Продължавам с патилата на Оливър.
Започнах да се опитвам да го лекувам - както си е там в приюта, мислех, че ще се справя, имало е и други такива случаи. Първо - с предполагаема диагноза демодекоза и микроспория. Мазах го, накапвах го, инжектирах го, пи и бравекто - резултат кръгла нула. Всичко това комбинирано с хубава храна, и всъщност единственият резултат беше, че Оливър напълня:
Това беше вече в началото на есента, 2016г., и в този си вид кучето нямаше да преживее зимата там. А той е безкрайно добро и доверчиво животинче, очите му все едно говорят и казват "не ме оставяй, всичко ще изтърпя, само да се излекувам и да не съм тук". Да го взема вкъщи - добре, явно не беше заразно, но на него му трябваха сериозни изследвания и лечение, т.е. клиника.
Добре, че хората от
АРС 
се отзоваха и го приеха в тяхната клиника. До окончателната диагноза - атопичен дерматит се стигна след няколкомесечни всякакви изследвания, включително и в чуждестранни лаборатории. Аз помагах само за медикаментите. Първо бяха едни много скъпи инжекции, по 680лв. месечно /че то и тежко момчето, 40кг точно/. После се включиха и други лекарства, много беше тежко финансово, но се справих.
А той, милия, що кръв му източиха за изследвания, що инжекции му наслагаха - не трепна, не се възпротиви нито веднъж. Много благодарен пациент, много търпелив.
И така, зимата изкара в клиниката, и през пролетта на 2017г., с диагноза и уточнено лечение, го изписаха. По него време месечните му медикаменти вече бяха около 400лв. - всеки ден по 1 таблетка /10лв./ Атопика и от човешката аптека още няколко медикамента:
Ето го от това време, козинката му расте, вече няма инжекции, обикаля по двора, излежава се на диванчето:
Така една година, след това намалихме таблетките на половина, т.е. поддържаща доза, без нея не може, от време на време включваме и антибиотици и увеличаваме дозата, защото обикновено зимата това заболяване се обостря, и така живее момчето. А от миналата година, по препоръка на докторите, се храни само с противоалергична храна, която му осигурява
Соня 
.
За скъпото лечение, вече трета година, нямаше да може и да си мечтае Оливър, ако не беше
tkusa 
.
Освен това, Оливър си има и "вила" - през топлите месеци той живее при
Петя 
. Шест месеца при мен и шест месеца при Петя - така живее момчето. Навсякъде е желан и обичан, дано съдбата не му сервира повече изпитания.
Продължаваме да ходим през месец-два и на контролни прегледи и изследвания, съответно се включват нови лекарства и мазила при нужда, борим се. Но важното е, че той се чувства добре и е спокоен.
Ето още снимки на момчето от последната година: