Шарпей (СТАРА ТЕМА)
Публикувано: 25 March 2007 - 08:42 AM
Ако искаш мога да ти изпратя и снимки, правени веднага след операцията и след сваляне на конците, но не са много приятни за гледане. s)
Ако погледнеш албума, към който води линка, може да видиш и как изглежда кучето в момента b)
Публикувано: 25 March 2007 - 11:03 AM
Цитат
Долкото знам такива шар пей са развъждани в Америка, както и мини шар пей (второто си изглежда точно както нормалните, само че в умалени размери).
Anelly, гледах снимките на Данте и тогава ми хрумна да те попитам. Мисля си, че неговите бръчки са били по-тежки от нашите на тази възраст. Кайра има проблем само с горните клепачи, който може да се реши с непрестанно капане на капки докато израстне, и евентуално при растежа да се изпънат гънките (според развъдника). Но ветеринарната гилдия още като чуе за шар пей.. веднага ми казват "ооо не, без операция няма да се разминете" (нищо, че в нашия град не ми е ясно откъде са намерили толкова шарпеи да ги лекуват и оперират, откъде имат наблюдения та са толкова категорични). Аз я виждам, че когато гледа нагоре или лежи по гръб (т.е. когато бръчките й паднат назад), клепачите и се обръщат в нормално положение и миглите и са навън, така че на тоя етап ще я оперират само през трупа ми. Може и да греша, не е лесно да се вземе такова решение. Само за едно ветеринарите са на едно мнение - дори и да трябва да се коригира ентропиума, е добре да се изчака да израстне. Така че за момента никой не ме притиска, което не значи, че не се притеснявам bl)
Ще се радвам да ми пратиш снимки на Данте след операцията, знам че не е приятна гледка, но аз вече какво ли не съм гледала.. Ако искаш погледни Кайра, тя сега е на почти същата възраст, на каквато е опериран той. И нашите снимки не се виждат много, но би било хубаво ако можеш да сравниш нейното състояние с вашето преди време. Мисля, че има 2-3 на които и се виждат очите..
http://snimka.bg/alb...album_id=114151

Публикувано: 25 March 2007 - 02:54 PM
Струва ми се, че на Кайра очичките й се виждат и не изглежда постоянно спяща като Данте. Много се надявам при вас нещата да се разминат, но не съм специалист. Щом не е наложително да бързаш с решението, ако имаш възможност/имам предвид не толкова финансова възможност, колкото наличието на добри специалисти в града ви/, заведи я на различни лекари, събери няколко мнения и тогава прецени какво да правиш.
Може да ми дадеш мейл на лични, за да ти изпратя снимки.
Публикувано: 26 March 2007 - 07:49 AM
Цитат
Ветеринарщини. Сара няма никакви здравословни проблеми до момента, полагаме обикновените грижи за уши / очи и всичко ни е топ. А по-сладко куче просто няма !
Шар-пей са номер 1 !
Публикувано: 26 March 2007 - 08:07 AM
Цитат
Не съм чел още отговорите на другите, може да повторя нещо, но въпреки всичко...
* Очичките ако се поддържат - няма проблеми. Това са проблеми обикновено докато е малко кученцето, като пораснат тези проблеми най-често изчезват. Слагат се капчици и всичко е наред - става за 1 минута. Операцията е много вероятна за съжаление, но поне за щастие се прави само веднъж.
* Гледането в апартамент не е проблем. Шарпей е вътрешно куче, то обича да си седи вкъщи. Разбира се обожава и да се разходжда, но по природа по им харесва вкъщи. Дори бях чел някъде, че е по-добре вкъщи отколкото на двора (ако собственика е с къща)
* С децата нещата са супер ! Сара де що види дете и полудява от кеф, тича веднага да си играе. Тук нямаш никакви притеснения, особено ако кученцето от малко вижда деца.
* Обучението изглежда било трудно. Но в интерес на истината също така изглежда нашата Сара за възрастта си от 5 месеца (днес има рожден ден :) ) знае много повече неща от съседските кучета. До нас има едно мъничко сладко, Джони се казва. Вчера се засекохме на разходка и собствениците му не можаха да повярват, че разхождам Сара без каишка (беше бърза санитарна разходка и на намерих повода). Изпълнява команди седни, легни, когато се прибира от разходка не влиза през вратата и чака да и бъдат измите лапичките (дори вратата да е широко отворена). Спи сама в друга стая за да не ни хърка и не ни прави никакви фасони вечер като я затворим - отива и си ляга. През деня като излизаме не скимти и не трагедизира. Ходи редом с нас, когато я разхождаме. Естествено нуждите се правят само навън. Току изпущи малката нужда вкъщи сутрин, но все пак от вечерната до сутришната разходка са над 10 часа.
Какво повече да кажа. Куче, което до вчера беше на 4 месеца. Дали е умно ? Разбира се :)
Най-важното изглежда е човек да има подход към нещата и да бъде настоятелен. Ако оставиш кученцето да прави така както то смята е правилно - голям проблем и оправия няма.
Сара примерно в началото като я затвавяхме да спи в другата стая вечер - скимтеше и ни викаше. Първо я игнорирахме, но в един момент явно тази мярка не разбираше и я пошляпнах с вестник по дупето два пъти. Това беше преди повече от месец. Разяснихме кое как и кога :)
Относно дали са много грижите - сигурно в сравнение с друго куче са повече. Но вярвай, това е нещо, което те сближава още повече с кучето. Не е досадна грижа и допирна точка. Това е още едно нещо, което правите заедно. А не само бум айде една разходка колкото да се изтропа и после не ти пука. Шарпей дава много удоволствие и много любов, а грижите които изисква не се усещат като тежест а като приятелство. Поне за нас е така и вярвам за всички любители на тази порода куче.
Публикувано: 26 March 2007 - 08:14 AM
Цитат
Абсолютно. Сара обожава да я гушкат ! Само това и дай, някой да я пипа, гали, чеше или гушка. Вчера се бях опънал в хола на дивана, вдигнах я и я сложих да легне върху мен - подремахме си екстра едно двадесетина минути.
Сигурно е въпрос и на характер, но със сигурност е както си го научиш, такова ще бъде. Котките мразят да ги пипат по коремите, преди имахме котка и това и беше любимото място - хаотично чешене на корема :) Просто беше прекалено пухкав за да не го рошим :)
Публикувано: 26 March 2007 - 09:03 AM
Цитат
super best
Направо ми късат нервите!
А по-сладко куче наистина няма! Току що една топка кожи се донесе до мен, надигна се на ръба на леглото и ми плясна една сутрешна целувка по носа! Кажете ми, има ли нещо по-сладко? w)

Публикувано: 26 March 2007 - 09:16 AM
Общо взето наистина ти препоръчвам да си вземеш Шар-Пей, защото веднъж имал ли си такова куче, за друго няма и да помислиш никога. Гарантирам.
Публикувано: 26 March 2007 - 01:12 PM
Публикувано: 26 March 2007 - 02:15 PM
Мопсовете са малко преживящи, аха ахаа и се не знае дали ще доживее до утре, такъв му е вида. Шарпей вдъхва респект, като всъщото време е супер дружелюбно и любвеобвилно куче.
Публикувано: 26 March 2007 - 02:31 PM