Dog.bg Форуми : Скучните играчки

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Скучните играчки Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   Bella C.N. Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 April 2009 - 09:46 AM

Ами аз си позволих да пиша защото по описание проблемите с преследването на птици не ми приличат на доминантно поведение или пък агресия, т.е. не са съвсем по темата. Аз съвети избягвам да давам защото не съм сигурна дали аз правилно съм ви разбрала и дали вие правилно ще ме разберете, а и съвсем не съм специалист. Мога единствено да споделя опита, който имам с моето куче. Тя е умерен преследвач, не е маниак - има желание да гони птици, котки, катерички, найлонови пликчета понесени от вятъра, листа. Не съм я изцерила на 100 % от тая склонност, но поне съм изнамерила начини да я контролирам. Универсалния съвет, който дават специалисти е да се пренасочи тази енргия в преследването на нещо друго, което да стане по-интересно за кучето отколкото птиците /или каквото там е решило да гони конкретното куче/. Естествено това става трудно защото играчките сами по себе си са неодушевени, не мърдат, не издават звуци, не ги е страх от преследвача и в началото въобще не са интересни за кучето. Работата на човека е да ги направи по-интересни от другите дразнители. Аз лично започнах от вкъщи с игри със "специална" топка - всички други играчки са й на разположение, само не и вълшебната топка. Тя се вади само в специални случаи. Впоследствие тази топка се ползва само навън и то не постоянно, а когато аз реша, че ще се играе с нея и в спешни случаи когато ми е необходимо да си прикоткам кучето. Вместо да преследва птички и котки прилъгвам кучето да преследва мен докато държа топката. Карам я да изпълнява някакви команди и трикчета, които вече е научила и след някакво време й хвърлям топката. След това я карам тя да ме преследва носейки топката в уста и да се опитва да ми я даде, а аз се правя, че не я искам /това между другото върши страхотна работа ако е налапала боклук - вместо аз да я гоня за да й взема боклука я карам тя да ме гони за да ми го даде/. Тази игра продължава 10-15 минути да речем и през това време нищо друго не е в състояние да я разсее. След това си продължаваме разходката и ако забележа, че е замръзнала и се кани да погне нещо движещо се просто вадя вълшебната топка и я хвърлям близо до нея. Тупването на топката я вади от ступора, в който е изпаднала и ми дава шанса да й привлека вниманието преди да се е втурнала да преследва каквото там си е харесала. Ако съм изпуснала момента и тя вече гони Михаля я оставям умишлено да се отдалечи и после я викам само по име, без всякакви команди. За нея шока, че се се е отдалечила от стопанина си е по-голям от кефа да гони нещо и се връща като събаря и прегазва всичко по пътя си. Но това важи за сегашното ми куче - не всички са такива. Имала съм сетери преди и за тях липсата на стопанин на хоризонта не беше никаква драма, даже напротив. В никакъв случай не бих хукнала да гоня кучето обаче, така тя решава, че и аз участвам във веселбата и щастието е пълно. Корекции ползвам само ако кучето е на повод и се фиксира върху друг обект - рязко дръпване на повода с едната ръка, другата ръка вече вади от джоба топката или лакомство като алтернатива, следва баламосване докато се разсее достатъчно. Другото, което прави впечатление е, че кучето по един начин гледа птиците докато отиваме към парка и по съвсем друг начин/ако изобщо ги забелязва от умора/ на връщане. За това и казах, че не бих вкарала френския булдог директно при кокошките. Мисля, че ако първо е бил скапан от умора от игри и забава и след това бъде преведен на повод покрай заграждението с кокошките с някакви играчки и лакомства в ръце е по-вероятно да ги приеме спокойно. lonesome казва, че е опъвала повода. Опъването не е корекция. Ако се наложи кореция нека да е рязка и категорична, с едно движение кучето да се върне до крака на стопанина. Опъването води само до изцъкляне на очите и риене с крака, от което животното само озверява допълнително защото нещо му пречи да докопа плячката, докато целта на корекцията е да го извади от безумното състояние и да го накара да обърне внимание на стопанина.
Мил@, като напишеш в Google "prey drive" излизат доста неща за четене. Можеш да ги попрехвърлиш избирателно и да си подбереш идеи за експерименти с твоето куче. Между другото в доста сайтове за спорт и работа с кучета има съвети как да се усили този инстинкт, а не да се подтиска, но това е с цел фиксация на кучето спрямо предмети подбрани от дресьора, което се използва при по-нататъшната им работа.
User's Signature

Качена снимка

#62 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2009 - 01:06 PM

Показване на мнениетоBella C.N., в Apr 13 2009, 08:46 AM, написа:

Ами аз си позволих да пиша защото по описание проблемите с преследването на птици не ми приличат на доминантно поведение или пък агресия, т.е. не са съвсем по темата. Аз съвети избягвам да давам защото не съм сигурна дали аз правилно съм ви разбрала и дали вие правилно ще ме разберете, а и съвсем не съм специалист. Мога единствено да споделя опита, който имам с моето куче. <...>
Бела, права си, че това не е по темата. Ще помоля модератор, ако се прецени, че е необходимо, да премести тази част от дискусията в отделна тема или в подходяща такава.

