Публикувано: 08 October 2007 - 02:06 PM
lusi_ta,
Много много сладка е малката Нора! Много харесвам И такива шар пейчета! ... Абе, аз всичките ги харесвам май ;D ;D
Само че имай предвид, че все пак и от двора ти кученцето може да се зарази с много неща, дори и да нямаш други животни там...
А тъй като отворихме темата за пишкането...
Ами, не искам да налагам мнение или нищо подобно, но просто да споделя- от доста време преди да си взема кученцето чета разни книги, отделни мнения и всякаква информация относно възпитаването на палетата. В повечето случаи практиката с натъркването на муцунката се отрича, тъй като според някои специалисти така кучето най-много да придобие страх към самото пишкане- според тях то не прави такава директна връзка между деянието и мястото, щом е минало някакво време. Тези специалисти препоръчваха метода на поощряването и наградите, за който с две ръце и два крака мога да гласувам без да се замисля, защото с негова помощ при мен Арма за два дни се научи да върши и двете неща на вестник в банята! Идеята е колкото може повече вовек да наблюдава кученцето, след сън да го води там и т.н. Също така, ако то се изпишна на друго място, да не му се кара, три муцуни, бие и т.н., а просто леко да топне вестника в пишканото и да го сложи където е желаното място, за да му мирише на кученцето. Съответно всеки път, когато кученцето си свърши работата на правилното място или почти там (ако е още в процес на свикване, първите дни), да има много "браво!", усмивки, показване на задоволство, радост, галене, чесане и... разбира се, бонбонче! Освен това в банята се слагат два пласта вестници и когато се почиства, винаги се сменя само долния и се слага чист лист отгоре (по този начин винаги по-долния лист е с малко пишкано, за да мирише все пак на кученцето и да го упътва). Смея да кажа, че нито един път не съм й търкала муцунката никъде, защото не съм съгласна с този метод. Не ви казвам да не го правите и вие, но препоръчвам да опитате другия вариант ;)
Ние вече сме на такъв етап, в който като по някаква причина влезем заедно в банята и я сложа върху вестника, тя едва ли не се чувства длъжна да свърши нещо и кляка, дори и само две капки да пишне ;D И чака да й се радвам ;D
Единствено трябва имате предвид, че за кученцето вашето внимание значи много- тоест, ако например сте в хола и си играете с него или то просто се върти около вас... много е вероятано (особено в началото) него да го домързи до ходи чак до другия край на апартамента, оставяйки вас, за да пишка/ака!!! Така че го водете до "мястото" от време на време ;D
Иначе прекрасно разбираме от "Не!" :) Понякога направо я тествам как седи кротно на прага на отворената врата на балкона и не излиза ;D Е, ако драпа по леглото да я гушна доста по-малко ми се впечатлява на "не"то :)
Според мен мнението, че основното за кученцето е да направи стопаните си щастливи, е абсолютно вярно! И това е едно от нещата, които можем да използваме в наша полза ;)