...ю ар тотъли оувърриактинг.
Реално погледнато униформите са решението на много проблеми, настъпили наскоро сред обществото на учениците. Всички ги плюете, но никой не се замисля за причините, поради които са ги въвели. В повечето училища, където учат деца от различни социални слоеве, проблемът с облеклото е огромен. Куп деца се обричат на социална изолация, защото дрехите, които носят не са "маркови" и "модерни". Това е факт. Тази социална изолация е съпроводена с изключителен психически натиск, който рано или късно може да доведе до сериозни проблеми у засегнатите. От друга страна, останалите се учат на толерантност и започват да преценяват околните не чрез това колко им струва гардеробът, а според интелектуалните им индивидуални качества. Дори при мен, в частното училище, където учех и където всички имаха възможност да се обличат ... нека го кажем "добре", гласуване показа, че много от учениците подкрепят въвеждането на униформите. Просто всички бяхме разбрали, че не е честно някой да изпъква със социалния си статус и така да доминира над другите.
За кичури и други ограничения - да, всеки има право на индивидуалност, но все пак трябва да има някакви граници. По същата логика хайде да тръгнем голи по улиците, а?
Храната. всеки, достатъчно съвестен, сам би ограничил приема на описаните храни. Ако искате да заприличате на разплути лелки, продължавайте с чипсовете и мекичките. Тези, които нямат проблем с теглото - ок, тя могат да преценят какво да ядат. Но за останалите, които явно не могат да се ограничават сами, явно трябва да им се наложи ограничение от някой друг.
Това е от мен. Надявам се поне някой да си направи труда да се замисли над думите ми.
Напълно съм съгласна с теб, но понякога си имат лоши страни като тази, че няма да се наложат лесно и с това ще настъпи пълен ад - не знам по какъв начин ще се наказват учениците, които не ги носят. Но ако наказанието е гонене от часовете и писане на отсъствия или пък двойки, ще се постигне обратен ефект - на тези, които не им пука колко отсъствия ще навъртят и колко двойки ще изкарат, ще си бягат от часовете и няма да спазват носенето на униформи. А останалите, които предпочитат да се примирят с положението и бъдат редовни, ще се считат за най-големите задръстеняци и какви ли не още ... което още повече ще утежни ситуацията. Да не говорим, че може би не всяко училище ще има в предвид и метеорологичните условия и ще има отделен чифт дрехи, освен дебелите зимни униформи ...
За вредните храни са прави - затлъстяването сред децата нараства прекалено бързо. Само че ако самите ние не сме решени да се лишаваме от такъв род удоволствия, те просто няма начин да ни спрат. Това, че в самото училище не се продават тестени храни и чипсове, въобще не значи, че няма да можем да си купим от друго място. Така че... който иска, ще яде, който не - не. Не могат да го променят