Нямаш представа колко съм ти благодарна за споделения опит! Със сигурност ще ползвам поне части от него. Моето куче е различно от твоето, макар че е много привързан към нас, доста е послушен към този момент, все пак, когато мине в състояние "амок", гонейки птици, липсата на стопанин наоколо не е никаква трагедия. Моето обяснение е, че породата е създадена, за да събира овцете и без човека да дава команди, т.е. с цел да взимат решения и без човека, така че е доста различно. И все пак, понеже отвличане на вниманието към нещо по-интересно досега е давало, макар и краткотрайни резултати и не във всички случаи, ми се вижда, че има хляб в него. Пишеш

Цитат

игри със "специална" топка - всички други играчки са й на разположение, само не и вълшебната топка. Тя се вади само в специални случаи. Впоследствие тази топка се ползва само навън и то не постоянно, а когато аз реша, че ще се играе с нея и в спешни случаи когато ми е необходимо да си прикоткам кучето.
Как правиш дадена топка "специална"? При нас най-вървят топките за тенис, но ги използваме ежедневно, за да играем на "донеси", просто за удоволствие. Имаме и други, но какво прави една топка по-специална за кучето? Имахме една с шипчета, която отскача в най-неочаквани посоки, в миналото тя беше хит из къщи - като я хвърля нагоре или надолу по стълбите, той си счупваше краката да тича след нея - онзи ден я взех навън - дори не пожела да отиде след нея да види къде падна...

П.С. Доста попрочетох в Гугъл за prey drive, но конкретни съвети как да се контролира, досега не намерих. Ще продължавам да търся, но засега намирам само съвети как да не пускам кучето без повод, за да не гони коли и велосипедисти и т.н. При нас проблеми с тях няма - там сме овладели ситуацията. Единствените неща, по които полудява, са птиците. Гони и зайци, но там нещата не са трагични- връща се, като го повикаш, докато с птиците "оглушава".
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   SteLLa_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2009 - 01:46 PM

Цитат

Как правиш дадена топка "специална"? При нас най-вървят топките за тенис, но ги използваме ежедневно, за да играем...

Bella CN спомена как играчката става специална-когато кучето няма достъп до нея постоянно и се вади в специални случаи и разбира се и ти активно участваш в играта :)
Както разделяш играчките за всеки ден от тези за кучето само вкъщи, така и "направи" една специална играчка.
Относно prey drive и аз четох снощи, намерих доста интересни неща. В общи линии начинът да се справиш с такова куче е като пренасочиш енергията му или я изразходваш напълно :) - било с по-дълги и разнообразни разходки, повече тренировки и т.н.
Пускам един линк, дано ти помогне, но текста е на английски: http://www.canismajo...og/hidrive.html
User's Signature

Successful people never worry about what others are doing!

#64 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 13 April 2009 - 02:14 PM

Показване на мнениетоStella_Popova, в Apr 13 2009, 11:46 AM, написа:

Цитат

Как правиш дадена топка "специална"? При нас най-вървят топките за тенис, но ги използваме ежедневно, за да играем...

Bella CN спомена как играчката става специална-когато кучето няма достъп до нея постоянно и се вади в специални случаи и разбира се и ти активно участваш в играта :)
Както разделяш играчките за всеки ден от тези за кучето само вкъщи, така и "направи" една специална играчка.
Относно prey drive и аз четох снощи, намерих доста интересни неща. В общи линии начинът да се справиш с такова куче е като пренасочиш енергията му или я изразходваш напълно :) - било с по-дълги и разнообразни разходки, повече тренировки и т.н.
Пускам един линк, дано ти помогне, но текста е на английски: http://www.canismajo...og/hidrive.html

Това с играчката се явява доста трудна техника за повечето стопани.Пускала съм клипчета/примерно във връзка без обвързване/ и съм описвала техника в ''скучните играчки'',но нямаше голям ефект.Дано Вие успеете да направите темата по-интересна и по този начин да помогнете на повече хора да общуват правилно с кучетата си.
User's Signature

Качена снимка

#65 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2009 - 02:23 PM

Показване на мнениетоStella_Popova, в Apr 13 2009, 12:46 PM, написа:

Цитат

Благодаря ти, изчетох линка подробно, но няма нищо, което да не знам. Обяснява се що е то high pray drive. Съвети - да се разхожда много и да се запише на аджилити клас, което при нас е невъзможно, поне засега, обяснявала съм защо.

Аз знам основите на въпроса - кучето е на 9 месеца, ние сме го взели от бебе и се справяме прилично, по мое мнение. При нас обикновена разходка на каишка не върши работа. Разхождаме го с колело поне веднъж дневно, обикновено 40 минути до час-час и половина, в което време той тича или на каишка, или пуснат, зависи от мястото - когато времето е поносимо. Когато времето не е поносимо, пак го разхождаме поне 40 минути, тогава предимно тича след топка или пръчка, за да наваксаме.

Като като беше по-малък, една от възможностите беше край брега - живеем на 500 метра от брега на морето, където можем да го пускаме или на тревната площ, където се разхождат другите кучета, или на пясъка, където също има кучета, повечето са пуснати без повод. От едно време нататък брегът стана забранен за нас, защото ако, не дай Боже, има птици накацали на брега, той хуква след тях и забравя за нас. Ако са малко по-навътре в морето, на скали, е още по-страшно, защото той тича навътре в бурното море, към птиците, после се връща, защото навлиза надълбоко, пак тича навътре - и така....

Аз знам, че като е капнал от умора, след едночасово тичане след колелото, например, няма да хукне със същата енергия да гони птиците, или ще се откаже по-скоро, но колко разходки могат да траят 2-3 часа в ежедневието, та да му изразходим енергията и тогава да отидем на брега? Все пак ние работим и двамата. На практика се получава, че почнахме да избягваме да ходим на брега с него или не го пускаме от повода, ако нямаме поне 2-3 часа - говоря за втора и трета разходка, първата вече никога не е на брега... Защото ако забегне, трябва да се умори отново, да ни чуе, т.е. ние трябва да сме в достъпна близост (не става дума за гонене на кучето изобщо, става дума да останеш на разстояние, на което той да е в състояние да те чуе, като викаш, а не на 2-3 километра разстояние, когато го виждаш като точица), да сме с гумени ботуши, по възможност, защото той отива навътре в отлива, където е вода и пясък, после, като се умори и успее да ни забележи и се върне, да имаме време да го изкъпем, защото е целият в морска вода, пясък и водорасли, да го изсушим и срешем.

Затова се интересувам от мнения на хора с този специфичен проблем, от които да почерпя опит и да опитам нещо ново.

За топката - пак не ми стана ясно как да направя една от топките по-специална. Той не прави много разлика между различните топки. Имаме доста, тенисните най-добре отскачат и затова тях най-много използваме, към другите бързо губи интерес. Която и тенисна топка да му дадеш - тича с еднакъв ентусиазъм. Част от топките са намерени от него и донесени - вместо нашата, която е оставил някъде - различават се само по цветове, но не съм сигурна, че той прави тази разлика. Затова не ми е ясно какво Бела има предвид.

Винаги, когато аз го извеждам на разходка, имам топка при мен с хвърлячка. Използвам я, за да му привлека вниманието, когато е "много зает" с друго, защото това му е любимото занимание - да търчи след нея и да я носи обратно. Въпросът е, че с птиците топката не върши работа - или я върши в около 30-40 % от случаите.
User's Signature

Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   SteLLa_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2009 - 02:35 PM

Цитат

той хуква след тях и забравя за нас. Ако са малко по-навътре в морето, на скали, е още по-страшно, защото той тича навътре в бурното море, към птиците, после се връща, защото навлиза надълбоко, пак тича навътре - и така....

Ако аз имам такъв случай бих обърнала внимание на връзката си с кучето и бих затвърдила някои от командите. Смисълът е следния-дори когато има птици или интересни за него предмети, той да реагира на повикване от ваша страна. Това е добър начин за справяне, но иска много и постоянни тренировки. Съвсем не казвам, че съм стигнала това ниво на съвършенство с кучето си, но се старая. Когато е най-сладката му игра с кучета го викам или когато се затърчи след играчка и като изпълни-наградка разбира се /лакомията при нас е стимул за учене/
User's Signature

Successful people never worry about what others are doing!

