другото не й е пипано и всичко е ок. Мазилца и капки през ден и сме номер 1.
Иначе пак ти казвам, това са неща, които са част от породата, не мисли за тях като за "проблеми", които могат да се появят, а ги приеми като част от кучето. Пък ако не се появят - толкова по-добре. Няма страшно.
Първо искам да се извиня за стария цитат, но четейки темата ми направи впечатление проблемите , които има тази порода с очите. Няколко пъти мислех да си напиша мнението по въпроса, но се отказвах поради факта, че много хора ще сметнат поста ми като заяждане, но прочитайки горното мнение ......не се сдържах просто.
Та питам по скоро хората занимаващи се с развъждане на породата и съдиите съдещи тази порода, каква е според вас вашата роля тук?? Не мислите ли , че точно вие трябва да давате правилни насоки за развитието на породата и при наличие на здравословни проблеми , които се предават по наследство такива кучета да се изключват от развъждане. Защо се е стигнало до това положение с тази порода, аз виждам тук един нездрав стремеж за уникалност граничеща с куриозност, значи приемам всякакъв външен вид на кучето (все пак всеки човек има различно виждане за красота) НО СТИГА ТОВА ДА НЕ ПРЕЧИ И ПРИЧИНЯВА НЕУДОБСТВА, БОЛКА СТРАДАНИЯ НА КУЧЕТО!!!
Разбрах още , че това което наричаме днес шар-пей е американския варинат на породата, а в Китай кучетата изглеждат много по различно. Защо се е получило така според вас, защо от едно функционално но все пак уникално куче се е стигнало до куче с толкова много кожа, която му създава много проблеми???
И за любителите на породата не мислите ли , че взимайки си малки от родители не толкова "набръчкани" и нямащи проблеми като малки и ВИЕ ще спомогнете за един по-различен и по-добър път за самата порода.
Как може нормален човек да се изкаже , така: ".........Приеми още от сега, че ще ги имаш тези "проблеми" и не се надявай на друго. То дори имайки пред вид, че 99% от шарпеите имат в една или друга степен същите проблеми, то дори значи не можем да ги наречем ПРОБЛЕМИ а просто част от породата.......Иначе пак ти казвам, това са неща, които са част от породата, не мисли за тях като за "проблеми", които могат да се появят, а ги приеми като част от кучето.." :huh: :huh: :huh:
Помислете си като ви влезе мигла в окото как се чувствате, а тези животинчета са принудени да живеят с обърнати всички мигли навътре ако не им се направят операрации на колко страдания са подложени....четейки постовете ви явно и на вас не ви е приятно да гледате животинките ви как страдат, но не искате да промените нищо и въздишате и се умилявате по такива кученца
Цитат

Как са бонбончетата? r)
Цитат

Пиша всичко това като един лаик за породата , просто изказвам това което мисля за проблема, който съществува не само при вас , при доста породи качествата които се търсят като екстериор създават здравословни проблеми на кучетат и въпреки това тази "порочна " селекция продължава.
Поздрави на всички и нека първо мислим за нашите любимци и тяхното здраве, а после за нашите прищявки за външният им вид.
Публикувано: 25 March 2008 - 10:49 AM
тенденцията отдавна е към кучета с по-малко бръчки. Неслучайно в стандарта е отбелязано, че се допускат минимално количество (по главата и холката) при възрастно куче. Въпросът е, че според хората-неспециалисти колкото по-набръчкан е един шар-пей, толкова по "чистопороден" е той, и съответно такова е и търсенето за съжаление. Но добрата новина е, че нещата вече се променят. Аз лично имам и ненабръчкан шар-пей, който според половината ми съседи-специалисти е мелез, но винаги е била оценявана отлично от съдиите и да чукна на дърво досега не е боледувала никога. Само за да придобиеш представа, ето как изглеждаше като бебе:

п.п. "китайците" също са доста набръчкани като малки в (съдя по снимки, които съм гледала)

Публикувано: 25 March 2008 - 10:57 AM
Преди време някой от модераторите беше споделил, че като съдия беше изгонил от ринга шар-пей с гноясали очи и собствениците се ядосали страшно защото бил чистокръвен ..... Адмирирам такива съдии :->) !
Публикувано: 25 March 2008 - 10:59 AM

Публикувано: 25 March 2008 - 11:05 AM
Все пак развитието на тази порода не е от скоро .. и като гледам снимките всички са различни с бръчки и без...
затова аз мисля че няма смисъл от конфикти след като рановидността е голяма..
поправете ме ако греша :rolleyes:
Публикувано: 25 March 2008 - 11:11 AM
поправете ме ако греша :rolleyes:
И не приемам за нормална позицията, "...Иначе пак ти казвам, това са неща, които са част от породата, не мисли за тях като за "проблеми", които могат да се появят, а ги приеми като част от кучето.." Това мнение меко казано ме ядосва :angry:
Публикувано: 25 March 2008 - 12:09 PM
как ще коментирате, че китайците незнаят нищо за тази порода?
Питала съм от интерес за шар пей в 5-6 китайски ресторанта, китайците за шар пей и нищо незнаят. Помислих, че може да се казва по друг начин, но не. В два от китайските ресторанти съм взимала храна за вкъщи, прибирайки се от разходка с Бари и съм го показвала и пак съм питала / в единия китайката ни е приятелка / и ... пак нищо незнаят.
Поздрави на всички щастливи собственици на най-сладките и добрички кучета.
Публикувано: 25 March 2008 - 02:07 PM

lopedevega,
не познавам китайци и не знам доколко са запознати. Все пак и българин да попиташ за коя да е порода кучета, ако не се интересува едва ли ще знае нещо (въпреки че ние българите сме всеизвестни специалисти по всякакви въпроси ;D ). Възможно е и да се различават много с техните шар-пеи, но пък не знам дали и там няма от другия тип?
На нас онзи ден ни се случи весела случка с едни азиатци, разхождам аз двете пикли и минава група около 10-на човека, все дръпнати. Много ни се радваха и дори един влезе в градинката и застана до нас да ги гледа. Дори като продължиха надолу по улицата продължаваха да се обръщат и да се усмихват. Съответно аз точно това си помислих: "ехеее, тия хора видяха нещо познато от родината си и се зарадваха".. но следващото което си помислих, е че може да са и виетнамци.. и да ни се радват от друга гледна точка ;D
Та сега като чета какво казваш, май е било по-скоро второто :P

Публикувано: 25 March 2008 - 10:59 PM
Много правилно питаш, но за съжаление въпроса трябва да го отправиш, не към съдиите и развъждащите тази породата, а по-точно към размножителите, които не са членове на клуба, не спазват правилникът за селекция и развъждавне, не се интересуват от стандарта на породата, а единствено и само от ефектността на създадените от тях екземляри, които ще предизвикат удивлението и желанието да бъдат притежавани от нищо неразбиращите бъдещи купувачи!За съжаление, много от собствениците на шар-пей, закупуват своите кучета от зоомагазини или от не селекционирани връзки.Болшинството от желаещите да притежават тази порода, я купуват именно заради бръчките и търсят да закупят възможно най-набръчканите екземляри, като изобщо не подозират за бъдещите проблеми!Сблъсквайки се след това със тях, водят до посоченият от теб цитат:
"Приеми още от сега, че ще ги имаш тези "проблеми" и не се надявай на друго. То дори имайки пред вид, че 99% от шарпеите имат в една или друга степен същите проблеми, то дори значи не можем да ги наречем ПРОБЛЕМИ а просто част от породата."
Ако влезеш в уебстраницата на клуба, ще видиш, че такива екстремали не развъждаме и никога не сме си го позволявали!
http://www.sharpei-bg.info/news.php
Също така, никога на български ринг, не е печелило куче, което не е отговаряло на изискванията на стандарта на породата!