#67 Потребителят е офлайн   Bella C.N. Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2009 - 02:39 PM

Ами наистина е много трудно за постигане това с любимата играчка. На мен ми е отнело 2-3 месеца и не знам как да го обясня. Въпросната топка е най-обикновена латексова топка /не че има някакво значение формата или материала/. Първоначално тази топка имаше свирка. Криех си я в джоба и натисках без кучето да вижда какво е това дето пищи. След като беше очевидно, че тя е привлечена от звука - показвах за секунда топката и пак криех в джоба. Така не знам колко пъти - докато виждам, че интересът на кучето е привлечен на 100 %. После разрешавах лекичко да я стисне със зъби докато аз я държа и пак прибирае в джоба, други занимания с кучето, след малко пак показвам топката и т.н.. И така съвсем бавно, докато накрая вече имаше позволение да я взима с уста и да ме преследва с нея. Свирката й отдавна е бастисана, топката е леко скъсана вече, но си изпълнява специалната функция.
За да не съм съвсем оф топик, да кажа, че тая топка се ползва за всякакви ситуации, не само за преследването. Последно ми се наложи да я ползвам и за контрол на доминантното й поведение. Имахме среща с 4 малчугана - чудно поле за изява на тарторските й наклонности. За да не тероризира младежта, пуснахме ги всичките на поляна и докато малките тичаха наоколо ние 5 минути си играхме с топката - докато свикне да търчат около нея младежите и да не се дразни. След това я освободих да си играе с тях - нямаше никакви проблеми след като беше изразходила някаква част от енергията в емоции с топката. И така 2 часа разходка - при всеки опит да доминира над малките - викам, игра с топка, изпуска парата и осовбождаване за игра.
User's Signature

Качена снимка

#68 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2009 - 03:01 PM

Показване на мнениетоBella C.N., в Apr 13 2009, 01:39 PM, написа:

Ами наистина е много трудно за постигане това с любимата играчка. На мен ми е отнело 2-3 месеца и не знам как да го обясня. Въпросната топка е най-обикновена латексова топка /не че има някакво значение формата или материала/. Първоначално тази топка имаше свирка. Криех си я в джоба и натисках без кучето да вижда какво е това дето пищи. След като беше очевидно, че тя е привлечена от звука - показвах за секунда топката и пак криех в джоба. Така не знам колко пъти - докато виждам, че интересът на кучето е привлечен на 100 %. После разрешавах лекичко да я стисне със зъби докато аз я държа и пак прибирае в джоба, други занимания с кучето, след малко пак показвам топката и т.н.. И така съвсем бавно, докато накрая вече имаше позволение да я взима с уста и да ме преследва с нея. Свирката й отдавна е бастисана, топката е леко скъсана вече, но си изпълнява специалната функция.
За да не съм съвсем оф топик, да кажа, че тая топка се ползва за всякакви ситуации, не само за преследването. Последно ми се наложи да я ползвам и за контрол на доминантното й поведение. Имахме среща с 4 малчугана - чудно поле за изява на тарторските й наклонности. За да не тероризира младежта, пуснахме ги всичките на поляна и докато малките тичаха наоколо ние 5 минути си играхме с топката - докато свикне да търчат около нея младежите и да не се дразни. След това я освободих да си играе с тях - нямаше никакви проблеми след като беше изразходила някаква част от енергията в емоции с топката. И така 2 часа разходка - при всеки опит да доминира над малките - викам, игра с топка, изпуска парата и осовбождаване за игра.

Благодаря ти, Бела.
Стела, абсолютно си права. Въпросът е - как да го направим. При всички останали случаи кучето е много добро, послушно, изпълнява команди и т.н. Всички се надпреварват да го хвалят. Връща се от игра с други кучета, от гонене на зайци и т.н. Само с птиците - не. Затова потърсих помощ по този специален въпрос. Надявам се да напреднем с времето. Все пак кучето е на 9 месеца и неотдавна навлезе в "пубертета" :bm_008:
User's Signature

Качена снимка

#69 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 April 2009 - 07:25 PM

Хич не е лесно да направиш една играчка "специална" - особено при куче, което има друг тип "drive" - и аз не се сещам за българската думичка. От моето куче предпочитана е дърпанката с така наречения "салам" отколкото гонене на топки - за мен това е тежък физически труд и последно в неделя едва не припаднах от умора. Аз разчитах на лакомията на моята мома, но тя не ми е достатъчна в много моменти вече - сега, когато е на близо 2 години и в момента се виждам в чудо да я"запаля" до нужната степен по дадена играчка - така че да забрави всичко наоколо и да е максимално мотивирана от играчката.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

• (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни